Dziś zapraszam Was na pyszny i szybki przepis. Połączyłam moje dwa ulubione ciasta w jedno i podałam je w wersji małych babeczek. Takie piernikowe mini keksy, to pyszna mała słodycz w sam raz do ulubionej kawy. Ja ostatnio wraz z bliskimi i przyjaciółmi delektuje się pysznymi kawami od Tea Rebels . Do moich piernikowych mini keksów podałam kawę mieloną Sydney Coffee(...)pieczenia, przyprawę do piernika i ciemne kakao. Całość mieszamy łyżką. Następnie dodajemy 100 g mieszanki kandyzowanych owoców i skórek owocowych w kostkach, znów wszystko mieszamy. W drugiej misce mieszamy mleko, olej i jajko. Mokre składniki dodajemy do suchych i wszystko mieszamy łyżką tylko do połączenia składników. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Do każdej nakładamy ciasto do około 3/4 wysokości papilotki
Słodkie okruszkidobrą książką i pysznym ciastem Padło na Tort piernikowy w przepisie I love bake . Może nie wyszedł mi tak piękny, ale nadrabia smakiem Może też się skusicie :)? Tort piernikowy przepis na tortownicę o średnicy 24 cm Źródło Biszkopt: 5 jajek 1/2 szklanki cukru 200 g mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki przyprawy do piernika szczypta soli Krem śmietankowy(...)śmietanki kremówki 30% 300 g mascarpone 4 łyżki cukru pudru + pierniki (domowe lub kupne) dżem porzeczkowy likier kokosowy lub pienrikowy gorzka czekolada do oprószenia wierzchu Do miski przesiej mąkę wraz z przyprawą do pieczenia oraz mąką ziemniaczaną. W osobnym naczyniu odziel żółtka od białek, które następnie zmiksuj ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec miksowania stopniowo dodawaj cukier, następnie
365 dni dookoła kuchniCiasto „Owocowe marzenie” – biszkoptowe ciasto z owocowym kremem. Wiosna… czy Wy też tak kochacie tą porę roku? Zieleń, wszystko budzi się do życia. Ja kocham ten czas. Również w mojej kuchni jest coraz bardziej kolorowo. Odchodzą w kąt pierniki, wypieki z cynamonem, teraz królują inne połączenie. Pełne owoców, kolorów. I choć na działkowych krzaczkach
Słodkie okruszkiporzeczkowym nadzieniem o piernikowej nucie. Nie za słodko- w sam raz wieczorową porą;) Składniki na ciasto kruche ( ok . 12 sztuk babeczek) 1 ½ szklanki mąki pszennej ¼ szklanki cukru cukier waniliowy 100 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 żółtka Z podanych składników zarabiamy ciasto kruche. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Masa serowa: 3 białka ½ szklanki cukru 1 budyń śmietankowy(...)najniższych obrotach. Delikatnie łączymy ze śmietaną. Piernikowa kruszonka: 4 spore pokruszone pierniki w lukrze kilka pokruszonych biszkoptów 1 łyżka masła 1 żółtko Z podanych składników zarabiamy kruszonkę ( ma być lekko lepka, ale jednocześnie sypka). Dodatkowo: mały słoik konfitury z czarnej porzeczki WYKONANIE : babeczki wyklejamy kruchym ciastem( ja wyłożyłam uprzednio papilotkami) i nakłuwamy widelcem do każdej babeczki nakładamy łyżeczkę konfitury
Domowe ciastakakao! Moi najbliżsi nie mogli uwierzyć, że to jest ciasto z fasoli, a tym bardziej, że kompletnie w smaku nie czuć fasoli. Zachęcam do upieczenia. Składniki: puszka odsączonej i przepłukanej czerwonej fasoli 2 banany 1 jajko 1/4 szklanki płatków owsianych błyskawicznych 2 łyżki kakao 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżka miodu naturalnego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Truskawkowa FiestaOleofarm 2 łyżki płatków owsianych szczypta sody łyżeczka przyprawy do piernika łyżka ksylitolu firmy Oleofarm Sposób przygotowania: białka ubijamy na sztywną pianę razem z ksylitolem żółtka, len, przyprawę, płatki, sodę miksujemy do powstałej masy dodajemy białka, mieszamy śliwki