ciasto piernik - 4500 przepisów (strona:162/300)

Jak zrobić domową przyprawę do piernika? 185

Jak wiadomo, w święta Bożego Narodzenia króluje domowej roboty piernik o aromatycznym korzennym smaku. Zapach przypraw korzennych wypełnia cały dom sprawiając, że święta stają się jeszcze

PysiaGotuje.pl
Sernik z pierniczkami i lekką pianką. 335

Dzisiaj zapraszam Was na kolejny sernik, niezwykle pyszny, delikatny i aksamitny. Pierniki z serem to bardzo pyszne połączenie, polecam spróbować. Do tego lekka i słodka śmietankowa

Izabelawkuchni
Błyskawiczne pierniczki na ostatnią chwilę 208

lekko brązowo), a dopiero potem dodać miód i margarynę (to sposób mojej babci, która w ten sposób robiła też piernik, tyle że używała zwykłego białego cukru). Studzę wszystko, a następnie mieszam z resztą składników i dobrze wyrabiam ciasto, które potem wałkuję. I tu uwaga- 2-3 mm to max. (jak robiłam grubsze pierniczki traciły po upieczeniu kształt- wręcz wyrastały nieco

Arbuziaki
Babeczki z bakaliami i polewą czekoladową 198

jednym, dokładnie miksując całość. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i solą, sok oraz skórkę z cytryny i zmiksować. Do ciasta dorzucić migdały, rodzynki, kakaowca i wymieszać wszystko łyżką. Przełożyć do papilotek, piec babeczki przez 20 min. w pierniku nagrzanym do 180 st. C. Ostudzić. Polewa 50 g masła 40 g cukru pudru 20 g kakao łyżka wody Wszystkie składniki umieścić

Słodkie inspiracje
PIERNICZKI 158

szklanki mąki pszennej 1 jajko 1/2 szklanki cukru pudru  1,5 - 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika Przygotowanie  Masło i miód podgrzej w garnuszku, kiedy  przestygnie dodaj pozostałe składniki.  Całość zmiksuj lub wyrób ręcznie ciasto.  Włóż do lodówki na  20 minut.  Stolnicę oprósz mąką, rozwałkuj ciasto na  grubość  4 mm. Następnie

Kukuleczki
Pierniczki nadziewane marmoladą i kandyzowaną skórką pomarańczową 221

przygotowania: 1. W garnuszku rozpuszczamy masło z miodem i cukrem i odstawiamy do ostudzenia. W misce mieszamy mąkę, przyprawę do pierników, kakao i cynamon. Następnie dodajemy jajko, miód z cukrem i masłem oraz sodę wymieszaną z mlekiem. Zagniatamy ciasto ręcznie lub robotem na najniższych obrotach. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej 24 godziny. 2. Następnego dnia przygotowujemy pierniczki

Na Ciasteczkowych Papierach
Ciasto na piernik świąteczny - leżakujący 284

dodać amoniak. Mąkę zalać gorącą zalewą, ciągle mieszając dobrze wyrobić, gdy przestygnie dodać po jednym jajku ciągle wyrabiając. wystudzić ciasto, otoczyć w mące i  przechowywać  ok 3 tyg na dolnej półce w lodówce. Piec małe pierniczki lub piernik w blaszce, po czym przełożyć marmoladą i polać polewą czekoladową

Gotowanie jest łatwe
Babka korzenna czekoladowa 177

Dzisiaj na specjalne życzenie babka korzenna czekoladowa. Tak się złożyło, że w moim domu lubimy korzenne ciasta nie tylko na święta. Ponieważ często piekę czekoladowe ciasta

codojedzenia
bananowiec z pianką 234

myślenia o świętach i patrzenia na makowce i pierniki już znudziły mi się takie wypieki. Zresztą co roku przed świętami robię sobie taki przerywnik i piekę ciasto w letnim klimacie. Bananowca robię w kilku wersjach, bo bardzo go lubimy. To bardzo lekkie ciasto,kremowe, mocno bananowe. Jego dużą zaletą jest to, że jest bardzo podzielne, ładnie i łatwo się kroi

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Piwny piernik 137

Kolejne zastosowanie piwa :) Tym razem w pysznym pierniku. Składniki: ½ kg mąki 4 jaja 1 szklanka cukru 1 szklanka miodu 1 szklanka piwa 1 margaryna 1 łyżeczka

Tradycyjna Kuchnia
Pierniczki świąteczne+ film 191

perełki cukrowe pisaki cukrowe lub kolorowy lukier przepis Do miski wsypujemy przesianą mąkę razem ze szczyptą soli, dodajemy przyprawę do piernika, miękkie masło, wsypujemy cukier i wlewamy miód. Mikserem łączymy wszystkie składniki a dłonią zagniatamy lśniące i jednolite ciasto. Wyrobione ciasto wstawiamy do lodówki na około 2 godziny. Na stolnicy posypanej mąką rozwałkowujemy schłodzone ciasto na cienki placek a następnie

Smakowite Dania
Ciasto miodowo-serowe 183

A raczej piernikowo-serowe, bo do ciasta dosypałam trochę przyprawy korzennej. W końcu miało być świątecznie :)Wyszło pyszne!Czytaj więcej »

bistro mama
Pierniczki III 160

  składniki* 2,5 szklanki mąki* 5 łyżek miodu* 5 łyżek masła lub margaryny  * 1 jajko* łyżeczka sody oczyszczonej* 3/4 szklanki cukru pudru* 1

Mix smaku
Mięciutkie pierniczki II 194

 składniki* 2,5 szklanki mąki pszennej* 2/3 szklanki cukru pudru* 1 łyżeczka sody oczyszczonej* 1/2 szklanki miodu* 4 łyżki masła lub margaryny* 2 jajka* 4

Mix smaku
Miękkie i puszyste pierniczki 274

Czasem niestety wszystko na ostatnią chwilę. A może na szczęście?;)Pierniczki są wspaniałe, puchate i mięciutkie- takie jak lubię ;)Przy tym robią się prawie same- koniecznie

Czerwona Porzeczka