ciasto piernik - 4500 przepisów (strona:144/300)

Pomarańczowe ciasto z żurawiną i lukrem, na święta, imprezy, hit! 101

nalewki? Pachnie świętami… do świątecznej wersji możecie dodać inne bakalie lub suszone owoce, dodać skórkę pomarańczową, cynamon, kardamon, przyprawę do piernika lub zostawić tak jak jest, a jest wyśmienite w tej wersji, uwierzcie na słowo! :)) REWELACYJNE CIASTO NA IMPREZY WSZELAKIE, ŚWIĘTA, RODZINNE SPOTKANIA, BIESIADY DO RANA, POPOŁUDNIOWEJ KAWY, HIT! Pomarańczowe ciasto z suszoną żurawiną Helio, delikatne, bez miksera, szybkie

Zasmakuj Kuchni
Piernikowe ciasto na białkach bez cukru 215

świetnie komponuje się z filiżanką kawy lub kubkiem herbaty. Spróbujcie koniecznie :) Piernikowe ciasto na białkach bez cukru 5 białek 150 g ksylitolu 1 łyżeczka ekstraktu ze stewii 200 g mąki orkiszowej razowej 50 g mąki kokosowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka przyprawy do piernika 70 g oleju rzepakowego/oliwy garść posiekanych orzechów pekan 2 łyżki suszonej morwy białej (można(...)pianę i dodawać stopniowo ksylitol, ciągle ubijając. Mąkę orkiszową i kokosową wymieszać z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika, dodać olej i ekstrakt ze stewii. Mąkę połączyć delikatnie z białkami, na końcu dodać mleko, orzechy i suszoną morwę. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia foremkę. Piec ok. 40-45 minut w 180 stopniach

FitKot
Ciasto cappuccino z orzechami i jabłkami 114

się nie zanosiło, przynajmniej w najbliższym czasie, bo ciasto jest jednak dosyć pracochłonne i... bardzo podzielne (to naprawdę duża porcja mocno sycącego ciacha). Poza tym ten rodzaj ciasta bardziej kojarzy mi się z klimatami jesienno-zimowymi, ale to akurat jest szczegół - jak ktoś lubi, to i latem będzie zajadał się piernikami lub makowcem ;-) W każdym bądź razie zapowiadało się

Arabeska waniliowa
Piernikowe ciasto korzenne z masą orzechową 117

ciasto korzenne przekładane masą orzechową Helio .Proste w wykonaniu a bardzo aromatyczne i smakowite. Zapraszam do wypróbowania, może zagości na Waszym świątecznym stole:)   Składniki: 560 g  masy orzechowej z kawałkami orzechów Helio 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 2 kopiaste łyżki masy orzechowej Helio 3 łyżki nutelli 1 łyżka gorzkiego kakao 1 paczuszka przyprawy do piernika(...)masło ucieramy żeby nie było grudek następnie dodajemy do jajek i mieszamy szpatułką. Mąkę przesiewamy z mąką ziemniaczaną, przyprawą do piernika, kakao, proszkiem do pieczenia i sodą, delikatnie mieszamy łyżką. Formę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy do suchego patyczka.Moje ciasto piekło się około 55 minut. Upieczone ciasto wyciągamy z fory

Sama słodycz i szczypta chili
Ruiskuorinen olutlimppu – fiński chleb świąteczny - grudniowa piekarnia 165

powinno być). Przykryć folią spożywczą i umieścić w lodówce na kilka godzin lub na noc. Ciasto Wymieszać w dużej misce wodę, piwo, drożdże, melasę i sól. Dodać starter. Dodawać, mąki żytnią i graham, przyprawy (dałem 2,5 łyżeczki przyprawy do pierników). Wymieszać i dodawać pozostałą mąkę (konsystencja dość luźna ale pozwalająca na ręczne wyrabianie). Wyrabiać dalej dodając roztopione letnie masło

Stare Gary
Przyprawa do piernika 268

Nie wyobrażam sobie świątecznych wypieków bez tej przyprawy a raczej mieszanki przypraw. Aromat jaki powstaje oznacza już tylko jedno - że Święta Bożego Narodzenia tuż tuż.Składniki

Mechanik w kuchni
BAJECZNY PIERNIK 3541

Ciasto które powstało z połączenia 2 różnych przepisów na ciasta. Efekt wyszedł idealny, rozpływająca się w ustach masa i przepyszne aromatyczne piernikowe ciasto. Składniki:ciasto

