bułeczki najczęściej możemy spotkać w dwóch wersjach: cynamonowej lub kardamonowej. Jednak ci, którzy chcieliby odejść nieco od tradycyjnego przepisu mogą śmiało eksperymentować z przyprawami, wykorzystując np. mieszankę przypraw do piernika. Aby kanelbullar były jeszcze smaczniejsze, do nadzienia możesz dodać również posiekane orzechy włoskie, migdały, rodzynki suszone śliwki lub inne bakalie. Chociaż warto pamiętać o tym, że oryginał broni się przede(...)ostateczny kształt zawsze jest nieco dziełem przypadku. Bułeczki nie muszą być perfekcyjne i w tym właśnie tkwi ich cały urok. Chcąc je uformować w tradycyjne węzełki, wystarczy owinąć pasek ciasta wokół dwóch palców, a końcówkę zawinąć przez środek, formując coś w rodzaju kokardki. W szybszej i jeszcze prostszej wersji możesz pominąć etap cięcia ciasta w paski. Zamiast tego zwiń
okolicepalnika.plłyżeczka sody oczyszczonej 2,5 łyżeczki cynamonu 1 płaska łyżeczka kardamonu 1/4 łyżeczki imbiru 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki zmielonych goździków (przyprawy można zastąpić gotową przyprawą do piernika, ale tak efekt smakowy jest lepszy) Przygotowanie: Cukier rozpuścić w rondelku i lekko skarmelizować, dodać masło, miód i wymieszać na jednolitą masę. (Jeśli obawiacie się tego etapu, można od razu połączyć(...)powstania jednolitej masy. (Można przełożyć do innego naczynia, np. na miseczkę). Przykryć folią aluminiową i odstawić na parę dni do lodówki, bądź w inne chłodne miejsce. Po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnicę lub blat oprószony mąką, rozwałkować ciasto (zależnie od preferencji), wykrawać kształty i układać w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. (Pierniczki podczas pieczenia lekko urosną). Piec
My sweet a lifegalaretka o kolorze czerwonym (np. truskawkowa, malinowa, itd...) 200 ml wody 2 łyżki cukru trzcinowego perełki o smaku mango (marki Delekta) Pierniczki miksuję na pył, dodaję przyprawę do piernika oraz rozpuszczone masło i całość ponownie miksuję. Spód powinien mieć konsystencję mokrego piasku. Formę wykładam papierem do pieczenia (papier wypuszczam poza obręcz). Przygotowany spód piernikowy przekładam na dno formy i mocno(...)smażę z dodatkiem cukru przez kilka minut. Galaretkę rozpuszczam w 200 ml gorącej wody. Odstawiam na kilkanaście minut, następnie mieszam z żurawiną. Na ostudzony sernik nakładam galaretkę i całe ciasto umieszczam w lodówce na kilka godzin. Tuż przed podaniem dekoruję perełkami o smaku mango, jednak nie jest to konieczne. Smacznego, Klaudia
Mango Papajagluten.Ilość porcji: 12 babeczekSkładniki:Niecała szklanka mąki pszennej½ szklanki kakao½ szklanki śmietany 18%¾ szklanki brązowego cukru120g masła50g ciemnej gorzkiej czekolady2 duże jajka2 łyżeczki cynamony1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika½ łyżeczki sody oczyszczonej¾ łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka ekstraktu z wanilii1 szklanka powideł śliwkowychPolewa:100g mlecznej czekolady2-3 łyżki mlekaŁyżka masłaCukier puderW misce mieszamy mąkę, cynamon, przyprawę korzenną, sodę(...)pianę. Dodajemy ekstrakt z wanilii oraz masę czekoladową. Na końcu dodajemy śmietanę na zmianę z suchymi składnikami mieszając szpatułką do połączenia składników.Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Nakładamy łyżkę ciasta, na to łyżeczką powideł i ponownie ciasto do ¾ wysokości papilotek. Pieczemy około 20 minut w temp 170 stopni Celsjusza do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy.Czekoladę, masło oraz mleko
