dzisiaj u nas owocowo Zapraszamy na tartę z nadzieniem z czarnej porzeczki, z pianką i kruszonką Składniki na ciasto: - 300 g mąki krupczatki - 200 g masła - 100 g cukru pudru - 3 żółtka - szczypta soli Składniki na nadzienie: - 600 g czarnej porzeczki - 3 łyżki cukru - 3 białka - bułka tarta Składniki na kruszonkę: - 50 g mąki krupczatki - 25 g masła
Kuchenne Wariacjetakiego "podłoża" jest cała masa!Nasze wariacje na temat KRUCHEGO CIASTA BEZGLUTENOWEGObędą obiektem kolejnych postów. Oto kilka przykładów:Jakie przepisy interesują Was najbardziej? - Kruche ciasto w połączeniu w serową masą, czy z "sałatka owocową" a może nieco bardziej wykwintna odmiana? :)W komentarzach chwalcie się Waszymi pomysłami na kruche ciasto.Mile widziane zdjęcia Waszych wypieków i informacja jakie przepisy chcecie
Wypisz Wymalujrazu wiedziałem że skorzystam z gotowca ciasta francuskiego na tygodniu brakuje czasu na wszystko więc proces gotowania minimalizujemy maksymalnie :) Na weekendzie może spróbuję zrobić tartę owocową więc wtedy uskutecznię już przepis na prawdziwe ciasto do tarty - więc bądźcie cierpliwi. Na ciasto francuskie poza cukinią, która jest składnikiem głównym dodałem składniki, które lubimy i moim zdaniem idealnie spasowały do tej tarty
Smacznie Pysznie Kaloryczniemuszę przyznać, że był to strzał w dziesiątkę! :). Bez niej ciasto pewnie też wyszłoby smaczne, ale z takim kwaśnym akcentem jakim jest właśnie żurawina, ciasto nabiera charakteru i nie jest nudne. Nadzienie owocowe wzbogaciłam imbirem, co dodatkowo nadało mu "pazura" ;). Bardzo polecam do popołudniowej herbatki :). Uwaga: szybko znika ze stołu ;). Kruche ciasto: 400 g mąki pszennej 200 g masła, zimnego
Opowieści z piekarnikaBananem i Jabłkiem – Przepyszne ciastka z owocami i masą krówkową. Proste i szybkie w przygotowaniu. Pachną i smakują fantastycznie, są chrupiące, myślne i wilgotne od masy owocowej. Jeden z moich ulubionych deserów :), uwielbiam ciasto francuskie. Takie rożki można również przygotować ze śliwkami lub brzoskwiniami. Bardzo polecam… Polecam również przepis na: Ciasto francuskie ze śliwkami . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej
Mała Cukierenkakońcu serduszka, co nie?). Do przełożenia możecie użyć w sumie wielu rzeczy. Masła orzechowego, dżemu, czekośliwki, nutelli (ciii...) czy tak jak ja kremu owocowego, który jest kwaśny i świetnie przełamał słodycz ciasteczek. Standardowo, jeżeli ciasto nie chce się lepić - dodajemy jogurt. Jeżeli jest za mokre - podsypujemy większą ilością mąki. Powinno być gładkie. Wyrabiamy je najkrócej jak się(...)ciasto kruche nie przepada za ciepłem rąk. DO ROBOTY :) P.S u KOKOS'a macie 10% zniżki na hasło: czarnagodzina10 w tym na krem owocowy z którego korzystałam w tym przepisie jak i na masła orzechowe czy dżemy. Składniki na 30 sztuk: 370 g mąki orkiszowej (u mnie typ 750) 100 g masła 100 g erytrolu (najlepiej
Czarnawisienkajednak gdy tylko nadchodzi długa noc i mróz, z szafy wyjmuję ciepłe kapcie, ulubiony kubek z wąsem na korzenną pomarańczową herbatę i sięgam po kawałek pysznego ciasta. Zimą rzadziej jest to coś owocowego, no chyba, że z nutką egzotyki, wtedy się zgodzę – jest owocowo. No ale mimo wszystko jesienią i zimą mam smaka na czekoladę, a Wy? Jeżeli jesteście czokoholikami(...)orzechów laskowych1 duży suchy wafelekSposób przygotowania:Masło, mąkę i cukier wrzucamy do miski, dodajemy ekstrakt pomarańczowy, żółtka i jajko i całość szybko zagniatamy ręcznie, bądź za pomocą robota. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 minut.Po tym czasie, ciasto cienko rozwałkowujemy i przekładamy do formy od tarty. Ciasto lekko nakłuwamy aby nie urosło w trakcie
Słodkie PrzyjemnościSałatka owocowa z pysznym sosem Pyszna, kolorowa i pełna witamin sałatka owocowa to idealna przekąska na upały oraz zdrowy zamiennik dla słodyczy. Podana w efektownej miseczce z arbuza na pewno będzie hitem każdej letniej imprezy! Składniki: pół arbuza średniej wielkości sezonowe owoce np: borówki, maliny, banany, morele, brzoskwinie, winogrona, jeżyny, kiwi, ananas, śliwki, czereśnie, itp. 5 łyżek gęstego(...)NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ DANIA I PRZEKĄSKI NA PRZYJĘCIE DLA DZIECI KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Sałatka owocowa z pysznym sosem pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z ApetytemSłodki owocowy deser na każdą porę roku :) Kilka ciekawostek na temat tego "pięknego" owocu :) Gruszki, głównie ze względu na swój „kobiecy” kształt, zaliczane są do owocowych afrodyzjaków. Podane na deser, potrafią rozbudzić ukryte namiętności. Wpływają także pozytywnie na naszą koncentrację i pobudzają nasz mózg do wydajniejszego działania. To wszystko za sprawą ukrytego w nich boru. (źródło: http://www.tesco.pl/smaczna-strona)(...)borówkami. Dla dorosłych polecam ugotowanie gruszek w białym lub czerwonym wytrawnym winie. A oto kilka innych, smacznych gruszkowych propozycji: Gruszki pijaczki Karmelowe gruszki Tarta gruszkowo- orzechowa Gruszki w occie Ciasto z jagodami i gruszkami Wieprzowina w gruszkach Sernik z gruszkami Gruszki waniliowe