Z Majeczką w kuchni
Świąteczne babeczki. Bez zapachu piernika 175

sobie myślę, że wszystkim w głowach już tylko piernikowe smaki. Lukrujemy pierniczki wyczekujące w puszkach od miesiąca, albo dopiero pieczemy takie na ostatnią chwilę. Przełożony powidłami piernik czeka w spiżarni. Na stole pysznią się makowe strucle, w lodówce czeka sernik i wszystkie wytrawne dania - pierogi, uszka, barszczyk... Jak dobrze, że większość tych smakołyków można przygotować troszkę wcześniej - dzięki temu tych(...)kakao, sól, barwnik i ocet, dokładnie miksując po każdym dodaniu. W osobnej misce ubić jajka, delikatnie wmieszać je do masy maślanej. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, partiami dodawać do ciasta, delikatnie mieszając łyżką. 4/5 ciasta rozłożyć równomiernie w formie na muffiny wyłożónej papilotkami. Następnie rozłożyć masę serową, a na wierzch resztę ciasta. Wykałaczką lub patykiem do szaszłyków zrobić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kulinarne inspiracje na Boże Narodzenie 460

łososiem i granatem Babeczki makowe - mini makowce Keks - najlepszy! Makowiec drożdżowy - gwiazda Makowiec świąteczny Chlebek bananowy Miodownik pszczelowolski - piernik Ciasteczka z masłem orzechowym i migdałami  Drożdżówki z konfiturą gruszkową i orzechami Słodkości w świątecznej oprawie Oprócz bardziej lub mniej tradycyjnych ciast i ciasteczek na świątecznym stole mogą pojawić się słodkie dzieła sztuki. Wykonane wspólnie z bliskimi babeczki, choinki, bałwanki

Kulinarne Inspiracje
Pierniczki alpejskie z nadzieniem 337

Pierniczki jak marzenie.... Puszyste, mięciutkie, wprost rozpływające się w ustach. Jeśli nie przepadacie za piernikami, na których niekiedy można sobie połamać zęby, to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Będziecie zachwyceni smakiem mięciutkich pierniczków. Ich przygotowanie trzeba rozłożyć sobie na 2 dni, ponieważ ciasto potrzebuje doby, aby zgęstnieć w lodówce. Jeśli nie macie ochoty bawić się w nadziewanie pierniczków dżemem (jest(...)Każdego pierniczka przykrywamy takim samym kołem wykrojonym z ciasta. Lekko dociskamy, żeby brzegi się skleiły. Do każdego koła z nadzieniem przykładamy foremkę w kształcie gwiazdki i wykrawamy pierniczek. Skrawki ciasta ponownie zagniatamy i wykrawamy kolejne pierniczki. Wykrojone pierniczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 st. C przez około 10 minut (czas pieczenia

Smakowity Blog Kulinarny
Sernik piernikowy w świątecznym klimacie 88

moim domu sernik gości co roku, ale tym razem postawiłam na jego ciekawą odmianę z dodatkiem pierników na spodzie. Jest puszysty i miękki, a to zasługa bitej śmietany, która ląduje w cieście oprócz dobrej jakości sera! Zobacz prosty przepis na piernikowy sernik. Nie ma świąt Bożego Narodzenia bez sernika! Tym razem to moja mała wariacja na jego temat(...)czekoladą czy nadzieniem. Na pewno dodadzą wyjątkowego smaku. Pamiętaj, aby tuż po upieczeniu, nie wyciągać sernika z piekarnika. Uchyl drzwiczki na kilkanaście minut, a potem wysuń blachę. Stopniowo przyzwyczajaj ciasto do temperatury pokojowej, aby nie popękało ani gwałtownie się nie zapadło. Przepis na sernik piernikowy Składniki na dużą blachę (masa): 1 kg zmielonego sera do sernika, 2 szklanki śmietanki

Rozdomowiona
Pierniczki kruche do dekorowania. 30

płaskie blaty włożyłam do lodówki na przynajmniej 2h . Ciepłe ciasto podczas wałkowania lepiej się układa i tworzy gładszą strukturę niż ciasto zimne. Po drugie wycinałam kształty w zimnym cieście. I tylko delikatnie przekładałam je z miejsca na miejsce, i tylko jeśli na prawdę było to konieczne. Zimne ciasto lepiej trzyma kształt niż ciepłe. Po trzecie – temperatura . Moje osobiste odkrycie(...)mikserem ręcznym lub wolnostojącym. Potem zagnieć ciasto rękoma, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstaw ciasto do ostygnięcia. Jeszcze miękkie ciasto rozwałkuj na papierze do pieczenia na blaty grubości ok 5mm, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na przynajmniej 2 godziny, a najlepiej całą noc. Z chłodnych blatów wycinaj kształty wykrawaczką. Zbędne ciasto odstaw na bok, gdy się ogrzeje rozwałkuj