Kolizje Smakówok.1g cukru na karmel 65ml wodu na karmel 200g cukru 125g miodu akacjowego po pół łyżeczki przypraw : goździki, cynamon, gałka muszkatołowa lub pół paczki gotowej przyprawy do piernika 600g mąki + do posypania 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 jajo 50g stopionego masła Lukier: 1 białko szczypta soli 1 szklanka przesianego cukru pudru barwniki - opcjonalnie rękaw cukierniczy Przygotowanie(...)Mąkę i sodę przesiewamy do miski, dodajemy przestudzoną masę cukrową, jaja, stopiony tłuszcz, dokładnie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 190*C. Wykładamy na stolnicę dość obficie posypanej mąkę. Zagnieść ciasto jak na pierogi, wyrobić na zwarte, dość elastyczne ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dodajemy mąkę, jeśli zbyt gęste dolewamy po odrobinie wody. Ciasto odstawiamy na 30 min by wypoczęło
Symfonia Smakówdobro, a nie wytwory typu cukier farbowany karmelem. Podam wam ilość składników na średni słoiczek. Może dużo, ale wierzcie mi, jak ją zrobicie, to będziecie przemycać ją wszędzie – do pierników, dyni, jabłeczników, musów, będziecie wąchać ją dla samej przyjemności. Ja mam młynek do przypraw i moździerz, ale nie martwcie się – sam moździerz wystarczy, a ten możecie kupić w internecie(...)kimś podzielić. Ja swoją przechowuję w szczelnie zamkniętym pojemniku, w suchym i ciemnym miejscu. Na 1 kg mąki daję 4-5 łyżek przyprawy i wtedy mam bardzo aromatyczne ciasto i w całym domu jeszcze długo pachnie pierniczkami. Wszystkie przyprawy mielimy bądź ucieramy na puch. Najlepiej robić to partiami. Jeśli mamy gałkę muszkatołową w całości to ścieramy ją na drobnej tarce
ladykitchensmaku najlepsze są pierniczki bez lukru i różnych dodatków. Pierniczki z tego przepisu tylko nadziewane dżemem Składniki: 500 g mąki 2 białka 4 żółtka 3 łyżki przyprawy do pierników 1/4 szkl. cukru 1,5 łyżki kakao 100 ml śmietany 1,5 łyżeczki sody 2 łyżki przypraw korzennych 125 g masła 200 g miodu Dzień przed pieczeniem: W misce mieszamy mąkę(...)partiami cukier i żółtka ciągle ubijając. Później dodajemy powoli mąkę z kakao, mieszając łyżką do połączenia składników. Wlewamy miód i dalej mieszamy. Na koniec dodajemy śmietanę z sodą. Odstawiamy ciasto przykryte w chłodne miejsce (najlepiej do lodówki) na 24 godziny. W dniu pieczenia: Ciasto jest kleiste, więc trzeba sporo podsypywać mąką przy rozwałkowywaniu. Po rozwałkowaniu niezbyt cienkich placków, wykrawamy
Na moim talerzugrudniu przez mój piekarnik przewinęła się ogromna ilość ciastek i ciasteczek. Okazją do tego były szkolne słodkie kiermasze, przedszkolne uroczystości oraz domowe i wyjazdowe "warsztaty" zdobienia pierników. Ciasteczka renifery przygotowałam z myślą o przedszkolakach, na słodki poczęstunek dla małych aktorów po Jasełkach. Pomysł na minimalistyczną, a jakże uroczą dekorację zaczerpnięty z Pinterestu. Ciasteczkowe renifery mogą być propozycją na jadalny(...)żółtko 2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego szczypta soli Dekoracja: czekolada, roztopiona w kąpieli wodnej czerwone groszki lukier Przygotowanie: Wszystkie składniki wrzucamy do misy miksera i miksujemy aż się połączą. Z ciasta formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i chłodzimy około 30 minut w lodówce. Po schłodzeniu, odrywamy kawałki ciasta, podsypujemy mąką i wałkujemy na grubość około 3 mm. Wykrawamy okrągłe ciasteczka, układamy
