łyżki mąki ziemniaczanej. Jeśli jabłka są bardzo kwaśne można dodać do nich cukier lub inne słodzidło. Mieszamy dokładnie, by mąka ziemniaczana pokryła owoce. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i wykładamy na środek masę owocową tak, by zostało co najmniej 3 cm brzegu. Ważne, by w cieście nie było dziur i pęknięć. Jeśli takowe się pojawią należy ciasto złożyć kilka razy
Dieta bez mlekaCiasto bez pieczenia, na herbatnikach składające się z kilku owocowych warstw. Lekkie z orzeźwiającymi owocami zatrzymanymi w przezroczystej galaretce. Smaczne, letnie ciasto, które cieszy smakiem i kolorami. 150 g herbatników kakaowych 3 łyżki oleju kokosowego ok 300 g borówek amerykańskich 200 g serka homogenizowanego 4 łyżeczki żelatyny 4 łyżki wody 300 g brzoskwiń (ok 3 szt) 2 łyżki cukru
https:KKuchniaMniamOstatnio zupełnie byłam na bakier z pieczeniem ciast i przygotowywaniem słodkości. Choć to najlepszy czas na słodkie smakołyki, bo owocowy sezon w pełni, a ja nie wyobrażam sobie ciast bez owoców. W końcu zebrałam się i tak powstał pomysł na babeczki. Ciasto kakaowe zawiera cukinię, dzięki czemu babeczki są wilgotne. Krem na bazie mascarpone i czekolady wprost rozpływa się
Czerwień i błękitm.in. przyśpieszają przemianę materii. Może być bazą do mas i kremów. Z kolei wysuszony i starty miąższ orzecha kokosowego, czyli wiórki kokosowe, mogą być ozdobą ciast i tortów, a także posypką do deserów, sałatek owocowych i lodów. Wiórki kokosowe sprawdzą się także jako panierka do kotletów, czy ryb. Ponadto kokosy można łączyć z ziemniakami czy ryżem. Wspaniele komponują się też(...)spłaszczamy i smażymy na rumiano z obu stron, na średnim ogniu (muszą być usmażone wewnątrz, zbyt wysoka temperatura spowoduje za szybkie rumienienie się ciasta). Racuszki twarogowo kokosowe podajemy z czym kto lubi - z konfiturą, owocami, sosem owocowym, śmietaną, jogurtem, oprószone cukrem pudrem/stewią/ksylitolem… Z podanych wyżej proporcji zrobiłam 24 racuszki. Racuszki twarogowo kokosowe możemy podać na śniadanie, obiad
mojewypiekiinietylkonadzieniu. Na pewno zrobię jeszcze raz to ciasto i tym razem w wersji jabłkowo-cynamonowej, ale to też było pyszne. Placek wyszedł nie za słodki, bardzo owocowy i kruchy. Nie jest to może ciasto dietetyczne, ale na pewno nie zaszkodzi nam kawałek do weekendowej kawki ;) Składniki ( forma o wymiarach 26 x 21 cm) : 200 g mąki pełnoziarnistej
Healthy food explorerjestem również dostępna na Instagramie :) Jeśli macie ochotę podążać za mną, to serdecznie zapraszam :) Bardzo smaczne i długo utrzymujące wilgoć ciacho z truskawkami. Jest to ciasto na tyle uniwersalne, że w sezonie owocowym można wykorzystać każde dostępne owoce - maliny, porzeczki czy też jagody. To jak, skusicie się na kawałek? Przepis na to ciasto znajdziecie również w naszym nowym numerze magazynu
My simple kitchenprzepis cytuję na tortownicę 26-28 cm. Składniki: (cytuję za Kasią na tortownicę 26-28 cm) Ciasto: * 3 szklanki mąki * 200 g miękkiego masła * 2/3 szklanki cukru * 1 jajko * 2 żółtka * 2 łyżki gęstej śmietany 18% Warstwa owocowa: * 300 g rabarbaru * 250 g truskawek * 1/2 szklanki wody (125 ml) * 3/4 szklanki cukru * 40 g mąki pszennej(...)ilością – ciasto powinno być miękkie, delikatne i plastyczne. Ciastem wykładamy spód i boki (do samej góry) tortownicy o średnicy 26-28 cm. Tortownicę z ciastem wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy owocowej i serowej. Składniki masy serowej umieszczamy jednocześnie w misce i miksujemy tylko do chwili połączenia się składników (ok. 30 sek). Rabarbar i truskawki kroimy i zasypujemy
