ciasto piernik - 5000 przepisów (strona:23/334)

Piernik staropolski 180

szklanki zimnego mleka • 3 łyżki przyprawy do piernika Wykonanie: • Miód, cukier i masło zagotować i wystudzić. • Mąkę, sodę, przyprawę do piernika wymieszać, dodać jajka, mleko i wystudzoną masę. • Zagnieść ciasto. • Ja dodałam jeszcze pół szklanki mąki, bo było zbyt rzadkie. • Naczynie wyłożyć papierem dopieczenia i szczelnie zawinąć w niego ciasto. • Przechowywać(...)Mój piernik dojrzewał w lodówce od 5 listopada przez 6 tygodni. Po tym czasie upiekłam pierniki na 10 dni przed Wigilią: Składniki: • Ciasto na piernik dojrzewające • 3 słoiczki powideł śliwkowych • 1 słoiczek wiśni w syropie lub kandyzowanych • drobne srebrne cukiereczki • 2 gorzkie czekolady • 1/2 szklanki śmietanki 30% Wykonanie: • Ciasto należy wyjąć

To co kocham
Pierniczki dojrzewające – piernik staropolski 346

pierwszy pierniczki z tego przepisu piekłam rok temu. Byłam ciekawa smaku, bo nie robiłam jeszcze piernika czy też pierniczków z ciasta dojrzewającego, czyli leżakującego sobie w chłodzie naszej lodówki ponad miesiąc. Upiekłam pierniczki na początku grudnia, żeby spokojnie zdążyły zmięknąć i żeby nacieszyć się atmosferą Świąt. I wiecie co, musiałam od razu zagniatać kolejną porcję, bo pierniczki były(...)pyszne, że rozeszły się w mgnieniu oka. Na Święta zatem piekłam nową partię, bo po pierwszej, zostało wspomnienie. Może w tym roku uda mi się z ciasta zrobić duży, gustowny piernik przekładany powidłami. O ile znów nie wpadnę w szał wycinania pierniczków o różnych kształtach. Przepis pochodzi od niezawodnej Doroty z MojeWypieki.com , a dokładnie stąd . Jak po raz pierwszy robiłam

Mieszam w Garnku
PRZYPRAWA KORZENNA DO PIERNIKA 253

przygotować wszystkie potrawy własnoręcznie:). Poczynając od pierogów, po przez rożnego rodzaju mięsa, kończąc na ciastach. I właśnie jednym z magicznych własnoręcznie robionych wiktuałów jest przyprawa korzenna, której aromat, rozchodzi się po całym domu, i to już na etapie sporządzania. Gdy natomiast pieczemy pierniczki lub pierniki staropolski z użyciem tej przyprawy, który należy upiec tydzień przed świętami, wtedy dopiero podczas pieczenia(...)zamkniętym pojemniku aby aromat mieszanki pozostał jak najdłużej. Opcjonalnie do przyprawy dodaje kakao, ale to na etapie robienia ciasta wtedy  dopiero decyduje czy  ciasto będzie jaśniejsze czy chcę aby piernik był ciemniejszy i wtedy dodaje kakao rrarossa@gmail.com

RAROSSA
ŚWIĄTECZNY SERNIK GOTOWANY, NA SPODZIE Z PIERNIKÓW 195

Świąteczny sernik gotowany na spodzie z pierników, to ciasto, które możemy przygotować nie uruchamiając piekarnika. Ja co prawda wykorzystałam domowe pierniki, akurat miałam świeżo upieczone, bez dekoracji, ale idealnie sprawdzą się też gotowe pierniki, np. katarzynki, bez polewy. Błyskawiczny i pyszny, kremowy sernik świąteczny poleca się na tegoroczne święta. Wykorzystałam tortownicę o śr.25cm Składniki: - 1 kg dwukrotnie mielonego twarogu(...)wanilią lub cukru waniliowego - 1 szklanka ksylitolu lub cukru (lub pół na pół) - 1-2 łyżeczki drobno startej skórki pomarańczowej (nie trzeba) Dodatkowo: - pierniki, do wyłożenia spodu + 4-5 do pokruszenia na wierzch ciasta (u mnie z tego przepisu ) - lukier:  * kilka łyżeczek pudru trzcinowego  * kilka kropli aromatu migdałowego  * kremówka Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy

Smaczne Zdrowe
Piernikowy " Kopiec kreta " z karmelizowanymi jabłkami 79

Znów piernikowo, cynamonowo, ciepło, aromatycznie i przedświątecznie.  Piernik, o którym pisałam w poprzednim poście  ( "Miękki piernik z mąki żytniej i orzechów włoskich" ) wykorzystałam jako

