Nie jestem rasistką, więc wśród moich pierniczków znalazł się Mikołaj - murzyn. ;-) Pierniczki z tego przepisu nie są słodkie, więc idealnie nadają się do lukrowania. Pięknie pachną
Szefowa kuchnizapach korzennych przypraw, który uwielbiam, podczas pieczenia na nowo wzbudził we mnie tą radość ze świątecznych przygotowań i oczekiwania na najbardziej magiczne dni w roku. Coroczne sklejanie chatki z piernika i jej dekorowanie to całe mnóstwo uśmiechu i zabawy, a ponadto teraz, jako Mama dwóch uroczych dziewczynek, szczególnie staram się, aby zaszczepić w nich jak najbardziej pozytywne uczucia - takie, jakie(...)łączące więzi Święta. Mam nadzieję, że to mi się uda i Dziewczynki kiedyś tak samo ciepło jak ja będą wspominały Święta Bożego Narodzenia i okres przygotowań do nich. Składniki: Ciasto: 1,5 szkl. mąki pszennej 1/2 kostki masła 82% tłuszczu 2 jajka 3 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem waniliowy z białą
Kolorowy PrzepisownikNie bez powodu jakiś czas temu na blogu pojawił się przepis na syrop piernikowy . Natomiast dziś zapraszam Was na przepyszny i słodki likier piernikowy
Kulinarne przygody GatitySkładniki 2 szklanki mąki pszennej Młyn Kopytowa, 1 szklanka cukru, 3/4 szklanki oleju, 3 jajka, 2 szklanki startej marchewki na grubych oczkach, 2 łyżki kakao, 1
Aga w kuchniktóre, mam nadzieję, niebawem znajdę chwilę. Teraz pozostaje mi życzyć Wam Szczęśliwego 2016 roku i zaprosić na pyszny piernik inaczej bo bez miodu. Choć, czy nadal można go nazwać piernikiem? Sami oceńcie :) Składniki : 4 jajka 100 g cukru 3 łyżeczki kakao 200 g mąki 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżeczki przyprawy piernikowej 150 ml mleka(...)formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180`C około 45 minut - do suchego patyczka. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali (3x 30 sekund). Ostudzone ciasto polewamy mleczną czekoladą. Smacznego
Słodkie Przyjemnościgoździków 2 łyżeczki imbiru w proszku 1 jajko 60ml płynnego miodu 1 łyżka soku pomarańczowego 1 łyżka startej skórki pomarańczowej dodatkowo 4-5 łyżek brązowego cukru do obtoczenia pierników i około 60g ciemnej czekolady Wykonanie: masło ucieramy z cukrem do białości ,na puszystą masę, odstawiamy do drugiej miski dodajemy wszystkie suche składniki czyli mąkę, sodę, sól, kakao, cynamon(...)jajko, miód, sok pomarańczowy oraz skórkę z pomarańczy , masę tą dodajemy do utartego wcześniej masła, mieszamy do suchych składników dodajemy teraz wszystkie mokre składniki i wyrabiamy ciasto, które może być delikatnie klejące z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego ( u mnie każda po 20g) i obtaczamy je w brązowy cukrze, następnie układamy je na blaszce wyłożonej papierem
Słodkie zapomnienieZima to czas kiedy wracając po całym dniu pracy do domu mamy ochotę zjeść coś ciepłego, co nas ogrzeje i da uczucie sytości. Taka właśnie jest
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Zima to czas kiedy wracając po całym dniu pracy do domu mamy ochotę zjeść coś ciepłego, co nas ogrzeje i da uczucie sytości. Taka właśnie jest
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Jedne z najlepszych jakie jadłam :) Dodatek kakao nadał im piękny kolor i smak prawdziwych, domowych pierników. Koniecznie do upieczenia! SKŁADNIKI: 450 g mąki gryczanej 1 czubata łyżka przyprawy do pierników 1 łyżka ciemnego kakao 150 g brązowego cukru 70 g masła 2 jajka 80 g miodu ( użyłam gryczanego) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 szczypta soli Miód oraz masło rozpuść(...)ognia i odstaw do całkowitego wystygnięcia. Mąkę przesiej z kakao, sodą i solą. Dodaj wystudzoną masę miodowo-maślaną i dokładnie wyrób ( użyłam miksera z końcówką do wyrabiania chleba). Ciasto musi być gładkie i jednolite. Ciasto wstaw do lodówki na całą noc. Na wysypanym mąką stole rozwałkuj ciasto na grubość ok.0,5 cm i wykrawaj pierniczki. Układaj na blaszce wyłożonej papierem
Kuchnia bezglutenowamąki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki powideł śliwkowych 0,5 szklanki oleju 1 łyżka przyprawy do piernika Polewa: 180 gr cukru pudru 2-4 łyżek ciepłej wody około 100 gr wiórków kokosowych do dekoracji Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do 170*C Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę(...)Suche składniki czyli: mąka, kakao, proszek do pieczenia, soda- przesiewamy i stopniowo dodajemy do płynnej masy delikatnie łącząc wszystkie składniki. Blaszkę keksówke smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy przez 45 minut Kiedy ciasto ostygnie przygotowujemy lukrową polewę. Wodę mieszamy z cukrem pudrem i dodajemy jej tyle aby powstała gęsta masa. Na koniec
