Piernik staropolski cz.I 221Najlepszy piernik jaki kiedykolwiek jadłam. Delikatny, rozpływający się w ustach i z każdym dniem coraz lepszy. Jego cały sekret tkwi w procesie dojrzewania, bowiem ciasto na piernik powinno leżakować co najmniej przez 5-6 tygodni, zanim się je upiecze. Dlatego wraz z początkiem listopada wybija ostatni dzwonek aby je przygotować. Ja od kilku lat korzystam niezmiennie z tego ( klik ) przepisu(...)rondlu. Podgrzewać stopniowo i doprowadzić do wrzenia. Wymieszać do całkowitego rozpuszczenia cukru i wystudzić. Do wystudzonej masy dodać mąkę, sodę rozpuszczoną w mleku, jajka, sól i przyprawę do piernika. Ciasto dokładnie wyrabiamy i przekładamy do kamionkowego, szklanego lub emaliowanego garnka (ja używam tego ostatniego). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w zimne miejsce na 5-6 tygodni
My simple kitchen
Pyszny piernik sułtański z powidłami i kremem bakaliowym 175Powoli nadchodzi czas na kompletowanie świątecznego menu. Ja baaaardzo polecam wam ten piernik sułtański. Jest niesamowicie smaczny. Blaty ciasta piernikowego przełożone kremem u mnie wersji orzechowej
Mieszam w Garnku
Świąteczny Pleśniak (kruche ciasto piernikowe z wiśniami) 132Pleśniak w wersji świątecznej! Kruche ciasto piernikowe z wiśniami i piernikową pianką smakuje przepysznie. To ciasto jest doskonałym wyborem na świąteczny stół. Czy do ciasta można
Via Gusto
Piernik staropolski, jeden z najlepszych (cały przepis, krok po kroku) 371Odstawiłam do wystudzenia. Sodę wymieszałam z mlekiem . Do masy wsypywałam stopniowo mąkę i wbijałam kolejno jaka. Następnie dodałam pozostałe składniki: sodę z mlekiem, sól i przyprawę do piernika. Wyrobiłam ciasto. Można ręką lub mikserem. Ja zrobiłam za pomocą miksera, bo wyrabianie ręką wychodzi ciężko, ponieważ ciasto jest trochę rzadkie i klei się do rąk. Ale takie ma być(...)upieczeniu... ż yczę SMACZNEGO! Krys Inspiracja na bazie książki „W staropolskiej kuchni i przy polskim stole” autorstwa Marii Lemnis i Henryka Vitry. Etapy przygotowania piernika: Ciasto dojrzewające na piernik Pieczenie placków i składanie piernika Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz
Kuchnia u Krysi
Ekspresowy, wilgotny piernik 510szklanka mleka0,5 szklanki oleju2 płaskie łyżki kakao Wykonanie:Mąkę przesiewamy z sodą, kakao, przyprawą do piernika, następnie wlewamy do niej mleko, miód, olej i wszystko miksujemy na gładką, jednolitą masę.Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy do ciasta i na końcu dodajemy dżem, wszystko ponownie miksujemy. Foremkę o wymiarach ok 30 x 12 cm wykładamy
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Piernik staropolski z dojrzewającego ciasta przekładany powidłami śliwkowymi 150Początkiem listopada nastawiłam 2 porcje ciasta na staropolski piernik dojrzewający . Po miesiącu dojrzewania w chłodnej piwnicy z jednej części przygotowałam pierniczki , z drugiej piernik przekładany powidłami
Tajemnice Smaku
Piernik staropolski 184Mój piernik jest już zwiastunem zbliżających się świąt. Piszę o nim już teraz, gdyż jest to piernik dojrzewający. Ciasto po przygotowaniu musi leżakować w chłodnym miejscu minimum 4 tygodnie. Więc jeśli przygotujecie je teraz, to w święta będziecie cieszyć się smakiem przepysznych pierników lub pierniczków. Ciasto po przygotowaniu jest luźne, ale w lodówce nabiera konsystencji odpowiedniej do wałkowania. Przepis(...)przekładamy do szklanego lub kamionkowego naczynia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do lodówki na 4-6 tygodni. Po upływie minimum 4 tygodni możemy upiec piernik lub pierniczki. By upiec piernik ciasto dzielimy na 3 równe części, rozwałkowujemy na wielkość foremki (duża keksówka) i grubość około 0,5 cm (ciasto dużo urośnie). Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, każdy blat pieczemy około
