ciasto piernik - 4500 przepisów (strona:248/300)

Kruche ciasteczka czekoladowo-orzechowe 185

zbędne ciasto i przenosimy ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Resztki ciasta ponownie szybko zagniatamy, ponownie rozwałkowujemy i wycinamy ciastka.   Pamiętajcie o podsypywaniu stolnicy i wałka mąką – ciasto jest bardzo tłuste i bardzo kruche, potrafi się mocno kleić i łamać. Przez swoją konsystencję i dodatek orzechów nie nadaje się też do wycinania bardzo skomplikowanych wzorów – postawcie raczej(...)masła 50g mąki z orzechów – migdałowej, laskowej, z orzechów włoskich 60g bardzo drobnego cukru do wypieków lub 70g cukru pudru 20g dobrego, gorzkiego kakao 1 czubata łyżka przyprawy do piernika ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1 jajko

Karo in the Kitchen
Pierwszy śnieg i bezglutenowe ciastka czekoladowe. Z cynamonem 197

Skoro więc sama niemal już zupełnie oddałam się świątecznemu nastrojowi, mam dla Was dzisiaj ciasteczka, które idealnie nadadzą się do świątecznych puszek. Nie mają co prawda nic wspólnego z piernikami, ale pachną cynamonem, są obłędnie czekoladowe i niesamowicie uzależniające. Ich smak przywodzi na myśl miniaturowe brownies - kruche z wierzchu, miękkie i ciągnące w środku. To ostatnie odczucie wzmagają maleńkie kawałeczki(...)proszkiem, cukrem, cynamonem i solą. Krówki pokroić w kostkę. Masło rozpuścić i przestudzić. Jajka roztrzepać, wymieszać z masłem. Połączyć mokre składniki z suchymi, na końcu dodać krówki, wymieszać. Z ciasta formować kulki nieco większe od orzecha włoskiego, mocno spłaszczać. Schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Po tym czasie rozłożyć ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując duże odstępy (ciastka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Markizy orzechowe 214

Markizy orzechowe bardzo ciekawie się prezentują i są smaczne. Robi się je łatwo, jedyne co trzeba poświęcić, to czas ;-) Z poniższego przepisu wychodzi około 65 sztuk

Passions hobbies life
Pierniczki mocno korzenne 459

Spicy gingerbreadSkładniki.45 dag maki pszennej3 łyżki kakao1 łyżeczka kawy mielonej2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 szkl. miodu15 dag masła15 dag cukru brązowego1 jajko1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczka

Kulinarny karnet Christophera
Muffinki piernikowe z powidłami 206

pysznymi powidłami śliwkowymi upieczone w uroczych papilotkach... Myślę, że nie trzeba większej zachęty :) Składniki na 12 sztuk: 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika  pół łyżeczki sody 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 120 g masła 55 g gorzkiej czekolady, połamanej na kawałki pół szklanki ciemnego, prawdziwego kakao 2 duże jajka 1/2szklanki jasnego brązowego(...)partiami na zmianę suche, wymieszane wcześniej składniki oraz śmietanę.Za każdym razem mieszać tylko do połączenia składników. Do papilotek (umieszczonych wcześniej w formie) lub foremek silikonowych nakładać po łyżce ciasta*. Na wierzch położyć po łyżeczce powideł śliwkowych. Uzupełnić resztą ciasta. Piec 20-22 min. w temperaturze 175*C. Smacznego! :) *jeśli ciasto jest zbyt twarde można dodać więcej śmietany - będzie się

Chocolate Muffin Blog
Ciasteczka z landrynkowymi witrażami 278

kojarzą się nam między innymi z rodzinnym przystrajaniem zielonych gałązek świątecznego drzewka. Zwyczaj ten znany był już w XVI wieku. Początkowo choinki przyozdabiało się papierowymi ozdobami, małymi jabłuszkami, orzechami, piernikami lub cukierkami. Bombki, które obecnie są najpopularniejszymi ozdobami choinkowymi, zawdzięczamy Hansowi Greinerowi. Piękne szklane wydmuszki powstały, ponieważ jadalne dekoracje były zbyt drogie i nie każdy mógł sobie na nie pozwolić(...)witrażami.Składniki:300 g mąki100 g cukruszczypta soli1 płaska łyżka kakao1 jajko200 g zimnego masłaokoło 20 kolorowych landrynekPrzygotowanie:Z mąki, cukru, szczypty soli, kakao, jajka i masła szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 45 minut.Na stolnicy oprószonej mąką wałkujemy ciasto na grubość 3-4 mm. Z pomocą foremki lub szablonu wyciętego z papieru