SmartBake.pl
Mięciutkie pierniczki 123

upiec jeszcze pierniczków to polecam ten przepis. Wprawdzie ciasto musi poleżakować 24 godziny ale w międzyczasie przecież można zabrać się za inne smakołyki. Pierniczki wychodzą mięciutki i są gotowe do pałaszowania zaraz po upieczeniu. Oczywiście możecie je udekorować polewą i kolorowymi posypkami ale solo także smakują wybornie. No bo święta bez piernika to nie święta^^ Skorzystałam z przepisu znalezionego(...)moje miało 27 g) Miód, margarynę, smalec, cukier, kakao oraz przyprawę do piernika umieścić w jednym garnku i rozpuścić na małym ogniu. Ostudzić. Do chłodnej masy wsypać mąkę. Następnie dodać jajko i wlać sodę rozpuszczoną w mleku. Dokładnie ze sobą wszystko wymieszać i wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić w chłodne miejsce na 1-2 dni (ja odstawiłam na 24 godziny

My simple kitchen
Ciasteczka jeżyki 150

Wspólne pieczenie ciasteczek to jedna z naszych ulubionych form spędzania wolnego czasu. Moje dzieci bardzo lubią wałkować ciasto swoimi małymi wałeczkami :) ale najbardziej podoba im się ozdabianie ciasteczek :) Zanim zabierzecie się za pierniki to polecam Wam zrobienie ciasteczek jeżyków. Proste, waniliowe ciasteczka oblane gorzką czekoladą i posypane orzechami włoskimi. Składniki na ok. 50-55 ciasteczek: 100 g miękkiego masła(...)włoskich 1. W misie miksera umieścić masło, cukier puder i ekstrakt waniliowy. Miksować około 5-ciu minut. Dodać jajko, zmiksować. Dodać przesianą mąkę. Połączyć wszystkie składniki i zagnieść z ciasta kulę. Gdyby ciasto było bardzo klejące dodać odrobinę mąki. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 1 h. 2. Ciasto wyjąć i rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy. Szklanką

Moja Galeria Smaku
Pierniczki staropolskie 116

szklanka cukru 0,5 szklanki mleka 1 łyżka sody 2 jajka 150 gram masła Opakowanie przyprawy do piernika Sposób przygotowania: Do rondla przekładamy miód, masło, cukier oraz przyprawę do piernika, podgrzewamy do rozpuszczenia się wszystkich składników, odstawiamy do ostudzenia. Do miski przesypujemy przesianą mąkę, wlewamy mleko wymieszane z sodą, dodajemy jajka oraz ostudzony miód z pozostałymi składnikami. Mikserem ucieramy(...)trzy tygodnie. Miskę z masą na pierniczki wyjmujemy z lodówki na kilka godzin przed pieczeniem, żeby masa był miękka.   Ciasto przekładamy na stolnicę, wyrabiamy, wałkujemy podsypując mąką na grubość 0,5 cm podsypując mąką, wycinamy pierniki foremkami w różnych kształtach.  Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez

Bajeczna Kuchnia
Szybkie pierniczki 21719

można je zamknąć w szczelnym pojemniku z kawałkiem jabłka i czekać aż zmiękną. Oczywiście jabłko od czasu do czasu należy wymienić :) Bardzo dużym plusem tego przepisu jest to, że ciasto zagniata się błyskawicznie i od razu można wykrawać ciasteczka. Polecam! ;) Z przepisu powstało około 60 sztuk pierniczków. Składniki: 300 g mąki pszennej 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej 2 duże jajka(...)lekko przestudzonego 100 g miodu- jeśli ma stałą konsystencję, podgrzewamy w garnuszku, żeby stał się płynny 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżka kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu i zagniatamy gładkie ciasto. Jeśli mocno się klei, można je troszkę schłodzić, ale nie jest to konieczne.  Ciasto rozwałkowujemy na grubość 4mm. Podczas wałkowania podsypujemy mąką

Czerwona Porzeczka