kroimy w ćwiartki, układamy w żaroodpornym naczyniu, a na wierzch wylewamy ciasto pieczemy przez około 30 minut w temp. 180 stopni SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćNadzienie: 3 kg jabłek 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika 3-4 łyżki cukru pudru 3 łyżki bułki tartej Przygotowanie: Do misy miksera przesiać mąki z proszkiem do pieczenia. Dodać zimne pokrojone w kostkę masło oraz pozostałe składniki. Za pomocą końcówki do ucierania zmiksować na jednolite ciasto. Ciasto przełożyć na podsypany mąką blat, zagnieść i uformować wałek
Ala piecze i gotujeosączone z syropu, ciasto podaje się dobrze schłodzone, jest tak pyszne, że nie można się od niego oderwać, a przy tym pięknie się prezentuje na świątecznym stole jako deser główny. Kwadratowa forma 24/24 Składniki: 40 dag biszkoptów savoiardi ½ kg sera mascarpone 5 żółtek 3 białka 3 łyżki cukru ¾ szklanki mocnej zaparzonej kawy ½ łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżka rumu(...)delikatnie mieszamy z masą serową. Zaparzoną gorącą kawę mieszamy z przyprawą do piernika, studzimy, wlewamy rum. Mieszamy. Pierwszą warstwę biszkoptów układamy na dnie wyłożonej papierem tortownicy, polewamy naparem z kawy aby je nasączyć, można je też maczać ale nie polecam bo biszkopty szybko chłoną i potem ciężko ciasto się kroi bo zwyczajnie się rozpada, rozkładamy cienko warstwę serową
Wanilia i KardamonCiasto Marzenie Królowej to bardzo efektowne i pyszne ciasto, gdzie główną rolę pełni biszkopt przełożony masą chałowową, a dodatkowe skrzypce grają dżem porzeczkowy, bita śmietana i gorzka czekolada. Ciasto nie jest ani ciężkie ani zbyt słodkie – w sam raz do popołudniowej kawy czy na wyjątkową okazję. Składniki na ciasto Marzenie Królowej: Biszkopt: 5 jajek rozmiar M 150 g mąki(...)mąkę wymieszaną z kakao, proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. Masę wylewamy na blaszkę (moja ma wymiary 28×23 cm), której dno wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy około 30 minut (do suchego patyczka) w trybie góra-dół. Przez pół godziny ciasto studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie wyjmujemy je, przekładamy
e-PrzepisyKulinarneOmlet z szynką, serem i pomidorami to nasza propozycja na szybkie i co ważniejsze bardzo pożywne śniadanie. Wbrew pozorom nie potrzeba wiele czasu na przygotowanie tego
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Na wigilijnym i świątecznym stole na szczególne miejsce zasługują tradycyjne korzenne pierniki. Miejsce na stole może też zająć domek z piernika.
Przepisy Kulinarnemąki gryczanej 100 g mąki pszennej 100 g cukru 1 jajko 1 i 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia kilka kropel esencji waniliowej 1. Masło posiekać, dodać do tego pozostałe składniki i wyrobić ciasto, można mikserem lub robotem z końcówkami do ciasta. Następnie schładzamy ciasto przez 30 minut w lodówce. 2. Schłodzone ciasto wyjmujemy, dzielimy
Gotowanie...to proste !Witam Kochani chcę Wam dziś pokazać moją tegoroczną chatkę z piernika,która dumnie stoi na stole :-)
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokucukru pudru 120 g masła 1 jajko 2 łyżeczki sody oczyszczonej 20-30 g przyprawy do piernika 2 łyżki kakao lukier/czekolada/kolorowe posypki/koraliki cukrowe Przygotowanie: Miód i masło rozpuścić w garczku, przestudzić. Dodać pozostałe składniki i wyrobić. Jeśli ciasto będzie zbyt miękkie, schłodzić. Wałkować na stolnicy na grubość 2 - 3 mm lekko podsypując mąką. Wykrawać kształty domków. Piec około
Malinowo w kuchniMało na blogu ciast, ciasteczek i deserowych przepisów. Ale ten piernikowy rum i zrobiony na nim kremowy likier świetnie sprawdzą się w roli deseru dla dorosłych