Smakowity Blog KulinarnySerniki należą do tych ciast, którym trudno się oprzeć. Sami wiecie, jak to jest. Mamy ulubione a jeszcze poszukujemy nowych smaków. Dlatego przygotowałam dla Was kolejny pyszny sernik. Tym razem do jego zrobienia użyłam puree z dyni, które przygotowałam wcześniej tutaj . Dodatkowo jego smak wzmocniłam nutą korzenną dodając aromatyczne przyprawy. Koniecznie zróbcie ten sernik a zaskarbicie sobie serca tych, których(...)dyni 4 jajka 170 g cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego 2 łyżki gęstej śmietany (18%) 1 mała łyżeczka ekstraktu pomarańczowego (domowego, klik) ½ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki przyprawy do piernika (domowej, klik) Składniki na spód : 180 g ciastek 100 g miękkiego masła ½ łyżeczki cynamonu 1/3 łyżeczki imbiru Wykonanie: Dno tortownicy (średn. 26 cm) wy ślepiłam papierem do pieczenia. Ciasteczka zmieliłam
Kuchnia u KrysiCiasto na śniadanie? Dlaczego nie :) Jeśli tylko jest pełnoziarniste, niesłodzone oraz bez tłuszczu to nie ma przeciwwskazań do takich eksperymentów :) Na blogu znajdziecie już przepisy na różne 'babeczki z kubeczka', wszystkie zgromadziłam poniżej. Dziś na śniadanie zafundowałam sobie szarlotkę z mielonych płatków owsianych z cynamonem i przyprawami korzennymi... cud, miód i... jabłka :) Zdrowe ciasteczka z kubeczka na śniadanie lub deser(...)Bounty Składniki: 1 jabłko 1 jajko 3 łyżki mąki owsianej 1 łyżka otrębów owsianych ewentualnie miód do posłodzenia 3 łyżki jogurtu 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Jabłko pokroić na drobną kostkę. Wymieszać z resztą składników. Przelać do dwóch foremek do zapiekania/sufletów. Piec w mikrofali 5-6 minut. Smacznego
Chocolate Muffin BlogCzas płynie nieubłaganie, wielkimi krokami zbliżają się Adwent, a ja jeszcze nie zaczęłam robić piernika, który ma dojrzewać od 2 do 4 tygodni. Za to, jak na razie, upiekłam pyszne drożdżówki, które zniknęły w mgnieniu oka. Polecam!!! Składniki: 10 dag drożdży 1/2 szklanki ciepłego mleka 5 łyżek cukru 1 kg mąki 4 jajka 1 kostka masła 5 łyżek kwaśnej śmietany(...)łyżkami mąki i odstawiam do wyrośnięcia na ok 20 min. W tym czasie masło siekam z mąką i solą, dodaję jajka i śmietanę. Zagniatam i dolewam wyrośnięty zaczyn. Ciasto wyrabiam rękami, aż zacznie odstawać od rąk i ścianek naczynia. Na początku jest strasznie płynne i kleiste, ale w miarę wyrabiania nabiera elastycznej konsystencji. Wykładam na posypany mąką blat, rozwałkowuję
Ciasteczkowy PotwórŚwięta coraz bliżej. Nie mogę się doczekać kiedy będę piec ciasteczka z moim synkiem. W tym roku podjadał i "pomagał". Sama pierniczki piekę od kilku lat
NA MOIM TALERZUZanim się obejrzymy będziemy mieli Święta Bożego Narodzenia. Zanim jednak na nasze stoły trafią tradycyjne makowce, pierniki i serniki proponuję wypróbować przepis na chrupiące tartaletki z orzechami i pomarańczą. Jeśli Wam przypadną do gustu zrobicie je także na święta, będą pięknie prezentowały się Waszych stołach . Taratletki w takiej świątecznej wersji posmakują każdemu. Przy okazji chciałam Wam polecić stronę ambition.pl , gdzie(...)orzechów włoskich 1 szkl.cukru pudru 125 mleka 50 g masła dodatkowo: 1 pomarańcza 1 słoiczek dżemu lub konfitury pomarańczowej Przygotowanie: tartaletki: Łączymy składniki na tartaletki i zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy podsypując lekko mąką, wylepiamy nim foremki do tartaletek wysmarowane masłem i oprószone bułką tartą lub mąką. Foremki z ciastem wstawiamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie ciasto przykrywamy
