ciasto piernik - 5000 przepisów (strona:5/334)

Piernik z kremem – pyszne i szybkie ciasto na każdą okazję 99

Piernik z kremem grysikowo-budyniowym to prosty, szybki do przygotowania i pyszny wypiek, który przypadnie do gustu każdemu. Połączenie aromatycznego piernika, delikatnego kremu i polewy czekoladowej

e-PrzepisyKulinarne
Piernik drożdżowy 372

zamieniłabym go na żaden inny. Jest wspaniały! Piekłam go również na inne okazje i nie znam osoby, która by się nim nie zachwycała. Polecam gorąco. Ciasto: 2 szkl. mąki tortowej 1 op. przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki cynamonu 1 i 1/2 łyżeczki sody 3/4 szkl. cukru drobnego 1 szkl. płynnego miodu 1 szkl. oleju 7 jajek 50 g drożdży Masa(...)należy wpierw go lekko podgrzać, a następnie odstawić do przestudzenia). Miksujemy do połączenia. Na koniec zmniejszamy nieco obroty miksera i dodajemy mąkę przesianą z sodą, cynamonem i przyprawą do piernika. Ciasto przekładamy do formy (21x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 30-40 minut. Upieczone ciasto studzimy, a następnie kroimy

Smaki Na Talerzu
Wilgotny piernik 192

piernik: Ekspresowy piernik z kremem Piernik z dżemem Nadziewane pierniczki Szybki piernik z miodem to przede wszystkim ratunek dla tych, którzy o nim zapomnieli, albo mają niewiele czasu na przygotowania, albo po prostu mają chęć, aby tu i teraz zjeść szybki piernik z dżemem , czy powidłami.  Piernik last minute to także wspaniały pomysł dla niecierpliwych. Na piernik staropolski trzeba(...)niemalże zaraz po upieczeniu. Dla mnie bomba! Wilgotny piernik, jak sama nazwa wskazuje jest wilgotny, mięciutki i wspaniale pachnie przyprawami. Piernik przepis Wilgotny piernik - składniki: 125 g masła, u mnie Masło Ekstra Paczka od Krowy OSM Sieradz 1 szklanka cukru 2 łyżki miodu 2 łyżki powideł śliwkowych 5 łyżeczek przyprawy do piernika 2 łyżki ciemnego kakao 2 łyżki kawy zbożowej

MamaOskarka
PIERNIK DOJRZEWAJĄCY + FILMIK 197

już ostatni moment na przygotowanie dojrzewającego ciasta na piernik staropolski. Przygotowuję go od kilku lat i jestem tym ciastem zachwycona. Z ciasta piekę 3 pierniki które przekładam marmoladą i masą orzechową.Ciasto wychodzi bardzo smaczne(...)lodówce.  Ciasto podczas leżakowania zgęstnieje i będzie się nadawało do wałkowania. Piernik lub pierniczki należy upiec kilka dni przed świętami, aby troszkę zmiękły. Jeżeli pieczemy tylko piernik to ciasto dzielimy na trzy części, podsypując mąką rozwałkowujemy na grubość około 1 cm i pieczemy w formie keksowej każdy placek osobno w piekarniku w temperaturze 170-180 *C, przez około

Kulinarne Fantazje Marioli
Piernik orkiszowy, długodojrzewający 325

jesienią może być balkon).Uzbrój sie w cierpliwość - musisz czekać 4-6 tygodni. W tym czasie ciasto będzie dojrzewać.W zależności od wielkości formy, podziel ciasto na trzy lub cztery części. Ja piekłem piernik w prostokątnej formie 30x20 cm i podzieliłem na trzy części, ale można było podzielić ciasto na cztery części, lub wziąć większą formę. Jeśli ciasto będzie(...)chleba i odstaw na 2-3 dni.Każdy z blatów wyrównaj ostrożnie nożem z góry, ułóż blaty jeden na drugim i wyrównaj wszystkie cztery boki odcinając nożem nadmiar ciasta. Przełóż piernik powidłami, lekko dociśnij warstwy. Znów zawiń w folię aluminiową i odstaw na 1 dzień.Czas na polewę. Przygotuj ją, i kiedy jeszcze nie zgęstniała za bardzo, rozprowadź ją szerokim

