ciasto na zimno - 6646 przepisów (strona:199/444)

sernik kawowy na zimno 153

Jak nie mam czasu na pieczenie zawsze w pogotowiu czekają przepisy na zimno. Szybko i efektownie :) Najważniejsze, że robi się w parę chwil i nawet niespodziewani

Gotowanie z pasją
Galaretkowy jogurtowiec 590

Ostatnio upały doskwierają więc na ochłodę stworzyłam oto taki oszukany sernik na zimno. Do jego przygotowania wykorzystałam tylko jogurt naturalny i galaretki bo akurat w domu

Monia miesza i gotuje
Chatka Baba Jagi 194

Pewnie wszyscy pamiętają to ciasto z dawnych a nawet bardzo dawnych lat ,ja ostatni raz robiłam je ponad 30 lat temu :) na zajęciach praktycznych w podstawówce

Wypieki Rene
Bulwiok podkarpacki 207

przy tym proste i pożywne. Bulwioka można jeść na ciepło i zimno. Zaraz po upieczeniu podałam go z domowa śmietana i tłuszczykiem z chudymi skwarkami. Na drugi dzień genialnie smakował odsmażony na patelni na maśle. Pychota Podziękowania dla Olika za przepis ;-* Bulwiok podkarpacki Na blachę 30/20 Składniki: Ciasto: 1/2 kostki drożdży 70 dkg mąki pszennej szklanka mleka 50 g masła

sierotka maRysia w kuchni
Sernik na zimno z malinami i galaretką 201

Panujące upały zainspirowały mnie do stworzenia deseru niewymagającego pieczenia. A mianowicie, sernik na zimno. To idealny deser na letni dzień. Ja przygotowałem go z trzema warstwami

kulinarnyJa
Sernik na zimno z jabłkami 178

Jak ktoś mnie zna, to wie: uwielbiam serniki. Jeśli są bez rodzynek - zawsze spróbuję! Sernik ten zrobiłam więc z ogromną przyjemnością ;) Spód: 300 g ciastek maślanych

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Pierogi z czerwoną soczewicą i pieczarkami 182

pomocą np. szklanki wykrawamy kola. Napełniamy je farszem i sklejamy brzegi. Ciasta nie można wałkować zbyt cienko, bo nie będzie się dobrze zlepiać na brzegach. Składniki na farsz: 300 g pieczarek 1 szklanka soczewicy czerwonej 1 cebula 3 łyżki oleju Kujawskiego tłoczonego na zimno 1 ząbek czosnku 1 łyżka natki pietruszki Soczewicę zalewamy wodą - około 2 cm nad jej powierzchnią(...)nich cała wilgoć - dodajemy posiekaną cebulkę i czosnek. Podsmażamy, aż cebulka się zeszkli. Mieszamy grzyby z soczewicą. Doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem, dodajemy natkę pietruszki. Gotowym farszem napełniamy ciasto formując pierogi. Gotowe pierogi gotujemy w osolonym wrzątku. Podajemy z podsmażoną cebulką.  Składniki na około 50 sztuk/ 6 osób Czas całkowity około 2 godziny

Przysmaki Karolki
Brzoskwiniowiec 408

zdarza mi się piec ciasta warstwowe. Zresztą M i tak woli zwykłą babkę :P To ciasto nie jest zbyt skomplikowane. Szybki biszkopt, masa serowa z owocami a na wierzchu galaretka. Smakuje, wygląda i nie zajmuje zbyt dużo czasu. Coś w stylu sernika na zimno :) A że jutro jest okazja do świętowania, można sobie takie ciacho upiec do kawki i poczęstować(...)mieszać, aż powstanie gładka i lśniąca beza a kryształki cukru się rozpuszczą. Wówczas dodać żółtka. Zmniejszyć obroty miksera i powoli wsypywać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut. Gdy biszkopt jest jeszcze ciepły zdjąć z niego papier

My simple kitchen
ciasto shrek -z delicjami, śmietankową pianką,galaretką i zielonym budyniem :-) 304

rozpuszczamy we wrzątku, studzimy. Gdy galaretka jest lekko gęsta i zimna  śnieżki ubijamy w zimnym mleku. Następnie powoli dodajemy galaretkę. Dokładnie miksujemy. Piankę wykładamy na ciastka, wyrównujemy i chowamy do lodówki no około 30 minut. Na końcu wylewamy galaretki agrestowe rozpuszczone w 750 ml wody-lekko tężejące. Ciasto najlepsze na drugi dzień. :-) I nasz shrek gotowy,pyszne,zielone ciasto

