ciasto na swieta - 3177 przepisów (strona:128/212)

Palmiery na dwa smaki 127

już po świętach, a przecież cały rok czekaliśmy na nie hm...nigdy nie zrozumiem przemijania. Teraz trzeba pomyśleć o zbliżającym się Sylwestrze, a co za tym idzie o serwowanym jedzeniu(pomijam tych co bawią się na sali). Dziś chciałam zaproponować fajną, szybką i smaczną przekąskę. Banalną, bo z ciasta francuskiego ale też oryginalną, gdyż z niezwykłymi połączeniami. Dwa różne

Kubki smaku
GWIAZDKI CYNAMONOWE W CZEKOLADZIE 113

wiem czy dotrwają do Świąt :) SKŁADNIKI: 180 g zimnego masła 230 g mąki pszennej 40 g skrobi ziemniaczanej 90 g cukru pudru 2 łyżki gęstej śmietany szczypta soli 2 łyżki cynamonu czekolada mleczna A jak to zrobić: Wszystkie składniki wysypać na stolnicę, posiekać nożem. Krótko zagnieść, do połączenia składników. Z ciasta uformować kulę i schłodzić przez około godzinę. Ciasto

Kuchnia w opałach
Kołyska / wózek z lukru królewskiego ( instrukcja wykonania) 157

niebanalną ozdobę do każdego tortu czy ciasta.  Lukier królewski to bardzo wdzięczny materiał do pracy. Rzadsza jego wersja jest idealna do pomadowania ciasteczek i pierniczków. Ta bardziej gęsta służy do wytwarzania wspaniałych ozdób cukierniczych. Wózek wykonany z luru królewskiego był tzw. "kropką nad i" tortu, jaki wykonałam dla synka z okazji Chrztu Świętego. Idealny lukier zrobiłam z proporcji podanych

kawawszklance
Orzechy nadziewane czekoladą ( ciastka ) 163

dzieciństwa. Rozkosz, na którą czekałam przed świętami Bożego Narodzenia. Nadziane masą czekoladową były uwielbiane przez moją rodzinę. Proporcja na około 100 sztuk: - 4 szklanki mąki pszennej - 200 gr śmietany kwaśnej - 200 gr masła roślinnego / naturalnego - 1/2 szklanki cukru - 3 łyżki miodu - 2 żółtka + 1 całe jajo - 1 łyżeczka sody, szczypta soli Składniki ciasta zagnieść. Schłodzić godzinę w lodówce. Odrywać

kawawszklance
Najprostszy barszczyk czerwony z nutą pomarańczy (wegański) 194

mogę się doczekać. Chcę upiec ciasto, ciasteczka, odpić ulubione wino poziomkowe i spędzić cały ten dzień wśród najbliższych. Jeszcze tylko trochę! Buraczków wszędzie pełno, więc trzeba z nich coś dobrego przygotować. Może babeczki? Już były. Makaron? Był. W takim razie czas na zupkę! Trochę jakby świątecznie, ale nie do końca. Do świąt jeszcze trochę, ale kto powiedział, że dobrego

Be Fit Be Strong
Domowa karpatka - słodycz idealna na Dzień Dziecka, Matki i inne okazje. Na pewno wyjdą Karpaty. 313

się o przygotowanie innego kremu. Samo ciasto idealne. Wyrasta na piękne góry. Przepis na nie jest kompilacją propozycji z kilku blogów oraz mojego cukierniczego doświadczenia. Niestety przepisu szukałam dość dawno i udało mi się dotrzeć jedynie do jednego z adresów: http://kulinarnapiniata.pl/karpatka-przepis-ciasto-krem/ Wszystkiego najlepszego dla Mam, Dzieci czy też Tatusiów, których święto też wkrótce. ... oraz samej słodyczy dla wszystkich

Kuchnia po mojemu
Ciasteczka z białą czekoladą 150

odpowiadał ....tzn.znalazłam sporo i mam sporo zapisanych do wypróbowania..ale jakoś brak czasu..więc wybrałam ciasteczka szybkie do zrobienia..piekłam je w piątek...ponoć wtedy było święto czekolady ..no i czekolada była...w ciasteczkach ..biała...Pomysł na takie ciasteczka znalazłam  tutaj. Ciasteczka możecie zobaczyć także u .. Joasi ,  Asi , Danusi , Marzenki , Agnieszki , Iwonki , Danusi(...)cukrem pudrem, dodać jajko, zmiksować jeszcze chwilę, wsypać mąkę z resztą składników i wymieszać łyżką. [ nie ucierałam masła tylko wszystko razem zagniotłam rękoma]. W dłoniach formować małe kuleczki (gdy ciasto się zbyt mocno lepi można je schłodzić w lodówce), układać na blasze wyłożonej papierem, lekko spłaszczać widelcem / tłuczkiem do mięsa . Piec około 11 minut

