Piernik ucierany na piwie 263Spieszę Wam już z ostatnim świątecznym przepisem w tym roku, a mianowicie Piernik ucierany na piwie przełożony powidłami i musem jabłkowym - pyszny :) Przepis znalazłam w książce "Wypieki Siostry Marii" wydawnictwa Martel. Idealny do jedzenia już na drugi dzień, gdy ciasto zrobi się wilgotne od powideł i musu. Składniki: 0,5 kg mąki, 250 g cukru, 3 jajka, 70 g margaryny(...)piwo. Ciasto może ciężko się już ucierać, dlatego podlewamy je piwem. Dosypujemy przyprawę do piernika. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie staramy się wmieszać w ciasto. Piernik bardzo rośnie, więc warto upiec go w większej keksówce :) Pieczemy ok. 80 minut w 170 stopniach. Po ostudzeniu rozcinamy piernik w dwóch miejscach- przekładamy musem jabłkowym i powidłami śliwkowymi
Aga w kuchni
Piernik cukiniowy z bakaliami i czekoladą 143Piernik, to ciasto nieodłącznie kojarzące się z nadchodzącymi świętami. Mój piernik jest z cukinią i wcale nie jest ona wyczuwalna w smaku. Drobno starta cukinia jest też niewidoczna w cieście. Zatopione w pierniku owoce papai w kolorze pomarańczy i kandyzowanej kostki pomelo w kolorze zieleni doskonale komponują się ze smakiem gorzkiej czekolady
Przepisy Kulinarne
PIERNIK Z PIWEM 287Piernik z dodatkiem piwa które dodaje ciastu przyjemny smak, idealne ciasto na ostatnią chwilę, od razu po upieczeniu jest idealne do jedzenia. Składniki: 0,5 kg mąki 3 jajka 200 g cukru 200 g miodu 2 łyżeczki przyprawy do piernika ¾ szklanki piwa 80 g masła 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Słoiczek powideł Sposób przygotowania: Żółtka(...)przerywając ucierania, dodawać mąkę oraz proszek do pieczenia. przyprawę, miód i piwo. Na końcu dodać pianę ubitą z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto wlać do formy wyłożonej papierem, i piec w temp. 170 stopni około godziny. Wystudzony piernik przekroić na dwa blaty posmarować powidłami, przykryć drugim blatem polać polewą odstawić do lodówki aby polew stężała. Najlepiej smakuje na drugi dzień
RAROSSA
Piernik z jabłkami w rumie 164Tekst przeczytasz w 5 min Na Boże Narodzenie piernik znajdzie się pewnie w większości domów! I nic dziwnego, bo jest bardzo smaczne i aromatyczne ciasto. Niektórzy
SprawdzonaKuchnia.pl
Najlepsze pierniki na Święta i korzenne mini serniczki 258dekoracje choinkowe, cały grudzień będą smaczną przekąską do kawy a podczas świąt smacznym poczęstunkiem, ale również pięknym sposobem na dekoracje stołu. Zawsze możesz też sięgnąć po gotowe ciasto na pierniki , a sobie zostawić już tylko pieczenie. Sprawdzonym przepisem na pierniczki, które mogą leżakować ponad miesiąc, chętnie się z Wami podzielę. PRZEPIS NA PIERNICZKI: - 450 g mąki orkiszowej jasnej(...)może zabraknąć na świątecznym stole to sernik piernikowy. Aromat i zapach obłędny. Zawsze jak robię pierniczki, robię taki. Dlaczego? Bo spód do tego ciasta, robi się właśnie z ciasta na pierniki. Dlatego sięgnij po formę na muffinki, wybierz taką, gdzie na raz zrobisz ich dużo, jak ta VARDAGEN , na raz otrzymasz dwanaście mini serniczków. Spody w formie wyłóż ciastem
SMYKWKUCHNI
Drożdżowa Rolada Piernikowa Z Powidłami 235Pomysł na ten piernik zaczerpnęłam z krucho drożdżowych kopert które kiedyś piekłam. Pomyślałam czemu by nie zrobić z tego ciasta piernik, będzie mięciutki a zarazem wilgotny dzięki powidłom, a brak sody i proszku do pieczenia sprawia, że nawet delikatniejsze brzuszki (takie jak mój ;) mogą go zjeść :) Składniki na jeden piernik: 250 gr mąki 25 gr drożdży 100 gr cukru pudru(...)mnie nerkowce ) 3/4 słoika powideł śliwkowych Posypka dekoracyjna od Delecty 1. Mąkę, cukier puder, przyprawę do piernika, kakao siekam z masłem tworząc kruszonkę. Drożdże rozcieram ze śmietaną i dodaje do mąki z masłem. Dodaje jajka oraz posiekane orzechy i zagniatam ciasto. 2. Wałkuje na grubość 5 mm na kształt rolady. Smaruje obficie powidłami i zawijam w roladę. Przekładam
Gotowanie...to proste !
