ciasto owocowe - 4149 przepisów (strona:61/277)

łatwy, smaczny murzynek dynią przekładany z posypką kolorową... 171

tortowa 4 szklanki, proszek do pieczenia Delecta 4 łyżeczki płaskie, jajka 8 sztuk "L", maślanka 1/2 szklanki, mus z dyni 250 ml, herbata 1/2 szklanki, mocno owocowa posypka kolorowa Dekorada Delecta - ile potrzeba ciasto nie jest za słodkie, można dać z 2 lub 2,5 szklanki cukru jak lubi się mocno słodkie ciasto masło, mleko, cukier, aromat, kakao zagotować mieszając

W Mojej Kuchni Lubię
ciasto pijak z bakaliami 180

smakuje ale także długo zachowuje świeżość, więc można upiec je wcześniej.  A jako dodatek do deseru polecam gorąco Monte Santi- różowe wino zachwycające świeżym, owocowym bukietem.  *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 6 białek 150 g cukru 150 g kokosu 150 g maku 1 łyżka mąki na krem:   1 litr mleka 6 łyżek cukru pudru

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Wegańskie owsiane crumble ze śliwkami i brzoskwiniami 248

wyrazistych struktur oraz smaków. Czy istnieje lepszy jesienny deser niż chrupiące, owocowe crumble? Crumble ze śliwkami i brzoskwiniami świetnie sprawdza się również w roli deseru. Kiedy masz ochotę na szybkie “coś słodkiego” lub zaskoczy Cię niespodziewana wizyta gości, których chcesz poczęstować czymś smakowitym, to ciasto będzie idealne. Przygotowanie go zajmie Ci dosłownie parę minut a i czas pieczenia(...)kardamon. 8 Olej kokosowy mieszam z miodem, mlekiem roślinnym, dodaję do suchych składników i dokładnie mieszam. 9 Na dno formy lub kokilek wkładam mieszankę owocową a następnie na wierzchu układam mieszankę "kruszonki". 10 Ciasto wkładam do rozgrzanego piekarnika na ok. 30 minut. 11 Po wyjęciu z piekarnika odstawiam na 10 minut aż ciasto trochę przestygnie. 12 Smacznego! Wskazówki Ciasto najlepiej

Book of spells
Trifle truskawkowe 182

truskawki.  Trifle - to stary angielski deser, znany juz w XVI wieku i stopniowo modyfikowany, az do osiagniecia obecnej formy w XIX wieku. Sklada sie z ciasta biszkoptowego, owocow, custurdu (sosu angielskiego), soku owocowego lub galaretki i bitej smietany, ulozonych warstwowo.  Jak wspomnialam, nie potrafie przygotowywac slodkosci, postanowilam wiec nieco ulatwic sobie to zadanie i podobnie jak wiekszosc rodowitych(...)danie z gotowych polproduktow;) Mam nadzieje, ze nie wezmiecie mie tego za zle, ale przeciez nie zawsze jest czas na pieczenie i przygotowanie skomplikowanych deserow, a ten efektowny, owocowy deser mozna wykonac minimalnym wysilkiem, nie posiadajac obszernej wiedzy cukierniczej, bez obawy ze cos sie nie uda, a niewatpliwa zaleta trifle jest to, ze bardzo ladnie prezentuje sie w szklanym naczyniu

Codzienne Gotowanie
Pyszny kamień marsjański 135

ciasto jest wynikiem pomieszania z poplątaniem. Postanowiłam lekko zmodyfikować znany Wam już przepis na muffinki i zrobić z niego ciasto zamiast babeczek. Efekt wyszedł zadowalający, ciasto jest smaczne, wilgotne i słodkie, z owocową nutą. Co prawda wygląda jak kamień marsjańki, ale to tylko "zasłona dymna" ;-) Kamień marsjański KAMIEŃ MARSJAŃSKI 500 g mąki 300 g jeżyn 100 g cukru brązowego(...)proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Margarynę rozpuszczamy w garnuszku. Po ostudzeniu miksujemy je drugiej misce z 200 ml mleka, jajkami i cukrami. Dalej miksując dodajemy stopniowo mąkę. Ciasto powinno wyjść gęstsze od naleśnikowego, ale nie zbite. Jeśli będzie za gęste dodajemy stopniowo resztę mleka. Ciasto dzielimy na dwie części - do jednej dodajemy kakao, a do drugiej jeżyny

peggiwkuchni
Tort brownie z galaretką jabłkowo miętową 151

posmakiem kawy. Przygotowane na bazie soku jabłkowo- miętowego HORTEX  dodatkowo wzbogaca jego smak. Słodyczy nadaje krem śmietankowy z mascarpone. A całość wykańcza galaretka jabłkowo - miętowa z posmakiem cytryny. Ciasto jest obłędne w smaku. Pomimo dużej ilości kalorii warto skusić się na kawałek takiej kulinarnej poezji! Ostatnio bardzo polubiłam sport i trenuję 3-4 razy w tygodniu. Śmiało więc mogę(...)połączenia się składników. Złożenie ciasta: W tortownicy zostawiamy jeden blat brownie. Smarujemy go pastą kawową. Na nim wykładamy połowę kremu, przykrywamy drugim blatem ciasta. Górę smarujemy resztą kremu. Wokół układamy cukierki galaretki z owocowym musem. Galaretka jabłkowo miętowa: Do garnka wlewamy sok jabłkowo miętowy. Zagotowujemy go, wsypujemy galaretki. Mieszamy i odstawiamy do delikatnego stężenia. Galaretkę delikatnie przelewamy na wierzch ciasta