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ambasador 156

Placek jest nietypowy i pyszny. Teraz żałuję, że o nim zapomniałyśmy Na ale cóż trzeba nadrobić stracony czas i piec go częściej Może wypróbujecie go na święta? Ambasador Składniki: Ciasto: 250 g margaryny (u mnie Palma) 220 g cukru 125 ml wody 2,5 łyżki kakao opakowanie cukru wanilinowego 2 szklanki mąki 3 jajka 2 żółtka pół łyżeczki proszku(...)wrzenia i gotujemy aż cukier się rozpuści. Następnie pozostawiamy do wystudzenia. Kiedy masa będzie zimna dodajemy do niej przesianą przez sitko mąkę, proszek do pieczenia i wbijamy 5 żółtek. Wszytko dokładnie ucieramy. W drugiej misce ubijamy na sztywno pozostałe nam 2 białka. Dodajemy je do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką tylko do połączenia składników. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem

PatiGotuje
Tarta z brokułem i cukinią 207

Magda Chrupiące ciasto wypełnione po brzegi warzywami to świetny pomysł na jarski obiad. Obiecuję, że nie będziecie po nim głodni – do warzyw dodałam bardzo kremową i bogatą w białko zalewę. Spokojnie nakarmi 4 osoby lub 2 naprawdę bardzo głodne. Na zimno jest tak samo pyszna. Składniki (na tartę o średnicy XXcm): 1 i 1/4 szklanki mąki 100g zimnego masła(...)pokrojone w kostkę masło. Za pomocą noża, siekamy masło z mąką, aż utworzy się drobna kruszonka. Wtedy robimy zagłębienie, wlewamy wodę i zaczynamy wyrabiać rękami na jednolite, sprężyste ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na godzinę.   W międzyczasie możemy przygotować farsz, który musi wystygnąć przed przełożeniem do tarty. Cukinie i brokuły myjemy. Cukinie kroimy wzdłuż

Smaczna Strona
Placki z kiełbasą i pomidorami 196

stos smacznych placków gotowy. Wspaniałe z dipami! Takie ciasta można faszerować dowoli warzywami, mięsem, grzybami, przyprawami, serami. Wersje na słodko także wspaniałe - z owocami, słodkim twarogiem. Placki z kiełbasą i pomidorami to nieduże placuszki z przyprawami i cebulą smażone na oleju. Podaję je z sosem pomidorowym. Smakują na zimno i ciepło. Składniki: 2 szklanki mąki + 2 łyżki

Zasmakuj Kuchni
Kabanosy w cieście 197

bardzo szybko i nie trzeba czekać aż ciasto wyrośnie - przygotowanie zajęło mi 10 minut i od razu do piekarnika :) Dodatek keczupu (ja dałam dość grubą warstwę pikantnego) sprawia, że całość nie jest sucha i dodatkowo podkręca smak. Myślę że w wersji na ciepło stanowiłyby świetną zakąskę na różnego rodzaju imprezy, a na zimno można je zabrać nie tylko na wycieczkę

Kto ugości moich gości?
Ciasto z morelami 191

zalac wrzatkiem. Po 2 minutach przelac zimna woda, osuszyc i sciagnac skorki. Przekroic na pol. Maslo roztopic i przestudzic. Jogurt ubic z jajkami i cukrem waniliowym. Ciagle miksujac dodac stopione maslo. Dolozyc cukier, proszek do pieczenia i ponownie ubic. Na koncu dodac makie i dokladnie wymieszac. Dorzucic owoce i delikatnie wymieszac. Ciasto przelozyc na trotownice wysmarowana maslem i posypana maka

Przysmaki Karolki
Paprykowe placuszki z kaszy manny i żółtego sera 183

wersję z żółtym serem! Naprawdę są rewelacyjne i lekko chrupiące, a ciągnący się seeer sprawia, że ciężko poprzestać na kilku sztukach. Najczęściej znikają prosto z patelni, ale na zimno także stanowią świetną przekąską.  Idealnie komponują się z dowolnym sosem i różnymi dodatkami. Możecie przyrządzić je na ostro lub ziołowo! Tu nie ma ograniczeń. Koniecznie spróbujcie! (20 sztuk(...)smaku. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i za pomocą łyżki - wykładać średnie porcje ciasta. (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placki smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami (np. sosem lub posypane żółtym serem). (Na zimno również świetnie smakują

Di gotuje