Grahamka, weka i kajzerka
Piernik staropolski z powidłami i suszonymi śliwkami 471

Przepyszny i mięciutki piernik, którego ciasto przygotowuje się prawie dwa miesiące przed świętami. Przełożony powidłami śliwkowymi wzbogaconymi przyprawami i suszonymi śliwkami jest niezwykle aromatycznym ciastem na świąteczny stół. CIASTO NA PIERNIK: 250 g miodu 1 szklanka cukru brązowego 125 g masła 2 jajka 500 g mąki pszennej 1 1/2 łyżeczki sody 1/4 szklanki zimnego mleka 1 łyżeczka domowej przyprawy(...)cynamonu i zmielone goździki. Smażyć ok 10 min stale mieszając. Kiedy suszone śliwki zmiękną, wyjąć laskę cynamonu i zmiksować masę blenderem. Gęstą i jeszcze gorącą smarować blaty ciasta. Odstawić do zastygnięcia obciążając piernik, np deską do krojenia. Po wystudzeniu ciasto pokroiłam na 3 części i każdą z nich oblałam polewą czekoladową. Polewa. Cukier puder i kakao przesiać przez sitko. Wsypać

https:KKuchniaMniam
Piernik staropolski – odcinek II 145

Czas czytania: 3 min Dziś druga część odcinka pod tytułem – Piernik staropolski. Pieczenie. W pierwszym wpisie z tej serii zastanawiałam się czy długie leżakowanie ciasta

SprawdzonaKuchnia.pl
Piernik z suszonymi śliwkami 205

Piernik przepełniony suszonymi śliwkami, pachnący cynamonem, miodem i przyprawą do piernika to przedświąteczny obłęd w domu! Domowe wypieki są najlepsze, podkreślam to odkąd w dzieciństwie spróbowałam ciasta drożdżowego mojej Babci. Bez zbędnych dodatków, z sercem i rodzinnym zapałem przygotowane wypieki smakują najlepiej! Piernik pachnie magicznie jak nic, nie da się ukryć i przejść obojętnie! Ciasto na jedną keksówkę, bez jajek(...)łączę suche składniki, które dodaję do mokrych. Wszystko razem mieszam rózgą kuchenną, krótko do połączenia. Dodaje drobno posiekane suszone śliwki. Keksówkę smaruję masłem i wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto. Piernik bez jajek piekę w temp. 180 st. C grzaniem góra plus dół, bez termoobiegu przez ok. 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Gotowe ciasto studzę, dekoruję polewą czekoladową

Zasmakuj Kuchni
Katarzynki z dojrzewającego ciasta na piernik 244

dobry poświątecznie. Nie udało mi się opublikować przepisu przed świętami dlatego podrzucam go juz teraz, może przyda Wam się na przyszły rok, a może wcześniej. Naprawdę wart uwagi ;) Ciasto na piernik staropolski najlepiej zagnieść około 5 tygodni przed świętami. Blaty czy ciasteczka pieczemy 5-7 dni przed świętami a przedkładamy 2-3 dni przed, aby ciasto zdążyło nasiąknąć odpowiednio dżemem(...)powoli aż doprowadzimy do wrzenia, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia cukru i studzimy. Do zimnej masy dodajemy mąkę pszenną, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, jajka,  sól i przyprawę do piernika. Ciasto wyrabiamy dokładnie i przekładamy do szklanej misy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do lodówki na 5 tygodni. Po tym czasie ciasto lekko podsypujemy mąką i wałkujemy na grubość

Życie zaczyna się w kuchni
Długo dojrzewający piernik staropolski 141

Święta zbliżają się wielkimi krokami, czas więc zacząć przygotowywać blog na ich nadejście. Zaczynamy od piernika staropolskiego , który ze względu na długi czas dojrzewania ciasta najlepiej

niecodziennikpary
Świąteczny piernik marchewkowy na oliwie (przepis krok po kroku) 571

