ciasto piernik - 4500 przepisów (strona:250/300)

Muffiny piernikowe z jabłkami 165

mięciutkie, długo zachowują świeżość, a dodatek kwaskowych jabłek czyni je jeszcze bardziej smacznymi. Użyłam do nich przypraw korzennych w ich naturalnej postaci, tzn.nie jako gotowej mieszanki przypraw do piernika, ale oczywiście śmiało możecie takową tutaj wykorzystać. Bardzo polecam :) . Przepis na muffiny zaczerpnięty  STĄD . Składniki na około 18 sztuk: 375 g mąki pszennej tortowej 2 jajka 200 ml mleka(...)drugim naczyniu połączyć składniki mokre: roztrzepane jajka, mleko, olej oraz miód. Do suchych składników wlać składniki mokre i krótko wymieszać, tylko do połączenia. Dodać jabłka i ponownie wymieszać. Ciastem napełniać silikonowe foremki do muffinek lub papilotki umieszczone w blasze do muffinek ( napełniać do około 3/4 wysokości foremek, choć można troszkę więcej ). Piec około 20 - 22 minuty w temperaturze

Opowieści z piekarnika
Naleśnikowa lasagne ze szpinakiem – przepis krok po kroku 208

pomocy montewki lub miksera, po czym po kolei dodajemy wodę, mąki w dowolnej kolejności oraz 2 łyżki oleju. 2. Całość mieszamy lub miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. 3. Gotowe ciasto przykrywamy i odstawiamy do lodówki na ok. 15 -30 minut. 4. Naleśniki smażymy na mocno rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. 5. Po usmażeniu dobrze jest je przykryć, aby troszkę zmiękły(...)startym serem, a na czwarty znowu sos szpinakowy. 13. Piąty, ostatni naleśnik, smarujemy sosem pomidorowym i posypujemy starty serem lub przykrywamy plasterkami sera. 14. Gotową lasagne wkładamy do rozgrzanego piernika i zapiekamy przez 25 minut. 15. Po tym czasie wyciągamy ją z piekarnika i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia, zanim przystąpimy do krojenia.   I to już wszystko. Nasza naleśnikowa lasagne

Okiem Blondynki by McBlondi
Domowe pączki i oponki karnawałowe oraz "Obudź się Kopciuszku" 194

sklejeniem do dołu. Jeśli zabraknie Wam cierpliwości w lepieniu pączków (trzeba dodatkowo wziąć pod uwagę, że im więcej pączków się ulepi, tym dłużej się stoi potem i je smaży), ciasto można wyłożyć na blat i rozwałkować na ok, centymetr grubości. Szklanką lub kubkiem wykrawać krążki, a z nich kieliszkiem wykrawać środki. Tak otrzymane obwarzanki (oponki) i malutkie pączusie odkładać(...)ręcznik papierowy, a potem do docelowego naczynia. Można oczywiście posypać cukrem pudrem 😋 Najlepsze są tuż po upieczeniu i jeszcze kilka godzin po. W ubiegłym roku pisałam o książce " Garść pierników, szczypta miłości ". Dziś skończyłam kolejną książkę Natalii Sońskiej "Obudź się Kopciuszku" . Pracująca w jednym z krakowskich szpitali, Alicja zwana również Lilką, dołącza w do przyjaciół jeszcze z czasów liceum. Wspólnie

Weekendy w domu i ogrodzie
Ciasteczka korzenno-miodowe (świąteczne i na co dzień) 171

 Inspiracja z blogu: Moje Wypieki . Ciasteczka są przepyszne i cuuuudownie pachnące. Idealnie sprawdzą się jako świąteczne łakocie oraz zastąpią tradycyjne pierniczki. Jednakże u mnie zagoszczą

Di gotuje
.770. kluski, które rosną 186

~(wegańskie) dyniowe drożdżowe korzenne kluski kładzione na mleku sojowym z orzechami pecan i syropem klonowym ; kawa toffee ~ Po wczorajszym śniadaniu zostały mi drożdże i postanowiłam je

breakfast of dreams
Korzenny sernik dyniowy 199

szklanka (200 g) drobnego cukru 5 jajek 1 łyżka (15 g) kaszy manny 1 opakowanie (40 g) budyniu waniliowego bez cukru 1,5-2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika 1 łyżka tłuszczu do nasmarowania formy Polewa: 1,5 tabliczki (150 g) białej czekolady 3 łyżki śmietanki 30% Spód: 1 opakowanie (300 g) ciasteczek zbożowych (u mnie ciasteczka wielozbożowe czekolada, orzech(...)Piec ok. 60 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (do piekarnika w momencie jego włączenia włożyć na dno naczynie żaroodporne z wodą, powinno to zapobiec pękaniu). 9) Upieczone ciasto studzić w wyłączonym, lekko uchylonym piekarniku. 10) Przygotować polewę: do rondelka dodać śmietankę oraz połamaną na kawałki białą czekoladę. Podgrzewać, cały czas mieszając, do momentu całkowitego rozpuszczenia czekolady. 11) Przygotować

