ciasto piernik - 5000 przepisów (strona:147/334)

Ciasto piernikowe w łaty 240

łyżka ciemnego kakao do wypieków 1 płaska łyżka przyprawy do piernika kilka kropli aromatu pomarańczowego Do podanie: u mnie rozpuszczona mleczna belgijska czekolada i chrupiące kuleczki czekoladowe (możecie użyć innej polewy lub lukru) Przygotowanie: Piekarniki nagrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Formę na ciasto (18×28 lub 23×23 i podobne) smarujemy tłuszczem i obsypujemy kaszą manną(...)drugiej miski. Dodajemy do niej łyżkę ciemnego kakao i płaską łyżkę przyprawy do piernika. Miksujemy tylko do połączenia składników. Do przygotowanej formy wykładamy na przemian łyżkę jasnej masy i łyżkę ciemnej, aż do wyczerpania składników. Pod koniec można delikatnie pomieszać masy patyczkiem do szaszłyków. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom. Pieczemy do tzw. suchego patyczka, około 30 minut

Słodkie okruszki
Markizy piernikowo-anyżowe 236

część przełożyłam masą z mlekiem w proszku -zostało jej mi od orzeszków , a część powidłami śliwkowymi. Ciasto: 50 dag mąki pszennej 25 dag miodu naturalnego 10 dag masła 15 dag cukru 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika 1/3 łyżeczki mielonego anyżku 2 jajka 1 łyżeczka mielonej skórki pomarańczowej szczypta soli Masa do przełożenia(...)rondelku, podgrzewać mieszając, aż wszystko się połączy.Wystudzić.  M ąkę przesiać i wymieszać z przyprawą do piernika, anyżem, sodą i skórką pomarańczową.Do mąki dodać wystudzony miód z cukrem i masłem , wbić  jajka i wymieszać łyżką .Następnie zagnieść ciasto, zawinąć w folię  i odstawić na 6 godzin do lodówki lub najlepiej na całą noc .[ ciasto będzie luźne

Moje domowe kucharzenie
Pierniczki z lukrem królewskim! 213

łyżki kakao LUKIER KRÓLEWSKI: - 1 białko - od 3/4 szklanki do całej szklanki cukru pudru  WYKONANIE: - masło, cukier, miód, kakao i przyprawę do piernika rozpuść w rondelku.  - masę wystudź - połącz wszystkie składniki i zagnieć ciasto - ciasto przełóż do torebeczki foliowej i schłodź od 15 do 30 minut w lodówce - gotowe ciasto wałkujemy na duże blaty grubości(...)gęsty, nie może być zbyt lejący się bo wtedy nie uda się Wam nim narysować żadnego wzorku. Gotowy lukier przekładamy do woreczka foliowego, odcinamy maluteńki rożek i możemy dekorować pierniki wedle swojego uznania! To zdecydowania najlepsza część zadania! Można się wyżyć kreatywnie! Moje prezentują się tak jak na fotografiach. Mam nadzieję, że będą Wam smakowały i pięknie zdobiły choinki! Buzzziaki

SMYKWKUCHNI
Piernikowe ludziki! 188

łyżki kakao LUKIER KRÓLEWSKI: - 1 białko - od 3/4 szklanki do całej szklanki cukru pudru  WYKONANIE: - masło, cukier, miód, kakao i przyprawę do piernika rozpuść w rondelku.  - masę wystudź - połącz wszystkie składniki i zagnieć ciasto - ciasto przełóż do torebeczki foliowej i schłodź od 15 do 30 minut w lodówce - gotowe ciasto wałkujemy na duże blaty grubości(...)może być zbyt lejący się bo wtedy nie uda się Wam nim narysować żadnego wzorku. Piernikowe ludziki udekoruj wedle uznania, wykorzystaj jak największą ilość ozdób ;-) Co sądzicie o moich piernikach? Jestem bardzo ciekawa Waszej opinii! Buziaki! KONKURS AMICA, WIĘCEJ O PRODUKTACH https://www.youtube.com/watch?v=ShqT4DMtPY4 konkurs