wersję tego ciasta - aromatyczny piernik marchewkowy z dodatkiem tartej marchewki, oliwą, orzechami włoskimi i suszoną śliwką. Jest miękki, wilgotny i długo zachowuje świeżość. Zapraszam Was na przepis ze zdjęciami krok po kroku.  Piernik marchewkowy to szybki piernik, który nie musi leżakować. Możecie przygotować go na ostatnią chwilę, szczególnie, że przepis jest prosty, a wykonanie ciasta szybkie.   Zamiast brązowego(...)także zastąpić całą mąkę pełnoziarnistą. Bardzo lubię przygotowywać ciasta z oliwą, ponieważ dzięki temu są one bardziej wilgotne. Do ciast sięgam zawsze po oliwę Monini Delicato. Oliwa oraz starta marchewka w tym cieście sprawiły, że nie jest ono suche, tylko miękkie i przyjemnie sprężyste. Serdecznie polecam Wam wypróbowanie tego przepisu, ponieważ piernik pachnie i smakuje cudownie! Świąteczny piernik marchewkowy

Chilli Czosnek i Oliwa
PIERNIK NA BEZACH 231

Przepis na piernik wypatrzyłam w dodatku do Tele Tygodnia, - Smaki Bożego Narodzenia, przygotowałam z małymi zmianami dodałam łyżeczkę przyprawy do piernika. Ciasto jest przepyszne idealne na święta.  PRZEPIS

RAROSSA
PIERNIK STAROPOLSKI DOJRZEWAJĄCY Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI 197

swobodnie rozwałkować.  Wykonanie: Ciasto wyjąć z miska na stolnicę podsypaną mąką, podzielić na 3 równe części. Każdą część rozwałkować na prostokąt wielkości około 40 na 25 cm (takiej wielkości mam blachę do ciasta). Rozwałkowane ciasto nie powinno być grubsze niż 0,5- 0,7 mm, ponieważ dość mocno rośnie podczas pieczenia. Każdy płat rozwałkowanego ciasta przełożyć do blaszki wyłożonej(...)położyć coś ciężkiego (zazwyczaj układam dość grube książki). Tak przygotowany piernik odstawić na około 2- 3 dni.  Po tym czasie piernik odwinąć z folii i rozkroić go na 3 równe części (kroję wzdłuż krótszych boków, w ten sposób otrzymuję 3 pierniki wielkości około 13 x 25 cm). Do pierników przygotować polewę czekoladową: * 100 g mlecznej czekolady * 100 g gorzkiej

Zrób to smacznie
Kostka piernikowa na miodzie 217

ludzkości pt. "jak nie przytyć w święta". Jednym słowem - szopka :D A skoro już mowa o pieczeniu pierników to przepis na ten poniżej znalazłam na starym opakowaniu przyprawy do piernika. Ciasta wychodzi sporo, dlatego wyłożyłam je na dużą blachę. Jednak można je upiec w mniejszej formie, wówczas piernik wyjdzie wyższy :) Gotowe ciasto najlepiej przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, gdyż piernik(...)dodać drugą połowę mąki. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać w ciasto. Na samym końcu dodać oprószone mąką bakalie. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez około godzinę. Gotowy piernik polać polewą a gdy zastygnie, pokroić piernik na kwadraty. Przechowywać w zamkniętym pojemniku

My simple kitchen
Pierniczki z nadzieniem 272

roku oprócz piernika przekładanego marmoladą wieloowocową, jako Bożonarodzeniowe słodkości proponuję również nadziewane pierniczki. Możemy użyć marmoladki lub czekolady. Przygotowuje się je z tego samego ciasta co piernik staropolski. W smaku mocno przypominają katarzynki. Są naprawę wyśmienite!Potrzebujemy (na około 70 pierniczków):- połowę ciasta na piernik staropolski dojrzewający (przepis: patrz tutaj)- marmoladę, gęsty dżem, czekoladę do nadziewania pierniczków*opcjonalnie(...)czekoladę do polania pierniczkówPiekarnik nastawiamy na 180 stopni.Ciasto na piernik rozwałkowujemy dość cienko. Przy pomocy obręczy do wykrawania ciasta (lub dość sporej szklanki) wycinamy kółka. Na kółka nakładamy łyżeczkę nadzienia, przykrywamy drugim kawałkiem ciasta i lekko dociskamy.Jeśli mamy foremki do wykrawania ciasta, możemy ich użyć by nadać pierniczkom ciekawych kształtów - ja użyłam serduszek.Nadziane pierniczki układamy na blaszce

W mojej holenderskiej kuchni

Proponowane wyszukiwania