ciasto piernik - 4500 przepisów (strona:234/300)

Imbirowe pierniczki jak z Ikei - Pepparkakor ze Szwecji 393

cukru trzcinowego375 g mąki1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru (dałam jedną)1/4 łyżeczki proszku do pieczenia1/4 łyżeczki mielonych goździków*1/4 łyżeczki soli1 duże jajko2 łyżeczki przyprawy do pierników (dałam jedną)+mąka do podsypywaniaCZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN+ CHŁODZENIECZAS PIECZENIA: 8-10 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI1. Do małego garnka wlewamy melasę, wsypujemy cukier i dodajemy masło. Podgrzewamy stopniowo, aż masło(...)minut.2. Do dużej miski przesiewamy mąkę, sól, proszek do pieczenia i wszystkie przyprawy. Po środku robimy dołek, wbijamy jajko i wlewamy melasę. Zagniatamy, początkowo przy pomocy miksera (ciasto na tym etapie jest mocno klejące) do momentu, gdy będzie dawał radę, a następnie chwilkę ręcznie do połączenia składników. Formujemy kulę, owijamy folią i wstawiamy do lodówki na dwie godziny.3. Odrywamy niewielkie

My Culinary Art
Galaretka winogronowa 194

Słoik winogronowej galaretki gotowy na zimę Winogrona to owoce, które można spożywać na wiele sposobów. Oczywiście pyszne są na surowo, można z nich zrobić wino lub

Korniszonki
Chlebek dyniowy z żurawiną 213

szklanka mąki pełnoziarnistej i 1 mąki krupczatki) - 2 łyżki zarodków pszennych/otrębów owsianych - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 1 łyżka cynamonu - 1 łyżeczka przyprawy do piernika - szczypta soli - 2 jajka - 2 bardzo dojrzałe banany + kilka łyżek cukru brązowego - 1/3 szklanki oleju rzepakowego - 1 szklanka dyniowego puree - 2 garści suszonej żurawiny W jednej misce wymieszaj suche składniki(...)rozgnieć jeszcze banany. Do suchych składników dodaj mokre, dokładnie wymieszaj. Dodaj żurawinę i ponownie wymieszaj. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni, foremkę wyłóż papierem do pieczenia i do niej wlej ciasto. Piecz ok. 50 minut

Corner With Recipes
Nadziewane pierniczki (jak alpejskie ) 111

godzina 30 min Składniki: Pierniki 200g miodu 1 łyżka przyprawy do piernika 125 g masła 550 g mąki 2 łyżki kakao 4 żółtka 1 białko 160 g cukru 100g śmietany 1½ łyżeczki sody twarda marmolada Polewa 150 g czekolady deserowej 30 g masła Przygotowanie: Jak przygotować nadziewane pierniczki alpejskie? Miód zagotować z przyprawą do piernika. Zdjąć z płyty, dodać masło(...)piana stanie się gęsta i błyszczaca, a cukier się rozpuści. Dodać po jednym żółtka, zmiksować. Ubitą masę jajeczną dodać do mąki, delikatnie wymieszać. Na koniec dodać śmietanę z sodą. Ciasto przykryć folią spożywczą, odstawić do lodówki na min. 24 godziny. Blat podsypać mąką, ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm (lub 5-6 mm, jeżeli pierniczki mają być bez nadzienia

Pełny talerz
Kulinarne inspiracje na Święta 112

  Za niespełna 5 tygodni wigilia i święta, a ja widzę, że już szukacie przepisów - choćby na pierniczki :)  Mam dla Was zbiór pysznych przepisów - może