dom-agi.plSkończyły się truskawki, ale zaczyna się sezon na przepyszne borówki amerykańskie. Są idealne do deserów, jako przekąska, czy dodatek do płatków śniadaniowych. Postanowiłam je wykorzystać do
Ania i Marcin gotująmusem jabłkowym i świeżą żurawiną. Ciasto jest puszyste, słodkie a zarazem przyjemnie kwaśne (za sprawą świeżej żurawiny) idealne do goździkowej czy cynamonowej herbaty. Jeżeli lubicie połączenie smaków to ciasto nada się w sam raz. Składniki:200 g masła200 g cukru5 jajek3 łyżeczki proszku do pieczeniaduża garść orzechów włoskich200 g musu z dynimus z 1 jabłka350 g mąki½ szklanki świeżej(...)jabłko obieramy i kroimy na małe kawałki – wrzucamy do rondelka i gotujemy około 10 minut z dodatkiem odrobiny wody – ciągle mieszamy.Jeżeli zależy Wam na czasie, po pokrojeniu, owocowo-warzywną mieszankę możemy wstawić na 4 minuty do mikrofali, a następnie wrzucić miękkie kawałki do blendera i zmiksować na mus. Ostudzony mus przelewamy do wcześniej wymieszanych składników. Dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną
Słodkie Przyjemnościciasta.Co tylko dusza zapragnie!Dziś do tej kolekcji dołączy szarlotka z bezą. Proste i smaczne, kruche ciasto z soczystymi owocami i słodka pianka. Czego tu nie lubić?Składniki:Kruchy spód:145 g masła430 g mąki2 łyżki ekstraktu cynamonowego3 jajka100 g cukruMasa owocowa:1,5 kg jabłek2 łyżki cynamonu4 łyżki cukruDodatkowo:2 białka110 g cukru (można zastąpić 100 g ksylitolu)Sposób
Słodkie Przyjemnościpyszne ciasto upiekłam! Ma bogaty bukiet bo jest karmelowy smak samego ciasta, nuta kawowa w kremie budyniowym, owocowy akcent konfitury oraz mak i skórka pomarańczowa kojarzące się ze świętami. Przypomina trochę klasyczny metrowiec i smakiem nawiązuje do słynnych marcińskich rogali , ale jest bardziej w duchu nadchodzących wielkimi krokami świąt Bożego Narodzenia. Można je upiec także na każdą inną okazję
Smaczna PyzaCrostata z morelami i czereśniami, czyli placek owocowy na szybko. Crostata to rodzaj płaskiego, włoskiego ciasta przypominającego tartę. Crostata może być miękka lub krucha. Najczęściej przygotowuje się ją z dżemem lub owocami. Prosty, błyskawiczny, pyszny placek z sezonowymi owocami to idealna propozycja do porannej kawy. Jeśli macie kilka moreli, kilka czereśni (albo np.: malin czy jagód) to wystarczy, aby przygotować
Poezja smakusumie też są fajne, bo czas spędzam na słońcu i powietrzu :) I wakacje! Co do czereśni, przygotowałam dla Was kolejną owocową propozycję. Krucha tarta biszkoptowa z czereśniami. Jest cudownie lekko, krucha, słodka i soczysta. Macie ochotę?"Składniki:kruche ciasto:2 żółtkajajko150 g masła3 szklanki mąki pszennej100 g cukrumasa biszkoptowa:2 jajkapół szklanki cukrułyżeczka ekstraktu waniliowego3 łyżki mleka1/4 szklanki mąki pszennejdodatkowo
Słodkie Przyjemnościmasła1 jajko, roztrzepane1 łyżeczka soku z cytrynyskórka otarta z 1 cytryny1 łyżki lodowatej wody.nadzienie600 g truskawek25 g roztopionego masła50 g brązowego cukru1 łyżka mąki kukurydzianejszczypta cynamonu3 łyżki owocowego likieru (opcjonalnie)przygotowaniePrzygotować kruche ciasto: wymieszać w misce mąkę z solą i cukrem, masło pokroić na mniejsze kawałki połowę dodać do mąki, rozcierać aż do otrzymania malutkich kawałków, dodać resztę masła
Stare Garynutką pikantnego chili bądź dodatkiem ziaren soli morskiej. Zapewniam Was, że tak szalone połączenie smakowe jest naprawdę doskonałe! Dziś jednak proponuję Wam na weekend mega słodkie czekoladowe ciasto z owocowo-rumową nutką, które na pewno poprawi Wam humor! P.S. Koniecznie obejrzyjcie film pt. Czekolada , który idealnie sprawdzi się w zimny jesienny wieczór! Smacznego łakomczuchy! :) Składniki na ciasto
Sajkofanka smaku