Fitsweet.me
Lebkuchen - najlepsze pierniki na świecie 181

najlepsze pierniki na świecie pochodzi  stąd . Skoro autorka przepisu tak twierdzi, ja mogę się tylko przyłączyć do tej opnii, nie jestem bowiem piernikowym fanem. To moje pierwsze pierniki  jakie w życiu upiekłam i bardzo nam posmakowały. Na święta upiekę następną porcję. Są mięciutkie i rozpływają się w ustach, zupełnie inne od polskich pierniczków. Nie wymagaja leżakowania, sa miękkie(...)suchych składników wlać masę miodowo-maślaną i wymieszać, np. łyżką do połączenia składników. Na końcu dodać skórkę pomarańczową. Ponieważ kandyzowanej skórki cytrynowej nie miałam starłam skórkę ze świeżej cytryny. Ciasto będzie dość lepiące, ale takie ma być. Odstawić do przestygnięcia. Jak wystygnie zgęstnieje nabierać ciasto łyżeczką i formować kulki wielkości orzecha włoskiego zwilżonymi dłońmi, by ciasto nie lepiło się

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
domowa przyprawa do piernika 199

W moim domu świąteczne pierniczki to pozycja obowiązkowa na Boże Narodzenie. Ich smak od lat podkreśla niezwykle aromatyczna domowa przyprawa korzenna. Przygotowuję ją bardzo szybko, w

babka w formie
Racuchy z twarogiem na sodzie 101

piszę. No więc dzień dobry, cześć. No i w sumie nawiązując do poprzedniego weekendu, mam dziś dla Was przepis na pyszne racuchy z twarogiem na sodzie. Co ma piernik? Ano po powrocie z wspomnianego weekendu, znalazłam kostkę białego sera w lodówce. Termin ważności zachęcał do zużycia. No i tak myślałam nad leniwymi, nad naleśnikami z serem, nad kotletami takimi(...)dość puszyste nawet parę dobrych godzin po zrobieniu. Tutaj chyba największą robotę robi jednak soda oczyszczona. I teraz tak, możecie je sobie zjeść na słodko i na wytrawnie. Do ciasta nie dodałam grama cukru, bo w zamyśle chciałam je podać z tzatzikami. Jedna porcja jednak wylądowała na talerzu w towarzystwie miodu i też była bardzo smaczna. To porcja córkowa, wiadomo

Kardamonovy
Sernik dla początkujących 170

jedynie z wanilią i sokiem z cytryny i pomarańczy. W małej formie, w małym kształcie, na małą paterę. A może to taki sernik, od którego zacząć naukę pieczenia tego ciasta? Taki sernik dla początkujących Zauważyłam, że grudniowy czas mija niezwykle szybko. W przedświątecznych chwilach jesteśmy zagonieni, zapracowani, nie mamy czasu na drobne przyjemności, bo wciąż gdzieś coś trzeba załatwić(...)wiejskie) 1 spora łyżka śmietanki 36% sok z 1/2 cytryny otarta skórka z 1/3 cytryny lukier 4 łyżki cukru pudru + 2 łyżeczki soku z cytryny wierzch pokruszone ciasteczka / pokruszone pierniki / ozdoby cukrowe / świeży owoc   Wykonanie Twaróg mielimy dwukrotnie. Przekładamy do misy miksera i dodajemy cukier oraz ziarenka wanilii. Miksujemy na średnich obrotach miksera. Wbijamy po jajku i miksujemy

Raj dla Podniebienia
Ciastka piernikowe i konkurs "Gotuj z Wielbłądami" 234

Święta zbliżają się wielkimi krokami, czas więc pomyśleć, co zaserwować naszym najbliższym w ten piękny czas. Mamy dziś dla Was kolejną propozycję - to niewielkie ciastka piernikowe

