I prawo konsultacji z nauczycielami akademickimi - jeżeli przyjdziesz 15 minut po rozpoczęciu konsultacji to one się już dawno skończyły II prawo konsultacji - kiedy już się na
U Fiolkibudyniem kokosowym. Podekscytowany zacząłem szperać w Internecie i szukać wskazówek i przepisów na poszczególne części mojego wypieku: na ciasto, na krem budyniowy oraz na owocową […] Artykuł Tarta z agrestem i budyniem kokosowym pochodzi z serwisu Vegan Taste
Vegan TasteDzisiejsze ciasto powstało w wyniku pozbywania się zeszłorocznych zapasów. Owocowy sezon w pełni, a w naszej zamrażarce zalegają jeszcze maliny i jagody z ubiegłego lata. Pora zrobić miejsce na nowe mrożonki :) Oczywiście do ciasta można także dodać świeże maliny :) CIASTO: 3 szklanki mąki 250 g zimnego masła lub margaryny 3 żółtka 2 łyżki śmietany 18 % 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Kuchnia od dwojgaDoskonałe ciasto pomarańczowe na biszkopcie z owocami. Najpierw robimy remanent w kuchni żeby zobaczyć co możemy upiec i potem, to już łatwizna. Biszkopt: 6 jaj, szczypta
chleba naszegopora na słodkości z tymi owocami w roli głównej. Dziś pyszna galette (choć mi bardziej odpowiada polska nazwa zawarta w tytule) na kruchym cieście z dodatkiem maślanki, aromatem migdałów, cynamonu i miodu. Lekko słodka, bardzo owocowa, zdecydowanie zbyt mała, więc następnym razem koniecznie muszę podwoić porcję :) Składniki Ciasto 1 1/4 szklanki mąki 2 łyżki cukru pudru 1/4 łyżeczki proszku
Słodkie inspiracjeJabłka pieczone z bezą Jabłka pieczone z bezą, prosty przepis = pyszny efekt. Jabłka pieczone uwielbiam wręcz z każdym nadzieniem w środku i bez nadzienia
Kuchnia na wzgórzuDo mojego ślubu zostało niecałe 30 dni(!!!). Praca wre jak cholera, także nie mam totalnie czasu na nic co ze ślubem związane nie jest. Ale dziś
Słodkie Przyjemnościśrodku nadal przesmaczne, ale brakuje im tej efektownej górki. Czy to specyfika owocu tak działa, czy mój pech do wypieków z kiwi? ;) Pewnie za dużo tej owocowej dobroci pakuję do środka i ciasto nie ma siły się podnieść :) Nic to! Może i nie olśniewają wyglądem, ale za to jak brylują smakiem! Tym razem postanowiłam poeksperymentować z dodatkiem Majonezu Kieleckiego
Grunt to przepis!Rolada biszkoptowa jest jednym z naszych ulubionych rodzajów ciast. Może być jasna i ciemna, owocowa i czekoladowa, z polewą i posypana cukrem pudrem
Kuchenne Wariacjeodsłonie z szynką i serem Jabłkowe placuszki z kaszy manny z cynamonowymi ziarenkami Zapiekanka ryżowa z migdałowymi ziarenkami i bananami Kokosowe chia z owocowym musem i migdałowymi ziarenkami Owsiane ciasto twarogowe z migdałowymi ziarenkami i owocami
Słodkie okruszkiCoraz bliżej weekendu, a co z tym idzie, zaczynamy myśleć o wypiekach, które poczynimy gdy będziemy mieć trochę więcej czasu. Prawda? A może myślicie już o
Słodkie Przyjemnościkolejnej już odmiany panceksów. Obecność mrożonych malin w zamrażarce sprawi, że w okamgnieniu przygotujesz do nich pyszny mus, a banany pokrojone w cienki plasterki będą miłym owocowym dodatkiem. Składniki na 2 porcje: Ciasto: ¾ szklanki pełnoziarnistej mąki orkiszowej ½ szklanki mielonych migdałów 1 łyżka proszku do pieczenia szczypta soli ¾ szklanki mleka migdałowego (lub sojowego) 1 łyżka masła migdałowego 2 łyżki syropu klonowego
Roślinna - blog wegańskiPomimo początku jesieni, dziś publikuję dla Was przepis na ciasto z truskawkami. Dlaczego? Aby zatrzymać lato. Na straganach gdzie nie gdzie dostaniemy jeszcze późne odmiany tych
Słodkie Przyjemnościktórego dodajemy pokrojone w plasterki gruszki i starte na grubych oczkach jabłka. Dosypujemy cynamonu i doprowadzamy owoce do miękkości. Dodajemy resztę składników i odstawiamy do wystygnięcia. Ciasto rozwałkujemy jak najcieniej i nakładamy owocowe nadzienie na 2/3 powierzchni zostawiając marginesy ok 2-3 cm, by łatwiej można było zwinąć w rulonik. Smarujemy wierzch oliwą/olejem i posypujemy cukrem. Wstawiamy do nagrzanego
Karczma Honoriettywsypujemy gałkę muszkatołową a po chwili wrzucamy pokrojone w plasterki gruszki. Przykrywamy pokrywką i czekamy aż puszczą soki. Dodajemy resztę składników i odstawiamy do wystygnięcia. Ciasto rozwałkujemy jak najcieniej i nakładamy owocowe nadzienie na 2/3 powierzchni zostawiając marginesy ok 2-3 cm, by łatwiej można było zwinąć w rulonik. Smarujemy wierzch żółtkiem i posypujemy cukrem. Wstawiamy do nagrzanego
Karczma Honorietty