Moje Kuchenne Rewelacje
Ciasteczka migdałowe 130

cukru, 3 jajka, 250 – 300 g migdałów bez skórki, 1 płaska łyżka przyprawy do piernika, skórka otarta z cytryny, 250 g mąki, cukier puder do podsypania, 100 g czekolady deserowej Migdały rozsypać na blasze i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. Ostudzić. Zmiksować lub zetrzeć na tarce. Jajka z cukrem ubić. Mąkę wymieszać z migdałami, przyprawą(...)cytrynową. Mieszankę dodać do jajek ubitych z cukrem. Wymieszać. Wyłożyć na blat wysypany cukrem pudrem. Z wierzchu oprószyć cukrem pudrem i rozwałkować na prostokąt o grubości 1 cm. Pokroić ciasto na prostokątne ciastka – u mnie 3 x 8 cm. Ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na około 20 minut

królestwo garów
Pierniczki jak alpejskie, w czekoladzie 195

mniej niż 82% ⅔ szklanki miodu 3 łyżki przyprawy do piernika 2 łyżki kakao 3 łyżki śmietany 18% 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 4-5 łyżek cukru 1 białko 4 żółtka Dodatkowo: Gęste powidła śliwkowe 100g mlecznej czekolady 100g czekolady deserowej Ok 80ml słodkiej 30% śmietanki Sposób przygotowania: Miód, przyprawę do piernika oraz przesiane kakao umieszczamy w rondelku z grubym dnem(...)białka ubijamy na sztywno, utrwalamy cukrem i łączymy z żółtkami. Mąkę przesiewamy najlepiej do dużej miski, dodajemy masę jajeczną, masę piernikową i śmietanę. Zagniatamy jednolite, choć lekko klejące się ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 12h. Schłodzone ciasto dzielimy na 2-3 części i wałkujemy na grubość ok 3mm. Na połowie ciasta zaznaczamy delikatnie foremką kontury

Kuchnia w czekoladzie
KRUCHE CIASTKA Z KASZĄ JAGLANĄ 168

szkoły czy do pracy. U mnie znikały z talerzyka błyskawicznie :) Przepis na te ciastka znalazłam na świątecznym wydaniu opakowania  kaszy jaglanej prażonej Cenos . Był tam przepis na pierniki z kaszy jaglanej, jednak ja trochę przepis zmodyfikowałam i wyszły pyszne ciastka :)  Składniki: * 100 g kaszy jaglanej prażonej * 600 g mąki pszennej * 200 g masła * 2 jajka * 6 łyżek miodu(...)kaszy jaglanej. Gotować 10 minut. Po tym czasie saszetkę z kaszą odsączyć z wody, wyjąć kaszę do miski, wystudzić. Zmiksować przy pomocy blendera. Dodać wszystkie pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Na stolnicy podsypanej mąką rozwałkować ciasto na grubość 4-5 mm. Foremkami wykrawać ciastka. Układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170'C około

Zrób to smacznie
Pepparkakor - szwedzkie pierniczki 192

syropu z buraków lub syropu klonowego (dałam 85 g syropu klonowego i 65g sztucznego miodu) 110 g masła 100 g brązowego cukru 375 g mąki 2 łyżeczki przyprawy do pierników ½ łyżeczki cynamonu 1½ łyżeczki mielonego imbiru ¼ łyżeczki mielonych goździków ¼ łyżeczki soli ¼ łyżeczki proszku do pieczenia Pierwsze trzy składniki umieścić w niewielkim garnku. Podgrzewać, mieszając od czasu do czasu, do momentu(...)mąkę z przyprawami, sól i proszek do pieczenia. Na środku zrobić wgłębienie, wbić jajo i dodać przestudzoną masę. Zagniatać za pomocą miksera z końcówką- hakiem. Można także ręcznie, ale ciasto jest na początku bardzo klejące. Z zagniecionego ciasta uformować kulę. Jeżeli ciasto jest zbyt klejące, aby się to udało, dodać nieco mąki. Kulę przykryć folią i schłodzić w lodówce przez

Pełny talerz
Pierniczki brukowce 288

Kolejny przepis świąteczny... tym razem przepyszne, rozpływające się w buzi pierniczki :) kto jeszcze nie ma pierników, z całą stanowczością musi skusić się właśnie na te :) Miękną już po kilku dniach. Moje leżakują już od tygodnia i sukcesywnie znikają :) ciekawe kto je tak podjada? Przepis od Doroty.Składniki:500 g mąki pszennej (użyłam typ 550)200 g cukru1 jajko100(...)miód, przyprawę i wszytko zagotować aż się cukier rozpuści. Następnie odstawić do ostudzenia. W mikserze lub na stolnicy mieszamy mąkę, sodę, jajko, masło oraz przestudzaną masę. Wszytko dokładnie wyrobić. Ciasto odstawić na 30 minut w temperaturze pokojowej. Po tym czasie formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce wyłożonej papierem o wymiarach 36x26 do pieczenia w odległości