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pierniczki 195

znalazł. Nie smarowałabym ich jednak całych a jedynie zrobiła fantazyjne wzorki. Zdecydowanie nie wieszałabym też na choince pierników czekoladowych a już na pewno nie tych wypełnionych czekoladą. Dekorowanie pierników może być super zabawą i dobrą okazją do spędzenia czasu z rodziną. Warto jest więc je przygotować po to chociażby aby spędzić miło czas z najbliższymi Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie(...)wsypać cukier, dodać masło i utrzeć na puszystą masę. Do utartego masła małymi porcjami dodać miód, sok i skórkę z pomarańczy a następnie wszystkie suche składniki. Wymieszać dokładnie. Gotowe ciasto rozwałkować na grubość kilku milimetrów (3 do 4 milimetrów miały moje pierniczki). W trakcie rozwałkowywania ciasto delikatnie podsypywać mąką. Z rozwałkowanego ciasta wycinać foremkami dowolne kształty ciasteczek. Pierniczki układać

mecooks
Marcepanki vel talarki marcepanowe-pyszne 270

ciasteczek adwentowych.Talarki marecepanowe lub marcepanki,jak nazywalismy je w domu byly i sa przez nas uwielbiane.Zadne pierniczki nie wytrzymywaly  z nimi konkurencji.Sama nie wiem ,czy dlatego ze za piernikami nie przepadalismy (choc sklepowe nadziewane w czekoladzie bardzo lubie),a ciasteczka byly chowane,zeby przetrwac na swiateczny stol.Gdy zobaczylam w niemieckiej broszurce przepis na Marzipantater z orginalnym marcepanem ,zaraz musialam(...)olejku migdalowego.Smak tamtych ciasteczek jest niezapomniany i nie do podrobienia.Przy polkach pelnych rozmaitych marcepanow zachwycaja swym smakiem do dzis. Ciasteczka bardzo polecam,bo sa przepyszne.I przepis-MazipantalerSkladniki na kruche ciasto (  50 ciasteczek): 150 g maki1/2 lyzeczki proszku do pieczenia2 lyzki mleka125 g masla75 g cukru1 lyzka cukru waniliowego150 g mielonych migdalowPoza tym: 150 g dzemu z czarnej porzeczki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pierniki. 170

Czas przedświątecznych przygotowań w moim domu w pełni. Dziś wielkie , rodzinne malowanie pierników. Każdego roku o tej porze pieczemy pierniki, a potem zbieramy się wokół stołu i pięknie ozdabiamy. Nie ma dwóch jednakowych pierniczków i w tym leży ich piękno. Przepis ten dostałam przed laty od mojej koleżanki Lilii i zagościł na stałe w moim domu- pierniczki są pyszne(...)dodajemy miód i wszystkie tłuszcze, studzimy, mąkę wsypujemy do miski razem ze wszystkimi suchymi dodatkami, jajka ubijamy, dodajemy zimny karmel z dodatkami, zaparzony amoniak, łączymy z suchymi produktami, wyrabiamy ciasto, aż będzie lśniące, wkładamy do lodówki na noc, pieczemy następnego dnia w temp. 180 stopni około 15 min.  A teraz tylko rodzinne malowanie

Kuchnia Beaty
Ciastka imbirowe 156

Witajcie :) Dzisiaj mam dla Was ciasteczka imbirowe, które są bardzo proste do przygotowania. Są idealne na jesień i zimę, a z kubkiem herbaty z cytryną, to

Pełny talerz
Domowa skórka pomarańczowa 271

W niemal każdym większym sklepie spożywczym przed Świętami można kupić kandyzowaną skórkę pomarańczową, żaden jednak z gotowych produktów nie może się równać z tą, zrobioną samodzielnie

Ciastkozercy
KRUCHE AMONIACZKI 344

dzień i zaczęłam robić właśnie takie ciasteczka. Podczas pieczenia unosił się przyjemny zapach, który przypomniał mi dom mojej babci. Co roku z bratem ozdabialiśmy przygotowywane przez babcię amoniaczki i pierniki. Do dzisiaj pamiętam jak babcia siadała w rogu, przy stole w kuchni, ze skarbczykiem, zakładała wielkie sowie okulary i śpiewała w niebogłosy kolędy. Nie do końca wiem, czy można(...)delikatnie mleko, dodać amoniak i wymieszać. Do miski włożyć margarynę, dodać cukier i utrzeć. Następnie dodać jajko, szczyptę soli, cukier waniliowy, letnie mleko z amoniakiem i przesianą mąkę. Wyrobić ciasto i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Schłodzone ciasto wyłożyć na posypany mąką blat. Z góry również opruszyć mąką i cienko rozwałkować. Foremkami wykrajać ciasteczka. Układać na papierze do pieczenia

kuchniabellissima.wordpress.com