Moje domowe kucharzenie
Krokiety z kaczką i pieczarkami 293

Moja propozycja na niedzielny obiad :)  chrupiące z wierzchu i delikatne w środku, czyli ... krokiety, a do tego barszczyk i mamy wszystko czego nam potrzeba ! Składniki

Malinowo w kuchni
Tatar ze śledzia z musztardą francuską 153

Kochani ostatnio mieliście okazję zapoznać się z książką "Ryby są Super" recenzja tutaj  . Dzisiaj wzięliśmy książkę w obroty i przedstawiamy świetny przepis Doroty Wellman

Niezły Młynek
Idealne najlepsze ciasto na pierogi + jak ozdobić brzegi pierogów 217

Wigilia i Boże Narodzenie zbliżają się wielkimi krokami, a wraz z nimi lepienie pierogów. To danie, którego nie może zabraknąć na stole. Ale jak zrobić idealne

Życie zamknięte w smaku
Na co dzien i od swieta 127

Bardzo zadko korzystam z gotowcow sklepowych, ale jest taka jedna rzecz, za ktora wrecz przepadam i nie wyobrazam sobie zeby nie miec jej w lodowce. Mowa

Przysmaki Karolki
Wypiekanie na śniadanie: chleb challah- chałka żydowska 205

szafranem. Aby była smaczna powinna trzykrotnie wyrastać w niskiej temperaturze. Szabatowe chałki tradycyjnie wykonuje się z trzech splotów, a sposób formowania i sploty różnią się w zależności od obchodzonych świąt, np. chałka okrągła - pieczona jest na Rosz ha – Szana. Jej przypominający głowę kształt symbolizuje pełnię błogosławieństw na okrągły rok, oraz dostatek. Chałka wyszła bardzo lekka i puszysta. Pyszna nawet(...)podany przez Bernadetę. Oryginał na blogu Culinary Adventures in the kitchen (click)   W mojej wersji wykorzystałam 500 gr mąki, dlatego dokonałam drobnych zmian( w nawiasach ) w przepisie. Wyrośnięte ciasto podzieliłam na pół. Następnie jedną część podzieliłam na trzy, zaplotłam warkocz jak na rysunku poniżej. Drugą część podzieliłam na 4 równe części i zaplotłam okragłą chałkę. Chlebek wzbogaciłam kruszonką wykonaną

Mia Cucina Sofieta
Dżem dyniowy z nutą pomarańczy i piernika 149

ciasta czy placków. Tak powstał ten dżem - pyszny i przywodzący na myśl świąteczny czas. :) Od kiedy zrobiłam pierwszy słoiczek dżemu pokochałam robić własne przetwory. W lodówce miałam jeszcze sporą dynię, więc zdecydowałam się poeksperymentować i stworzyć dżem z jej udziałem. W ubiegłym roku zrobiłam konfiturę pomarańczową, która wszystkim bardzo smakowała, dlatego pomyślałam o dodaniu pomarańczy. Ponieważ zbliżają się święta(...)słoiczki o pojemności ok. 300 ml oraz 3 słoiczki o pojemności ok. 200 ml. Dżem jest słodki, z wyraźną pomarańczową nutą i aromatem piernika. Wspaniały dodatek do naleśników czy ciast. Kanapki też smakują z nim wybornie - polecam! :) #Przydatne info:  Ja swoje przetwory trzymam w lodówce, ale jeśli planujecie zrobić ich więcej i trzymać w spiżarce lub piwnicy, to polecam