W Moim Magicznym DomuCiastek :) PIERNICZKI ALPEJSKIE Składniki: - 1 kilogram mąki - 8 żółtek - 3 białka - 1,5 szklanki cukru - 3 łyżki kakao - 200 mililitrów śmietany kwaśnej - 3 łyżeczki sody - 4 łyżeczki przyprawy do piernika - 250 gramów masła - 400 gramów miodu - opcjonalnie: marmolada i/lub lukier Przygotowanie: Rozpuszczamy masło, miód i przyprawy. Odstawiamy do wystygnięcia. Białka ubijamy na sztywno. Następnie stopniowo dodajemy do nich cukier wciąż(...)śmietanę z sodą i czekamy aż się spulchni. W kolejnej misce (a najlepiej w robocie) umieszczamy mąkę i kakao. Dodajemy masę miodową i białka. Mieszamy i dodajemy śmietanę. Wyrabiamy ciasto, które wyjdzie dość luźne. Wstawiamy je do lodówki na przynajmniej 24 godziny, by zgęstniało. Po tym czasie rozwałkowujemy je - po obfitym obsypaniu mąką - i wycinamy pierniczki. Na wycięte ciasto nakładamy
Życie zamknięte w smakumigdały lub posypka Dla tych którzy uważają, że gotowe mieszanki są słabe, mogę tylko powiedzieć by spróbowali tej. Zawsze nam wychodzi wyśmienicie. Dodanie pigw w spirytusie sprawia że piernik jest aromatyczny i cudownie wilgotny. Rozpuścić i ostudzić margarynę.W wysokim naczyniu wymieszać wodę z margaryną, dodać jaja, wsypać zawartość opakowania i miksować kilka minut.Dodać posiekane bakalie, pigwę oraz(...)blach typu keksówki (te blaszki są troszkę mniejsze niż standardowe). Wstawić do lekko podgrzanego piekarnika i piec w temperaturze 170−180ºC około 45−50 minut (sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone). Po ostygnięciu ciasta udekorować gorzką czekoladą, migdałami lub inną świąteczną posypką. Najlepsze ciasto na święta i nie tylko
MarciochaKucharzyogródka, więc aromat był nie do opisania. Krok po kroku postępowałam wg wskazówek autorki i już po godzinie powstały nieznane mi dotąd ciasteczka, które w żaden sposób nie przypominały pierników, które dotąd znałam! Amoniak sprawił, że stały się bardzo puszyste, zaś mięta i miód nadały niezwykłego smaku i aromatu. Bardzo ciekawy miks smaków, który polecam Wam jako kolejne wyzwanie(...)pół łyżeczki amoniaku szklanka miodu łyżeczka suszonej roztartej na proszek mięty " Na wolnym ogniu zagotować miód, a po przestudzeniu wymieszać z mąką, wodą (3/4szklanki), amoniakiem i miętą. Wyrobić dokładnie ciasto zawinąć w ściereczkę i zostawić, aby dojrzało. Nasmarować tłuszczem blachę, formować z ciasta gałeczki wielkości włoskiego orzecha, układać na blasze; wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut
Sajkofanka smakusąsiadów. Są mięciutkie, pachnące i pyszne. Składniki: 200 g miodu prawdziwego 85 g masła 250 g mąki pszennej 85 g mączki migdałowej lub zmielonych migdałów 3 łyżeczki przyprawy do pierników Emix 1 łyżeczka cynamonu Emix 1 łyżeczka proszku do pieczenia Emix 0,5 łyżeczki sody Emix 0,5 szkl skórki pomarańczowej Lukier 1,5 szkl cukru pudru Emix(...)Skórkę pomarańczową pokroić nożem na mniejsze kawałki. Pozostałe suche składniki wymieszać w naczyniu wlać letni miód z masłem i wymieszać. Dodać skórkę pomarańczową i ponownie wymieszać do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto będzie mieć lepką konsystencję ale tak ma być i nie dosypywać mąki. Odłożyć ciasto jeśli jest letnie do ostudzenia. Z zimnego ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać
Ala piecze i gotujeszpatułką. Mieszamy, aż uzyskamy jednolitą, zwartą, lśniącą kulę ciasta. Przekładamy ciasto do miski i odstawiamy na 5 minut. Po 5 minutach bierzemy mikser i zaczynamy miksować ciasto, dolewając po odrobinie jajka. Nie przejmujcie się, że ciasto jest gorące, wlewanie po odrobinie jajek i miksowanie nie zrobi wam jajecznicy. Ciasto będzie sprawiało wrażenie, że się rozdziela i nic z tego(...)takiego momentu, aż ciasto będzie tak ciężkie, że mikser zacznie zwalniać. Przerywamy miksowanie i mieszamy ciasto kilka minut szpatułką. Będzie zwarte, ciężkie i klejące. Tak ma być. Rozgrzewamy olej do temp 175 stopni Celsjusza, przydaje się termometr lub frytownica. Do rękawa cukierniczego zakładamy tytkę z końcówką gwiazdka i wyciskamy na rozgrzany olej kilkucentymetrowe paseczki ciasta, odcinamy ciasto nożyczkami (serio nożyczkami
ladykitchen