Kronika Piekarnika
Tarta pana cotta, dwu kolorow,a mocno piernikowa 187

Tarta, inna niż wcześniej przygotowywałam, bo mąki, do ciasta w ogóle nie dodawałam. Pierniki Toruńskie z wiórkami kokosowymi zmieszałam, masła, jajka dodałam, pomieszałam, pozagniatałam i do formy dałam. Po pieczeniu, dwie masy zrobiłam, białą i czekoladową  pana cotę,  tak sobie wymyśliłam. Na jedną i drugą, kawałeczki pierników w czekoladzie z nadzieniem owocowym powkładałam i dla przełamania smaków, świeże(...)mając pierniki w swoim składzie, to słodycz jest wyczuwalna, a tarta inna niż wszystkie, czyli – niebanalna.   Składniki   na okrągła formę o średnicy ok. 30 cm: ciasto: 1 opakowanie Pierników Toruńskich „Flisaczki”, 100 g wiórek kokosowych, 50 g masła, 1 małe jajko, biała pana cotta: 500 ml mleka 2% tłuszczu, 100 ml słodkiej śmietanki 30%, 3 pełne łyżeczki żelatyny

Moniki Smakołyki
Staropolski piernik dojrzewający - przygotowanie ciasta 226

świąt Bożego Narodzenia zostało sześć tygodni, a więc to najwyższa pora, żeby nastawić ciasto na doskonały tradycyjny staropolski dojrzewający piernik.  Minimalny czas dojrzewania ciasta to dwa tygodnie, ale najlepszy smak osiąga po 4- 6 tygodniach. Przy okazji robienia piernika chciałam Was zachęcić do samodzielnego przygotowania przyprawy do piernika. Jej zrobienia trwa(...)dosłownie chwilę, a w większości tych sklepowych głównym składnikiem jest... mąka pszenna, a nie przyprawy. Przepis znajdziecie w jednej wersji  tutaj lub w  drugiej tutaj. Staropolski piernik dojrzewający - przygotowanie ciasta Wg. Lucyny Ćwierczakiewiczowej Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 500 g miodu 1 szklanka cukru 250 g masła 3 jajka 1000 g mąki pszennej 1/2 szklanki mleka 1/2 łyżeczki

Kulinarne przygody Gatity
Piernik świąteczny z mascarpone 193

Bardzo aromatyczny i delikatny piernik świąteczny z mascarpone to idealny deser na każdą okazję. Smak piernika zdecydowanie kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia i nie powinno zabraknąć go wśród ciast, które zagoszczą na Waszym stole.  Piernik świąteczny z mascarpone po upieczeniu jest mięciutki i długo zachowuje świeżość. Uwielbiam smak(...)piernika i szukałam takiego, który będzie wilgotny, puszysty i łatwy do zrobienia. Pierniki zazwyczaj są dość zwarte, sycące i dość pracochłonne, a po ich zjedzeniu nie mamy ochoty na inne świąteczne pyszności. Piernik z mascarpone spełnił moje oczekiwania w 100%. Po upieczeniu piernik jest delikatny, wręcz rozpływa się w ustach, ma przyjemny lekko korzenny smak piernika i miodu. Ciasto

Kuchcik gotuje
PIERNIK NA SZYBKO 242

serii ,,nie chce mi się stać przy garach'', ale placka bym zjadła. Wszystkie składniki wkładamy do miski, ucieramy i pieczemy. Z przepisu mamy niezły kawałek piernika ;) A tak na poważnie jest to ciasto, które zawsze wychodzi, ze składników które zazwyczaj mamy pod ręką. Jest idealny dla niespodziewanych gości i małe co nie co do kawy. Nie zniechęcajcie się(...)całe jajka 2 szklanki cukru 2 łyżki płynnego miodu lub dowolnego dżemu 2 szklanki mleka 4 płaskie łyżeczki sody 4 szklanki mąki pszennej kostka margaryny 2 łyżki przyprawy do piernika i cynamonu.  3 łyżki kakao WYKONANIE : Rozpuszczamy margarynę i odstawiamy do przestudzenia. Do dużej miski przesiewamy mąkę, wbijamy jajka, dodajemy cukier, przyprawy, kakao. W mleku rozpuszczamy sodę, dodajemy miód

Pani na deser
piernik herbaciany z powidłem śliwkowym 157

[Głosów:  0    Average:  0 /5] składniki na ciasto piernikowe: 450 g mąki 180 g cukru 4 jajka 200 ml miodu 230 ml

