ciasto piernik - 5000 przepisów (strona:156/334)

Orkiszowo-owsiane pierniki z naturalnymi dodatkami 131

Prawie 9 lat prowadzę tego bloga i do tej pory nie pojawiły się tu lukrowane i ozdabiane pierniczki. A przecież pierniki i inne dania z piernikową

Mienta blog
Cynamonowe bułeczki z lukrem 183

łyżki cukru szczypta soli 60g roztopionego masła Nadzienie 1/2 szklanki cukru łyżka cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika 2 łyżeczki mleka Sposób przygotowania Wsypać do dużej miski mąkę, drożdże, cukier i sól, wymieszać. Wlać szklankę ciepłego mleka, jajka i roztopione masło. Wyrabiać ciasto przez kilka minut (powinno być zwarte, miękkie i lekko się lepić). Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe

Pink Envelope
Świąteczne pierniki 964

zaangażować nasze dzieci i będą miały wspaniałą zabawę. Pierniki z tego przepisu bezpośrednio po upieczeniu są miękkie, a później twardnieją, ale po lukrowaniu i zamknięciu w pojemniku stają się miękkie. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej + mąka do podsypania 3/4 szklanki cukru 1 jajko 2 łyżki płynnego miodu 1 opakowanie przyprawy do piernika (20 g) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka(...)ciasto dolewając ciepłe mleko. Ciasto powinno być miękkie. Jeżeli będzie zbyt klejące to podsypać jeszcze trochę mąką. Gotowe ciasto wyłożyć na blat podsypany mąką. Rozwałkować na grubość około 3 mm i wykrawać pierniczki. Następnie pierniczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec około 10-15 minut. Upieczone i ostudzone pierniki

Danka Pichci
Pierniki świąteczne 336

margarynę rozpuszczamy i studzimy. 2. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy do masy miodowej. 3. Dosypujemy kakao, przyprawę do piernika oraz mąkę wymieszaną z proszkiem. 4. Wszystko dokładnie wyrabiamy robotem lub ręcznie. Gdy ciasto będzie za twarde dodajemy trochę mleka, ja nie musiałam. 5. Zawijamy je w folię i wstawiamy na noc do lodówki. 6. Następnego dnia wałkujemy(...)Studzimy. 8. Białko ubijamy na sztywną pianę. Wlewamy powoli sok z pomarańczy i stopniowo wsypujemy przesiany puder. 9. Lukier powinien być gęsty, puszysty i błyszczący. 10. Pierniki najlepiej dekorować następnego dnia, kiedy dobrze przestygną. 11. Nakładamy lukier za pomocą dekoratora lub łyżeczki. Każdą choinkę posypujemy cukrowymi groszkami. Smacznego! Kategoria: Ciasteczka , Przepisy Tagged: Boże Narodzenie , dla dzieci , kakao , lukier , miód , piernik

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
10 warstwowy tort korzenny 309

rafinowanego (lub innego roślinnego) 100 g cukru pudru 1 średni banan duża łyżka cynamonu płaska łyżka sody oczyszczonej 2 łyżki przyprawy do pierników papier do pieczenia Przygotowanie przedstawię Wam dokładnie w sposób jaki ja robiłam, czyli najpierw ciasto. Utrzeć cukier puder razem z masłem i bananem na gładką, puszystą masę. Ja użyłam blendera ręcznego. Do powstałej masy dodać 1/3 przesianej

greenscarf
Top 10 świątecznych mini słodkości 208

pomocą miodu. 4. Makowa choinka , czyli szybki makowiec. Ciasto, które przyrządzicie i upieczecie w niecałą godzinę! Wystarczy ciasto francuskie nadziać masą makową i zawinąć, aby uzyskać efektowną, makową choinkę. Takiego makowca obowiązkowo należy udekorować polewą na bazie cukru pudru i kolorowymi posypkami. 5. Krajanka piernikowa to pomysł na domowe pierniki, które możecie przygotować dosłownie kilka dni przed samymi świętami

Ugotować
Placki z mąki kasztanowej 169

Placki z mąki kasztanowej to pomysł na pyszne śniadanie lub kolacje. Znacie mąkę kasztanową? Na blogu znajdziecie przepis z jej użyciem na Ciastka z maki kasztanowej