Smak mojej kuchni
Piernik z orzechami 82Piernik do obowiązkowe ciasto na każde Boże Narodzenie. Jego zapach jednoznacznie kojarzy się ze Świętami. W tym roku proponujemy piernik z orzechami. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type
Bardzo Gruby Smok
Piernik staropolski z masą chałwową 255pieczenia użyłam margaryny Palma z murzynkiem, wg mnie najlepszej do wypieków. Z otrzymanej porcji ciasta odłożyłam 1/3 i upiekłam pierniczki. Resztę rozwałkowałam na dużą blaszkę (24x36cm) i upiekłam ciasto na piernik. Ciasto: 25 dag miodu 50 dag mąki 1 szkl cukru 12 dag margaryny Palma spółki Bielmar 2 jajka 1,5 łyżeczki sody 1/4 szkl mleka(...)Ostudzić. Masa: miękkie masło i margarynę utrzeć do białości, na koniec dodać pokruszoną chałwę. Ucierać do czasu aż masa będzie gładka. Ciasto przekroić wzdłuż na pół. Przełożyć marmoladą i masą. Wierzch również posmarować marmoladą i masą. Piernik polać polewą i udekorować cukrowymi ozdobami
Smakołyki Asi
MIĘKKIE PIERNIKI NADZIEWANE POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI (Z CIASTA NA PIERNIK STAROPOLSKI) 175piernik, to nic straconego. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki, odstawić ciasto na całą noc do lodówki i kolejnego dnia zabrać się za pieczenie pierników. Polecam :) Jeśli nie planujecie piec piernika, tylko same pierniki, to proponuję przygotować ciasta z połowy porcji, ponieważ z całości pierników wyjdzie naprawdę sporo. Składniki: * 500 g miodu naturalnego płynnego (użyłam miód nektarowy wielokwiatowy Huzar(...)jajka, wlać mleko i przestudzony miód z masłem i cukrem z garnka. Wszystko razem dobrze wymieszać. Ciasto przełożyć do naczynia szklanego lub emaliowanego. Przykryć folią spożywczą lub ścierką i odstawić do lodówki lub innego zimnego miejsca na 5-6 tygodni. Ciasto na te pierniki można przygotować dzień wcześniej i wstawić na całą noc do lodówki. Ciasto rozwałkować bardzo cienko
Zrób to smacznie
Keto piernik z powidłami (Paleo, LowCarb) 218Keto piernik z powidłami Makowiec versus piernik – które ciasto jest numerem jeden Bożego Narodzenia? Piernik razem z makowcem to ciasta, które najbardziej kojarzą mi się ze
Modern Cave Girl
Piernik staropolski, część druga 214Pamiętacie jeszcze, że ponad miesiąc temu zagniotłam ciasto na piernik staropolski? W natłoku zajęć sama siebie w duchu za to przeklinałam, ale skoro już jest, to przecież trzeba je wykorzystać... Kilka dni temu zabrałam się więc za pieczenie. Okazuje się, że to wcale nie takie skomplikowane ani czasochłonne; ciasto, nieco podsypane mąką, wałkuje się znakomicie, a piecze całkiem szybko(...)zatemperowaną czekoladą i posypałam siekanymi migdałami. Pierniki wyglądają pięknie, a smakują jeszcze lepiej. Jestem pewna, że przyszłoroczne Święta się bez piernika staropolskiego nie obejdą... A może dodam do ciasta bakalii...? Piernik staropolski w czekoladzie Składniki: (na 3-4 pierniki) całe ciasto z przepisu na piernik staropolski przełożenie: 1 kg powideł śliwkowych polewa: 700 g ciemnej czekolady (75%) 125 g posiekanych
Pożeraczka, czyli raz adobrze