ciasto piernik - 4500 przepisów (strona:225/300)

Odchudzone pierniczki 187

piernika, cynamon i kakao. Całość wymieszaj. W rondelku rozpuść olej kokosowy z miodem i mlekiem. Przestudzoną zawartość rondelka dodaj do składników suchych. Następnie wbij do nich jajko. Masę zagniataj aż do połączenia się składników. Powinna łatwo odchodzić od rąk i być elastyczna. Gdy będzie już gotowa owiń ją folią spożywczą i wstaw na 3 h do zamrażalnika. Ciasto wyjmij

365 dni dookoła kuchni
SERNIK Z PIERNIKAMI 212

I znów Święta. Ten rok zleciał tak szybko. Znów nastały błogie dni , spędzone w gronie najbliższych. A jak święta to i sernik być musi koniecznie. U

Z Majeczką w kuchni
Czekoladowe muffinki z dżemem dyniowym. 231

piernika 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli dżem dyniowy Wykonanie: Do miski wsypać mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, sól oraz przyprawy i wymieszać. Masło z cukrem ubić mikserem na puszystą masę, dodać jajka, śmietanę i połączyć wszystkie składniki. Suche składniki dodać do mokrych i wymieszać mikserem. Do każdej papilotki, umieszczonej w formie na mufiinki, włożyć łyżkę ciasta, następnie łyżeczkę

zadanie-gotowanie
Torcik z orzechami, czekoladą i gruszkami 204

piernika 1 łyżeczka mielonego cynamonu duża szczypta mielonej gałki muszkatołowej 100 gramów mlecznej czekolady pokruszonej drobno (ja posiekałam w malakserze) 3 jajka rozkłócone 2 gruszki obrane i pokrojone w kostkę Polewa: 200 gramów kwaśnej śmietany 18% 100 gramów gorzkiej czekolady 100 gramów mlecznej czekolady Poza tymi składnikami potrzebna będzie folia aluminiowa, aby po 45 minutach pieczenia przykryć ciasto Piecyk rozgrzać

Szczęśliwa kuchnia
Syrop piernikowy do kawy deserów 206

Bardzo aromatyczny syrop który ma wiele zastosowań  Można dodać do kawy,deserów i lodów.  Oraz do lukru lub polewy na świąteczne pierniczki Składniki • 300

W królestwie smaków Beaty
Pierniczki choinki 200

piernika, 1 jajko, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. lukier: 1 białko, 1 szklanka cukru pudru, żółty barwnik w żelu, różne posypki, perełki. Przygotowanie:  Masło rozpuszczamy w małym rondelku, dodajemy do niej miód i przyprawę do pierniczków. Podgrzewamy na małym ogniu. W dużej misce przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier i jajko oraz przestudzony miód. Wyrabiamy ciasto. Następnie

Aga w kuchni
Chleb domowy na drożdżach i miodzie z ziarnami 156

piernika, tłuszcz do formy, ziarna do formy. Wykonanie: Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z cukrem i odłożyć w ciepłe miejsce i po chwili wsypać 1 szklankę mąki, wymieszać, przykryć i ponownie odstawić . Do podrośniętego rozczynu dodać 1 ½ szklanki mąki, ziarna, i miód. Wymieszać, dodać rozbełtane widelcem żółtka, posypać solą i cynamonem. Raz jeszcze wymieszać i dokładnie wyrobić ciasto ręką

Tradycyjna Kuchnia
Pierniczki z kawą miękkie zaraz po upieczeniu 218

piernika 2 łyżki kawy mielonej 1 kostka margaryny 1 kostka masła 0,5 kg cukru ( z tego 1 szkl. przypalić na karmel) 1 szkl. miodu 60 g kakao 0,5 dużego opakowania proszku do pieczenia 3 łyżki amoniaku (rozpuścić w 0,5 szklanki ciepłego mleka) Sposób Margarynę i masło topimy, wszystkie składniki mieszamy, tak aby powstało luźne ciasto. Całość zostawiamy

Kuchenne aromaty
Torcik z orzechami, czekoladą i gruszkami 208

piernika 1 łyżeczka mielonego cynamonu duża szczypta mielonej gałki muszkatołowej 100 gramów mlecznej czekolady pokruszonej drobno (ja posiekałam w malakserze) 3 jajka rozkłócone 2 gruszki obrane i pokrojone w kostkę Polewa: 200 gramów kwaśnej śmietany 18% 100 gramów gorzkiej czekolady 100 gramów mlecznej czekolady Poza tymi składnikami potrzebna będzie folia aluminiowa, aby po 45 minutach pieczenia przykryć ciasto Piecyk rozgrzać

