ciasto piernik - 4500 przepisów (strona:177/300)

Lukrowany domek z piernika 163

Na wigilijnym i świątecznym stole na szczególne miejsce zasługują tradycyjne korzenne pierniki. Miejsce na stole może też zająć domek z piernika.

Przepisy Kulinarne
Piernikowe Herbatniki Z Mąką Gryczaną 280

mąki gryczanej 100 g mąki pszennej 100 g cukru 1 jajko 1 i 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia kilka kropel esencji waniliowej 1. Masło posiekać, dodać do tego pozostałe składniki i wyrobić ciasto, można mikserem lub robotem z końcówkami do ciasta. Następnie schładzamy ciasto przez 30 minut w lodówce. 2. Schłodzone ciasto wyjmujemy, dzielimy

Gotowanie...to proste !
Tegoroczna chatka z piernika 251

Witam Kochani chcę Wam dziś pokazać moją tegoroczną chatkę z piernika,która dumnie stoi na stole :-) 

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Domek z piernika 469

cukru pudru 120 g masła 1 jajko 2 łyżeczki sody oczyszczonej 20-30 g przyprawy do piernika  2 łyżki kakao lukier/czekolada/kolorowe posypki/koraliki cukrowe Przygotowanie: Miód i masło rozpuścić w garczku, przestudzić. Dodać pozostałe składniki i wyrobić. Jeśli ciasto będzie zbyt miękkie, schłodzić. Wałkować na stolnicy na grubość 2 - 3 mm lekko podsypując mąką. Wykrawać kształty domków. Piec około

Malinowo w kuchni
Rum piernikowy. Kremowy likier na rumie piernikowym 194

Mało na blogu ciast, ciasteczek i deserowych przepisów. Ale ten piernikowy rum i zrobiony na nim kremowy likier świetnie sprawdzą się w roli deseru dla dorosłych

Karo in the Kitchen
Pierniczki amarantusowe na szybko 213

łyżek mąki z amarantusa 1 jajko 2 łyżki miodu 4 łyżki masła orzechowego 1,5 łyżeczki  przyprawy do piernika 1 łyżeczka stewii w proszku Opcjonalnie: gorzka czekolada, kajmak, słodkie dekoracje Przygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy w maszynie lub wyrabiamy ręcznie. Ciasto się lepi więc wyrabiając i formując ciasteczka najlepiej moczyć co 1-2 ciasteczka ręce. Układamy ciasteczka na blaszce wyłożonej

Czarnawisienka
Wielkanocne ciasteczka owsiane 201

masę. Formujemy kulkę, którą owijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na 30-60 minut. Po tym czasie wyciągamy ciasto. Odrywamy po kawałku i na blacie oprószonym mąką wałkujemy na grubość 0,5 cm. Wycinamy ciastka za pomocą foremek do pierników. Ciastka pieczemy w temperaturze 180°C przez 8-10 minut (trzeba sprawdzać jak zaczną się rumienić) Po ostygnięciu ozdabiamy

Przysmaki Karolki
Pszenno-Orkiszowe pierniczki świateczne 165

łyżka roztopionego masła lukier kolorowe ozdoby Sposób przygotowania: Mąką przesiewamy przez sitko. W rondelku podgrzewamy cukier miód, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia. Następnie dodajemy do mąki. Chwilę mieszamy i wbijamy całe jajko. Wszystko dokładnie mieszamy. Kolejno dodajemy masło. Jeśli ciasto będzie się lepić posypujemy mąką. Po dokładnym wykonaniu ciasta robimy z niego kulę i wkładamy do lodówki

Truskawkowa Fiesta
Wegański przepis na pierniczki 160

blanszowane migdały do ozdobienia Do dużej miski wsyp suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, kakao oraz przyprawę do piernika. Do innego naczynia wlej jedną szklankę mleka kokosowego, olej oraz amaretto, zamieszaj i przelej do suchych składników. Zamieszaj i wyrabiaj ciasto. Jeżeli jest zbyt suche, dolej stopniowo pozostałą ½ szklanki mleka kokosowego. Kiedy ciasto będzie gotowe, odstaw je na 30 minut

