ciasto piernik - 4500 przepisów (strona:27/300)

Piernik śliwkowy 196

Piernik, który zawsze się udaje, natomiast jego tajemnicą jest posmak śliwkowy. Dzięki suszonym śliwkom i powidłom śliwkowym, którymi przekładamy piernik.Takie ciasto długo poleży i można powiedzieć ,że z czasem nabiera wytrawnego smaku. SKŁADNIKI Na dwie średnie keksówki 250 g mąki pszennej  200 g suszonych śliwek 150 g cukru 120 g miodu 120 g masła 50 ml mleka(...)białej czekolady 4 jajka przyprawa do pierników otarta skórka z jednej pomarańczy 1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego pół słoika powideł śliwkowych 1/2 łyżeczki  proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Polewa: 100 g czekolady deserowej 3-4 łyżki mleka wiórki kokosowe WYKONANIE Z łyżki cukru i 2 łyżek wody przygotowujemy karmel - podgrzewamy. W garnku rozgrzewamy miód, masło i mleko

W kuchennym oknie Ewy
Sernik piernikowy 344

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Sernik piernikowy dedykuję wielbicielom zarówno sernika jak i piernika. Spód ciasta wykonałam z pierniczków czekoladowych z nadzieniem, zaś do masy serowej dodałam dodatkowo przyprawę do piernika. Sernik jest delikatny i bardzo kremowy z wyczuwalną nutą piernika. Wypiek idealny na świąteczny stół, polecam :)) Sernik piernikowy Drukuj przepis Czas gotowania(...)śmietany kremówki 30 % -4 całe jajka -2 żółtka -3/4 szklanki cukru -łyżka cukru waniliowego -2 łyżki mąki ziemniaczanej -1 łyżka mąki pszennej -czubata łyżka przyprawy do piernika Polewa czekoladowa: -70 ml śmietany kremówki 30 % -50 g czekolady gorzkiej -50 g czekolady mlecznej Przygotowanie --> Spód piernikowy: --> Pierniczki miksujemy w malakserze do momentu otrzymania małych okruchów. Mieszamy z rozpuszczonym masłem. Spód

Marta Gotuje
Dojrzewający piernik staropolski wg Aleex/ 2017 190

drodzy. Koniec października i nadchodzący dzień Wszystkich Świętych to znak, że w naszych kuchniach czas zacząć przygotowania do Bożego Narodzenia. Pierwszym etapem tych przygotowań jest nastawienie ciasta na dojrzewający piernik staropolski . Tak, tak, to już czas! Aby świąteczny piernik odpowiednio dojrzał, a potem, po upieczeniu, zdążył nabrać miękkości, ciasto trzeba przygotować właśnie w tym rozpoczynającym się tygodniu. Moje od dzisiaj

W mojej kuchni
EKSPRESOWY PIERNIK (przepis uniwersalny) 193

Możecie go nawet wykonać w dzień Wigilii. Przepis jest na tyle uniwersalny, że możemy wykonać z niego zarówno piernik, jaki i muffinki czy ciasteczka piernikowe. Dodatek czekośliwki do ciasta sprawia, że piernik jest wilgotny i bardzo aromatyczny, a gdy się piecze w piekarniku zapach jest zniewalający... Polecam! Składniki: 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru pudru 2 jajka 100 g masła

