ciasto piernik - 5000 przepisów (strona:242/334)

Niebiańskie pierniczki nadziewane 269

pomarańczowego lub sok i skórka otarta z 1/2 pomarańczy lub dwie łyżki likieru pomarańczowego SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ciasto rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm, w miarę potrzeby podsypujemy mąką jeśli ciasto się zbyt klei. Wykrawamy pierniczki (u mnie serduszka i koła). W miseczce dokładnie mieszamy powidła śliwkowe z marmoladą truskawką. Na środku każdego pierniczka układamy marmoladę (ilość uzależniona jest od wielkości(...)doscisnąć boki i nadzienie nie wypłynie. Nie polecam używania dżemów ani konfitur o konsystencji galaretki, ponieważ w czasie pieczenia rozpuszczą się i wypłyną, a w najlepszym przypadku wsiąkną w pierniki. Do nadziewania zdecydowanie najlepsze są gęste powidła i twarda marmolada. Pierniczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy około

DefinicjaSmaku
Jagodzianki – przepis na puszyste bułeczki pełne jagód 160

Jest lato, muszą być jagodzianki! Nie znam nikogo, kto nie lubiłby tych słodkich, drożdżowych bułeczek wypełnionych pysznymi owocami. Sama je uwielbiam i aż wstydzę się przyznać

Na-talerzu.pl
Pomarańczowiec z nutą piernika- bez pieczenia 228

Torcik do jutrzejszej kawki tężeje w lodówce, a ja- tak jak obiecałam- mogę w końcu napisać dla Was kolejny przepis. Wiem, że lubicie takie ciasta bez pieczenia, mało skomplikowane i przede wszystkim smaczne! To wykonałam w sumie bez jakiegoś specjalnego zastanawiania się. Wiedziałam tylko, że koniecznie musi być z mascarpone, bo 500-gramowy pełniutki pojemnik czekał w lodówce na swoją(...)było zmiłuj.  A skoro wcześniej zrobiłam wspomniany wcześniej syrop, to idealnie wpasował mi się do kawy potrzebnej do namaczania biszkoptów. W ogóle dla mnie w tym roku połączenie piernika i pomarańczy jest jakimś odkryciem 🙈 Ciągle je wykorzystuję, zwłaszcza w deserach. Może i u Was w tym roku podobnie? Składniki na blaszkę o wym. 19x28cm 48 sztuk małych okrągłych biszkoptów

Kuchnia w czekoladzie
muffinki korzenne z jabłkami 165

składniki: 225 g mąki 100 g miodu 90 g cukru 75 g margaryny 125 ml śmietany, zwykłej 2 jajka, żółtka oddzielone od białek 1/2 łyżeczki kakao

Domowy Smak Jedzenia
Chrupiące pierniczki świąteczne 523

Chrupiące pierniczki świąteczne Lubicie pierniczki? My uwielbiamy. U nas w domu zawsze królują dwie wersje. Miękkie, puszyste pierniczki i kruche, chrupiące. Dla każdego coś dobrego. Dziś

Słodkie okruszki
PIERNIKOWE GRZYBKI 250

pszennej 2 łyżeczki sody 2 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 0,5 łyżeczki kardamonu 0,5 łyżeczki kakao LUKIER: 2,5 szklanki przesianego cukru pudru kilka kropli soku z cytryny 1 łyżka kakao 4-6 łyżek gorącej wody WYKONANIE: Masło ucieramy, dodajemy stopniowo cukier oraz po jednym jajku. Jak ciasto będzie już gładkie dodajemy przesianą mąkę, sodą oraz

Pani na deser
Kruche ciasteczka na Święta 252

ciasteczka świąteczne (3 blachy): 1/2 opakowania przyprawy do piernika jajko 1/4 kostki masła 130 g miodu 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki sody 2-3 szklanki mąki Wymieszać przyprawę z odrobiną wody aż do jej rozpuszczenia. Dodać jajko, masło, miód, cukier, sodę i dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Dosypywać mąki w czasie wyrabiania ciasta tak, aby przestało lepić się do rąk. Wysypać

Karola gotuje
Pierniczki 254

łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 opakowania przyprawy do pierników 1 łyżka masła 1/3 szklanki ciepłego mleka Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Wlewamy miód i delikatnie mieszamy. Cały czas siekając, dodajemy cukier puder, sodę, przyprawę, oraz masło i 1 jajko. Stopniowo dolewamy, najlepiej po 1 łyżce mleka, cały czas zagniatając ręką ciasto aż będzie średnio twarde i gęste. Konsystencja przypomina ciasto

