śmietanowym Ciasto z jabłkami, żurawiną i korzennym karmelem Karp w całości zapiekany z pieczarkami Śledź z suszonymi grzybami i śliwkami Zupa krem z pieczonych buraków z gruszkami i imbirem Orientalny karp duszony w sosie pomidorowym Świąteczna kaczka pieczona z sosem wiśniowym z winem Porto Piernikowe ciastko z płynnym wnętrzem Karp z musem chrzanowym i prażonymi migdałami Odwrócony piernik z żurawiną
karmelowyCiasto : 250 ml wody 250 ml mleka 2 jajka 1 łyżka oleju pół łyżeczki soli 200 g mąki orkiszowej Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Smażyć na patelni z małą ilością tłuszczu. Mus: 2 duże jabłka 5 łyżek ciepłej wody 3 łyżeczki miodu 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 łyżki zimnej wody 1 łyżeczka cynamonu 3/4 łyżeczki przyprawy do piernika
Chocolate Muffin Blogporcje ciasta (ok. 1 łyżka na 1 placek) i smażmy na małym ogniu z obu stron. Podczas smażenia pierwszej strony należy przykryć patelni pokrywką, aby placki wyrosły i ścieły się. Gdy obrócimy je na drugą stroną nie jest już to konieczne. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego! :) Święta coraz bliżej, może pokusicie się o zrobienie domowej przyprawy do piernika ? :) Kliknij
breakfast of dreamswilgotne ... pełne smaku ... i nie sposób się im oprzeć :) Składniki : 1/2 szklanki miodu,1/2 szklanki cukru,1/2 kostki masła 3,5 szklanki mąki Opakowanie przyprawy do piernika, 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (proszku)1 łyżeczka proszku do pieczenia,1 łyżeczka sody, 1 jako2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany Powidła śliwkowe Wykonanie : Miód , masło i cukier rozpuścić(...)ogniu , przestudzić. Suche składniki wymieszać w misce , dodać jajko , jogurt i wystudzona masę . Wymieszac i odstawić najlepiej na całą noc w chłodne miejsce. Następnego dnia ciasto rozwałkować na ok 0,5 cm , wycinać koła , ( u mnie ok 3 cm średnicy , po upieczeniu zwiększyły się o ok 1 cm ), Zlepiać po dwa , dając w środek
Malinowa Kawiarenkawaniliowy 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki wody gazowanej 3 łyżki mocnej kawy ( płyn) płaska łyżeczka sody płaska łyżeczka proszku szczypta soli 2 łyżeczki kakao 2 łyżeczki przyprawy do piernika łyżka octu garść bakalii Melasę, cukier waniliowy i resztę mokrych składników mieszamy razem. Suche składniki przesiewamy i dodajemy partiami do mokrych. Nie mieszamy długo, tylko tle aby się(...)gotowe. Wylewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą wąskiej blaszki. U mnie mała keksówka długości 30 cm. Pieczemy 45 - 50 min w temperaturze 180 stopni. Zimne ciasto posypujemy pudrem i gotowe. Jak widać, proso i całkiem nieźle wizualnie, a do tego i smaczne. Przyprawy korzennej jest tak delikatnie do smaku, kto lubi bardziej intensywny smak, powinien sobie
Dieta moja pasjapiernika, cynamon i kakao. Całość wymieszaj. W rondelku rozpuść olej kokosowy z miodem i mlekiem. Przestudzoną zawartość rondelka dodaj do składników suchych. Następnie wbij do nich jajko. Masę zagniataj aż do połączenia się składników. Powinna łatwo odchodzić od rąk i być elastyczna. Gdy będzie już gotowa owiń ją folią spożywczą i wstaw na 3 h do zamrażalnika. Ciasto wyjmij
365 dni dookoła kuchniI znów Święta. Ten rok zleciał tak szybko. Znów nastały błogie dni , spędzone w gronie najbliższych. A jak święta to i sernik być musi koniecznie. U
Z Majeczką w kuchnipiernika 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli dżem dyniowy Wykonanie: Do miski wsypać mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, sól oraz przyprawy i wymieszać. Masło z cukrem ubić mikserem na puszystą masę, dodać jajka, śmietanę i połączyć wszystkie składniki. Suche składniki dodać do mokrych i wymieszać mikserem. Do każdej papilotki, umieszczonej w formie na mufiinki, włożyć łyżkę ciasta, następnie łyżeczkę
zadanie-gotowaniepiernika 1 łyżeczka mielonego cynamonu duża szczypta mielonej gałki muszkatołowej 100 gramów mlecznej czekolady pokruszonej drobno (ja posiekałam w malakserze) 3 jajka rozkłócone 2 gruszki obrane i pokrojone w kostkę Polewa: 200 gramów kwaśnej śmietany 18% 100 gramów gorzkiej czekolady 100 gramów mlecznej czekolady Poza tymi składnikami potrzebna będzie folia aluminiowa, aby po 45 minutach pieczenia przykryć ciasto Piecyk rozgrzać
Szczęśliwa kuchniaBardzo aromatyczny syrop który ma wiele zastosowań Można dodać do kawy,deserów i lodów. Oraz do lukru lub polewy na świąteczne pierniczki Składniki • 300
W królestwie smaków Beatypiernika, 1 jajko, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. lukier: 1 białko, 1 szklanka cukru pudru, żółty barwnik w żelu, różne posypki, perełki. Przygotowanie: Masło rozpuszczamy w małym rondelku, dodajemy do niej miód i przyprawę do pierniczków. Podgrzewamy na małym ogniu. W dużej misce przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier i jajko oraz przestudzony miód. Wyrabiamy ciasto. Następnie
Aga w kuchnipiernika, tłuszcz do formy, ziarna do formy. Wykonanie: Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z cukrem i odłożyć w ciepłe miejsce i po chwili wsypać 1 szklankę mąki, wymieszać, przykryć i ponownie odstawić . Do podrośniętego rozczynu dodać 1 ½ szklanki mąki, ziarna, i miód. Wymieszać, dodać rozbełtane widelcem żółtka, posypać solą i cynamonem. Raz jeszcze wymieszać i dokładnie wyrobić ciasto ręką
Tradycyjna Kuchniapiernika 2 łyżki kawy mielonej 1 kostka margaryny 1 kostka masła 0,5 kg cukru ( z tego 1 szkl. przypalić na karmel) 1 szkl. miodu 60 g kakao 0,5 dużego opakowania proszku do pieczenia 3 łyżki amoniaku (rozpuścić w 0,5 szklanki ciepłego mleka) Sposób Margarynę i masło topimy, wszystkie składniki mieszamy, tak aby powstało luźne ciasto. Całość zostawiamy
Kuchenne aromatypiernika 1 łyżeczka mielonego cynamonu duża szczypta mielonej gałki muszkatołowej 100 gramów mlecznej czekolady pokruszonej drobno (ja posiekałam w malakserze) 3 jajka rozkłócone 2 gruszki obrane i pokrojone w kostkę Polewa: 200 gramów kwaśnej śmietany 18% 100 gramów gorzkiej czekolady 100 gramów mlecznej czekolady Poza tymi składnikami potrzebna będzie folia aluminiowa, aby po 45 minutach pieczenia przykryć ciasto Piecyk rozgrzać
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com