ciasto piernik - 4500 przepisów (strona:184/300)

Niemieckie pierniczki Pfeffernusse 118

rozpuszczeniu się składników odstaw na chwilę do przestygnięcia. Do miski przesiej mąkę, dodaj sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika, a na koniec pieprz, szczyptę soli i cynamon. Do miski z mąką wbij jajko, następnie dodaj mieszankę miodowo – maślaną. Wymieszaj dokładnie. Wyrabiaj ciasto do czasu aż będzie jednolite. Potem z ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i układaj je na blasze

365 dni dookoła kuchni
Proste miodowe pierniczki 143

wałkowania 1 płaska łyżeczka sody Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sodę, kakao, cukier puder i przyprawę do piernika. Wstępnie mieszamy składniki łyżką. Następnie dodajemy miód, posiekane miękkie masło i wbijamy jajko. Całość zagniatamy ręką tak długo, aż powstanie gładkie jednolite ciasto. Miskę z ciastem wkładamy do lodówki na czas rozgrzania piekarnika. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół

Słodkie okruszki
Pancakes z dynią 167

przyprawy do piernika lub cynamonu WYKONANIE Masło rozpuścić i ostudzić. Do miski wbić jajka, dodać sól, cukier, stopione masło i twaróg. Krótko zmiksować. W osobnej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika lub cynamon. Do składników mokrych wlewać maślankę i wsypywać na zmianę składniki sypkie miksując. Rozgrzać patelnię (średni ogień) i wlewać po chochli ciasta rozprowadzając

Passions hobbies life
Pierniczki bezglutenowe 105

sody oczyszczonej pół łyżeczki proszku do pieczenia  (przepis na około 30 sztuk) Masło, cukier, miód, przyprawę do piernika, kakao i cynamon rozpuszczamy w garnku, następnie odstawiamy do ostygnięcia. Do miski wrzucamy zawartość garnka i resztę składników. Z tego wyrabiamy gładkie ciasto, które wkładamy na 2 godziny do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm, (jeżeli bardzo klei się

Kardamonovy
Pierniczki świętego Mikołaja 153

cytrynowego do smaku Sposób przygotowania: Pierniczki: Mąkę przesiać do miski dodać   cukier puder, sodę , przyprawę do piernika, szczyptę soli i białego pieprzu, pokrojone na małe kawałeczki   dość miękkie masło, miód, dodać jajko i żółtko, wymieszać i zagnieść szybko jednolite ciasto, uformować w kulę , zawinąć w folię spożywczą i chłodzić 30 minut w lodówce. Schłodzone ciasto rozwałkować na silikonowej

Wanilia i Kardamon
Marchewkowy piernik z żurawiną 115

białka ubijamy na pianę, - ubite białka dodajemy do miski, wszystko razem mieszamy, a następnie dodajemy przyprawę do pierników, żurawinę i porzeczkę (oczywiście można dodać inne, ulubione suszone owoce) - ponownie mieszamy i przelewamy masę na blachę, którą uprzednio należy wysmarować masłem, - ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na 170 stopni i pieczemy ok. 45 minut. Prawda, że proste? A jakie pyszne! SMACZNEGO

MintTaste
Oooo JA PIERNICZĘ!!! ;)) BEZGLUTENOWE PIERNICZKI 135

margaryny  2 jajka 1 łyżeczka sody oczyszczonej Miód rozpuścić w rondelku, dodać cukier, przyprawę do piernika - podgrzewać do rozpuszczenia. Dodać margarynę. Rozpuścić, dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Połączyć otrzymaną masę z mąką, sodą oczyszczoną i jajkami. Wyrobić ciasto. Rozwałkować na ok 0,5 cm. Wykrawać wzorki. Piec 10-12 minut w 200 stopniach.  Ps. Dziurki na sznureczki

BezglutenowaIzabela
Choinki z pierników 151

następnie jajko. 3) Do masy dodawać stopniowo suche składniki: przesianą mąkę, sodę oczyszczoną, kakao oraz przyprawę do piernika. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. 4) Z otrzymanej masy uformować kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce (przynajmniej godzinę). 5) Po schłodzeniu ciasto rozwałkować na ok. 4 mm, różnej wielkości ( tutaj 5 wielkości) foremkami w kształcie kwiatków wycinać ciasteczka i układać

