Rewelacyjne to mało powiedziane! Zachwycają kolorem i smakiem. Nigdy nie pomyślałabym, że pokrzywa w słodkim wydaniu pokarze tak pyszne oblicze. A poza tym ma zdrowotne właściwości
VioletoweKucharzeniekaszy, z maślaną nutą. Składniki (na 2 porcje): 100g kaszy jaglanej 250g chudego twarogu 1 jajko 100g kaszy manny 2 łyżki mąki – opcjonalnie, jeśli ciasto bardzo się klei Na sos owocowy: 250g świeżych truskawek lub innych owoców 30ml rumu 4 łyżki cukru łyżeczka ekstraktu waniliowego Dodatkowo: 2 łyżki masła łyżka cukru cukier puder do oprószenia Kaszę jaglaną opłukujemy(...)dokładnie mieszamy. Do tego, dodajemy większość ugotowanej kaszy, zostawiając około 3 łyżek na omastę. Wszystko dokładnie mieszamy, na początku widelcem, a potem krótko rękami, bo tak najlepiej wyczujemy konsystencję ciasta – powinno się dobrze lepić w kulki. Zagotowujemy duży garnek wody. Z ciasto lepimy duże kulki – najlepiej jest to robić mokrymi rękami. Wrzucamy kulki na wrzącą
Smaczna Stronarozsmarowujemy, przykrywamy drugim krążkiem ciasta.Trzecią część ciasta również rozwałkowujemy. Na drugi krążek nakładamy masę makową i przykrywamy trzecim.Tą samą czynność powtarzamy z 4 i 5 częścią ciasta, z tym, że na ostatni krążek już nie nakładamy masy.Krążki nałożone jeden na drugi dociskamy rękoma i za pomocą noża do pizzy kroimy na 16 równych części. Każdy trójkącik(...)odstawiamy na 20 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Następnie wstawiamy do zimnego piekarnika i pieczemy przez 50 – 60 min w 180°C.Galaretkę owocową rozpuszczamy wg podanej na opakowaniu proporcji.Świeżo upieczone ciasto, „malujemy” gorącą galaretkę za pomocą pędzla. Kiedy ciasto przestygnie posypujemy cukrem pudrem, lub lukrem. Rada:Brytfankę do pieczenia wykładamy papierem tak, aby wystawał
Moniki Smakołykisernik to klasyka - aż dziwne, że przez tyle lat prowadzenia bloga jeszcze go tutaj nie dodałam. Najczystsza postać tego ciasta*, sam ser, żadnego spodu i innych, zbędnych dodatków (choć oczywiście - dla chętnych - można dodać bakalie, co w moim domu nie przejdzie ;)). Wierzch sypiemy przesianym kakao, cukrem pudrem lub polewamy czekoladą. Składniki 175 g miękkiego masła 150 g drobnego cukru(...)kratkę, aż wystudzi się całkowicie). Smakuje dobrze zarówno mocno schłodzony w lodówce, jak i ciepły, podgrzany np. w mikrofalówce i podany z frużeliną wiśniową lub sosem owocowym. * zdecydowanie nie pasuje mi określenie "ciasto" do serników ;) ** ładniej się prezentuje, choć akurat nie miałam, bo piekłam w Łodzi i wlałam do prostokątnej źródło: Ciasta jak u mamy, dr. Oetker
Słodkie inspiracjeSernik na zimno z porzeczkami – najprostszy ! Sernik na zimno z porzeczkami. Uwielbiam serniki, ale te pieczone częściej opadają niż rosną, w moim obecnym piekarniku
Kuchnia na wzgórzuowocami z nalewki Ciasto to od dzieciństwa, nieodmiennie kojarzy mi się ze świętami. Bowiem w przedświątecznym okresie w domu moich dziadków, zlewano nastaw z owocowych nalewek, a same owoce wykorzystywano do wypieku ciast. Długo macerowane w alkoholu owoce, nadawały świątecznym wypiekom niepowtarzalnego aromatu i smaku, który mim upływu wielu lat, pamiętam do dziś. składniki 2 czubate szklanki mąki
Miód i pieprzdżemu truskawkowego 100% Rabarbar myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy na wielkość 1 cm. Mieszamy z dżemem. Odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie masę owocową wykładamy do blaszki na wcześniej przygotowane ciasto. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
kulinarnyswiatdomitakie racuszki drożdżowe z gruszkami chętnie sięgam co jakiś czas w kuchni. Ciasto jest wspaniałą bazą do innych owocowych farszów, np. z bananami, malinami, jabłkami. Przygotowuję je także z suszonymi owocami, najczęściej wybór pada na rodzynki, suszoną żurawinę, miechunkę (lekko kwaskowa) lub suszone daktyle i figi. Ostatnio powstała nawet wersja wytrawnych placuszków – z mrożoną kukurydzą, wyszły bardzo smaczne(...)cukrem waniliowym, odstaw na 8 minut. W misce połącz szklankę mąki ze szczyptą soli, startymi na tarce o grubych oczkach gruszkami i rozczynem z drożdży, dobrze wymieszaj, odstaw ciasto na kilka minut. Przez ten czas na patelni rozgrzej olej, nakładaj porcje ciasta łyżką, smaż na złoto z obu stron. Zachowaj odstęp, placuszki na patelni będą rosły. Podawaj od razu