Roślinna - blog wegański
Dyniowo – Owsiane Ciasteczka 172

około 5-10 minut. Na formę wyłożoną papierem do pieczenia formujemy za pomocą łyżki, gałki do lodów kulki ciasta (wielkość – około 2 łyżeczek na jedno ciasteczko). Wciskamy na wierzch ciasteczek pozostałe groszki czekoladowe. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piernika. Pieczemy około 15 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Po tym czasie przenośmy z blachy. Przechowujemy w szczelinie zamkniętym pojemniku

Made By Mom And Son
Bakaliowe pierniki 185

kakao. Mieszamy. Powoli wlewamy rozpuszczony tłuszcz z bakaliami i przyprawami. Cały czas mieszamy. Dodajemy resztę mąki. Zagniatamy ciasto. Ciasto wałkujemy i wykrawamy za pomocą foremek różne kształty. Pieczemy w temperaturze ok 175 stopni C ok. 8 minut. Przed pieczeniem pierniki smarujemy jajkiem wymieszanym z mlekiem. Pierniki od razu są mięciutkie i gotowe do konsumpcji. Źródło: http://wkuchniaganiok.blogspot.com/2010/08/chyba-powinnam-zaczac-od-piernikow.html

Pobite gary Barbary
pierniczki z przepisu mojej Babci (bez leżakowania, miękkie) 167

piernika (lub ok.20-25g sklepowej) ~lukier: cukier puder i gorąca woda Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem i przyprawą do piernika. Miód, cukier i margarynę rozpuścić w garnuszku i dodać do mąki, wbić jajko, wymieszać (ja zrobiłam to za pomocą miksera, ciasto jest dość gęste). Z masy nabierać porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego i lekko zwilżonymi dłońmi formować je w kulki, następnie

chili & sugar
Pierniczki świąteczne 220

mąki pszennej 1 szklanka miodu 120 gram masła 1 jajko 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 opakowanie przyprawy do piernika  1 płaska łyżka kakao Wykonanie: Podgrzać lekko miód i następnie wymieszać z pozostałymi składnikami.  Dodać na końcu roztopione masło. Wyrobić ciasto, następnie rozwałkować i wykrawać pierniczki. Ciasto po rozwałkowaniu powinno mieć grubość około 1-2 cm. Pierniczki układać

Garniec Magalie
Najlepsze pierniczki 238

świąteczne ciasteczka :) Składniki: 300g mąki pszennej 100g mąki żytniej 2 jajka 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika 130g cukru pudru 100g roztopionego masła 100g płynnego miodu 1 łyżka kakao 1 łyżeczka sody     Wszystkie składniki połączyć i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce 30 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto, podzielić na pół. Jedną

Chocolate Muffin Blog
Spierniczyłam naleśnika czyli Dżem dobry, pobudka! [konkurs] 214

pieczenia) Do misy miksera przesiałam mąkę. Wbiłam jajka. Wlałam mleko i masło. Wsypałam kakao i przyprawę do piernika. Zmiksowałam do uzyskania jednolitej masy (najlepiej gdy jest o konsystencji rzadkiej śmietany).  Formę do zapiekania porządnie wysmarowałam masłem. Przelałam naleśnikowe ciasto. Wstawiłam do nagrzanego na 180st. piekarnika. Piekłam 25-30min. Serwowałam oprószony cukrem pudrem. Zdjęcia bez nadęcia. Ale kubki

bastalena
pierniczenie w kuchni:) 166

piernikowym zapachem:) i Składniki: 1 kg mąki 25 dag płynnego miodu 4 jajka łyżeczka sody oczyszczonej opakowanie przyprawy do piernika 2 łyżki kakao szklanka cukru kostka margaryny/masła Wykonanie: Wszystkie składniki połączyć na stolnicy i zagnieść je rękami na jednolite ciasto. Następnie rozwałkować i wycinać ciasteczka. Piec 20-15  minut w 160 stopniach

ciastkarnia na kruchym spodzie
Witrażyki z miodem 193

łyżeczka kakao szczypta soli landrynki twarde Przygotowanie:W garnuszku rozpuścić masło z miodem, lekko przestudzić, dodać przyprawę do pierników, kakao i wymieszać. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać pozostałe składniki i wymieszać. Dodać letnią margarynę z miodem i przyprawami. Zagnieść ciasto, aż będzie gładkie i lśniące. Włożyć do woreczka foliowego i włożyć na 3-4 godz do lodówki. Ciasto podzielić