Bon appetit mon amiewarzywny lub mięsny z delikatnego białego mięsa. Dodajcie surówkę, a obiad gotowy. Do wersji na słodko wystarczy dodać cukru pudru lub cukru z wanilią, większą szczyptę cynamonu, przyprawę do piernika lub wanilię co wzbogaci dodatkowo smak placuszków. Są świetne w tych wersjach, zakochacie się, polecam! Zakochana po uszy w takich potrawach zapraszam na małdrzyki krakowskie – proste, smaczne, domowe, wyjątkowe(...)studzę. Mikserem ucieram ser, dodaję jajka, stopione i ostudzone masło, śmietanę, mąkę i sól, miksuję do połączenia składników. Można zrobić to także w misie blendera lub utrzeć w makutrze. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta biszkoptowego. Rozgrzewam olej i smażę partiami nieduże placuszki, na rumiano z obu stron. Podaję na ciepło same lub z dodatkami, np. cukrem pudrem, puree z owoców
Zasmakuj KuchniZnów coś słodkiego, muszę pomyśleć w końcu nad dodaniem czegoś ”na słono”, ale jak na razie nie opuszcza mnie jak Ja to nazywam ”
madamekuchnia.wordpress.comMój ulubiony piernik na święta trochę wzbogaciłam. Składniki: 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 szklanka musu z jabłek (podprażone jabłka tak jak na jabłecznik) 2 jajka 1 łyżeczka cynamonu 1 czubata łyżeczka sody 2-3 łyżki kakao 125 g margaryny 2 łyżki miodu garść rodzynek garść daktyli garść suszonych śliwek Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 100 g śmietanki(...)Dodać mąkę, kakao, sodę, cynamon i wymieszać. Rodzynki namoczyć we wrzątku, odcedzić. Daktyle i śliwki pokroić w kostkę. Rodzynki, śliwki i daktyle obtoczyć w mące i dodać do ciasta, wymieszać. Na końcu dodawać po trochu rozpuszczoną gotującą margarynę. Po wymieszaniu przełożyć do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą blachy. Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu
talerz przyjemnościMikołajkowe czekoladowo-owsiane ciasteczka zostały pożarte (sic!) zanim przyszedł Mikołaj.Najwidoczniej ktoś tu lubi mocno czekoladowe i pełne zdrowia ciasteczka, więc na zdrowie!Cykl wypieków słodzonych
Czarnawisienkajajka 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 pomarańcza: 2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy + ½ szklanki soku z pomarańczy Łyżeczka cynamony Łyżeczka przyprawy do piernika Łyżeczka kakao Szczypta soli Lukier: Szklanka cukru pudru Surowe białko Sok z cytryny Przy pomocy miksera ucieramy masło z cukrem pudrem i solą. Stopniowo dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując(...)pozostałych białek. Następnie wyłączamy mikser. Dorzucamy startą marchewkę i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy bardzo dokładnie przy pomocy łyżki. Delikatnie dokładamy pianę i ponownie mieszamy. Formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia. Jednolitą masę przekładamy do formy. Ciasto umieszczamy w nagrzanym na 160 stopni piekarniku na 80-90 minut. Sprawdzamy czy jest gotowe przy pomocy patyczka. Wyjmujemy
Kolizje Smaków