SMYKWKUCHNI
Torcik buraczany z maślanym kremem czekoladowym 241

ugotowane buraki 1 ły ż eczka proszku do pieczenia 1 płaska ły ż eczka przyprawy do piernika Czekoladowy krem: 3 jajka 1 szklanka cukru pudru 16 g cukru waniliowego 35 dag masła 82 % 15 dag deserowej czekolady 50 ml czystej wódki Przygotowanie: CIASTO: Ugotowane obrane i zimne buraki ś cieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Jajka ucieramy z cukrem(...)puszyst ą mas ę , wlewamy olej, oraz nie przerywaj ą c ucierania dodajemy po ły ż ce m ą k ę wymieszan ą z kakao, przypraw ą do piernika i proszkiem do pieczenia, oraz starte buraki, delikatnie mieszamy. Wylewamy do natłuszczonej lub wyło ż onej pergaminem tortownicy. Pieczemy 30 minut w temp 180*c-do suchego patyczka. KREM:  Całe

Wanilia i Kardamon
Ciasto marchewkowe z polewą 374

Składniki na ciasto:3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 2 ubite szklanki marchwi startej na tarce 1 szklanka oleju 4 jajka 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy do pierników 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Polewa:200 g serka kremowego Philadelphia 1/4 szklanki masła opakowanie cukru waniliowego 1 i 1/2 szklanki cukru pudruTym razem przepis(...)wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao i przyprawą do pierników (fot.2). Przygotować blaszkę o wymiarach 20 x 35 cm. Wysmarować ją dokładnie tłuszczem i wysypać bułką tartą. Przełożyć naszą marchewkową masę do blaszki (fot.3) i piec przez około 30 minut w temperaturze 180ºC. Po upieczeniu nie wyciągać ciasta od razu z piekarnika, ponieważ ciasta z dodatkiem oleju mają tendencję

Świat Ciasta
Proste ciasta i ciasteczka na święta 132

Nie wyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia bez sernika, czy bez pierników. Sprawdzonego przepisu na pierniczki nie mam, ale za to chętnie Wam podrzucę mój ulubiony sernik

Pink Envelope
Orzechowiec ze śliwką i kruszonką ( duża blacha ) 255

Zapewne w tym gorącym przedświątecznym okresie prym na Waszych stołach wiodą makowce, pierniki i serniki. Jednak jeżeli będziecie chcieli odpocząć od typowo świątecznych przysmaków zachęcam Was do wykonania prostego i nie mniej świątecznego ciasta. Prym wiodą orzechy, które przełamane są kwaskowatością śliwek. Używam mrożonych owoców, bądź tych z kompotu. świetnie w tym cieście sprawdzą się również wiśnie czy czerwone porzeczki

kawawszklance
Piernikowa choinka 300

cukrowe groszki   1. Do mąki wlewamy rozpuszczony miód, mieszamy łyżką. 2. Dodajemy cukier, kakao, sodę rozpuszczoną w odrobinie wody i przyprawę do piernika. Masę zostawiamy do wystudzenia. 3. Do chłodnej dodajemy masło i jajko. Zagniatamy ciasto. 4. Następnie wałkujemy na cienki placek i wycinamy gwiazdki o różnej wielkości. 5. Pieczemy koło 15 minut w 180 stopniach. Studzimy. 6. Białko

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Hot cross buns - bułeczki z krzyżem 286

zaczyn 350g mąki (typ 650 lub 750) 50g masła 1 jajko 2 łyżki cukru szczypta soli pół łyżeczki przyprawy do piernika (albo kardamonu i cynamonu) 100g rodzynków 50g żurawiny (dałam Helio ) 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej olej do posmarowania ciasta krzyżyki: 50ml wody 80g mąki 20ml oleju Przygotować zaczyn: mleko lekko podgrzać, wymieszać z mąką, cukrem i pokruszonymi drożdżami. Odstawić

Obiad gotowy
Pierniczki przepis Doroty z MW 160

zbyt cienko rozwałkowałam ciasto. Grubość pierniczków powinna mieć około 4 mm, nie mniej. Jeśli mimo wszystko wyjdą twarde to nic się nie bójcie, jest na to sposób. Umieść pierniczki i  pół jabłka razem w pojemniku, kontroluj tylko stan jabłka- żeby owoc nie spleśniał. To powinno pomóc.   Przepis na lukier królewski do dekoracji pierników znajdziesz  tutaj . Inne przepisy(...)Save Recipe Print Ingredients 700 g mąki pszennej 4 duże jajka 200 g cukru pudru 200 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego 150 g miodu 2 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżka kakao 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej Instructions Z podanych składników wyrobić ciasto.Następnie rozwałkować na grubość 4 mm (nie cieniej), Wykrawać różne kształty pierniczków. Układać je na blaszce

Rusty Fork
Korzenne Pajacyki- ciasteczka świąteczne 175

Polecam :) Składniki: 50 dag mąki 15 dag miodu sztucznego lub naturalnego 15 dag cukru 2 jaja Przyprawa do piernika 1 dag soda oczyszczona Tłuszcz do formy Wykonanie: Miód zrumienić z przyprawami. Wymieszać razem mąką, miodem, jajami, cukrem oraz sodą. Zagęścić ciasto, rozwałkować dosyć grubo i wycinać pajacyki. Układać je na wysmarowanej tłuszczem blaszce (lub na papierze pergaminowym) i upiec

Tradycyjna Kuchnia
SZYBKIE PIERNICZKI IDEALNE I LUKIER KRÓLEWSKI – ” NA SŁODKO ZE SWEET DECOR „ 154

Grudniowe przepisy naszego cyklu ” NA SŁODKO ZE SWEET DECOR „ rozpoczynamy czymś, czego absolutnie nie może tu zabraknąć – PIERNICZKAMI! Bo choć Święta Bożego Narodzenia

Ostra na Słodko
Nadziewane Pierniczki z lukrem 217

Przepyszne domowe pierniczki z marmoladą w środku polane klasycznym lukrem składniki: Ciasto 300 g mąki pszennej 100 -150 g (te 50 g w zapasie) mąki żytniej pełnoziarnistej  100 g cukru pudru 1 czubata łyżka przyprawy do piernika 1 łyżka kakao 1 łyżeczka mała sody oczyszczonej 100 g masła (roztopione i ostudzone) 100 g miodu 2 jajka Nadzienie: marmolada / dżem(...)kiedy już jesteśmy w stanie je sobie rozwałkować. Ciasto wałkujemy na 4 mm i robimy kółka. na jedno kółko kładziemy łyżeczkę nadzienia, przykrywamy drugim kółkiem i wycinamy foremką gwiazdkę. Można docisnąć nieco boki pierniczka. Ja osobiście tego nie robiłam i żadne nadzienie mi nie uciekło. Kształt foremki jest oczywiście dowolny. Pieczemy pierniki w temp. 180*C przez 10 - 12 minut

W Moim Magicznym Domu
Pierniczenie na cztery ręce 219

należy rozwałkowywać ich zbyt grubo. Ciasto jest świetne - idealnie się wałkuje i wcale nie klei - nie podsypywałam mąką ani trochę. Zmieniłam jednak nieco oryginalny przepis - po dodaniu jednego jajka ciasto nijak nie chciało się zagnieść. Po dodaniu drugiego - było zdecydowanie zbyt lepkie. Kiedy dosypałam trochę mąki - stało się idealne. Nie mam pojęcia, czy jakoś wpłynęło to na smak czy twardość(...)przyprawy do piernika1 łyżka kakao75 g cukru pudru90 g miodu70 g miękkiego masła2 jajkadodatkowo:300 g landrynekMąkę, sodę, kakao i cukier puder przesiać do miski. Wsypać przyprawę do piernika, dokładnie wymieszać. Dodać masło i miód, wbić jajka i zagnieść gładkie ciasto.Rozwałkować na grubość 3-4 mm, wykrawać ciasteczka z otworami. Układać na blasze wyłożnej papierem do pieczenia. Wykałaczką robić

Pożeraczka, czyli raz adobrze