Kuchnia MagdaLeny
Szybki i prosty piernik marchewkowy – najlepszy! 738

macie czasu na pieczenie? A może uważacie, że nie macie umiejętności? To przepis dla Was. Ciasto robi się szybciutko. Jest puszyste, pachnące, wilgotne. Rewelacyjne w smaku. Mimo, że to piernik marchewkowy, marchewki w ogóle w środku nie czuć. Co tam, musiałam specjalnie wyszukiwać ją w cieście i pokazywać mojemu panu mężowi, bo nie był w stanie uwierzyć, jak pyszne ciasto(...)śmietaną, cały czas mieszając. Smarujemy polewą ciasto po ostygnięciu. Możemy wierzch dowolnie przybrać bakaliami 4.20 http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-ucierane/szybki-prosty-piernik-marchewkowy-najlepszy/ MieszamWGarnku Artykuł Szybki i prosty piernik marchewkowy – najlepszy! pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Pierniki, pierniczki - bezglutenowe 301

zachęcam do wypróbowania poniższego przepisu. Poniższe pierniczki przygotowałam na bazie trzech mąk: gryczanej, jaglanej i ryżowej. Nie wymagają leżakowania. Mają nieco inny smak niż te tradycyjne . Najlepiej ciasta na pierniki nie rozwałkowywać zbyt mocno, ponieważ pierniczki po upieczeniu są bardzo kruche. Jeżeli lubicie nieco słodsze wypieki to przygotowane pierniczki możecie udekorować domową polewą czekoladową (wystarczy rozpuścić 1 łyżkę masła(...)wstawić do lodówki (na 1-2 godzinę). Schłodzone ciasto rozwałkować (nie za cienko!). Jeżeli ciasto będzie się kruszyć to należy dolać odrobinę ciepłej wody i ciasto ponownie wyrobić. Za pomocą foremek wyciąć pierniki. Przygotowane pierniczki delikatnie przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 15-17 minut w 165 (czas pieczenia zależy od wielkości i grubości pierników; jeżeli będziecie

Ugotować
Piernik 167

posypka cukrowa tłuszcz bułka tarta Sposób przygotowania: Margarynę ucieramy z cukrem, ucierając dodajemy żółtka, miód ,śmietanę, mąkę przesianą z sodą, kakao oraz przyprawą do piernika . Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do masy, delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do dużej keksówki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy przez godzinę w temperaturze 170 stopni. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem ze śmietaną

Bajeczna Kuchnia
Piernik z makiem,kokosem i powidłami 132

suche zmiksować z mokrymi- mlekiem, jajami i olejem. Rodzynki i orzechy oprószyć delikatnie mąką i wmieszać w ciasto. Foremkę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i piec nie więcej niż godzinę w 180 stopniach, do suchego patyczka. Jeśli chcecie, po upieczeniu polejcie piernik czekoladą. U mnie bez czekolady poszedł w godzinę. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Piernik staropolski 177

listopada, później można zapomnieć o nim prawie do świąt. Wbrew pozorom nie jest pracochłonny, po prostu jego pieczenie jest rozłożone w czasie.  Jak pisze Pani Dorota :  "Ciasto na piernik staropolski najlepiej zagnieść 4 - 6 tygodni przed świętami, lecz zagniecione 2 tygodnie przed będzie równie smaczne." Składniki: 500 g miodu 1 szklanka cukru 250 g masła 1 kg mąki(...)warstwą powideł śliwkowych (ja zużyłam 4 słoiczki). Składamy, na wierzch kładziemy papier do pieczenia i blaszkę większą niż piernik. Obciążamy ciężkimi albumami. Oblewamy polewą 1 dzień przed świętami: 80 g masła 200 g gorzkiej czekolady posiekane orzechy włoskie do posypania Ciasto przekrawamy na trzy równe części. W garnuszku rozpuszczamy masło, wrzucamy czekoladę i trzymamy na małym ogniu do rozpuszczeni. Dokładnie

Chocolate Muffin Blog
Piernik długo dojrzewający, przygotowanie trzy i pół tygodnia wcześniej 240

jeszcze zdjęcia końcowego, ponieważ dopiero dzisiaj go rozrobiłam. To ciasto musi dojrzewać trzy tygodnie w lodówce. Zachęcam do przygotowania ze mną tego piernika. Zaczynamy !!!!!! Piernik jest super, polecam. Grażynka dziękuję. Z tego ciasta również można upiec pierniczki. Do garnuszka dodać masło, przyprawę do piernika, miód i cukier puder. Podgrzewać wszystko na małym ogniu cały czas mieszając. Wszystko musi się rozpuścić

Kuchnia Pokoleń
Pomarańczowiec z piernikami 245

łyżeczki żelatyny Polewa czekoladowa: * 13 dag margaryny * 5 łyżek cukru pudru * 3 łyżki kakao * 3 łyżki wody * 1 łyżka żelatyny * 5 łyżek gęstej śmietany * 40 dag pierników w czekoladzie Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę mieszamy z sodą i przyprawą do piernika. Margarynę ucieramy z cukrem. Cały czas miksując dodajemy stopniowo żółtka. Dodajemy miód i esencję z herbaty oraz wsypujemy sypkie składniki(...)garnuszku podgrzewamy rozpuszczoną w 3 łyżkach wody żelatynę, kakao, cukier i margarynę (nie gotujemy!). Po przestudzenie (masa ma być lekko ciepła) dodajemy cały czas mieszając śmietanę. Przełożenie ciasta: miodowy placek, masa pomarańczowa, pierniki, masa śmietanowa, miodowy placek, polewa. Ciasto schłodzić w lodówce. Placki od razu są miękkie więc, nie trzeba czekać kilku dni na konsumpcję

Pobite gary Barbary
Słodkie święta - przepisy 207

świątecznych wypieków :)Rolada waflowa z bananemWyśmienitkiŁatwy makowiecCiasto serowo - jabłkoweCiasto jabłkowo - budynioweCiasto " Wiśniowy szyk"Placek IłowieckiPiernik z herbatąSernik gotowanyWafel z mlekiem w proszkuCytrynowiecShrek - zielone ciastoCiasto szachownica "szach- mat"Piernik siostry AnastazjiMiodownikKakaowe ciasto z wiśniami i kokosemSłoneczne ciasto kawowe

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Przypomnienie 127

już ostatni dzwonek by nastawić ciasto na świąteczny piernik dojrzewający. Przepis na ciasto pod tym linkiem http://aronia-wiemcojem.blogspot.com/2011/11/piernik-staropolski-etap-i.html.  Piernik jest wyśmienity, wilgotny i aromatyczny. Długo zachowuje świeżość i nie sprawia trudności w przygotowaniu. Poradzi sobie z nim nawet początkująca kuchareczka

Wiem co jem
Piernik z domowymi powidłami i lukrem 227

jako dorośli szybko wracamy do dzieciństwa i na parę chwil stajemy się dziećmi i lądujemy w kuchni naszej Babci czy Mamy.  Wybierajcie składniki dobrej jakości żeby wypiek ciast i pierników smakował jak dawniej... Powidła czy konfitury do przełożenia polecam z domowych zapasów, a że śliwek tej jesieni było obficie to mam nadzieję, że Wasze spiżarnie są pełne słoi(...)mleka - 20 dag cukru - po 1 płaskiej łyżeczce mielonego cynamonu i imbiru - 3 łyżeczki przyprawy do piernika - 1 łyżeczka sody - szczypta soli Dobrej jakości przyprawy i bakalie znajdziecie na stronie  www. Skworcu.com.pl . Lukier: - 1 białko które zostało z ciasta - cukier puder ok. 1/2 szklanki tyle ile zabierze białko 1. Masło z miodem roztapiamy na małym ogniu. Połowę cukru dajemy

Apetyczna babeczka
Pierniki 209

mąki 20 dag miodu 1,5 kostki margaryny 6 łyżek cukru pudru 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki aromatu migdałowego 3 łyżeczki przyprawy do piernika SPOSÓB PRZYGOTOWANIA     Ze wszystkich składników zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na 1 godz. Rozwałkować na grubość 3 - 4 mm. i wykrawać foremkami pierniki. Wykładać na blachę i piec w piekarniku ustawionym

Przepisy Kulinarne