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Mięciutkie Nadziewane Pierniczki W Czekoladzie Z Instrukcją 210

jajko 1 łyżeczka sody 2 łyżeczki przyprawy di piernika 2 łyżeczki kakao twarde powidła śliwkowe do nadziania Polewa czekoladowa : 100 gr deserowej czekolady lub mlecznej 100 gr śmietanki 30 % 1. Wszystkie składniki oprócz sody i śmietany, przekładamy do miski (masło siekamy). sodę mieszamy z kwaśną śmietaną i dodajemy do miski. Zagniatamy ciasto. 2. Gotowe ciasto schładzamy w lodówce przez

Gotowanie...to proste !
Gwiazdki cynamonowe z czekoladową dekoracją 202

malaksera. Odstaw do lodówki na godzinę. Rozwałkuj ciasto na około 5 milimetrów podsypując delikatnie mąką.  Wykrawaj małe gwiazdeczki. Piecz je w temp. 160 stopni C około 10 minut. Po ostudzeniu połowę ciasteczek posmaruj stopioną białą polewą,  drugą ciemną czekoladą. Posypuj od razu kamyczkami czekoladowymi. Po zastygnięciu dekoracji przechowuj ciasteczka jak pierniki w puszce. Ciasteczka są cudownie kruche, pachnące

Gotuj Sam!
Piernikowe naleśniki z pomarańczą 186

Składniki: 2 jajka 1 łyżka przyprawy do piernika 2 łyżki budyniu czekoladowego bz dodatku cukru 0,5 szklanki mleka 0,5-1 łyżeczka stewii nadzienie: około 4 pomarańcze + 2 łyżki miodu Sposób przygotowania (2 porcje - 4 naleśniki):  Wszystkie składniki na naleśniki miksujemy smażymy naleśniki (około 0,5 chochli od zupy ciasta na jednego naleśnika), dość długo smażymy jedną

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Pierniczki staropolskie 199

przygotowaniaW większym garnku umieścić miód, cukier przyprawy do piernika, masło, smalec i podgrzewać prawie do zagotowania mieszając, aby wszystkie składniki się połączyły. Zestawić z ognia do przestudzenia i do ciepłego dodać sodę i proszek do pieczenia, wymieszać. Następnie dodać mąki oraz jajka i wymieszać łyżką lub robotem z końcówką do zagniatania ciasta do połączenia składników, Następnie ciasto umieścić w szklanym

Mix smaku
Babka piernikowa z rodzynkami 261

świąt zostało trzy tygodnie u mnie jeszcze nie czas na wielkie odliczanie ale zapachy świąteczne mile widziane. Zapach pierników to chyba ten najbardziej kojarzący się z świętami. A wy macie swoje ulubione zapachy? Ja bym dorzuciła do tego zapach gotowanych grzybów i suszonych śliwek. Ale się rozmarzyłam a to dopiero początek grudnia. Dzisiaj barbórka więc życzenia śle do wszystkich górnikówSkładniki(...)przyprawy piernikowej200 g rodzynekpolewa3/4 szklanki cukru1/4 szklanki wody2 łyżki masła1/2 szklanki śmietany kremówki 30%Wykonanie:Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku i przelewamy do wysokie naczynia w którym będziemy wyrabiać ciasto. Dodajemy jajka, cukier, przyprawę piernikową i mąkę oraz rodzynki. Wszystko razem wyrabiamy aż ciasto przestanie się lepić do brzegów. W tedy przykrywamy je ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu

ciastkarnia na kruchym spodzie
Cynamonowo-orzechowe orkiszowe ciasto z nutą malinową 248

Ciasto rozpływa się w ustach, mocno orzechowe, z nutą malin, posypane czekoladą, wilgotne, słodkie i zdrowsze od jego innych czekoladowych kolegów. Na wigilijnym stole, wśród

Czarnawisienka
Babka z dyni. 226

łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 0,5 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki cynamonu po pół łyżeczki mielonego imbiru i gałki muszkatołowej (lub 1 łyżeczka przyprawy do piernika) MOKRE SKŁADNIKI: 1 szklanka  puree z dyni 1 duże jajko 1 szklanka brązowego cukru 1/2 szklanki jogurtu naturalnego (lub maślanki) 1 łyżka oleju 0,5 szklanki rodzynek lub mieszanki(...)szklanki mąki 2-3 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu KRUSZONKA:       Mąkę mieszamy z cynamonem i cukrem, zalewamy gorącą margaryną i mieszamy, aż otrzymamy kruszonkę. CIASTO:      Piekarnik nagrzewamy do 165-175 stopni C. Osobno mieszamy suche i mokre składniki, następnie suche przesiewamy do mokrych i krótko mieszamy. Ciasto przekładamy do wysmarowanej i oprószonej bułką tartą

Rozpustne gotowanie