wigilijną powtarzają się te same potrawy,to magia Świąt sprawia,że barszcz co roku smakuje inaczej,że ryba smakuje lepiej i my uśmiechamy się bądź smucimy inaczej. W każdą potrawę wkładam całe swoje serce,by moim najbliższym podać to co najlepsze -moją miłość. Piernik to jedno z tradycyjnych ciast,które w moim domu obowiązkowo piecze się na Boże
Kolorowa kuchnia Elkimoja mama, teraz role się odwróciły ;) Gości na naszym stole w każde święta i rodzinne uroczystości. Jest niepowtarzalny i obok sernika "Złota Rosa" i "podwójnego sernika Oreo" jest jednym z tych najsmaczniejszych! Nie mogło go więc zabraknąć i w te święta. W tym roku zrobiłam go z dodatkiem ananasa, choć z brzoskwiniami czy truskawkami(...)równie pysznie. Jest wilgotny, kremowy, pieczony na kruchutkim spodzie, przykryty słodką, kokosową pierzynką. Palce lizać.. Gorąco polecam! Składniki: (na formę o wymiarach 35x25 cm) Ciasto kruche: 250 g mąki pszennej 150 g zimnego masła 70 g cukru pudru 1 op. cukru waniliowego (16 g) 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia 3 żółtka Masa
Nastoletnie Wypiekanieniego zadowolona, wyszedł prawie tak jak chciałam ! :) Przepis na ciasto, a także pomysł na dekorację praktycznie "skopiowałam", bo urzekł mnie domek, który znalazłam na blogu pin-upcake. W związku z tym dzisiaj wpis z serii "nacieszyć oko" bez przepisu :) Mój domek już stoi w salonie i czeka na święta, a dodatkowo przy tym cudownie pachnie
charlotte gotujestarszy tym lepszy. Dlatego ten upiekłam już tydzień przed Świętami, dzięki czemu zaoszczędziłam trochę czasu. Pierwszy raz zapiekałam piernik razem z nadzieniem i obawiałam się trochę czy środkowy placek się upiecze ale wszystko się udało. W nadzieniu jest mnóstwo bakalii, które nadają wyjątkowy smak, zwłaszcza pasują tu śliwki suszone. Ciasto owinięte w folię spożywczą trzymam w lodówce, dzięki temu
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniajuż ich nie było. Koniecznie trzeba powtórzyć pieczenie przed świętami! 1/4 szklanki miodu ( u mnie gryczany) 5 łyżek margaryny bezmlecznej 1/2 szklanki cukru pudru 1 żółtko 2,5 szklanki mąki 1 łyżeczka sody 3 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka kakao (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Rozwałkować, delikatnie podsypując mąką na grubość około 3 mm.Wycina
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieponiżej. Można je upiec nawet na kilka tygodni przed świętami. Pierniczki należy przechowywać w suchym miejscu, najlepiej w metalowym pudełku. Takie pierniczki to również świetny present pod choinkę. Jak się domyślacie pierniki są tematem przepisu miesiąca w grudniu. Zapraszam Was do wspólnego pieczenia. Przepisy na pierniki, pierniczki i piernikowe ciasta możecie dodawać w komentarzach do tego wpisu. Pierniki
codojedzeniaJuż niedługo nadejdzie najpiękniejszy, magiczny czas Świąt. Rodzina, radość, kolędy, piękne wspomnienia, zieleń choinki, drobne upominki od serca... A wszystko, to przy stole zastawionym ulubionymi, świątecznymi potrawami. Zapewne już teraz wiele osób zaczyna przygotowania do tego magicznego okresu. Wyciągacie zeszyty / książki z Waszymi sprawdzonymi przepisami na ciasta, ciasteczka, pierniczki, kutie... Szykujecie listę zakupów, na której oczywiście nie może zabraknąć
Słodkie okruszkinoworoczny trwa w najlepsze, a mak jest nieodłącznym symbolem świąt mającym przynieść dostatek na cały rok, dziś proponuję przepis na pyszne, mięciutkie bułeczki drożdżowe z nadzieniem makowym. Idealne jako dodatek do popołudniowej kawy czy herbaty. Świetnie sprawdzą się też jako drugie śniadanie w pracy czy w szkole. Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej 50 g cukru
MyCookBook.plżycie na marzenia, które nie są nasze? Święta to wyjątkowy czas. Pełen refleksji. Wykorzystaj go. Składniki: 200g mielonych orzechów włoskich 150g cukru pudru 1 małe jajko kieliszek rumu wiórki kokosowe do dekoracji Sposób wykonania: W misce ugniatamy razem mielone orzechy włoskie, cukier puder, jajko i rum. Z ciasta formujemy małe kule i obtaczamy je w wiórkach