Szybkie ciasto piernikowe 340piernika 1. W rondelku rozpuszczamy tłuszcz z cukrem , miodem i kakao. 2. Lekko ostudzoną mieszankę wlewamy do przesianej mąki z proszkiem. 3. Wbijamy jajka i dosypujemy przyprawę do piernika. Ciasto wyrabiamy robotem. 4. Kiedy składniki połączą się dodajemy startą tykwę, rodzynki i żurawinę. Dokładnie mieszamy. 5. Wykładamy ciasto do keksówki i pieczemy w 160 °C przez około godzinę. Sprawdzamy patyczkiem(...)jest już gotowe. 6. Po ostudzeniu posypujemy ciasto cukrem pudrem, lukrujemy lub oblewamy polewą. Smacznego! Kategoria: Ciasta , Przepisy Tagged: Boże Narodzenie , kakao , na szybko , piernik , przyprawa , rodzynki , tykwa , Wigilia , żurawina
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Pierniczki nadziewane 244Pyszne, miękkie pierniczki nadziewane musem śliwkowym z ciasta na piernik dojrzewający staropolski. Pierwsza porcja została zjedzona w mgnieniu oka, nikt nie mógł uwierzyć, że zrobiłam je sama, gdyż wyglądały jak kupne. Polecam przygotować nieco więcej ciasta na piernik dojrzewający by móc upiec kilka dodatkowych, smacznych pierniczków. Składniki (na 50-60 sztuk): Ciasto: 500 gram mąki (u mnie(...)mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika. W drugiej misce mieszamy mleko, jaja i miód z resztą składników. Składniki dokładnie mieszamy do połączenia, przekładamy do czystej miski, owijamy szczelnie folią spożywczą i umieszczamy w lodówce (lub na chłodnym balonie) na 4-6 tygodni. Na 4-5 dni przed Wigilią wyciągamy z lodówki ciasto (kilkadziesiąt minut przed przygotowaniem pierniczków). Ciasto dzielimy
Mango Papaja
Wilgotny piernik z orzechami 126Wilgotny piernik z orzechami Dziś mam dla Was przepis na pyszny, wilgotny, dosłownie rozpływający się w ustach piernik z orzechami. Idealne ciasto na zbliżające się święta
Słodkie okruszki
PORADNIK BOŻEGO NARODZENIA 281uniknąć pęcherzy warto po przelaniu ciasta piernikowego do blaszki nakłuć w ten sposób zapobiegniemy powstawaniu pęcherzy Marmolada - aby uniknąć ewentualnej fermentacji marmolady należy ją wcześniej zagotować energicznie mieszając. Ciasto na piernik można przygotować odpowiednio wcześniej. Miód podgrzewamy, następnie schładzamy i dopiero wtedy łączymy z mąką. Po wyrobieniu ciasta owijamy szczelnie w folię spożywczą i odkładamy w chłodne miejsce nawet(...)się ciepły delikatny słodki smak orzecha. Obydwie postaci gałki muszkatołowej przechowujemy z dala od światła słonecznego i w szczelnych pojemnikach. Stanowi sprawdzony składnik wypieków z orzechami i pierników. Dodajemy ją do ciast, puddingów, kremów i pikantnych ciasteczek. Świetnie komponuje się z wieloma odmianami serów. Pasuje również do dań z kurczakiem, z czarna fasolą i pomidorami. Dopełni smak potraw z jajkiem
Ciastka - domowe słodkości
