Dzisiaj na obiad serwuję udziec wołowy pieczony w aromatycznych ziołach. Na ciepło zjadamy z ziemniaczkami i Wasza ulubioną surówką, a na zimno świetnie nadaje się na
Niezły Młynekzimno równie smaczny. Nic tylko zjadać! Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki oleju 1 żółtko szczypta soli 1 łyżeczka cynamony 3 łyżeczki kakao ok 0,5 szklanki ciepłej wody Farsz: 200 g borówek 150 g czekolady mlecznej Przygotowanie: Mąkę mieszamy z kakao, cynamonem i solą dodajemy żółtko, olej i mieszając dodajemy ciepłą wodę. Zagniatamy ciasto
Niezły MłynekSkoro nastały upalne dni, to mam dla Was lekki deser dla ochłody, czyli serniczek na zimno na owsianym spodzie z galaretką miętową i borówkami. Trzy warstwy smaków i wszystko bez cukru ;) Jemy, cieszymy się słońcem i niczym się nie przejmujemy :D Fit sernik na zimno Składniki na formę o średnicy 18 cm: Spód(...)gorącej wody, dodajemy do naparu z mięty i odstawiamy do ostygnięcia. 5. Na serowej masie układamy borówki i zalewamy je tężejącą miętową galaretką. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki, żeby galaretka zastygła. Smacznego
Na kulinarnym poligonieCała słodycz tych ciastek zawarta jest w marmoladzie/powidłach, których użyjemy jako nadzienia. Ciasto nie zawiera w sobie ani grama cukru, jest lekkie i kruche. Ciasteczka te "prześladowały" mnie i uśmiechały się do mnie, kiedy przeglądałam blogi kulinarne - co chwilę na nie trafiałam. :) Postanowiłam je wypróbować i nie żałuję! 200 gram mąki pszennej 200 gram twarogu 200 gram(...)powidła/marmolada do nadzienia 1. Miękkie masło (czasami w mieszkaniu jest zbyt zimno i masło pozostaje twarde, wtedy wkładam je na kilka sekund do mikrofalówki) dodajemy do mąki i wszystko razem siekamy. 2. Dodajemy rozgnieciony widelcem twaróg i ugniatamy do momentu utworzenia zwartej masy. Jeśli ciasto się klei, dodajemy więcej mąki. 3. Ciasto schładzamy w lodówce przez około
Szefowa kuchnizawsze wydawało mi się to bardzo trudne do zrobienia. Nic bardziej mylnego:) Ważne też, że taką tartę możemy odgrzać, jako drugie śniadanie w pracy, czy nawet zjeść na zimno. Zawsze smakuje świetnie! Dzisiaj moja propozycja quiche z kurczakiem, brokułami i kremowym mascarpone. Zapraszam do kuchni 50 minut 6 składniki: kruchy spód: 100 g masła 200 g mąki 1 łyżka śmietany(...)stopni i podpiec ciasto przez około kwadrans. W tym czasie serek mascarpone zmiksować z jajkami i śmietaną. Doprawić solą, pieprzem i bazylią. Podpieczoną tartę wyjąć, wyłożyć na niej kurczaka z brokułami i zalać wszystko masą z mascarpone. Wierzch posypać startym parmezanem. Piec pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Idealna na ciepło i na zimno
Ania i Marcin gotujądobrze ubić ciasto na dość lejące. Do ciasta zetrzeć skórkę ze sparzonych pomarańczy, zmiksować ciasto, wsypać obrane ze skórki jabłka cienko pokrojone na kawałeczki, odstawić na 30 minut. Na gorący kłaść łyżką porcje ciasta, lekko je spłaszczyć i smażyć na złocisto z każdej strony, odkładać na ręcznik kuchenny, podawać posypane cukrem pudrem, smakują również na zimno - najlepsze placuszki jabłkowe