Fitsweet.me
Rolada piernikowo żurawinowa 350

końcu dodaję stopniowo żółtka i mieszam mikserem do połączenia się składników. Mąki przesiewam, dodaję kakao, przyprawę do piernika, proszek i wsypuję do jaj na trzy raty i mieszam delikatnie od spodu. Blaszkę o wymiarach 29X36 wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra dół na 12-15 minut. Po upieczeniu odrywam papier

wesoła kuchnia
Słodkie środy - Kakaowe muffiny z nutą piernika - choinki 167

dekoracji PRZYGOTOWANIE : Do miski wsypujemy suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia,  przyprawę do piernika i kakao - mieszamy.  Do drugiej miski wlewamy jogurt, olej i wbijamy jajko - mieszamy  Do suchych składników przelewamy mokre i dokładnie mieszamy.  Powstałym ciastem uzupełniamy papilotki na muffiny do około 3/4 wysokości  Muffiny pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Piernik na piwie 195

polewa i dekoracja W garnku rozpuszczam masło, cukier i miód do połączenia składników. Dodaję kakao i przyprawę do piernika. Studzę. Następnie dodaję jajka, sodę i piwo. Masa widocznie się spieni, całość dokładnie mieszam. Następnie powoli dosypuję mąkę cały czas mieszając masę. Ciasto przekładam do wyłożonej papierem do pieczenia formy i piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut

Mango Papaja
Drożdżowe pierniczki - proste i szybkie 181

Przygotowanie: W ciepłej wodzie rozpuścić cukier i drożdże. W rondelku rozpuścić masło z miodem i przyprawą do piernika. Do miski wsypać mąkę, dodać roztopione masło z miodem i przyprawą korzenną oraz drożdże rozpuszczone w wodzie z cukrem.  Wyrobić bardzo gęste ciasto (jeśli trzeba podsypać mąką lub dodać wody). Ciasto odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie

Domowa Cookierenka Agi
Ciasteczka miodowo-korzenne 180

mąki9 dag cukru2 łyżki płynnego miodu125 g zimnego masła1 średnie jajko1 łyżka domowych przypraw korzennych (lub przyprawa do piernika) Wszystkie składniki zagnieść, uformować kulkę i spłaszczyć. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez minimum 1 godzinę. Możecie śmiało zostawić ciasto na całą noc. Następnie ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość 3-4 mm posypując delikatnie mąką

Delicious Titbits
Pierniczki a'la Katarzynki 150

pieczenia Miód przełożyć do garnuszka o grubym dnie, podgrzać i przestudzić. Do zimnego miodu dodać przyprawę do piernika, cukier, kakao, jajko. Dokładnie wymieszać. Do miski odmierzyć mąkę, dodać proszek i wymieszać. Do mąki dodać masę miodową oraz śmietanę i zagnieść ciasto. Przygotować stolnicę, podsypać mąką, wyłożyć przygotowane ciasto i rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Wykrawać ciastka. Przed wstawieniem

kulinarnyswiatdomi
Pierniki - serca w rozmiarze XL 235

kropli cytryny) ulubione cukrowe ozdoby SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Miód, masło, cukier oraz przyprawę do piernika podgrzewamy w garnuszku, aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Odstawiamy do przestudzenia. Do przestudzonej ale jescze cieplej masy dodajemy sodę, a nastęnie dosypujemy mąkę. Na początku mieszamy łyżką, a pod koniec ciasto można wyrobić już ręką. Powinno być luźne i lepkie. Wstawiamy ciasto do lodówki(...)czasie zrobi się bardziej zwarte. Rozwałkowujemy ciasto na grubosć 3-4 mm, w razie potrzeby podsupujemy mąką.  Wycinamy pierniczki według fantazji i układamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do pierkarnika nagrzanego do 170/ 180 stopni i pieczemy ok. 8-10 min. Polecam wstawić pierniczki na górne półki w piekarniku, a na niższe postawić dodatkowo blaszkę

DefinicjaSmaku
Piernik na miodzie 168

opakowanie przyprawy korzennej do pierników 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 3 łyżeczki sody oczyszczonej tłuszcz i bułka tarta do formy Wykonanie: Żółtka ucieramy z cukrem na pulchną masę i wciąż ucierając dodajemy rozpuszczony miód, gorącą kawę i olej. Wsypujemy przesianą mąkę, przyprawę korzenną. Ubijamy białka na pianę, dodajemy wraz z sodą do masy piernikowej delikatnie mieszając. Ciasto przekładamy do wcześniej wysmarowanej