PRZEPISY NA WIGILIĘ I BOŻE NARODZENIE (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) 655Boże Narodzenie żebyście nie musieli szukać ich na blogu. Są to gównie tradycyjne dania wigilijne i świąteczne oraz najlepsze kojarzące się z tym okresem wypieki i desery, czyli pierniki, ciasta i pierniczki. Zgodnie z tradycją na stole wigilijny powinno znaleźć się 12 potraw a tu zebrałam ponad 30 samych bezmięsnych inspiracji na karpia, śledzie i inne ryby czy potrawy faszerowane(...)kaczki z puree z brokuła Desery bożonarodzeniowe Keto piernik z powidłami i kremem kokosowym Keto piernik świąteczny Pierniczki LCHF Pierniczki niskowęglowodanowe Makowiec zawijany Babeczki korzenne Keto piernik w szklance Bajaderki piernikowe Ciasto orzechowo-karmelowe Keto orzechowiec Są to oczywiście subiektywnie wybrane przepisy na Wigilię i Boże Narodzenie i mnie osobiście kojarzą się z tymi świętami. Artykuł PRZEPISY NA WIGILIĘ
Ola la LCHF
Pierniczki domino 144Czas czytania: 3 min Pierniczki domino z masą marcepanową i dżemem z pomarańczy, to jedna z najlepszych propozycji na święta. Pierniczki nie wymagają leżakowania i długiego
SprawdzonaKuchnia.pl
Ciasto korzenne 199obok keksu piernikowego ( czy też keksa 😃) propozycję na szybkie świąteczne ciasto, czyli na ciasto korzenne z dodatkiem rodzynek i skórki pomarańczowej. Z pewnością godnie zastąpi tradycyjny piernik. Ciasto korzenne Proporcje na formę z kominem o średnicy 25 cm Czas przygotowania: 65 minut Składniki: 2 jajka 1 szklanka cukru 1/2 szklanki maślanki 1/2 szklanki oleju 2 szklanki mąki(...)piernika 1 łyżeczka cynamonu 1 szklanka rodzynek 2 łyżki skórki pomarańczowej Wykonanie: Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiewamy z przyprawami, dodajemy stopniowo na przemian z olejem i maślanką do jajiek, delikatnie mieszając szpatułką. Gdy uzyskamy jednolitą masę dodajemy bakalie. Delikatnie mieszamy. Formę do pieczenia bardzo dokładnie natłuszczamy i obsypujemy mąką kukurydzianą. Wlewamy ciasto i pieczemy
Kulinarne przygody Gatity
Co Upiec na Święta? – TOP 10 Najlepszych Przepisów na Świąteczne Ciasta 165(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Święta coraz bliżej! Pora zastanowić się, jakie ciasto na święta będzie królowało na stole w Waszym domu. Z pewnością wiele z Was posiada
Damusia.pl
Szybki i wilgotny piernik z konfiturą z czarnej porzeczki 393domu… aż nie mogłam się doczekać kiedy mama w końcu wyjmie ciasto z piekarnika i pozwoli je zjeść. A potem po cieście zostawały już tylko słodkie okruszki Dziś chciałabym polecić Wam mój rodzinny przepis na piernika (z moimi małymi zmianami). Taki szybki i wilgotny piernik z konfiturą z czarnej porzeczki jest idealny nie tylko na świąteczny stół(...)Całość dokładnie mieszamy łyżką. Po czym dolewamy mleko, znów dokładanie mieszamy. Na koniec wlewamy 1/2 szklanki oleju, mieszamy aż uzyskamy jednolitą gęstą masę. Ciasto wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną formy (prostokątnej lub kwadratowej). Piernika pieczemy 45 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku na środkowym poziomie. Po tym czasie wyciągamy ciasto i zostawiamy do przestudzenia. Gdy ciasto
Słodkie okruszki