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Korzenna rolada z musem dyniowym 184

piernika łyżka oleju. Mus dyniowy : 300 ml śmietany 30 % 2 szklanki musu dyniowego 3 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny 1 łyżka soku z cytryny Wykonanie : Jajka rozbić oddzielając białka od żółtek Białka ubić na sztywno, dodawać porcjami cukier. Następnie dodać po jednym żółtku , olej  i jeszcze chwile ucierać. Wsypać suche składniki i delikatnie wymieszać łyżką. Rozsmarować ciasto

Malinowa Kawiarenka
Choinki z piernika 204

piernika szczypta soli Lukier królewski: 4 białka 4 szklanki cukru pudru Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do miski przesiewamy mąkę, kakao, sodę, przyprawę i sól, mieszamy. W drugiej misce ucieramy masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy miód, miksujemy, dodajemy jajko i znowu miksujemy. Następnie dodajemy suche składniki i miksujemy do uzyskania elastycznego ciasta

Kulinarne przygody Gatity
Pumpkin pie - tarta dyniowa 134

przygotować. Najlepsza tarta dyniowa to ta przygotowana na kruchym maślanym spodzie z nadzieniem pełnym korzennych przypraw. Ja dodaję swoje ulubione osobno, jednak z powodzeniem możecie wykorzystać mieszankę do piernika. Gotową tartę dyniową uwielbiam dekorować bitą śmietaną i obsypywać obficie cynamonem. Dla pełni szczęścia możecie postawić sobie jeszcze obok kubek z pumpin spice latte . Z takim zestawem żadna jesień nam niestraszna(...)muszkatołowej ½ łyżeczki mielonego kardamonu ½ łyżeczki mielonego imbiru ¼ łyżeczki mielonych goździków * PRZYGOTOWANIE Kruchy spód Wszystkie suche składniki wymieszaj w misce. Dodaj żółtko i pokrojone w kostkę masło. Zacznij zagniatać ciasto, dolewając powoli mleko. Kruchy spód rozwałkuj na wielkość formy na tartę, a następnie wyłóż nim formę posmarowaną uprzednio masłem i posypaną mąką. Formę wraz z ciastem włóż na godzinę

Food Square
Świąteczne pierniczki - zabawa dla całej rodziny! 271

razu do metalowej puszki , dzięki temu zachowają swoją puszystość.  Składniki :  0,5 kg mąki  250g cukru pudru 2 łyżki kakao 2 łyżki przyprawy do piernika 1 płaska łyżka sody oczyszczonej  2 jajka 1/2 kostki masła 3 łyzki miodu  42 gramy świeżych drożdży  białko do posmarowania pierniczków  Wykonanie :  Masło rozpuszczamy wraz z miodem(...)wykonania pierniczków Thermomix , ale można je wykonać zwykłym mikserem czy robotem kuchennym. Dodajemy miodowy zaczyn (roztopiony miód , masło i drożdże) , a następnie dodajemy jajka wszystko razem wyrabiamy.  Wyrobione ciasto przekładamy na stolnicę , gdyby się kleiło trzeba je lekko podsypać mąką.  Wałkujemy ciasto na grubość ok 4-5 mm.  Foremkami wycinamy kształty pierniczków i układamy na blaszce wyłożonej

Aromatyczne Podróże
Kokosowo - bananowe ciastka owsiane, bez cukru i mąki 128

piernika, skórka pomarańczowa/cytrynowa Płatki zalewamy wrzątkiem odrobinę ponad poziom płatków, odstawiamy na 5-10 minut  Kiedy płatki wchłoną wodę odkładamy część do innego naczynia i blendujemy je razem z bananami Dodajemy zblendowaną masę do reszty płatków Dodajemy mąkę kokosową do uzyskania w miarę zwartej masy, dorzucamy też wybrane dodatki Na blachę z papierem do pieczenia wykładamy porcje ciasta

HealthyCreations
Korzenne ciasteczka z miodem 229

piernika i odrobinę proszku do pieczenia. Dodajemy masło, szybko siekamy je nożem. Następnie wbijamy jedno jajko i dodajemy płynny miód. Całość szybko zagniatamy, tworzymy kulę i wkładamy do lodówki w celu schłodzenia na około 1 godzinę lub krócej do zamrażalnika. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Blat/matę lekko podsypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto na grubość