Gorący kąsek
Baranek Wielkanocny 169

stół wielkanocny. Do tej pory namawiałam zawsze Mamę, by napełniała formę Jej ciastem drożdżowym. W tym roku przeoczyłyśmy. A przecież na stole nie może zabraknąć baranka! Przypomniałam sobie, że wiele lat temu dostawaliśmy pięknego baranka wykonywanego przez jedno ze zgromadzeń zakonnych. Ich baranek był wykonywany z piernika i był w stanie postać przez kilka miesięcy. I tak powstał mój tegoroczny(...)baranki wysokie na ok. 12 cm): 3 jajka pół szklanki cukru szklanka miodu szklanka mocnej i gorącej kawy 3 szklanki mąki 3/4 szklanki oleju torebka przyprawy do piernika płaska łyżeczka proszku do pieczenia białko 4 łyżki cukru pudru wiórki kokosowe 4 ziarna kawy (na oczy) 4 ziarna pieprzu (na chrapy) Obie części formy dokładnie przetrzeć ręcznikiem papierowym nasączonym olejem

Weekendy w domu i ogrodzie
Pyszne pierniczki last minut z lukrem 125

pyszne pierniczki last minut z lukrem. To idealny przepis dla spóźnialskich, zapracowanych i dla tych, którzy w ostatniej chwili przypomną sobie, że przecież trzeba upiec pierniczki na święta. Ciasto nie wymaga leżakowania ani dojrzewania, można je zrobić dosłownie w ostatniej chwili. Bez wałkowania, bez wykrawania, w parę minut nasz dom będzie pięknie pachniał świętami. Potem wystarczy je tylko polukrować(...)Kochani 💖.   Pyszne pierniczki last minut z lukrem Czas przygotowania: 30 minut + czas oczekiwania Składniki: 250 g miodu 1,5 łyżki masła  2 jajka 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka kakao  100 g cukru 500 g mąki pszennej 1 pełna łyżeczka sody oczyszczonej  szczypta soli Lukier: 3/4 szklanki cukru pudru cukru pudru Diamant 3/4 łyżeczki soku

Kulinarne przygody Gatity
Pierniczki 158

Przepis na pierniczki mam od 3 lat i co roku robię z niego świąteczne ciasteczka :) Wypróbowałam już wiele przepisów i wydaje mi się, że ten jest

charlotte gotuje
Tort orzechowo piernikowy z nutą pomarańczy 179

jajek ½ szklanki drobnego cukru 150g orzechów włoskich 4 łyżki kaszy manny 1½ łyżki mąki ziemniaczanej Krem piernikowy: 250ml śmietanki 36% 1 tabliczka czekolady mlecznej 1 tabliczka czekolady deserowej 150g pierników bez nadzienia 1 kieliszek likieru piernikowego Ewentualnie kilka łyżek gorącej wody Dodatkowo: 1 słoiczek dżemu pomarańczowego Pierniczki z nadzieniem pomarańczowym do dekoracji Pierniczki bez nadzienia do dekoracji Polewa: ¾ szklanki zimnej(...)piekarnika nagrzanego do 180⁰C na ok 25-30 minut (do suchego patyczka- u mnie tym razem było to 26 minut). Piekarnik wyłączamy, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy tam ciasto na jakieś 10 minut, po czym obkrawamy ranty i delikatnie wyciągamy i usuwamy papier. Studzimy na kratce, a całkowicie wystudzony kroimy na 4 blaty. Krem: Pierniczki dokładnie mielimy (na proszek

Kuchnia w czekoladzie
Ciasto z dynią i bakaliami 107

jajka szklanka oleju 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody cukier puder do posypania   Przygotowanie: Jajka ubijamy z cukrem do białości Miksując wlewamy olej i dodajemy wymieszaną i przesianą mąkę, proszek, sodę. cynamon, przyprawę do piernika oraz lekko odciśniętą przetartą dynię Do masy wsypujemy bakalie, mieszamy Przelewamy (masa jest dość(...)Piekłam w foremce 22 x 26 cm Do ciasta użyłam dyni piżmowej, nie trzeba było jej odciskać, była sucha