Cooking Monster
Ciasteczka dla Świętego Mikołaja - z masłem orzechowym i dżemem malinowym 250

dłuższą dyskusję.Jutro 6 grudnia - Mikołajki. Dzień, w którym dzieciaki czekają na prezenty od Mikołaja. W wierzeniach katolików jest to święto Mikołaja z Miry - biskupa, który pomagał biednym i potrzebującym. W kulturze masowej napływającej z Ameryki Święty Mikołaj to czerwona postać mieszkająca w Laponii wraz z elfami. Do Amerykanów Mikołaj w Wigilijną Noc przeciska się przez komin by zostawić prezenty(...)Mieszamy razem mąkę, sodę i sól. Dodajemy małymi porcjami do masy orzechowej cały czas miksując. Ma powstać miękkie ciasto.5. Na blacie rozkładamy papier do pieczenia, wykładamy na niego kulę ciasta, lekko ugniatamy dłońmi, przykrywamy kolejną warstwą papieru do pieczenia. Wałkujemy na placek grubości 0,5 cm.6.Smarujemy ciasto dżemem na całej powierzchni, po czym zawijamy w rulon. Odkładamy do lodówki

W kuchni Katie
Pierniczkowe kruche ciasteczka na choinkę bez jajek 182

nożem , dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto, uformować z niego dwie kule, rozwałkować między dwoma arkuszami papieru, odstawić na chwilę w zimne miejsce, wyciąć pierniczki i piec ok 10 minut w temperaturze 180 stopni. Białko zmiksować z cukrem do uzyskania gładkiej masy, przyozdobić pierniczki (ja użyłam do tego specjalnego pisaka)   Smacznego :) i Wesołych Świąt

zdrowa vege kuchnia
Pierniczki z agrestową konfiturą! 157

Wyobrażacie sobie Święta bez piernika? Bez zapachu korzennych przypraw i tego aromatycznego smaku? Pierniczki z agrestową konfiturą są niesamowicie oryginalne. Przenika się w nich smak lekko kwaśnego agrestu i słodkawych, ciężkich przypraw korzennych. W malutkim kawałku wyczuwamy kandyzowaną skórkę z pomarańczy, orzechy, goździki, cynamon i wanilię. Pyszności! Składniki na ciasto: 560g mąki pszennej 250g masła 360g cukru

Kuchnia Pani Wiosny
Brunsli - tradycyjne szwajcarskie ciasteczka 174

wymieszać na jednolitą masę. Rozwałkować ciasto na grubość ok. 1 cm. Za pomocą foremek wyciskać ciasteczka i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić do wyschnięcia na 5 godzin (lub na całą noc). Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 240° C przez 4-6 min. Źródło/ Inspiracja: "Palce lizać" - Słodkie Święta

Domowa Cookierenka Agi
Pierogi z kapustą i grzybami 242

kapustą i grzybami na święta. Próbowałam się ich nawet pozbyć na rzecz krokietów (narażę się pierogożercom, ale dla mnie krokiety są smaczniejsze), jednak bez rezultatu. Krokiety zostały co prawda zaakceptowane, ale... obok pierogów. W takim razie postanowiłam się z nimi zmierzyć. Okazało się, że to nie jest takie skomplikowane. Podstawą jest ciasto. Dla mnie najlepsze jest tylko

Pełny talerz
Zupa czosnkowa z klopsikami 150

Choć myśli krążą już wokół świąt, samymi planami o świątecznym menu żyć się nie da :) W tygodniu też należy, a nawet trzeba coś zjeść! Skoro jesteśmy już w temacie świątecznym, to nie mam w tym roku żadnych przepisów świątecznych, żadnych nowości, oprócz ryby po grecku, której zachciało mi się we wrześniu, jednego ciasta z makiem i uszek z barszczem

bistro mama
Pierniczki 146

nadzieję, że dotrwają do Świąt ;)!Pierniczki przepis – składniki:55 dag mąki pszennej (+ekstra do podsypywania)30 dag miodu10 dag cukru pudru12 dag masła1 jajko2 łyżeczki sody oczyszczonejprzyprawa do piernika – około 60 g lub mniej2 łyżeczki kakaoRozpuścić w rondelku masło, a jak przestygnie połączyć z pozostałymi składnikami. Wyrabiać na jednolitą masę. Rozwałkować ciasto podsypując lekko mąką, wykrawać pierniczki

UgotujmyTo.pl
Ciasteczka wielkanocne. 162

końca przekonana, czy dotrwają do świąt ;) Są pyszne! Składniki: 500 g mąki pszennej 400 g masła 150 - 200g cukru pudru 4 żółtka szczypta soli ziarenka wanilii lub zapach Wykonanie:Do przesianej z cukrem pudrem i solą mąki dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło i rozcieramy je palcami. Dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Owijamy w folię i wstawiamy

Malinowe Pocałunki