Piernik marchewkowy 185Piernik to tradycyjne, ciemne ciasto, które zawędrowało do Polski już w XVIII wieku. Było symbolem dobrobytu i wysokiego statusu społecznego, ze względu na trudno dostępne przyprawy korzenne (które oczywiście są podstawowym elementem tego ciasta). Mawiano nawet, że w skład wiana panny młodej musiał wejść kawałek ciasta piernikowego i galareta mięsna:) Dziś na szczęście przyprawy korzenne nie są żadnym rarytasem(...)żółtkami, cukrem i połową mąki. Do ciasta dodać karmel, przyprawę do piernika resztę mąki i marchew. Pianę z dwóch białek ubić na sztywno i delikatnie połączyć z ciastem. Wylać piernik do formy i piec około 40 minut w temperaturze 160-170 stopni
Tradycyjna Kuchnia
Pyszny piernik bezglutenowy 138bezglutenowe Piernik ten nie zawiera glutenu, laktozy ani jajek , więc jest bezpieczny dla osób, które mają nietolerancję pokarmową na te składniki. Do wykonania piernika użyłam mąki gryczanej, która według mnie bardo pasuje do tego rodzaju wypieku. Zmieszałam ją z mąką migdałową (czyli po prostu ze zmielonymi migdałami). Jednak głównym składnikiem jest tutaj puree z dyni, które sprawia, że ciasto jest(...)uzyskania gładkiego ciasta. Ma końcu dorzucamy posiekane orzechy włoskie oraz żurawinę, mieszamy. Ciasto przekładamy do keksówki i pieczemy w temp. 180 C stopni przez godzinę, do tzw. suchego patyczka. Przygotowujemy polewę: w rondelku rozpuszczamy olej kokosowy, dodajemy kakao i cukier. Mieszamy, aż składniki się rozpuszczą i połączą w jednolitą polewę. Odstawiamy do przestygnięcia. Upieczone ciasto polewamy chłodną polewą. Szukasz prostych
Wiszniówka
dwudniowy piernik leżakujący (pomarańczowy) 232piernik staropolski sześciotygodniowy (przepis TU- klik ), tygodniowy piernik z przepisu mojej Babci (przepis TU-klik) a teraz mam coś dla spóźnialskich: przepis na piernik, który leżakuje dwa razy po dwa dni: najpierw ciasto dwa dni a po upieczeniu kolejne dwa. Jak wszystkie tego typu najlepiej smakuje po kilku dniach od przełożenia, dlatego jeśli chcecie zrobić go na Święta, nastawcie(...)keksówki wyścielonej papierem do pieczenia i piec około godziny w 180*C. Po wystudzeniu ciasto owinąć folią i odstawić na kolejne dwa dni. Dzień przed planowanym podaniem ciasta piernik przekroić na połowę. obie części nasączyć herbata z rumem. Przełożyć dżemem pomarańczowym. Masło, wodę i cukier zagotować, zdjąć z ognia. Wsypać mleko w proszku i energicznie rozmieszać. Odstawić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
piernik staropolski (dojrzewający) - etap II, III i IV 217polewą czekoladową. Myślę, że na stałe zagości na liście Bożo-Narodzeniowych wypieków :) P.S. To 100 przepis na blogu!!! :) :) :) PIERNIK STAROPOLSKI ETAP II, III i IV blacha 20x25cm ~ dojrzałe ciasto na piernik staropolski ~ ok. 400g powideł śliwkowych (kwaskowatych), użyłam domowych ~ 150g gorzkiej czekolady (+opcjonalnie kilka łyżek mleka/śmietanki/masła) ew. jeszcze jakaś dodatkowe składniki na dekoracje - bakalie, cukrowe(...)Ciasto dzielimy na 2-3 równe części i wałkujemy na papierze do pieczenia na rozmiar blachy, w której będziemy piec (u mnie 20x25cm). Papier wraz z ciastem przenosimy na blachę, wkładamy do piernika nagrzanego do 180*C i pieczemy 15-20 minut. Postępujemy tak samo z pozostałymi dwiema częściami ciasta. Upieczone i ostudzone blaty owijamy folią (każdy oddzielnie) i układamy
chili & sugar
Piernik na ostatnią chwilę 153Czas czytania: 3 min Piernik na ostatnią chwilę, jeden z najlepszych pierników, pokochacie go za smak i łatwość przygotowania Piernik na ostatnią chwilę, ale nie martwcie
SprawdzonaKuchnia.pl
Piernik staropolski 116Czas czytania: 3 min Etap pierwszy eksperymentu. Przygotowanie ciasta. Przepis na piernik staropolski znajdziecie w wielu miejscach w sieci i jest to w zasadzie jeden przepis
SprawdzonaKuchnia.pl
Ekspresowy piernik z powidłami. 210Dziś przedstawiam Wam mój sprawdzony przepis na pyszne, korzenne ciasto na miodzie, czyli na ekspresowy piernik. Jest to świetna alternatywa dla tradycyjnego piernika staropolskiego, do którego przygotowania należy zabrać się już w połowie listopada. Jest równie smaczny, choć chyba bardziej puszysty, delikatny i przede wszystkim bardzo szybki w przygotowaniu. Co równie ważne nadaje się do podania w chwilę po upieczeniu(...)smarujemy podgrzanymi powidłami śliwkowymi. Czekoladę wraz ze słodką śmietanką topimy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, dokładnie mieszamy (jeśli czekolada jest za gęsta dolewamy jeszcze odrobinę śmietany) i polewamy ciasto. Piernik wkładamy na chwilę do lodówki, żeby polewa zastygła i gotowe