W Mojej Kuchni LubięCiasto jaglane z dodatkiem suszonych śliwek. Przy słonecznej niedzieli dzisiaj w roli w głównej moja ulubiona kasza jaglana. Ostatnio szaleje z nią w kuchni i
Zdrowie i pysznie na talerzuKeto Torcik Szampański Długa tradycja hucznego świętowania Ostatków Właśnie nadszedł ostatni weekend Karnawału. Nawet nie wiem kiedy to minęło… Uznałam jednak, że należy ten
Modern Cave GirlBudyniu jest całkiem sporo, więc nawilża herbatniki już kilka godzin po przełożeniu. Po nocy spędzonej w lodówce moje ciasto było mięciutkie i trzęsące się jak galaretka :-) Być może dlatego, że przekładałam je lekko ciepłą masą, a podobno powinna być całkiem zimna, aby herbatniki zachowały choć trochę chrupkości. Sama nie wiem, czy tak by było lepiej, ale następnym razem na pewno
Arabeska waniliowadogi stawić do piekarnika nagrzanego do 180 ° C i piec przez ok 15-20 minut obserwując by ciasto nie przypaliło się za bardzo, ale było lekko złociste. Gotowe mini hot dogi wyjąć z piekarnika. Podawać na ciepło lub na zimno w towarzystwie ulubionych sosów np. pomidorowego, czosnkowego, BBQ itd. Smacznego! — BTW całości bez dodatków: 530 g, 1253 kcal
Ola la LCHFSernik na serkach homogenizowanych (bez pieczenia). Prosty, szybki, kremowy sernik idealny na każdą okazję. U nas takie ciasta znikają w mgnieniu oka. Ten sernik uwielbiają i
Słodkie okruszkiWilgotny, mocno czekoladowy sernik, z dodatkiem kaszy jaglanej. Niezwykle pyszny i sycący. Przygotowanie: 30 minut Pieczenie: 60 minut Koszt: Tanie Nie wiem który raz już
Zdrowie i pysznie na talerzuBardzo polubiłam tarty, szczegónie te wytrawne. Świetnie smakują na ciepło i na zimno a przede wszystkim do farszu można użyć różnych składników. W tej wersji do farszu wykorzystałam grillowaną cukinię, pomidory oraz mozzarellę. składniki: ciasto 250 g mąki pszennej 150 g zimnego masła 1 jajko szczypta soli farsz 500 g młodej cukinii 3-4 pomidory 2 kulki mozzarelli
Monia miesza i gotujeZestawienie najpopularniejszych przepisów w sierpniu. Witajcie. Dziś mam dla Was ranking najlepszych przepisów na mojej stronie w sierpniu. Ogólnie tamten miesiąc obfitował w przeróżne desery i
Zdrowie i pysznie na talerzuNie wyobrażam sobie weekendu bez ciasta. Nie tak, że muszę je zjeść, ja je po prostu muszę zrobić – uzależnienie jakieś chyba;) Tym razem przygotowałam mocno
Smaki Na Talerzuwykładać świeżo usmażone placki na kratkę piekarnika – zostaną ciepłe kiedy skończycie smażyć ostatnią partię ciasta. Z tej proporcji składników zawsze wychodzi mi 36 placków z jabłkami. Większość zjadamy na obiad, ale zawsze kilka zostaje – jedzone na zimno są równie delikatne, mięciutkie i po prostu pyszne! Podajcie je z odrobiną cukru pudru, sałatką owocową, albo z bitą śmietaną i sezonowymi
Karo in the KitchenWitajcie. Dziś przychodzę do Was z przepisem na PRZEPYSZNE ciasto! Połączenie dwóch rodzajów, murzynka i sernika z kaszą jaglaną jest naprawdę pyszne! Mokry środek w miękkim
Zdrowie i pysznie na talerzuznalazłam w formie filmiku a tutaj wersja pisana. Oczywiście poniżej moja improwizacja bez orzechów laskowych. Ciasto robi się mega szybko i jest bardzo pyszne! było w sam raz dla gości, na moje urodziny :) Sernik z czekolada, na zimno, na kukurydzianym spodzie spód: 5 szkl. płatków kukurydzianych 4 łyżki kakao 6 łyżek roztopionego masła Do blendera wsypujemy płatki
