Szybkie ciasto z jabłkami z piernikową nutką. Polecam. Przepis znalazłam w gazetce Moja kuchnia. Jabłeczniki (nr 9/2008).Składniki:1,5 szklanki mąki pszennej1 szklanka cukru1 szklanka
Kuchnia domowa Anispody foremek na babeczki. Podpiekamy w temperaturze 180 stopni C przez ok. 10 minut. ciasto: 200 g jogurtu naturalnego 90 g czekolady gorzkiej 5 łyźek płatków ryżowych/jaglanych 1/2 szklanki mąki orkiszowej/lub innej pełnoziarnistej 1/2 szklanki kaszy manny szczypta przyprawy do piernika i cynamonu cukier lub inne słodzidło do smaku odrobina proszku do pieczenia i sody skórka starta(...)małych obrotach, stopniowo dodając rozpuszczoną czekoladę, płatki ryżowę, kaszę, mąkę, przyprawy, proszek do pieczenia, sodę, skórkę z mandarynki i słodzidło w dowolnej ilości. Całość mieszamy do uzyskania gęstego ciasta. Tak przygotowane ciasto nakładamy porcjami na podpieczone wcześniej spody. Pieczemy przez następne 25-30 minut w temperaturze 200 stopni C. dodatki dowolna czekolada mandarynki posypka (u mnie kulki kakaowo-waniliowe
Kuchnia Elliełyżeczki proszku do pieczenia - przyprawa do piernika - łyżeczka przyprawy do piernika Macie ochotę na kawałeczek? ;-) Wykonanie: W rondelku (postawionym na ogniu) rozpuszczamy: margarynę, cukier, kakao, mleko. Mieszamy aż składniki się połączą, doprowadzamy do wrzenia. Rondelek zdejmujemy z kuchni. Odlewamy 1/3 szklanki masy (będzie to polewa na ciasto). Rondelek stawiamy w zimnym miejscu aby masa wystygła. Wystudzoną masę za pomoca miksera
SMYKWKUCHNIupiec fajne babeczki i wziąć udział w konkursie. Przepis pochodzi ze strony www.slodkiefantazje.pl . Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki oleju 1/2 szklanki cukru 2 jajka 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika szczypta soli 2 szklanki startej na drobnych oczkach marchewki Polewa: 160 g serka naturalnego(...)dodajemy po 1 jajku. Potem stopniowo dodajemy mąkę i resztę składników. Na końcu dodajemy startą marchewkę. Dobrze jest odcisnąć trochę soku z marchewki żeby babeczki nie były za mokre. Ciasto nakładamy do papilotek do 2/3 wysokości i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy ok. 20-30 minut. Gotowe babeczki studzimy. W międzyczasie robimy polewę. Serek ucieramy
Kuchenne Wariacjepieknie.Dzis i w mojej kuchni pachnialo tymi wszystkimi korzennymi przyprawami, a to za sprawa bardzo blyskawicznego piernika. Przepis znalazlam w tegorocznym specjalnym wydaniu magazynu Naj - Boze Narodzenie. W oryginalnym przepisie sa jeszcze suszone sliwki i rodzynki, ktorych nie dodalam z obawy iz ciasto jest zbyt luzne i owoce pewnie upadlyby na dno foremki. Samo ciasto zas jest pyszne i bardzo
Przysmaki Karolkitłuszczu, 110g miodu 220g jajek 3 łyżeczki sody, 4 łyżeczki przyprawy do pierników ( daję jedno opakowanie przyprawy i 2 łyżeczki cynamonu) Miód i masło roztopić. W misce wymieszać mąkę, cukier, sodę i przyprawy, dodać ciepły miód z masłem i wymieszać. Następnie wlać roztrzepane jajka i zagnieść ciasto. Odłożyć w chłodne miejsce na minimum dwa dni, ja nie czekam nigdy
KUCHARNIAchoinkę, którą można później zjeść;). Ich przygotowanie dostarcza wiele radości a zapach wprowadzi w świąteczny klimat:). Pierniki: 2 i 1/4 szklanki mąki 80g masła 1/2 szklanki cukru pudru 1 jajko L 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki przyprawy do piernika Dodatkowo: 1 szklanka cukru pudru trochę ciepłej wody perełki cukrowe cienka wstążka 1. W garnku podgrzewamy miód, masło(...)Dodajemy pozostałe składniki, wyrabiamy gładkie ciasto. 2. Ciasto wałkujemy na grubość około 3mm. Formą w kształcie gwiazdki wykrawamy pierniczki. Przy każdym z jej ramion za pomocą słomki wykrawamy dziurki. Pierniczki pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 8-10 minut. Studzimy. 3. Cukier puder rozpuszczamy w odrobinie zimnej wody. Tak powstałym lukrem smarujemy pierniki, na środek każdego układamy perełkę cukrową