Ala piecze i gotuje
Kruche, korzenne ciasteczka : Grudniowe Wyzwanie Blogerek 167

kostki masła * 2 łyżki cukru pudru * 1 jajko albo samo żółtko * łyżka brązowego cukru waniliowego * łyżka przyprawy do piernika  Przygotowanie : Masło posiekać z mąką, dodać jajko i cukry z przyprawą. Zagnieść i odłożyć na pół godziny do lodówki. Zimne ciasto wałkować i wycinać dowolne kształty. Słomką robić dziurki do zawieszenia na choince. Gdyby się kleiło to podsypać lekko mąką

Magiczne Życie Marty
Drożdżowe pierniczki (miękkie) I o tym gdzie tanio kupić prezenty? 208

Składniki: 220g mąki pszennej + około 1 szklanki mąki do podsypania podczas wyrabiania ciasta  (użyłam mąki typ 500) 25g świeżych drożdży 100g mąki żytniej (użyłam mąki typ 720) 100 g miodu wielokwiatowego lub innego w miarę łagodnego 1 łyżka ciemnego kakao do wypieków 20 g przyprawy do piernika 2 duże jajka 2-3 łyżki mleka 70 g cukru pudru(...)piernika, sodę, ciemne kakao i wszystko mieszamy drewnianą łyżką. Do szklanki wkruszamy drożdże, dodajemy do nich łyżeczkę cukru pudru, ciepłe mleko. Rozcieramy drożdże i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka minut. Do naszej mieszanki mąk z przyprawami wbijamy jajka, dodajemy rozpuszczony miód z masłem (przestudzony) i nasze drożdże (powinny ładnie „ruszyć” w szklance). Zaczynamy wyrabiać ciasto (można

Słodkie okruszki
Szybki piernik 158

dekoracji Wykonanie: Mąkę mieszamy z sodą, cukrem, kakao, przyprawą do piernika i solą. W osobnej misce mieszamy mleko, jajko, olej i powidła. Suche składniki łączymy z mokrymi, mieszamy do powstania jednolitej masy. Masę wylewamy do natłuszczonej formy, pieczemy około 40-50 minut w 180 stopniach ( do suchego patyczka). Ciasto wyjmujemy z formy i odstawiamy do wystudzenia. Polewa: wodę umieszczamy

Smak mojej kuchni
Mufinki piernikowe z choinką 185

nadają mufinkom  świątecznego charakteru. Ciasto na około 30 mufinek: 4 jajka 2 1/2 szklanka mąki tortowej 1 szklanka mleka 1 1/2 szklanki cukru 1/2 kostki margaryny 4 łyżki powideł 2 łyżki kakao 2 łyżki miodu 2 łyżeczki sody 1 opakowanie przyprawy do piernika   Choinki: Posypka Delekta paluszki zielony barwnik spożywczy

Jadło i czytadło
Piernik przekładany 153

polałam polewą czekoladową.       Ciasto piernikowe 4 jajka 2 1/2 szklanka mąki tortowej 1 szklanka mleka 1 1/2 szklanki cukru 1/2 kostki margaryny Palma spółki Bielmar 4 łyżki powideł 2 łyżki kakao 2 łyżki miodu 2 łyżeczki sody 1 opakowanie przyprawy do piernika   Słoik powideł   Polewa czekoladowa   orzechy

Jadło i czytadło
Pierniczki świąteczne 166

przed Wigilią często piekę drugą partię. Korzenna woń tych ciasteczek jest u mnie drugim, zaraz po choince, zapachem najbardziej kojarzącym się ze Świętami. Ja zawsze mam problem z zagnieceniem ciasto, ale jak już je wyrobię to potem upieczenie pierniczków to bułka z masłem. Nie załamujcie się jak i Wam opornie będzie szło z tym, bo warto raz w roku(...)masła 2 jajka 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki stołowe przyprawy korzennej do piernika Przygotowanie: Mąkę przesiewamy przez sitko i mieszamy z sodą. Robimy na środku wgłębienie, wbijamy jajka, wlewamy miód, dodajemy przyprawę korzenną, cukier i masło. Dokładnie zagniatamy ciasto. Wyrabiamy aż będzie gładkie i jednolite w przekroju. Kroimy na mniejsze kawałki i każdy kolejno rozwałkowujemy na taką grubość