Dzieje kuchennej Wiewiórywysokości papilotek). W środku każdej babeczki umieścić po jednym mini kabanosku. (Powinien odrobinę wystawać ponad surowe ciasto.) Całość piec w rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 190 stopni. Podawać na ciepło lub zimno. (*) Polecam mini kabanoski Henryk Kania. Pamiętajcie, aby nie używać takich cienkich, które będą zbyt twarde. Już lepiej wykorzystać pieczone
Di gotujejaja przygotowujemy ciasto - doprawiamy odrobiną soli i pieprzem plastry cukinii maczamy w cieście (wkładałam po kilka do ciasta i wyławiałam :) ) i smażymy na mocno rozgrzanej patelni na złoty kolor z obu stron jemy na ciepło (uwaga wciąga) lub na zimno jako przekąska podobno z keczupem smakuje jeszcze lepiej ;) Smacznego
Gotowanie z pasjąSernik to bez wątpienia jedno z ciast, które najczęściej gości na naszych stołach. Dzisiaj przedstawiam niecodzienną odsłonę tego deseru. Jest on bardzo prosty w wykonaniu, a w dodatku nie wymaga użycia piekarnika. Tak, tak to znany wszystkim sernik na zimno. Jednak nie na tym polega jego niezwykłość. Jest on w 100% wykonany ze zdrowych produktów, bez użycia cukru. Więc(...)niezdrowe kalorie. Nic dziwnego, przepis opiera się głównie na twarogu i bananach, które są stosunkowo niskokaloryczne. Kremowa konsystencja oraz intensywny bananowy smak wzbogacony nutką cytrynową to kwintesencja całego ciasta. Idealny na upalne letnie dni! Ale dosyć już tego gadania, sami się przekonajcie! Składniki (na tortownicę, o średnicy 25cm): 1kg twarogu (nie ma znaczenia o jakiej zawartości tłuszczu, ja użyłam
Smiling Shrimpgalaretką i owocami. Ciasto bez pieczenia, przekładane herbatnikami więc szybkie w wykonaniu. Do ciasta możemy wykorzystać inne owoce, na przykład brzoskwinie lub porzeczki. Przepis ze strony Moje Kuchenne Rewelacje z moimi zmianami. Polecam! Sernik na zimno z truskawkami Składniki na formę 24x24cm: Na masę serową: 120 g miękkiego masła 3/4 szklanki cukru
Smak mojej kuchniserowej możemy zamienić na ziarenka wanilii, cukier z prawdziwą wanilią lub ekstrakt z wanilii. Całe ciasto jest nieskomplikowane i szybkie do przygotowania. Przepis jak zwykle z mojej ulubionej strony Moje Wypieki . Polecam! Sernik jogurtowy z morelami na zimno Składniki na tortownicę 25cm: Na spód: 140g herbatników maślanych 40 g stopionego masła
Smak mojej kuchnizajęliśmy się ziemniakami w formie dodatku, a zarazem głównego składnika dania. Wszystko zależy od kreatywności, można podać na zimno z sosem, na ciepło z surówką, albo jako dodatek do lekkiej potrawki czy gulaszu. Zapraszamy do wypróbowania pomysłu na roladę ziemniaczaną. CIASTO: 8 średniej wielkości ziemniaków 2 jaja 1,5 szklanki mąki 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka gęstej śmietany
Kuchnia od dwojgaciastem. Ciasto gęsto nakłuć widelcem, posypać bułką tartą, wyłożyć jabłka i na górę zetrzeć na dużych oczkach resztę ciasta (z zamrażarki). Piec w 180 stopniach około 1 godziny. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Szarlotka jest pyszna na ciepło i na zimno