Szefowa kuchniciasta? Ale gwarantuję że to świetne połączenie. Ciasto jest puszyste i jednocześnie wilgotne. Składniki: 4 szt jajka 1 szk cukru 1 łyżeczka esencji waniliowej 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki soli 1 szk oleju z pestek winogron 1 łyżeczka cynamon 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika 1,5 szk startej marchewki(...)Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, przyprawą do piernika, cynamonem i solą. Dodać do masy i wymieszać za pomocą drewnianej łyżki. Na koniec dodać startą na tarce na dużych oczkach marchewkę i pokrojone orzechy i wymieszać. Wylać do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą tortownicy. Zimne ciasto polać lukrem królewskim i ozdobić marcepanowymi marchewkami. Lukier królewski;przesiać
Ala piecze i gotujesmalcu albo masła 1 kg mąki 3 jajka 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej ½ szkl.zimnego mleka ½ łyżeczki soli 2 – 3 torebki przyprawy do piernika do przełożenia: powidła śliwkowe masa marcepanowa, czekolada, masa orzechowa polewa: czekolada albo lukier wg uznania 2 -5 tygodni przed świętami: Miód, cukier, przyprawy korzenne, smalec i masło podgrzać na wolnym ogniu(...)Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około 20 minut. Każdy blat ciasta piec osobno. Zostawić do ostygnięcia – placki stwardnieją, ale po 2 – 3 dniach skruszeją i zrobią się miękkie. Ostudzone placki od razu przełożyć wedle uznania;powidłami lub masą. Po przełożeniu przykryć piernik papierem do pieczenia i równomiernie obciążyć. Zostawić na 2 – 3 dni w chłodnym miejscu
Moje domowe kucharzenie" Wiecie co najbardziej lubię w grudniu? To, że 'coraz bliżej święta'. Dla mnie 6 grudnia to początek świątecznego nastroju - świąteczne piosenki, kolędy i tak dalej. Pieczenie
Słodkie Przyjemnościkawowej asyście. Składniki na ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej 5 żółtek 0,5 szklanki cukru kryształu 250 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche Na godzinę wkładamy do lodówki. Dzielimy na 3 części. Jabłka: 6 sporych jabłek ½ szklanki cukru 2 łyżki przyprawy do piernika Jedną wykładamy do blachy wyłożonej papierem(...)serif; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} WYKONANIE: ciasto z jabłkami krem cappuccino blat ciasta kruchego polewa Smacznego
Domowe ciastacukru (można dodać mniej, według uznania) 1 łyżeczka przyprawy do piernika pół łyżeczki cynamonu pół łyżeczki kardamonu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Dynię obieramy i ścieramy na małych oczkach, dodajemy do niej rozgniecionego banana. Tortownicę o średnicy ok. 25 cm, lub mniejszej (ciasto będzie wyższe), wykładamy papierem do pieczenia. Rozgrzewamy piekarnik do 170ºC
Cooking Monsterprzyprawę do piernika rozpuścić w garnku (można zagotować). Następnie wystudzić. Sodę wymieszać ze śmietaną ( w osobnej miseczce) i odstawić. Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodać żółtka i wymieszać. Do białek z żółtkami dodać mąkę i wystudzoną masę maślano - kakaowo - miodową. Dokładnie wymieszać. Na koniec do masy dodać śmietanę z sodą i dokładnie wymieszać. Ciasto będzie dosyć klejące(...)lodówki i wtedy zgęstnieje. RANO: Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na placek o grubości 0,5 cm lekko podsypując mąką. Wycinamy dowolne kształty i pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180 C przez ok. 7 -12 min. (ja piekłam 10min.) Gotowe pierniki można udekorować lukrem, ale bez lukru też są pyszne. Standardowo przechowujemy
IMPRESJA SMAKUCiasto marchewkowe to było dla mnie jedno wielkie zaskoczenie. Nie spodziewałam się takiego smaku, kiedy pierwszy raz się z nim zetknęłam. Trochę podobne do piernika , ale… zupełnie inne Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu – polecam każdemu je spróbować! Jeśli podoba Ci się ten przepis, zachęcam do polubienia mojego bloga na Facebooku Zapraszam! Będziesz wtedy zawsze na bieżąco(...)masę wlać do formy – keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160-170 stopni, aż do suchego patyczka. W moim zeszycie mam napisane 30 min, ale moje ciasto potrzebowało posiedzieć znacznie dłużej. Idealnie smakuje polane lurem pomarańczowym, który znajdziecie w dziale „Dekoracje”. Ważna uwaga: wierzch ciasta dość szybko się zarumienia. Gdy za bardzo rozgrzejemy piekarnik, ciasto
Za drzwiami kuchni