Słodkie okruszki
Pierniczki razowe 177

jeszcze 10 dni, mam nadzieje, że zmiękną moje cudne pierniczki. Składniki:2 szklanki mąki razowej 3 łyżki miodu 3/4 szklanki cukru 3/4 torebki przyprawy do piernika 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 2 jajka łyżeczka kakao kilka łyżek mleka Sposób wykonania: Na stolnicy wysypać przesianą mąkę, dodać gorący miód, wymieszać. Dodawać(...)mleko ciągle mieszając. Na końcu jedno jajko - cały czas wyrabiając przy tym ciasto.Całość wyrabiać przynajmniej 10 minut aż będzie gotowe do rozwałkowania. Następnie na posypaną mąką stolnicy rozwałkować ciasto na grubość ok. 1 cm  i za pomącą foremek wykrajać pierniczki.Smarować rozmąconym jajkiem. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopni 15- min. Trzeba również pamiętać, zeby układać

pieprzny smaczek
Korzenne ciasteczka owsiane 424

razem z myślą o nadchodzących świętach (i nie tylko, bo przecież jemy takie ciasteczka cały rok) wyruszyłam w kulinarną przygodę z przyprawami korzennymi. Kojarzą się nam one głównie z piernikiem lub pierniczkami świątecznymi, jednak dodatek tych aromatycznych przypraw można śmiało wykorzystać w innych formach wypieków. Moje korzenne ciasteczka owsiane są bardziej miękkie i mniej chrupiące niż ciastka z płatków(...)pieczenia i przyprawy, potrząsamy kilka razy, żeby się wymieszały - margarynę stapiamy, po lekkim ostudzeniu dodajemy ją do przygotowanych składników, wbijamy jajko i całość mieszamy (najlepiej nożem lub łyżką)- ciasto będzie mocno klejące, ale nie dodajemy więcej mąki, dla ułatwienia przed rozpoczęciem lepienia ciasteczek możemy zanurzać dłonie w zimnej wodzie - formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, lekko je spłaszczając- na talerzyk wysypujemy

Smakołyki Bereniki
Ekspresowe pierniczki orzechowo-migdałowe z suszonymi owocami 118

końcu wmieszać pokrojone suszone owoce.  (Masa powinna delikatnie się kleić, ale niezbyt mocno. W razie potrzeby można dodać minimalną ilość mąki.) Ręce delikatnie zwilżyć i z ciasta formować kulki o wielkości niewielkiego orzecha włoskiego. Kulki bez spłaszczania, ale z 2-3 cm odstępami ułożyć na blasze uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. (Ciastka się rozpłyną i odrobinę podrosną.) Pierniczki piec(...)stopniach. (Początkowo będą bardzo delikatne i mięciutkie, ale podczas stygnięcia nabiorą odpowiedniej konsystencji. Najlepiej, aby ciastka nie były zbyt długo pieczone, ponieważ mogą okazać się za twarde.) Ostudzone pierniki przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełeczku. (*) Zamiast cynamonu i goździków można dodać gotowej przyprawy do piernika

Di gotuje
Mąka i jej rodzaje – co powinniśmy o niej wiedzieć? 123

Mąka jest jednym z niezbędnych produktów w naszej kuchni. Wykorzystujemy ją do chleba, ciast, naleśników, sosów oraz wielu innych potraw. Nie każdy wie, że istnieje wiele rodzajów mąki – kilkanaście z samej pszenicy. Z poniższego artykułu dowiesz się, czym charakteryzują się poszczególne jej rodzaje oraz, do czego możemy ich użyć. Rodzaje mąki pszennej i ich zastosowanie Rodzaje mąki żytniej(...)takich jak https://naturalniezdrowe.pl/12-maki , znajdziemy różne rodzaje mąki pszennej, m.in.: typ 450, czyli tortowa – wykorzystywana do wypieku biszkoptów oraz ciast półkruchych, typ 500 – spośród którego możemy wyróżnić: krupczatkę – przygotujemy dzięki niej makarony, babki, a także ciasta kruche, wrocławską – wykorzystywaną do wypieków drożdżowych, sosów czy naleśników, poznańską – z powodzeniem użyjemy jej do pizzy, klusek, pierogów lub makaronów