Tradycyjna KuchniaKolejny deser z cyklu: pysznie, owocowo i szybko :) Czyż nie wyglądają słodko? Składniki: 1 gruszka kawałek ciasta francuskiego białko do wysmarowania Wykonanie: Gruszki przekroić na połówki, ułożyć na cieście francuskim. Naciąć jak na zdjęciu poniżej, a w około wyciąć nożykiem obrys gruszki i listki. Ciasto posmarować białkiem. Piec wg informacji na opakowaniu ciasta - zazwyczaj około 15 minut w temp
Tradycyjna Kuchniaziemniaczaną mieszamy z 3 łyżkami zimnej wody i wlewamy do owoców. Gotujemy jeszcze 2-3 minuty, aż owoce lekko zmiękną. Odstawiamy do ostygnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt (około 24 x 34 cm). Wykładamy nadzienie owocowe, rozprowadzamy po całości zostawiając wolne boki. Zaczynając od dłuższego boku zwijamy ciasto w rulon, jak roladę. Następnie kroimy na 10 kawałków. Kawałki na płasko
Made By Mom And SonPiec w temperaturze 180 stopni Celsjusza około 40 minut. Czekolady połamać na kawałki i razem z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej. Rozsmarować na wierzchu ciasta. Gdy polewa lekko stężeje obsypać posypką owocową
Przepisy kulinarne babci Antoninycieszyć się świeżymi owocami. Ciasta wtedy przygotowane są bogate w kolory i smaki. To ciasto to kwintesencja lata: czerwone porzeczki, maliny i kakaowy biszkopt uzupełniają się. Ciasto jest delikatne, puszyste i bardzo owocowe. Składniki: BISZKOPT: 4 jajka szczypta soli 2/3 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki 1,5 łyżki kakao 2 łyżki oleju 2 łyżki wody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)kakao przesiać do ubitych jajek. Wymieszać do połączenia się składników. Masę przelać do małej blachę. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 18 st. C. Po upieczeniu przekroić ciasto tak aby powstały 2 warstwy ciasta. Przygotowujemy masę jasną. Budyń ugotować w mleku i 2 łyżkami cukru. Zestawić z ognia i poczekać aż wystygnie. Wiórki kokosowe wymieszać z likierem. Masło
Kuchnia w oparachdodatkiem kakao jest kolejną prostą i szybką w wykonaniu propozycją, dzięki jogurtowi ma delikatny smak i wilgotną konsystencję. W przepisie wymieniam jogurt naturalny, ale przygotowywałam już to ciasto z jogurtem owocowym, pitnym lub zwykłym i równie dobrze smakuje. Jogurtowy murzynek Składniki: 1,5 szklanki mąki 2/3 szklanki cukru 2 łyżki kakao 2 jajka 150g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka proszku(...)utrzeć z cukrem, dodać jogurt, wymieszać - do masy dodawać stopniowo przesiane składniki suche: mąkę, kakao, proszek do pieczenia i cynamon - ubić pianę z białek ze szczyptą soli, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać - ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką, piec 45-60 minut (w zależności od piekarnika i użytej formy) w 180 stopniach
Smakołyki Berenikiżyczenia jeżyny obrodziły jak nigdy. Dla mnie najlepsze są takie prosto z krzaczka, ale ja w ogóle lubię owoce w ich naturalnej postaci. Nie gardzę jednak ciastami i deserami owocowymi. Najbardziej lubię takie proste, szybkie w przygotowaniu słodkości. Toteż u mnie przepis łatwy i prawie ekspresowy. Na tyle szybki, ze Viki nie zdążyła wyjeść wszystkich jeżyn. Na delektowanie(...)można sobie poradzić. Tarta jest jeszcze smaczniejsza gdy możemy zajadać się nią w miłym towarzystwie :-) Tarta z jeżynami i kremem budyniowym składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 500g jeżyn 1 budyń waniliowy 300ml mleka 125ml śmietany kremówki 1 utrwalacz do śmietany 1 łyżka miodu wykonanie: Ciasto francuskie wyciągamy z opakowania, składamy na pol i lekko wałkujemy Można też
Przysmaki Karolkiświeżym powietrzu. W związku z tym postanowiłam upiec ciasto, które swoim kolorem i zapachem przywołuje wspomnienie letnim dni. Biszkoptowy spód, krem budyniowy i warstwa owocowa przygotowania z mrożonych, zmiksowanych truskawek. Idealnie połączenie smaków :) Ciasto proste do przygotowania i bardzo smaczne. Polecam! Składniki na blachę o wymiarach 20 x 35 cm: biszkopt 3 duże jajka niepełna szklanka zwykłego cukru
Ugotować