Karo in the Kitchenłyżek mąki z amarantusa 1 jajko 2 łyżki miodu 4 łyżki masła orzechowego 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka stewii w proszku Opcjonalnie: gorzka czekolada, kajmak, słodkie dekoracje Przygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy w maszynie lub wyrabiamy ręcznie. Ciasto się lepi więc wyrabiając i formując ciasteczka najlepiej moczyć co 1-2 ciasteczka ręce. Układamy ciasteczka na blaszce wyłożonej
Czarnawisienkamasę. Formujemy kulkę, którą owijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na 30-60 minut. Po tym czasie wyciągamy ciasto. Odrywamy po kawałku i na blacie oprószonym mąką wałkujemy na grubość 0,5 cm. Wycinamy ciastka za pomocą foremek do pierników. Ciastka pieczemy w temperaturze 180°C przez 8-10 minut (trzeba sprawdzać jak zaczną się rumienić) Po ostygnięciu ozdabiamy
Przysmaki Karolkiłyżka roztopionego masła lukier kolorowe ozdoby Sposób przygotowania: Mąką przesiewamy przez sitko. W rondelku podgrzewamy cukier miód, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia. Następnie dodajemy do mąki. Chwilę mieszamy i wbijamy całe jajko. Wszystko dokładnie mieszamy. Kolejno dodajemy masło. Jeśli ciasto będzie się lepić posypujemy mąką. Po dokładnym wykonaniu ciasta robimy z niego kulę i wkładamy do lodówki
Truskawkowa Fiestablanszowane migdały do ozdobienia Do dużej miski wsyp suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, kakao oraz przyprawę do piernika. Do innego naczynia wlej jedną szklankę mleka kokosowego, olej oraz amaretto, zamieszaj i przelej do suchych składników. Zamieszaj i wyrabiaj ciasto. Jeżeli jest zbyt suche, dolej stopniowo pozostałą ½ szklanki mleka kokosowego. Kiedy ciasto będzie gotowe, odstaw je na 30 minut
Roślinna - blog wegańskiokoło 5-10 minut. Na formę wyłożoną papierem do pieczenia formujemy za pomocą łyżki, gałki do lodów kulki ciasta (wielkość – około 2 łyżeczek na jedno ciasteczko). Wciskamy na wierzch ciasteczek pozostałe groszki czekoladowe. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piernika. Pieczemy około 15 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Po tym czasie przenośmy z blachy. Przechowujemy w szczelinie zamkniętym pojemniku
Made By Mom And Sonkakao. Mieszamy. Powoli wlewamy rozpuszczony tłuszcz z bakaliami i przyprawami. Cały czas mieszamy. Dodajemy resztę mąki. Zagniatamy ciasto. Ciasto wałkujemy i wykrawamy za pomocą foremek różne kształty. Pieczemy w temperaturze ok 175 stopni C ok. 8 minut. Przed pieczeniem pierniki smarujemy jajkiem wymieszanym z mlekiem. Pierniki od razu są mięciutkie i gotowe do konsumpcji. Źródło: http://wkuchniaganiok.blogspot.com/2010/08/chyba-powinnam-zaczac-od-piernikow.html
Pobite gary Barbarypiernika (lub ok.20-25g sklepowej) ~lukier: cukier puder i gorąca woda Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem i przyprawą do piernika. Miód, cukier i margarynę rozpuścić w garnuszku i dodać do mąki, wbić jajko, wymieszać (ja zrobiłam to za pomocą miksera, ciasto jest dość gęste). Z masy nabierać porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego i lekko zwilżonymi dłońmi formować je w kulki, następnie
chili & sugarmąki pszennej 1 szklanka miodu 120 gram masła 1 jajko 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 opakowanie przyprawy do piernika 1 płaska łyżka kakao Wykonanie: Podgrzać lekko miód i następnie wymieszać z pozostałymi składnikami. Dodać na końcu roztopione masło. Wyrobić ciasto, następnie rozwałkować i wykrawać pierniczki. Ciasto po rozwałkowaniu powinno mieć grubość około 1-2 cm. Pierniczki układać
Garniec Magalie