Ala piecze i gotujepokruszonym twarogiem, cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj mąkę i wymieszaj. Ubij pianę ze szczyptą soli. Delikatnie wymieszaj z ciastem. Porcje racuchów kładziemy łyżką na rozgrzany olej. Smażymy z każdej strony na rumiano. Odsączamy na ręczniku papierowym. Podajemy na ciepło lub zimno z owocami. Smacznego
Tagebuch po polskufasoli. Piec ok. 12 minut w temp. 180 stopni. Następnie zdjąć papier z obciążeniem, lekko przestudzić. Na podpieczone ciasto wyłożyć farsz. Quiche zapiekać w 180 stopniach przez ok 25 minut, do całkowitego ścięcia jajek. Upieczony quiche podawać na ciepło lub zimno. Smacznego
Codziennik Kuchennydominowała smakiem). Taką tartę polecam na bezmięsny obiad lub kolację, a nawet sycące drugie śniadanie. Smakuje także na zimno, więc może być zabrana, np. do pracy. Zdecydowanie muszę jeszcze spróbować białych szparagów (nie wiem czy jeszcze gdzieś dostanę...). www.alma24.pl Składniki: Ciasto: 2 szkl. mąki chlebowej 1/2 kostki masła 82% 1 jajko 5 łyżek przegotowanej wody 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki
Kolorowy PrzepisownikCała kopułka na serniku obłożonym kiwi wykonana jest z galaretki - również kwiat, który jest w środku. Do zrobienia bardziej wymyślnych kwiatów trzeba użyć specjalnych narzędzi, ale
Przepisy Kulinarnedzwonek na tworzenie świątecznego menu. Jeżeli tak jak ja zawsze na Waszym stole pojawia się jedno niestandardowe ciasto (w moim przypadku jest to przeważnie eksperyment), to być może spodoba się Wam serowe cappuccino, które smakiem nieco przypomina sernik na zimno z nutą kawową, a jednocześnie kusi mlecznym smakiem. Ciacho sprawdzi się świetnie nie tylko na świątecznym stole
Fabryka pomysłówProsty pomysł na ciepłą kolację lub imprezową przekąskę. Smakują dobrze na ciepło i na zimno. Nie są trudne w wykonaniu ani pracoch łonne. Czego chcieć więcej od przekąski? :-) Polecam, polecam i jeszcze raz polecam! 1 opakowanie ciasta francuskiego 5 długich, grubych kabanosów 10 plasterków sera jajko 5 łyżek sezamu 1. Kabanosy kroimy na pół, ciasto francuskie na średniej grubości plastry
Szefowa kuchniwykładamy do blaszki, której niczym nie smarujemy. Pieczemy w piekarniku z funkcją termoobiegu w temp. 180 stopni wkładając ciasto do zimnego pieca około 40 min. Po tym czasie wyłączcie piekarnik i uchylcie drzwiczki. Tarta przed nałożeniem creme patissiere musi być zimna. Creme Patissiere czyli krem cukierniczy. To nic strasznego ma tylko fajną nazwę, mleko trzeba zagotować z przeciętą wzdłuż laską
Kuba Gotujezjedzony na gorąco lub na zimno różnie się przyswaja w naszym żołądku.Węglowodany tak własnie mają.Makaron na zimno jest dużo bardziej lekko strawny niż na gorąco.Dlatego też mówi się zawsze,że nie powinno się jeść gorącego pieczywa lub ciasta prosto z piekarnika.To węglowodany. Taka sałatka makaronowa z kurczakiem jest świetną lekką alternatywą dla obiadu na gorąco. Do włoskich