Smakowity Blog Kulinarny
Powidła śliwkowe bez cukru 215

malin, jagód, truskawek, ale nie gardzi również innymi smakami, miło się nimi zaskakując. Prawdę mówiąc, często zapominamy zjadać nasze dżemy, bo używamy ich zwykle do omletów, naleśników czy ciast, raczej omijamy kanapki z dżemem. Jednak jak zabraknie innego nadzienia i mąż zmuszony jest do zjedzenia naleśników z domowym dżemem, jego zachwyt nad domowym wyrobem jest tak wielki, że nie ważne(...)dodawać do moich dżemów różne dodatki jak kardamon, wanilię, cynamon czy goździki, także znajdziecie je i w tym przepisie. Dzięki dodatkowi korzennych przypraw, takie powidła doskonałe są do przekładania piernika czy też zwykłej konsumpcji, ale mają głębszy smak Jak każde powidła, tak i te śliwkowe, nie lubią pośpiechu. Smażymy je po 2-3h przez

Mieszam w Garnku
Sernik na pierniczkowym spodzie . 220

Witajcie :) Co  powiecie na pyszny sernik na pierniczkowym spodzie . Postanowiłam upiec coś innego niż tradycyjny kruchy spód. Sernik wyszedł pyszny na pewno upiekę go jeszcze

Sama słodycz i szczypta chili
Przepisy na święta 263

W tym roku (znowu) czasu przed świętami mam jakby coraz mniej... Jednak na pewno znajdę go tyle, by przygotować moje ulubione świąteczne smakołyki.  Może i

KUCHARNIA
Stempelki do ciastek – oryginalny pomysł na dekorację. Sprawdź, jak je wykorzystać 113

atrakcyjność ciastek czy tortów. W jakim celu ozdabia się wyroby cukiernicze? To świetny sposób na to, by nawet najprostsze ciastka nabrały wyjątkowego charakteru. Czy wyobrażasz sobie słodkie, świąteczne pierniki w kształcie renifera czy mikołaja, bez drobnych detali? Dekorowanie wypieków to także dobry sposób na kreatywne zajęcie dla całej rodziny. Można w nie zaangażować nawet dzieci i pobudzać w nich inwencję(...)Ciebie. Jak stworzyć najlepsze dekoracje? To bardzo proste – wystarczy odcisnąć element, zupełnie jak znany nam zwyczajny stempel, w wybranej masie, tak by powstał efektowny odcisk. Dzięki temu nawet najprostsze ciasto nabierze wyjątkowego charakteru. Jak można wykorzystać stempelki do ciastek? Czy wiesz, że istnieje wiele możliwości wykorzystania stempelków do ciastek? Poza unikalnym zdobieniem tych niewielkich wyrobów, akcesoria te świetnie sprawdzą się

Moja smaczna kuchnia
Sproszkowana korzeniówka, czyli przyprawa do piernika 169

To moja wersja przyprawy korzennej, tzw piernikowej, której używam nie tylko do tego świątecznego ciacha. Do kawy również pasuje idealnie! Świeżo zmielone składniki, aż kręcą w

Karczma Honorietty
Kruche ciasteczka "ala pieguski" 164

Przepis z książki "Przepisy na cały rok". Moje ciasteczka były nieco mniej czekoladowe, bo z braku czasu dodałam tylko pół szklanki drobno połamanej czekolady. Ale i

Passions hobbies life
Szarlotka II 132

minut. Drugą część ciasta rozwałkować na wielkość formy. Ciasto wyjąć z piekarnika, ułożyć na nim jabłka, przykryć ciastem, ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika na 30 minut. Jeszcze ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size(...)Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} na Wigilię polecam również: makowiec keks Piernik piernik z marcepanem i powidłami tort makowy szarlotka katarzynki oraz dania wigilijne Wigilia w królestwie garów   zastawa

królestwo garów
Ciastka kruche z marmoladą i bezą 201

Srebrna choinka. Zapach piernika. Christmas is coming... Troszkę mi szkoda, że to jeden z ostatnich świątecznych przepisów, gdyż bardzo lubię kompozycje w tej właśnie scenerii :) A dzisiejsze ciastka to jedne z moich faworytów na świąteczny stół. Odkąd je upiekłam stały się jednymi z moich ulubionych ciastek. Kruchy, maślany spód, do tego marmolada (konfitura czy dżem spłynęłyby z ciastka) i pyszna(...)pieczenia  marmolada Beza: 3 białka szczypta soli 140 g cukru pudru 60 g mielonych orzechów 60 g wiórków kokosowych Ciastka: Wszystkie składniki zagnieść szybko ze sobą na gładkie ciasto. Wstawić je do lodówki na godzinę. Po tym czasie rozwałkować je na grubość około 5 mm i za pomocą okrągłej foremki wykrawać okręgi, które układać na wyłożonej papierem do pieczenia

My simple kitchen
Kruche rogaliki migdałowe 166

Rogaliki są przepyszne. W oryginalnym przepisie są posypane cukrem pudrem, ale moim zdaniem powinno się je zostawić bez żadnych dodatków, bo odbierze im to ten pyszny

Passions hobbies life