Kuchnia Pani Wiosnymoim rodzinnym domu i obowiązkowym ciastkiem na wszystkie święta, ale chyba się wszystkim znudziły, dlatego nie mogłam sobie przypomnieć kiedy to je ostatnio zrobiłam. Jednakże w końcu są i wiecie co? Były tak pyszne, że jak już sobie przypomniałam ich smak to na pewno zacznę robić je częściej. Ciasto: 125 dag (1/2) margaryny lub masła 4 jaja
Cynamonowe szczęścieęsto za mną chodziły,ale nie miałam odpowiednich foremek.Przed świętami Bożego Narodzenia wreszcie udało mi się je nabyć.Minęło tyle miesięcy a one leżały tak bezużytecznie.Otwierając dzisiaj szufladę dosłownie do mnie przemówiły,przyszła więc odpowiednia pora.Żałuję,że wcześniej ich nie używałam,było tyle odpowiednich okazji. Przepis na ciasto wykorzystałam z książki s Anastazji Ciasto
Niespełnione zdolności kulinarneDziś nastał dzień, w którym ostatni raz przed Świętami Wielkiejnocy pozwalamy sobie na słodycze; takie małe postanowienie. Miałem robić całkiem coś innego, jednak serce mi zmiękło jak mój pierworodny rzekł "Tato, zróbmy to bardzo czekoladowe", kolejny raz już złamałem się. Mówisz i masz bąbel! Składniki jakich używamy: Na ciasto -150 gram mąki pszennej TYP550 -100 gram miękkiego masła
BaRepaswszystkie pozostałe przepisy proponowane przeze mnie dania na Święta Bożego Narodzenia.Łazanki z kapustą i grzybami są bardzo proste w przygotowaniu, jeśli ktoś chce maksymalnie skrócić czas przygotowania może wykorzystać gotowy makaron łazanki, dla mnie to jednak byłaby profanacja tego wigilijnego dania.Jak zrobić łazanki z kapustą i grzybami? Ciasto na łazanki jest identyczne jak w przepisie na kluski
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękrucho-drożdżowym cieście. Od pierwszego kęsa się w nich zakochałam - ten smak bije na głowę wszystko! Ich przygotowanie jest dość czasochłonne (jak to z pierogami bywa), ale smak wynagradza każdą minutę spędzoną w kuchni. Od tamtej pory goszczą one na naszym wigilijnym stole co roku, nawet moja Mama nauczyła się je robić, i przed Świętami przygotowuje ich spore ilości(...)pieprzem. Odstawić.Drożdże rozetrzeć ze śmietaną.Mąkę wymieszać z solą, posiekać nożem z zimnym masłem, a następnie rozetrzeć palcami jak na kruszonkę. Dodać śmietanę z drożdżami, zagnieść gładkie ciasto (w razie potrzeby dodać 1 łyżkę śmietany).Ciasto cienko wałkować, wykrawać szklanką koła. Nakładać farsz, zlepiać pierogi.Przed pieczeniem posmarować pierogi roztrzepanym jajkiem.Piec w 220 st. C. przez 15 minut.Podawa
Pożeraczka, czyli raz adobrzetylko wszystko dokładnie rozplanować i powinnam się wyrobić z pieczeniem - i zdążyć to zrobić na czas. Nie jestem pewna czy mi się wszystko uda - szczególnie jeżeli chodzi o ciasta drożdżowe - chcę poczekać do ostatniej chwili, aby wszystko było świeże i pyszne. To trudne, szczególnie, jeżeli nie wchodzi w grę poranne pieczenie. Wielkanoc spędzam w dwóch domach i z rana(...)Coś czuję, że szykuje się pracowity sobotni wieczór. Na dziś przygotowałam dla Was przepis na Wielkanocne ciasteczka czekoladowe. Bardzo fajny i szybki sposób przygotowania świątecznych smakołyków niewielkim kosztem. Jeżeli święta spędzacie razem z dziećmi tym bardziej polecam ten przepis!" Składniki:100 g masła100 g cukru pudru2,5 łyżki mleka200 g mąki pszennej50 g mąki ziemniaczanej2 łyżki kakao1
Słodkie PrzyjemnościTutaj prezentuję dania obiadowe, które publikowałam na swoim blogu.Zapraszam , może znajdziemy coś dla siebie. Miszmasz w cieście francuskim Pierś kurczaka z warzywami Mięsne kwiaty z farszem
W kuchennym oknie EwyDziś mi się przypomniała pewna rolada, którą robiła moja mama, kiedy jeszcze byłam dzieckiem. Pamiętam jak mama chowała ją, żeby mogła w spokoju doczekać świąt
The Sweet DamselWiem, trochę kalorycznie, ale bardzo smacznie i szybko. To nie pomyłka - do ciasta nie dodajemy mąki, a mimo to biszkopt wyrasta pięknie. Oczywiście można zmieniać nadzienia
Qlinarnie i QlinarnieJeśli chcemy zrobić szybki, dość efektowny i smaczny deser to wykorzystajmy gotowe kruche babeczki. Można już teraz je kupić i przygotować np. na nadchodzące święta