Sagneska - gotowanie i lifestyle
Proste brzoskwiniowe ciasto bez pieczenia mojego pomysłu 259

jaką urządziłam barwnikami i piernikami w kuchni wszystko idealnie posprzątałam z nadzieją, że ten porządek wytrzyma kilka dni. No i niestety, zapomniałam, że miałam przynieś "coś dobrego do kawy" na spotkanie z przyjaciółmi. no i bądź tu mądry jak z tego wybrnąć.. przeglądałam swój przepastny segregator z przepisami i nagle trafiłam na dział z ciastami bez pieczenia. No przecież

ciastkarnia na kruchym spodzie
Lukier - najprostszy przepis 133

Bardzo szybki i prosty - najprostszy przepis na lukier do ozdabiania ciast, pączków, pierniczków, drożdżówek i wszystkiego, co nam się spodoba. Na bazie (tylko) cukru i wody, świetny dla alergików. Można dodać do niego soku z cytryny do smaku, ale i bez niego też jest bardzo dobry. Lukier na  pierniku staropolskim 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki  wody

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
WIELKIE LUKROWANIE. 226

Rodzina w komplecie przy kuchennym blacie, wspólnie zanosząc się śmiechem, wykrawa pierniczki wesołe. Dzieciumorusane mąką, zaczepki szukają, mama z tatą za ręce się trzymają, a gdzieś

W kuchni Karmel-itki
Sernik czekoladowo-śliwkowy 186

Moja propozycja na te zimowe dni to mój niewątpliwie ulubiony rodzaj ciasta jakim jest sernik. Jadłam już przeróżne smaki sernika i mogę odrazu po skosztowaniu się zakochać w smaku jeśli jest on trafiony w mój gust. Ten który dziś widzicie jest po prostu mega obłędny z czekoladą i śliwką oraz kruchym spodem stanowi rewelacyjny smak. Sernik jest mazisty i rozpływa(...)jajka zmiksować z cukrem pudrem, dodać  śliwki z czekoladą, ser, jogurt, mąkę ziemniaczaną, przyprawę do piernika. Wszystko dobrze zmiksować do połączenia. Przełożyć masę na blachę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piec około 1,5 godziny. Uchylić piekarnik i zostawić ciasto do przestudzenia a następnie wstawić do lodówki na kilka godzin/lub na całą noc. Można polać polewą

Kubki smaku
Choinki z piernika 186

gryczanych - zabrakło mi mąki gryczanej, i dosypałam nieco orkiszowej. Jednak można je przygotować bez tego dodatku, i wtedy będą bezglutenowe. Można też choinki zrobić z innego pierniczkowego ciasta, a ciasto gryczane powykrawać w dowolne kształty. Ja miałam ochotę wypróbować i jedno, i drugie, więc połączyłam to w całość.Przepis na gryczane pierniczki znalazłam na blogu Na stole, zmodyfikowałam do swoich(...)łyżeczki soku z cytrynyMąki i kakao przesiać, wymieszać z przyprawą do piernika i sodą.Masło, melasę i cukier umieścić w rondelku, podgrzewać, aż wszystkie składniki się rozpuszczą i dobrze połączą. Ostudzić.Do sotudzonej mieszanki wbić jajko, wymieszać. Wlać do suchych składników, wymieszać drewnianą łyżką, a następnie zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, schłodzić w lodówce minimum 1 godzinę (można

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pierniczki 171

jajo, 1  dag sody oczyszczanej, 2  łyżki przyprawy korzennej do piernika. Miód podgrzać razem z pokrojonym masłem i przyprawą korzenną. Mąkę wymieszać z sodą i cukrem, zrobić wgłębienie na środku,  wlać przestudzoną masę maślano-miodową, dodać jajo.  Zagnieść ciasto jak na pierogi. Wyrabiać aż będzie gładkie  i jednolite w przekroju. Ciasto rozwałkowywać partiami na dość

Moja kraina smaków
Dietetyczne ciasto bananowe z zapiekanymi jabłkami 204

łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka 2 łyżki oleju kokosowego 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika 4 jabłka orzechy włoskie  Banany, jajka i olej zmiksować na puree. Dodać resztę składników i wymieszać. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto i wyrównać. Jabłka wydrążyć. Pokroić na plastry. Ułożyć na cieście. Posypać orzechami. Piec 60 minut w temperaturze

Chocolate Muffin Blog