Proste Potrawy
Ciasto dyniowe z masą serową 188

słodkie też bez problemu można je dosłodzić. Ciasto dyniowe z masą serową składniki: 300 g startej na dużych oczkach miąższu dyni 4 jajka 300 g mąki owsianej 120 g mielonych orzechów laskowych 50 g orzechów - opcjonalnie 4 czubate łyżki ksylitolu 120 ml oliwy 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka przyprawy do piernika szczypta soli Masa serowa : 500 g twarogu

Przysmaki Karolki
Korzenne ciasto jaglane bez cukru i mąki 207

jaglankę, to idzie wcale raz, dwa. Inne przepisy na ciasta znajdziecie TUTAJ Korzenne ciasto jaglane bez cukru i mąki - przepis: Składniki: 1 szklanka kaszy jaglanej + 2,5 szklanki wody 4 dojrzałe i słodkie banany 2 łyżki oleju 4 jaja 2 łyżeczki domowej przyprawy do piernika 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli (do gotowania kaszy) Przygotowanie: Kaszą jaglaną(...)dodajemy do ostudzonej kaszy. Wszystko dokładnie mieszamy. Jeżeli banany nie są słodkie, to radzę dodać 2 łyżki miodu (ja nie dodawałem). Ja używam do połączenia składników jedynie łyżki, bo ciasto nie potrzebuje całkowicie ubijania, tylko połączenia. Następnie do masy dodajemy przyprawę korzenną, olej i proszek do pieczenia. Dokładnie łączymy. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Ciasto pieczemy

Kuchnia Łukasza
ciasto ucierane owocowe z piernikową kruszonką... 121

miękka 12,5 dag, cukier 100 gram, mąka tortowa 120 gram, przyprawa do piernika 2 łyżki Do miski wsypać cukier, wbić jajka, dodać miękką margarynę i mikserem utrzeć do spienienia, masa ma być grudkowata. Do masy wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mikserem połączyć ciasto na dość gęste ciasto. Forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć

W Mojej Kuchni Lubię
Świąteczne pierniczki 141

puszkach. Ten przepis nie wymaga aby ciasto leżakowało, więc można upiec pierniczki choćby dziś, a najpóźniej na dwa tygodnie przed świętami :) Świąteczne pierniczki 7-8 dużych puszek 1,5 kg mąki pszennej + kilka łyżek do podsypywania 750 g miodu o łagodnym smaku 150 g masła 6 jajek 6,5 łyżki przyprawy do pierników (polecam Kotanyi) 6 łyżeczek sody 1/8 szkl(...)miodem i przyprawą do pierników. Nie musi się zagotować, ale składniki powinny się dobrze wymieszać. Do dużej miski wsypać mąkę. Sodę rozpuścić w wodzie. W mące zrobić wgłębienie i wlewać partiami gorący  miód z masłem. Łyżką lub widelcem mieszać płyn z mąką. Dodać sodę rozpuszczoną w wodzie i dalej mieszać. Gdy ciasto nie będzie już za gorące wyrobić

Posadzone i zjedzone
Chrupiące pierniczki. Prosty przepis. 214

szklanki brązowego cukru - pół szklanki płynnego miodu - 2,5 szklanki mąki pszennej - łyżka przyprawy do piernika - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Sposób przygotowania:  Miękkie masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy miód, przesianą mąkę, przyprawę i proszek do pieczenia. Całość bardzo dokładnie zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię aluminiową i wkładamy na 25 minut do lodówki.  Rozwałkowujemy część ciasta (wałek

Pan i Pani Smith w kuchni
Ciasteczka dla Mikołaja - lebkuchen 182

miałam już siły. Teraz już półtora tygodnia jestem w szkole, a do domu wracam dopiero po południu dwudziestego drugiego grudnia; mam ogromną ochotę upiec pierniczki, jakieś pachnąc korzennymi przyprawami ciasto, czy choćby przygotować sernik na zimno z musem żurawinowym. Nic z tego; po prostu nie ma mnie w domu. A weekendy albo w pracy, albo w innym zabieganiu. Poprzedni spędziłam(...)pomarańczową drobno posiekać. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą, dodać przyprawę do piernika, cynamon i skórkę cytrynową, wymieszać. Letnie masło z miodem wlać so suchych składników, dodać skórkę pomarańczową, dobrze wymieszać - najlepiej mikserem. Odstawić do całkowitego ostygnięcia, a następnie schłodzić w lodówce przez 3-4 godziny. Schłodzone ciasto podzielić na 30 równych części, z każdej uformować kulkę. Układać je, spłaszczając

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania