ciasto piernik - 4500 przepisów (strona:141/300)

Pierniczki stempelki i życzenia świąteczne 181

masła 1/2 szkl cukru 1/2 szkl płynnego miodu 1 żółtko 2,5 szkl mąki 1 łyżeczka sody 1 łyżka przyprawy do piernika Masło utrzeć z cukrem na puch. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Ciasto schłodzić przez godzinę w lodówce a następnie partiami rozwałkować podsypując mąką. Wykrawać pierniczki i robić stempelki. Pierniczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec

Smakołyki Asi
Ciasteczka Miodowo - Korzenne 75

mąki pszennej 90g cukru pudru 2 łyżki miodu gryczanego firmy HUZAR 120g masła 1 jajko 1 łyżeczka przypraw korzennych (u mnie przyprawa do piernika) WYKONANIE: 1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, dokładnie wyrabiamy. 2. Przygotowane ciasto owijamy w folię spożywczą, umieszczamy w lodówce na około 60 minut. 3. Wyciągamy ciasto, rozwałkowujemy na około 4-5mm, wycinamy ciasteczka. 4. Blaszkę

Dziś Ja gotuje
Pierniczki bananowe w czekoladzie 108

rozgnieść, przełożyć do miski, dodać olej oraz miód i wszystko wymieszać. W osobnej misce połączyć ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, kakao i sól. Przesypać suche składniki do mokrych i dokładnie wymieszać (ciasto wyjdzie mokre i kleiste). Ciasto wsadzić do lodówki na około 45 minut, po tym czasie nakładać formując spore kulki, które następnie delikatnie spłaszczać

Healthy food explorer
BARDZO WILGOTNE I BARDZO SMACZNE CIASTO CZEKOLADOWE 172

Dziś coś dla amatorów ciast czekoladowych i ciast wilgotnych ❤  Prosta, bardzo łatwa do wykonania babka czekoladowa. Zrobienie jej zajmie Wam dosłownie 15 minut (nie licząc

Walijskie Pichcenie
Czekoladowa i potrójnie orzechowa tarta bożonarodzeniowa 201

mąki krupczatki - 140 g zimnego masła - 2 łyżki cukru pudru - 1 łyżka przyprawy korzennej do pierników - 2 łyżki masła orzechowego - 1 jajko ekologiczne - 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia W/w składniki bardzo szybko zagniatamy w elastyczne ciasto, owijamy folią i chowamy na kwadrans do lodówki, w tym czasie zrobimy masę orzechową. MASA ORZECHOWA: - 1 szklanka masła z orzechów laskowych (masło możesz

SMYKWKUCHNI
Syrop piernikowy 132

okres w naszych kuchniach, dlatego niektóre dania czy potrawy warto przygotować już wcześniej. To już najwyższy czas na przygotowanie przypraw i dodatków do ciast. Kandyzowane skórki pomarańczowe Kandyzowane plasterki pomarańczy Mielona skórka pomarańczowa Przyprawa do piernika II Domowa przyprawa do piernika Domowa esencja waniliowa Domowy cukier waniliowy Skórka pomarańczowa w syropie Esencja pomarańczowa Warto też zrobić syropy smakowe, które potem

Kulinarne przygody Gatity
Pierniczki korzenne na zimę 172

gryczana - 350 ml miodu - 60 g cukru pudru - 3 łyżki kakao - 1 jajko - 120 g masła - 3 opakowania po 20 g przyprawy do piernika - 1,5 łyżeczki sody W/w składniki zagniatamy na jednolite i elastyczne ciasto. Owijamy folią i wstawiamy do lodówki na kwadrans. Ciasto wałkujemy na cienkie blaty, wycinamy foremką pierniczki i pieczemy na papierze przez

SMYKWKUCHNI
Świąteczne pierniczki 146

cukru pudru Przygotowanie: 1) Przesiać mąkę razem z sodą bezpośrednio na stolnicę, dodać miód i wymieszać. 2) Dodać cukier, przyprawę do piernika, masło i jajko. 3) Całość posiekać nożem, a następnie wyrobić gładkie ciasto. 4) Gotowe ciasto rozwałkować na około 4-5 mm, powycinać ciasteczka i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 5) Piec w piekarniku nagrzanym

Fitsweet.me
Kuchnia Polska z Pawłem Małeckim, czyli słodkie warsztaty z Lidl 134

premierze książki "Kuchnia Polska na słodko" i wspólnie z innymi blogerami podziwiać fach znakomitego cukiernika Pawła Małeckiego. W kilkuosobowych grupach przygotowaliśmy trzy ciasta: Ciasto ucierane z jabłkami i kruszoną maślaną Oponki serowe z sosem malinowym Piernik z powidłami śliwkowymi, marcepanem i czekoladą. Paweł Małecki zdradził nam kilka trików, które na pewno wykorzystam w kuchni, a także odpowiadał na wszystkie pytania

Kuchnia Bon Appetit
Pierniczki dla alergików 129

mnie gryczany) 5 łyżek margaryny bezmlecznej 1/2 szklanki cukru pudru 1 żółtko 2,5 szklanki mąki 1 łyżeczka sody 3 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka kakao (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Rozwałkować, delikatnie podsypując mąką na grubość około 3 mm.Wycinać pierniczki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 8-10 minut

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
pierniczki na choinkę 128

białko  łyżka wrzątku barwniki spożywcze ozdoby cukrowe Masło i miód rozpuścić i wystudzić. Mąkę przesiać do miski razem z sodą, przyprawą do piernika i cukrem pudrem. Dodać żółtko i wystudzony miód z masłem. Zagnieść ciasto, rozwałkować na grubość około pół centymetra i wycinać ciasteczka.Ułożyć na blaszce do pieczenia wyścielonej papierem. W każde ciasteczko wbić kawałek patyczka szaszłykowego

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pierniczki z ziemniakami 154

rozpuszczenia składników. Następnie dodać ziemniaki i zmiksować. Zdjąć z ognia i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Do ostudzonej mieszanki dodać przesiane mąki, przyprawę do piernika, kakao, sodę i jajko. Wszystko dobrze wyrobić rękami do uzyskania jednolitego ciasta.   Gotowe ciasto cienko rozwałkować. Za pomocą foremek wykrawać pierniczki. Umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st.C przez około

Nastoletnie Wypiekanie
Pierniczki z cytrynowym lukrem, bez tłuszczu 148

jajo - 3 łyżeczki przyprawy do piernika Lukier cytrynowy: - cukier puder - sok z cytryny 1. Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy przyprawę do piernika. Ksilitol ucieramy z jajkiem na puszystą masę. Łączymy wszystkie składniki, zagniatamy ciasto, a następnie odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki. 2. Ciasto wałkujemy na grubość 3-4 mm, wykrawamy pierniczki, układamy na formach wyłożonych papierem

Apetyczna babeczka
Choinka z pierników. 135

szklanka cukru pudru, 2 jajka, 4 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 2 łyżeczki sody, 1 opakowanie przyprawy do pierników, 1 łyżka kakao. Ponadto: cukier puder, wiórki kokosowe, cukierki lub inne do dekoracji. Przygotowanie:  Mąkę przesiać przez sito. Składniki na ciasto razem wymieszać i zagnieść. Przygotować na sztywniejszym papierze odrysowane kształty gwiazd ( mogą być wielkości tj. na zdjęciu obok). Wyciąć

W kuchni u Moniki
Trufle piernikowe 129

Przygotowanie:   W malakserze (lub blenderze) drobno kruszymy ciastka, dodajemy roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladę, następnie miód, a na koniec przyprawę do piernika. Wszystko razem łączymy w malakserze.  Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego (jeśli ciasto nie chce się lepić to dodajemy więcej miodu). Kuleczki chowamy na 5 min. do zamrażalnika. W międzyczasie roztapiamy w kąpieli wodnej mleczną czekoladę

Domowa Cookierenka Agi