Zasmakuj Kuchniciągu ostatniego roku i mimo nieustannych zmian w przepisie zawsze wychodził przepyszny. Tort Rocher robiłam z biszkoptem i z ciastem czekoladowym. Robiłam go z konfiturą owocową i bez konfitury. W biszkopcie za każdym razem zmieniałam ilość orzechów, a w kremie ilość gorzkiej czekolady. Dekorowałam go na różne sposoby(...)turach wsypujemy przesianą mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i orzechami. Używając szpatułki lub rózgi kuchennej mieszamy całość delikatnie, do momentu połączenia się składników. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy o śr 20cm , wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Delikatnie wyrównujemy wierzch ciasta. Pieczemy ok 35 – 40 min w 150 – 160ºC
Słodki Pomysłwiem, że to nie jest ciasto tylko dodatek, ale dla mnie może stanowić samodzielny wypiek. Pomysłów na dania z kruszonką jest mnóstwo. Zapewne każdy zna tradycyjne ciasta kruche z kruszonką , czy też owocowe crumble , w którym to właśnie kruszonka gra pierwsze skrzypce. Co by nie mówił, kruszonka zawsze kojarzyła mi się raczej z wypiekami na słodko. Oczywiście można ją przygotować(...)piórka. W misce wymieszaj wszystkie warzywa, a następnie przełóż je do naczynia żaroodpornego. W drugiej misce wymieszaj mąkę z masłem pokrojonym na mniejsze kawałki oraz z przyprawami. Zagniataj ciasto tak aby powstała kruszonka. Gotową kruszonką posyp warzywa. Piecz ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Podawaj na ciepło. Smacznego Artykuł Warzywa zapiekane pod wytrawną kruszonką pochodzi z serwisu
365 dni dookoła kuchnibędzie to właśnie ciasto, w którym zastosowałam kilka sprawdzonych już rozwiązań. Szybki i bezproblemowy spód z ciasteczek przykryłam musem z gorzkiej czekolady, którego ukoronowanie stanowi owocowa, najlepiej kwaskowa galaretka. Prościzna! A efekt murowany :D Ciasto czekoladowo-wiśniowe z musem i galaretką przepis na formę o wymiarach 35x25 cm Na spód należy przygotować: 300 g kakaowych herbatników 250 g rozpuszczonego masła(...)soli 2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie - ja tym razem nie dałam) 3 łyżeczki żelatyny Na galaretkę: 370 g dżemu wiśniowego z dużą zawartością owoców (ja użyłam domowego) 2 galaretki owocowe - takie na 0,5 l wody każda (najlepiej wiśniowe lub o smaku owoców leśnych) 2 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: trochę startej na grubych oczkach czekolady lub czekoladową posypkę Najpierw przygotowujemy spód
Ratunku obiadParzone ciasto ptysiowe z kremem sernikowym. Przepis dla tych którzy lubią ciastka, ptysie i sernik na zimno. Niebanalne połączenie ulubionych smaków. W porze owocowej zachęcam do użycia ulubionych owoców. Składniki na ciasto parzone: 1 szklanka wody 125g masła 1 szklanka mąki pszennej 4 jaja Składniki na masę serową: 1/2 kg twarogu trzykrotnie mielonego 1/2 szklanki cukru pudru
Słodki ZakątekCiasto „FIONA” to czerwona wersja wypieku o wdzięcznej nazwie „SHREK” 😊 Typowy przekładaniec, który składa się z biszkoptowego spodu, budyniu przygotowanego na soku owocowym, ubitej śmietany, delicji i wierzchu z galaretki. Ciasto „FIONA” jest nieco czasochłonne w przygotowaniu, ale jego smak wszystko Wam wynagrodzi, ponieważ jest lekkie i bardzo smaczne. Zachęcam do pieczenia. Składniki na formę do pieczenia o wymiarach
UgotowaćGalaretki owocowe przygotowuje się z soku owoców lub przecieru z owoców o dużej zawartości pektyn, czyli związków galaretujących. Najbogatsze w pektyny są czarne porzeczki, pigwa, oraz skórki i gniazdka nasienne z jabłek. Nieco mniej pektyn, ale wystarczająco aby przygotować z nich galaretki mają czerwone porzeczki. Galaretki w warunkach domowych można przygotować na dwa sposoby: galaretki gotowane z soków lub przecierów(...)gorące wstawiamy do garnka z gorącą wodą. Pasteryzujemy słoiki ok. 5 min. Możemy też słoiczki pasteryzować około 15 minut w piekarniku w 100 stopniach.Taka galaretka będzie doskonałym dodatkiem do ciast, deserów, naleśników i do pieczywa. The post Galaretka z czerwonych porzeczek appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprozaiczny sposób (innych możliwości nie miałam). I choć ciasto nie ma w sobie tego czegoś, tego sekretnego składnika który dodawała moja Ciocia, wyszło bardzo dobre, owocowe, lekkie. I jeżeli lubicie tak jak ja porzeczki, ciasto na pewno Wam zasmakujcie. Być może, to właśnie ten przepis zapiszecie w swoim kajeciku, który kiedyś przekażecie następnym pokoleniom? Częstujcie się. Zapraszam na Ciasto
Słodkie Przyjemności