Rozpustne gotowanie
Piernik herbaciany z kremem grysikowym i powidłami 322Przed świętami każdy zabiegany, mamy sporo pracy ale piernik na stole być musi. Kto nie nastawił ciasta na piernik staropolski to nic straconego, ponieważ ten piernik nie potrzebuje leżakowania i można go upiec na ostatnią chwilę. Pachnący przyprawą i przełożony kremem grysikowym oraz powidłami śliwkowymi. Składniki: Ciasto na piernik: 5 jajek 1 szkl cukru 250 g miodu 1 szkl oleju(...)Polewa: 125 g margaryny 3 łyżki zimnej wody 3 łyżki cukru pudru 3 łyżka kakao Dodatkowo: 2 słoiczki powideł śliwkowych Przygotowanie: Mąkę przesiać razem z sodą, proszkiem, przyprawą do piernika i kakao. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec dodawać stopniowo cukier i miksować. Gdy cukier nie jest już wyczuwalny miksując dodajemy po jednym żółtku i ubijamy na sztywną
Ala piecze i gotuje
Tradycyjny piernik niemiecki – lebkuchen 151Dzisiaj zapraszam na klasyczny piernik niemiecki z blachy. Duża część przepisów na piernik, jest właśnie na piernik pieczony w dużej blaszce, w jakiej u nas pieczemy
Mieszam w Garnku
Domek z piernika 1069kawałki margarynę. Mieszać, aż cukier całkiem się rozpuści. Wystudzić. Dodać mąkę, cukier waniliowy, kakao, sodę rozpuszczoną w dwóch łyżkach wody, sól i przyprawę do pierników. Następnie wbić jajka i wlać mleko. Zagnieść ciasto, owinąć folią aluminiową i włożyć na całą noc do lodówki. Rozwałkować na grubość około 3 mm i wyciąć następujące części domku (fot.1): 1. Podstawę 2. Front
Świat Ciasta
Piernik staropolski 189cukier rozpuścić, aby uzyskać jednolitą masę. Wystudzić. Sodę wymieszać z wodą i dodać do masy. Mąkę przesiać i również dodać do masy razem z żółtkami, solą i przyprawą do piernika. Ciasto dokładnie wyrobić, przełożyć do kamionkowej albo szklanej miski i umieścić w lodówce na ok. 4-5 lub 6 tygodni. Piec kilka dni przed świętami – ciasto podzielić(...)minut w 180 stopniach. Każdy placek wystudzić, a następnie przełożyć dżemem śliwkowym i polać polewą czekoladową, albo lukrem. Ten piernik może stać bardzo długo, im dłużej stoi tym jest lepszy. Smacznego! Ciasto leżakujące od 4 - 6 tygodni w lodówce Pieczemy 3 blaty, przekładamy dżemem i lukrujemy Gotowy piernik może być długo przechowywany (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Piernik na Guinnessie 315prawdopodobnie innego nie będziecie chcieli już spróbować. Inspiracją był przepis Nigelli, jednak dostosowałam go pod nasze smaki, żeby nie był za słodki (tak więc możecie wyregulować sobie ilość cukru). Piernik na Guinnessie jest bardzo ciemny, bardzo wilgotny, chrupiący z zewnątrz (chyba, że użyjecie polewy). W smaku zupełnie nie czuć samego piwa, które po prostu nadaje mu wilgotności i miękkości. Składniki(...)składników. Ciasto jest raczej rzadkie, więc nie ma problemu z wymieszaniem składników. Formę (ja użyłam 24×24) wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto. Piernik na Guinnessie pieczemy około 50-60 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni (patyczek powinien być suchy). Piernik na Guinnessie można polać polewą czekoladową. Post Piernik na Guinnessie pojawił
Pociąg Do Kuchni
BARDZO PROSTY PIERNIK 231Przepis na to ciasto znalazłam na opakowaniu przyprawy do piernika. Za każdym razem gdy ją brałam do ręki obiecywałam sobie, że w końcu zrobię to ciacho. Upiekłam i jestem zachwycona, że takim małym nakładem pracy można wykonać tak pysznego piernika. Dodatkowo zyska na swoim smaku, jak przełoży się go powidłem śliwkowym. Polecam :) SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM. 26/13
Pani na deser
Ciasto biszkoptowe i ucierane – praktyczne porady 324Ciasto biszkoptowe i ciasto ucierane są jednymi z najpopularniejszych baz do wielu wypieków. Z ciasta biszkoptowego przygotowuje się torty, placki, rolady. natomiast ciasto ucierane stanowi bazę dla wielu pierników, ciast z owocami. Czemu ciasta biszkoptowe oraz ucierane zawdzięczają swoją popularność? Sekret tych pysznych wypieków polega na uzyskaniu jak największej puszystości. Puszystość uzyskujemy poprzez ubicie białka. Od czego zależy jakość ciasta
Ciasta z tradycjami