Sztuka gotowania w/g Samiryoberwać kwiatów. Do każdego kwiatu wkładamy łyżkę fety i zawijamy płatki. Tak przygotowane cukinie układamy na podpieczonym cieście i zalewamy sosem. Wkładamy do piekarnika na kilkanaście minut, aż sos się zetnie i ładnie zrumieni. Jemy na ciepło. Albo na zimno. Wieczorem na kolację. Przecież się nie może zmarnować. A jak nikt nie widzi, że podżeramy, to nie tuczy przecież;-) Spodobało
les mirabellesbabeczki kajmakowe na spotkanie skautowskie dla chłopców. Po upieczeniu zostało mi trochę masy krówkowej i surowego kruchego ciasta. Zawsze staram się jednak wszystko wykorzystać i niczego nie wyrzucać, a że nie miałam za dużo czasu zrobiłam szybki sernik na zimno na kruchym spodzie. Masy nie było zbyt wiele ale starczyło na jedną warstwę. Dwie pozostałe są z dodatkiem białej czekolady
Wiem co jemmiejsce. Piwo wymieszać z żółtkami, mielonym kminkiem, ubitą pianą z białek i lekko wymieszać. Porcje ryby moczyć w cieście i smażyć wolna na tłuszczu. Po usmażeniu wstawić rybę na kilka minut do piekarnika aby wewnątrz nie była surowa. Podawać na zimno i na gorąco
Tradycyjna Kuchniajajkiem, cukrem muscovado, a następnie z jabłkami formę żaroodporną smarujemy masłem, wsypujemy jabłka i przykrywamy trójkącikami z ciasta filo, gdzieniegdzie łyżeczką nakładamy kawałeczki masła Wstawiamy do piekarnika, pieczemy około 25 minut na złoty kolor Serwujemy na gorąco lub na zimno z lodami lub bitą śmietaną:) SMACZNEGO
Luźna Kuchniapieczoną cebulą. Zrobiłam 4 małe, ale można zrobić z tych proporcji jedną większą tartę. Są przepyszne na zimno, a więc idealne do piknikowego koszyka. Z kieliszkiem białego, wytrawnego wina - super! Inspiracją był przepis na Bon Appetit składniki ( 4 sztuki) ciasto kruche 200 g mąki 50 g masła 50 g smalcu 2 - 3 łyżki zimnej wody szczypta soli nadzienie
Stare Garykilka minut z każdej strony do lekkiego zrumienienia. Sprawdzamy patyczkiem czy nie wypływa z nich surowe ciasto. Odsączamy na ręczniku papierowym. Lekko przestudzone posypujemy mielonym ksylitolem . Mój Mały pomocnik w akcji:-) Pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno. :-) Smacznego
Smaczne Zdrowejedną z moich kulinarnych miłości. Uwielbiam je na słodko, na słono, na pikantnie. Na gorąco i na zimno. W postaci krokietów i suchych podjadanych ze sterty świeżo usmażonych. Dzisiaj postanowiłam zrobić ślimaczki z serem i zapiec je pod beszamelem. Ciasto naleśnikowe robię "na oko": 2 szklanki mleka 1 szklanka wody 2-3 jajka mąka sól, duża szczypta cukru Wszystko
Codzienna kuchnia niecodziennazauważyłam ten wydłużający się dzień. Nareszcie! Teraz już nie ma wymówek, że się nie chce, bo ciemno i zimno. Coraz cieplej, coraz jaśniej... Wiosna...? I właśnie na takie wiosenne brownie chciałabym Was dzisiaj zaprosić. Połączenie cytryny i bazylii w czekoladowym cieście zaciekawiło mnie od chwili, gdy zobaczyłam je u Pomidorowej Ani . Już sama cytryna z czekoladą jest na tyle
Pożeraczka, czyli raz adobrzemleka, śmietany i mąki oraz ekstrakt migdałowy. Wymieszaj do powstania gładkiego rzadkiego ciasta. Zalej nim wiśnie i wstaw ciasto do piekarnika. Piecz przez 45-55 min (ja piekłam 55 min.), aż lekko zbrązowieje na wierzchu. Podawaj na ciepło lub na zimno posypane cukrem pudrem. Życzę Wam smacznego! Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa
Chilli Czosnek i Oliwa