Delicious Titbits
Lebkuchen - niemieckie pierniczki 195

kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej.Lukier:2 szklanki cukru pudru;Kilka łyżek gorącej wody (około 5 - 6).Sposób przygotowania:Do miski (u mnie od miksera) wsypać mąkę, zmielone migdały, przyprawę do piernika, cynamon, proszek do pieczenia, sodę i wymieszać ze sobą.Do rondelka (czy innego małego garnka z grubym dnem) włożyć miód i masło i podgrzewać na małym ogniu stale mieszając(...)miski z mąką i przyprawami wlać miód z masłem, dodać posiekaną kandyzowaną skórkę z cytryny i pomarańczy i wymieszać tak, aby nie było grudek (ja mieszam robotem kuchennym). Ciasto powinno wyjść lepkie - nie wolno dosypywać mąki, bo będzie twarde. Przykryć czystą ściereczką i odstawić do wystudzenia, dzięki czemu ciasto zgęstnieje.Z wystudzonego ciasta formułować kulki wielkości orzecha włoskiego (ręce można

Gospodyni Miejska
Inspiracje talerzowe # 5 129

się" w przepisach świątecznych...jest ich tak wiele, chciałoby się wypróbować wszystkie ciekawe, ale jest to nierealne. Już trzy tygodnie temu wymieszałam składniki na piernik staropolski i pierniczki, co jest nowością, gdyż wcześniej robiłam piernik wylewany, zobaczymy co mi z tego wyjdzie. Kilkanaście spraw złożyło się na to, że w tym roku nie będę szaleć w kuchni, ale znalazłam kilka(...)Makaroniki http://zuziawkuchni.blox.pl/2014/12/Bozonarodzeniowe-makaroniki.html 2. Uwielbiam kwaskowaty smak żurawiny, a tutaj bardzo świąteczny przepis http://zuziawkuchni.blox.pl/2014/12/Swiateczny-dzem-zurawinowy.html 3. Fajne czekoladowe, malutkie ciasteczka http://www.mirabelkowy.pl/2012/12/mikoajkowy-groch-czekoladowy.html 4. Bardzo ciekawe ciasto http://www.mirabelkowy.pl/2013/12/pyszne-i-zdrowe-ciasto-swiateczne.html 5. Pierniczki inaczej http://niebonatalerzu.blogspot.co.uk/2015/11/pierniczki-owsiane-szybkie-pierniczki.html Polecam

Na moim talerzu
Inspiracje talerzowe # 4 196

wiele, chciałoby się wypróbować wszystkie ciekawe, ale jest to nierealne. Już trzy tygodnie temu wymieszałam składniki na piernik staropolski i pierniczki, co jest nowością, gdyż wcześniej robiłam piernik wylewany, zobaczymy co mi z tego wyjdzie. Kilkanaście spraw złożyło się na to, że w tym roku nie będę szaleć w kuchni, ale znalazłam kilka interesujących przepisów, którymi może się zainpirujecie? Coraz(...)Makaroniki http://zuziawkuchni.blox.pl/2014/12/Bozonarodzeniowe-makaroniki.html 2. Uwielbiam kwaskowaty smak żurawiny, a tutaj bardzo świąteczny przepis http://zuziawkuchni.blox.pl/2014/12/Swiateczny-dzem-zurawinowy.html 3. Fajne czekoladowe, malutkie ciasteczka http://www.mirabelkowy.pl/2012/12/mikoajkowy-groch-czekoladowy.html 4. Bardzo ciekawe ciasto http://www.mirabelkowy.pl/2013/12/pyszne-i-zdrowe-ciasto-swiateczne.html 5. Pierniczki inaczej http://niebonatalerzu.blogspot.co.uk/2015/11/pierniczki-owsiane-szybkie-pierniczki.html Polecam

NA MOIM TALERZU

Proponowane wyszukiwania