Dorota Smakuje
Miodowy kuch z suszonymi śliwkami 188

aktualnie składniki i wyszło pysznie! Ciasto jest bardzo wilgotne, puszyste, z korzennym posmakiem i suszonymi śliwkami. Idealne na zimowe wieczory czy też Święta Bożego Narodzenia.   Składniki: 4 jajka pół łyżeczki soli szklanka cukru 2 łyżki płynnego miodu 2 szklanki mąki 250g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka sody łyżeczka przyprawy do piernika 2 łyżeczki cynamonu 2 szklanki startej(...)Dodajemy kolejno nie przerywając miksowania: cukier, żółtka, miód, mąkę, roztopione i wystudzone masło, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i przyprawę do piernika. Miksujemy aż całość będzie miała jednolitą konsystencję. Mieszamy ze startą marchwią i posiekanymi suszonymi śliwkami. Ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułka tartą/kaszą manną. Pieczemy w 180 stopniach

Pyry na Gaz
Kostka piernikowa 380

słodkiej polewy czekoladowej.  Czerpiąc naukę z tego, następnym razem udam się do sklepu po czekoladę, by pierniki jeszcze bardziej przypominały z wyglądu te kupne -  bo w smaku już i tak są równie dobre, o ile nie lepsze.  Składniki: Na ciasto: 80 g miodu (najlepiej użyć dwóch rodzajów, wtedy uzyskamy ciekawszy smak) 1 łyżka cukru 45 g masła(...)łyżeczka masła Dodatkowo: Pół słoiczka dżemu lub powideł śliwkowych Przygotowanie: Masło, cukier i miód rozpuścić w rondelku. Zdjąć z palnika, dodać przesianą mąkę z sodą, kakao i przyprawą do piernika dokładnie wymieszać (w razie potrzeby można zmiksować, by pozbyć się ewentualnych grudek). Dodać jajko i wmieszać w masę.  Foremkę o wymiarach 35 x 12 cm wyłożyć papierem do pieczenia

My sweet a life
Brownie z powidłami – wilgotne ciasto z historią 40

Brownie z powidłami to klasyczne ciasto czekoladowe w wyjątkowej odsłonie. Poznaj historię, przepis krok po kroku i ciekawostki kulinarne. Historia brownie i owocowych dodatków Brownie to

RafalCook
Ciasteczka migdałowe 113

Pewnie wielu z was zaczyna już powoli myśleć o świątecznych ciastach, ale w międzyczasie warto również przygotować mniejsze przysmaki, takie jak chociażby ciasteczka migdałowe. Przepis ten

okolicepalnika.pl
Pierniczki stempelki i życzenia świąteczne 242

masła 1/2 szkl cukru 1/2 szkl płynnego miodu 1 żółtko 2,5 szkl mąki 1 łyżeczka sody 1 łyżka przyprawy do piernika Masło utrzeć z cukrem na puch. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Ciasto schłodzić przez godzinę w lodówce a następnie partiami rozwałkować podsypując mąką. Wykrawać pierniczki i robić stempelki. Pierniczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec

Smakołyki Asi
Ciasteczka Miodowo - Korzenne 134

mąki pszennej 90g cukru pudru 2 łyżki miodu gryczanego firmy HUZAR 120g masła 1 jajko 1 łyżeczka przypraw korzennych (u mnie przyprawa do piernika) WYKONANIE: 1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, dokładnie wyrabiamy. 2. Przygotowane ciasto owijamy w folię spożywczą, umieszczamy w lodówce na około 60 minut. 3. Wyciągamy ciasto, rozwałkowujemy na około 4-5mm, wycinamy ciasteczka. 4. Blaszkę

Dziś Ja gotuje
Pierniczki bananowe w czekoladzie 171

rozgnieść, przełożyć do miski, dodać olej oraz miód i wszystko wymieszać. W osobnej misce połączyć ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, kakao i sól. Przesypać suche składniki do mokrych i dokładnie wymieszać (ciasto wyjdzie mokre i kleiste). Ciasto wsadzić do lodówki na około 45 minut, po tym czasie nakładać formując spore kulki, które następnie delikatnie spłaszczać

Healthy food explorer
BARDZO WILGOTNE I BARDZO SMACZNE CIASTO CZEKOLADOWE 243

Dziś coś dla amatorów ciast czekoladowych i ciast wilgotnych ❤  Prosta, bardzo łatwa do wykonania babka czekoladowa. Zrobienie jej zajmie Wam dosłownie 15 minut (nie licząc

Walijskie Pichcenie