Smaki Na Talerzu
Wegański keks- ostatni gwizdek do zrobienia przed świętami 177

Lawson na keks, nie taki zwyczajny, tylko taki, który musi kilka tygodni leżakować w szczelnie zamknięty w puszcze, i za to Ją kocham, bo dzięki temu mam juz jedno ciasto z głowy. Zabieramy się Panie i Panowie do roboty, bo zostały 2 tygodnie! Składniki na tortownicę 18 cm lub blaszkę 15×15 cm: 250 g mąki (użyłam pół(...)może to być sok z tej jednej pomarańczy) 50 g cukru trzcinowego 100 g masła kokosowego/oleju (może też być 130 ml oleju roślinnego) pół łyżeczki przypraw korzennych (takich do pierników) pół łyżeczki cynamonu pół łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta soli potrzebne też będą: wyłożona tortownica podwójnie złożonym papierem do pieczenia (miska w środku pomogła mi ugnieść papier) puszka o średnicy tortownicy

greenscarf
Kruche pierniczki bezglutenowe 159

piernika i ponownie wymieszać. Następnie dodać sodę rozpuszczoną w 1 i 1/2 łyżce letniej wody. Wymieszać i dodać sok z jednej cytryny. Ponownie wymieszać. Po dodaniu cytryny całość się spieni i niejako urośnie. Tak właśnie ma być:-) Następnie dodać mąki. Można dodawać partiami i mieszać. Jeśli ilość mąki okaże się za mała można jeszcze dosypać mąki kukurydzianej. Należy uzyskać ciasto

Ze smakiem bez glutenu
Piernikowe babeczki z dynią. 173

marchwi) 20 g mielonego brązowego prosa bio (Regenbogenkreis) (można zastąpić płatkami jaglanymi lub mąką jaglaną) 30 g mąki pszennej graham 20 g mielonych migdałów pół łyżeczki przyprawy do piernika mleko do konsystencji łyżka oleju kokosowego jajko 2 łyżki stewi w pudrze szczypta soli 1/2 łyżeczki kamienia winnego  (można zastąpić proszkiem do pieczenia) + oliwa z oliwek w sprayu do natłuszczenia(...)foremek pestki dyni do dekoracji owoce do podania Puree zmiksować w blenderze na gładką masę z olejem kokosowym, jajkiem i solą. Dodać składniki suche i ponownie zmiksować. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste (co zależy od dyni użytej do przygotowania puree), dodać mleka. Ciasto powinno być gęste, ale łatwo spływać z łyżki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Foremki natłuścić oliwą

Poranek na słodko
Murzynek z nutą korzenną przełożony kremem tiramisu 213

piernika i kakao- mieszamy. Żółtka oddzielamy od białek. Gdy masa ostygnie dodajmy pojedynczo żółtka i miksujemy na wolnych obrotach. Po połączeniu się składników dodajemy mąkę przesianą z sodą oczyszczoną. Na koniec dodajemy ubite na sztywno białka i mieszamy delikatnie łyżką. Przekładamy masę do keksówki wysmarowanej tłuszczem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na 40 minut. Po wyciągnięciu ciasta

Aga w kuchni
Piernik Grand Porter 155

piernika i kakao. Wszystko mieszamy aż cukier sie rozpuści. Wlewamy piwo i czekamy aż wszystko się zagotuje. Ostawiamy do przestudzenia. Do przestudzonej masy dodajemy 2 szklanki mąki (0,5 szklanki dodajemy później). W oddzielnej misce ubijamy całe jajka, dodajemy je do masy i mieszamy. Następnie mieszamy ostatnie pół szklanki mąki z sodą i proszkiem i miksujemy ją z masą. Ciasto

w mojej kuchni
Tarta warstwowa z brzoskwiniami 176

pierniki i serniki, ale w tym roku u mnie było nieco inaczej. Moja mama zażyczyła sobie tartę z owocami i galaretką. I na tylu składnikach można było poprzestać, ale mnie kusiło żeby zrobić tartę niestandardową, wielowarstwową. Wizualnie i smakowo wyszła wspaniale. Był tylko jeden problem, a dokładniej sposób jedzenia. Pod sam koniec jedzenia, kiedy dochodziło się do kruchego boku ciasta

Passions hobbies life
Torcik piernikowy z kremem grysikowym i czekoladą 405

ciast, ale jak widzicie nie wytrzymałam. Błagalny wzrok Żarłoczka i prośba o coś z kremem spowodowały, że zakręciłam piernikowy torcik. Wbrew pozorom robi się go całkiem szybko a smak jest bardzo ciekawy - na świąteczny stół też doskonale będzie pasował więc proszę bardzo, oto przepis !Jeśli nie masz pomysłu co upiec na Święta to zobacz także przepis na  bardzo łatwy Piernik

Smaczna Pyza