Proste Potrawyniestety pracowity ... Jednak znalazłam czas na gotowanie i mam dla Was propozycję na niedzielny, wykwintny deser. Idealnie nadaje się również na wystawne przyjęcia oraz wszelkiego rodzaju imprezy i święta, jeśli oczywiście - jak ja, kochacie serniki. Cudownie się prezentuje, a smakuje jeszcze lepiej ... Dzisiejszy sernik jest moją wersją Sernika Szwarcwaldzkiego. Zamiast wiśni znalazły się w nim maliny(...)rondelku na małym ogniu. Ciasteczka drobno pokruszyć. Masło wymieszać z ciasteczkami, wyłożyć dno blaszki i docisnąć dłonią. Całość włożyć następnie do lodówki, aby spód stężał. Składniki na ciasto (na blaszkę 25 cm): 700 gram twarogu półtłustego (zmielonego dwukrotnie) 3 żółtka jajek (białek nie wyrzucać, tylko odłożyć na później) 2 całe jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 kubek
Garniec Magaliekupno dyni, gdyż już pojawiają się piękne okazy patrzące i mówiące do mnie "bierz mnie i zrób ze mnie coś dobrego". I owszem, taki mam plan! Zupa-krem, ciasteczka, ciasta, desery, tarty, wszystko zrobię! A już jutro moja kochana Laura ma pierwsze urodzinki i pojawią się wyniki rekrutacji na dietetykę, więc trzymajcie kciuki z całej siły, proszę. Dzisiaj chciałabym zaproponować(...)prostsza być nie może, w smaku jest wręcz idealna. Zawsze przygotowuję ją na specjalne okazje tj. urodziny przyjaciół, święta itp. Gdybym robiła ją codziennie, a nie od święta, ważyłabym pewnie ze trzy razy więcej. Już kiedyś wspominałam Wam o niej w poprzednich postach, kiedy ją przyrządzałam, a dziś nadszedł dzień, by w końcu podzielić się
Be Fit Be Strongsię zbliżają święta to musi w domu pachnieć makowcem,ja swój już upiekłam a,że mój mąż uwielbia makowiec a ja sernik to połączyłam te dwa smaki ze sobą i wyszła pyszna tarta serowo-makowa z bakaliami ,jabłuszkiem i lukrem Składniki: na ciasto kruche: 260g mąki pszennej 150g masła lub margaryny 35g cukru 2 żółtko
Swojskie jedzonkomusiałam schować, aby dotrwały do świąt. Jeśli macie kolorowy cukier, to można delikatnie posypać ciasteczka przed pieczeniem. Składniki: • 4 szklanki mąki pszennej • 500 g masła • 2 łyżki octu • 1/2 szklanki śmietany kwaśnej • 2 żółtka Dekoracja • 2 białka • cukier kryształ do posypania Wykonanie: • Z podanych składników zagnieść ciasto. Ja wymieszałam składniki w mikserze. • Złączyć
To co kochamMeksyku są smażone koniki polne. Po zakończonym święcie mają one odwieźć dusze zmarłych do nieba. Jednak ja mam dla Was jeszcze inny, choć również tradycyjny przepis na chleb zmarłych, czyli pan de muerto. Chleb zmarłych (Pan de muerto) Pan de muerto, to prosty wypiek udekorowany kawałkami tego samego ciasta, z którego był przygotowany, uformowanymi na kształt kości. Jego wadą
Pełny talerzjestem w stanie ich wszystkich zrealizować na Święta. A poza tym moja córeczka uwielbia pierniczki, zwłaszcza nadziewane i do tych dobrała się, kiedy jeszcze były ciepłe. Z tego przepisu ciasteczka wychodzą od razu miękkie, bardzo pulchne wiec nie wymagają leżakowania. Przygotowanie ich należy rozłożyć na dwa dni, bo ciasto musi przenocować w lodówce. Połowę nadziałam powidłami a połowę
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniabardzo czekoladowo? No to co - przecież takie Święta są raz w roku :) Można zaszaleć! Babka wyjdzie Wam bez zakalca (tak przynajmniej twierdzi Autorka ;)), jeśli będziecie przestrzegać trzech podstawowych reguł : 1. składniki muszą być z temperaturze pokojowej, 2. mąka i kakao musi zostać przesiane przez sito i 3. surowego ciasta nie miksujemy za długo (najlepiej w tym przypadku
CookYourselfSzybkie, kruche idealne nie tylko na święta. Zrobicie je w kilka chwil a wieczór przed Wigilijny to idealny czas na ich zdobienie.Składniki :* 100g masła 82%* 2 łyżki cukru pudru * szklanka mąki pszennej* ziarenka z połowy laski wanilii * jajkoPrzygotowanie :Składniki zagnieść, odstawić do lodówki na pół godziny. Ciasto rozwałkować, można lekko podsypać mąką. Wycinać dowolne kształty
Magiczne Życie Marty