Domowy Smak Jedzenia
PIERNIKOWY TORCIK CZEKOLADOWY 210

każdy kto chociaż raz był w tym mieście, przywiózł ze sobą na sto procent chociaż jedną paczkę oryginalnych pierników. Moje ulubione to te ze zdjęcia oblane białą czekoladą z przepysznym nadzieniem. I to właśnie one zainspirowały mnie do stworzenia tego obłędnego ciasta! SKŁADNIKI: BISZKOPT: - 4 jajka - 6 czubatych łyżek cukru - szczypta soli - 5 łyżek mąki tortowej - 1 czubata łyżeczka proszku(...)Czekoladową masę wyłóż na biszkopt. ponadto:  -50 g gorzkiej czekolady -1 opakowanie pierników toruńskich oblanych białą czekoladą Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Polej ciasto. Na wierzch ułóż pierniki toruńskie. Ciasto wstaw na godzinę do lodówki. Gotowe! Smacznego! Przepis zgłaszam do konkursu organizowanego na:  http://konkurs.kopernik.com.pl/  w kategorii WYPIEK. Trzymajcie z całych sił kciuki! ;-))) Miłego dnia! #przepisnakopernika

SMYKWKUCHNI
Bezglutenowy piernik: tradycyjny smak bez glutenu 90

chwilami spędzonymi w rodzinnym gronie, szczególnie podczas świąt. Bezglutenowy piernik to odpowiedź dla osób, które cierpią na nietolerancję glutenu lub cenią zdrowsze alternatywy dla tradycyjnych przepisów. W tym artykule przyjrzymy się bliżej tej pysznej wersji bezglutenowego piernika i jak możemy go przygotować w domu. Po czym poznać bezglutenowy piernik? Bezglutenowy piernik to wersja tego tradycyjnego wypieku, która nie zawiera glutenu(...)sól. W osobnej misce wymieszaj jajka, miód (lub syrop z agawy) oraz olej roślinny. Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych, mieszając, aż uzyskasz jednolite ciasto. Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz piernik w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 35-40 minut lub do momentu, gdy wbity w ciasto patyczek wyjdzie suchy. Wystudź piernik przed pokrojeniem

Ania i Marcin gotują
sernik z pierniczkami 163

Świąteczne połączenie sernika oraz pierników w jednym, znakomitym cieście. Prosty przepis na pyszne ciasto, które doskonale wpisuje się w bożonarodzeniowe smaki. Sernik z pierniczkami to świąteczne

babka w formie
Piernik bananowy 390

Piernik bananowy to świąteczna wersja chlebka bananowego, z dodatkiem miodu, karmelu i przyprawy piernikowej. Ciasto przygotowuje się szybko, bez użycia miksera, więc jest świetną propozycją dla zabieganych lub jako dodatkowy wypiek świąteczny, obok bardziej tradycyjnych makowców czy pierników(...)przygotowania piernika potrzebne są dojrzałe banany, więc jeśli będziecie planować ten wypiek, warto kilka dni wcześniej zaopatrzyć się w te owoce i pozostawić je, aby dojrzały. Ciasto przygotowałam w formie o wymiarach 30x11cm . Piernik bananowy Składniki: 400g mąki pszennej 400g bananów bez skórki (4 sztuki) 150g miodu 100g cukru (u mnie w całości domowy cukier waniliowy) 100g masła 2 jajka

Smakołyki Bereniki
Pierniczki staropolskie z ciasta dojrzewającego 388

Pierniczki staropolskie z ciasta dojrzewającego przygotujecie z tego samego przepisu co piernik staropolski . Ciasto musi leżakować przez kilka tygodni w chłodnym miejscu (najlepiej 4-6, choć i po 2-3 tyg. będzie dobre) , dopiero po tym czasie można zabrać się za formowanie i pieczenie pierniczków. Można je przygotować bez nadzienia lub z powidłami, a wierzch udekorować lukrem lub polewą czekoladową(...)składniki się połączą, zdjąć z palnika, ostudzić - do letniej mieszanki dodawać stopniowo przesianą mąkę, jajka, sodę rozpuszczoną w mleku, sól oraz przyprawę do piernika - wszystko dokładnie wymieszać, najlepiej drewnianą łyżką lub mikserem, gdyż ciasto jest dość luźne i klejące i trudno je zagnieść dłonią - nie należy dodawać więcej mąki, ciasto po okresie leżakowania zgęstnieje i zmieni konsystencję, będzie je można

Smakołyki Bereniki