VioletoweKucharzenie
Czekoladowa tarta z karmelizowanymi gruszkami 172

Wyobraźcie sobie: karmelizowane gruszki z kruchym ciastem czekoladowym połączone budyniowym kremem z dodatkiem musu owocowego. Działa na wyobraźnię? A co dopiero faktyczna degustacja! Przekonam się jutro, bo przekroczyłam dzisiejszy limit kalorii. Owoce można zastąpić np. brzoskwiniami, czy tez jabłkami, ale w tym drugim przypadku nie dodałabym kakao do ciasta tylko sowita łyżkę cynamonu. Składniki: 200 g mąki pszennej(u mnie

greenscarf
Pierogi z kaszą manną – kuchnia podkarpacka 205

żeby ciepłe czekały aż przyjdziemy. Dzisiaj ich smak przenosi mnie w tamte dawne, dobre czasy. Pierogi z kaszą manną łączą lekko słodki smak farszu, ze słonym smakiem ciasta pierogowego. Ciasto przygotowuje się tak samo, jak na pierogi ruskie. Soli się je, podobnie jak i wodę. Jednak sama kasza manna, ugotowana na gęsto na mleku, posłodzona jest cukrem i okraszona masłem(...)specjały. Wymienię chociażby ryziok, kapuśniaczki czy młodą kapustę… Pierogi z kaszą manną babcia podawała nam okraszone masłem, jednak pasuje do nich również słodka śmietana lub sos owocowy. Jeśli macie swój ulubiony przepis na ciasto pierogowe, skorzystajcie z niego. Ja podaję taki, z którego ciasto wychodzi elastyczne i miękkie, dzięki czemu łatwo jest nadziewać je delikatnym farszem. Pierogi z kaszą manną

Trzeci talerz
Budyniowa tarta z figami i śliwkami 241

Dzisiejszy przepis na pyszną owocową tartę wynalazłam na blogu Kuchnia Doroty. W oryginale tarta jest ze śliwkami, ale ponieważ mamy sezon na figi, postanowiłam też dodać do niej te słodkie i niezwykle smaczne owoce. Bardzo aromatycznym dodatkiem jest też starta skórka z pomarańczy, którą dodałam zarówno do nadzienia, jaki i do kruchego ciasta. Budyniowa tarta z figami i śliwkami Składniki

Kulinarne przygody Gatity
Kora orzechowa 204

Kora orzechowa Ciasto te bardzo przypadło mi do gustu, gdyż łączy w sobie owocową nutę i orzechy. Myślę, że każdy choć raz na swej drodze spotkał się z tym ciastem. Należy one zdecydowanie do pracochłonnych, ale efekty są moim zdaniem oszałamiające. Składniki: Na ciasto orzechowe: 8 białek 200 g cukru 3 żółtka 200 g zmielonych orzechów 100 g wiórek kokosowych

My sweet a life
Ciasto wieloowocowe 183

cieście były plasterki jabłek. Oprószyłam je cynamonem. Na jabłkach rozłożyłam krążki bananowe, które obsypałam rodzynkami.   Trzecią warstwę stanowiły śliwki, które również upudrowałam cynamonem. Wierzch owocowy przykryłam puchem wiórków kokosowych. Na koniec rozłożyłam pozostałe ciasto. Rozsmarowałam równo i wstawiłam do nagrzanego piekarnika na około 40 minut.     Po wyjęciu z piekarnika wystudziłam i oprószyłam cukrem pudrem     ... pokroiłam

Kuchnia u Krysi
Ciasto pyzie 174

Ciasto to piekłam już naprawdę dawno. Znalazłam przepis w zbiorach receptur siostry Anastazji. Pamiętam jak go miałam piec, to poszukiwałam w sklepach jogurtu owocowego bez owoców, ale mi się nie udało. Kupiłam z kawałkami owoców i ciasto wyszło bez zastrzeżeń. Bardzo smakowało szczególnie dzieciom ;-) A że sezon na jabłka otwarty, więc bardzo polecam to ciasto. Składniki (blaszka 34x26cm): Biszkopt(...)szklanka mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1 kg jabłek 1 galaretka agrestowa 1 łyżka masła ewentualnie cukier do jabłek - pominęłam Masa jogurtowa: 1 litr jogurtu owocowego (bez owoców) 1 czerwona galaretka 1 łyżeczka żelatyny 1/4 szklanki wody Śmietana: 1/2 litra śmietany kremówki 2 łyżeczki żelatyny 3-4 łyżki cukru pudru Dodatkowo: paczka okrągłych biszkoptów Sposób wykonania

Kuchnia domowa Ani
Pancake 183

szklanki wody - 1 jajko - 2 łyżki cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżka oleju (u mnie olej z pestek dyni) dodatki: - serek waniliowy - dżem owocowy Przygotowanie: W misce umieszczam wszystkie składniki na ciasto i dokładnie miksuję. Patelnię lekko natłuszczam i smażę na gorącej patelni poszczególne placki. Gdy pojawiają się dziurki, przewracam na drugą stronę.   Podaję z serkiem waniliowym

Kuchnia co dnia
Co nasze dzieci potrafią zrobić w kuchni – lista według wieku 147

obieraczką lub no ż ykiem samodzielnie nakrywać do stołu ścierać na tarce czytać ze zrozumieniem przepisy używać miksera kroić nożem warzywa, owoce kroić plastry chleba, ciasta, sera itd robić kanapki tworzyć sałatki np owocowe podgrzewać dania w mikrofalówce przygotowywać lemoniadę samodzielnie hodować kiełki wycinać i przekręcać (wywijać) faworki lepić pierogi rozbijać jajka 9-10 lat szykowa ć sobie drugie śniadanie

Dorota Smakuje