ciasto na swieta - 3177 przepisów (strona:115/212)

Niestandardowe pierniczki, czyli jaglane, bezglutenowe i z batatami 173

mąkę słonecznik. Suche składniki powoli dodawać do rondelka z masłem, olejem i miodem, wymieszać wszystko do uzyskania gładkiej masy. Ciasto podzielić na pół, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na pół godziny do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować (ciasto jest dość kruche i może się łamać) i wycinać z niego pierniczki. Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić(...)batatów, miód, olej i masło. Zagnieść gładkie ciasto i włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto wyłożyć, podzielić na części i rozwałkować na grubość około 4 mm. Wycinać kształty i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 minut w 170 stopniach. Wpis dodaję do akcji Dobrze wypieczone święta Link do filmiku

FitKot
Tort makowy 117

niesłychane emocje i każdy jest ciekaw jak smakuje. Postanowiłam z okazjii świąt zrobić tort makowy, połączyłam go z masą jajeczno- kawową, wg mnie jest to jedna z lepszych mas tortowych i wyszło przepysznie. Warto go zrobić na świąteczny stół. Zapraszam... Stopień trudności dość trudny- czasochłonny, ciasto się dość ciężko przekrawa i blaty trzeba ostrożnie przenosić są ciężkie i mogą

Kubki smaku
Pierniczki leżakujące 164

Święta, święta i już po świętach, czyli jak co roku było więcej przygotowań, niż rzeczywistych świąt i dni odpoczynku. Jutro już normalnie maszerujemy do pracy, Ci co właśnie wykorzystują dni urlopowe to prawdziwi szczęściarze i im naprawdę zazdroszczę. Nawiązując jeszcze do świąt przedstawiam przepis na pierniczki - rozpływające się w ustach, przepięknie udekorowane(...)szkl. mąki pszennej 1 łyżeczka sody 3-4 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka kakao Wykonanie: Miód rozpuszczamy z masłem, dodajemy do reszty składników, mieszamy i zagniatamy ciasto. Zagniecione ciasto wałkujemy i delikatnie posypując mąką wycinamy pierniczki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 10 minut w 180 stopniach. Należy uważać, aby nie piec zbyt długo

psgotujemy
Pierniczki drożdżowe 315

możecie je przygotować nawet w dzień przed wigilią i przez całe święta cieszyć się ich smakiem. Można je też upiec wcześniej, razem z innymi ciasteczkami czy piernikami, bo przechowywane w szczelnym pojemniku lub puszce, dodatkowo skruszeją. Pierniczki z poniższego przepisu nie są zrobione z typowego ciasta drożdżowego, jest to raczej ciasto jak na klasyczne pierniczki z sodą oczyszczoną

Smakołyki Bereniki
Bułeczki drożdżowe z owocami i kruszonka, z ciasta ziemniaczanego czyli Niedzielne Śniadanie odc.67 138

Dzisiaj obchodzimy szwedzkie święto cynamonowych ślimaczków.  Niestety w tym roku nie będę się nimi raczyć, zaplanowałam bowiem gofry czekoladowe.  Przeczytacie o nich niebawem a teraz zapraszam na wyjątkowe bułeczki, które piekłam w ubiegła niedzielę. Bardzo długo świeże ciasto drożdżowe napełnione smakowitym farszem owocowym.  Co mogłoby być lepszego?!? Przepis na ciasto znajdziecie w książkach Liski, farsz również

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zajączek wielkanocny z ciasta drożdżowego 145

razu wzięłam się do zamieszania ciasta. Przepis wzięłam z ciasta na pizzę który znajdziecie  TUTAJ WYSZEDŁ TAKI WESOŁY STWOREK IDEALNY  NA WIELKANOCNY STÓŁ ZOBACZCIE SAMI NIE BYŁABYM SOBĄ JAK NIE DODAŁABYM KOKARDKI :) I OCZKA NO I WRESZCIE SPOCZĄŁ NA TRAWCE-HIHI WESOŁYCH ŚWIĄT WIELKANOCNYCH KOCHANI

Swojskie jedzonko
Tarta z ricottą i świeżymi owocami 169

Mówiłam Wam kiedyś, że wiele lat temu serniki mogły dla mnie nie istnieć? Miłością do serowych ciast zapałałam dość późno, ale to taki rodzaj miłości, który

Plate of Joy
Pierogi z makiem i kasztanami w sosie migdałowym 169

cukru. Spróbować i dosłodzić jeśli jeszcze trzeba. Całość wymieszać z żółtkiem. Ciasto: Najlepiej wykonać według znanego przepisu: http://marciochakucharzy.blogspot.com/2013/02/klasyczne-pierogi-ruskie.html Sos migdałowy Migdały porządnie rozkruszyć, i dodać do śmietanki. Dolać miód i 2 krople aromatu migdałowego. Całość wymieszać. Pierożki podawać polane sosem Wesołych i Słodkich Świąt

MarciochaKucharzy
Propozycje na Wielkanoc 343

Wprawdzie dwa dni świąt, ale nasza polska tradycja trzyma się suto zastawionego stołu. I jak tu walczyć z tradycją? Dlatego gotujemy, pieczemy i jemy, jemy , jemy!!!!!  Zapraszam na kilka rożnych przepisów, które możemy wykorzystać na Świata Wielkanocne(...)CIASTO MAKOWE                                                                        KACZKA Z MORELA I JABŁKIEM GALARETA DROBIOWA

W kuchennym oknie Ewy
Pierniczki ze sliwkową nutką 177

Święta zbliżają się już wielkimi krokami więc najwyższa pora na pierniczki. Dziś pierwsza partia, ale to dopiero początek... Dziś do wypróbowania idzie przepis na pierniczki z powidłami śliwkowymi, ale nie jako nadzienie, ale skład ciasta. Na tyle mnie ten przepis zaciekawił, że postanowiłam, iż te pierniczki również zagoszczą na świątecznym stole.  składniki* 2,5 szklanki mąki

Mix smaku
Najlepszy piernik świąteczny 197

podstawie przepisu ewylukas z cincin. Jest przepyszny, a przepis zasługuje na rozpowszechnienie. Przygotowanie trwa 3 tygodnie. Trzeba przystąpić do dzieła na początku grudnia - jeśli ciacho ma być gotowe na święta.50 dag mąki25 dag cukru25 dag miodu30 ml wódki2 jajaczubata łyżka masłałyżeczka przyprawy do piernika2 łyżki kakao1 łyżeczka sody15 dag suszonych śliwek10 dag rodzynek50 ml kawy rozpuszczalnej100(...)naczyniu rozpuścić miód z cukrem, masłem i przyprawą do piernika. Przestudzić, wbić jajka, wymieszać. Dodać mąkę, sodę rozpuszczoną w 1/3 szklanki wody, whisky, kakao, śliwki i rodzynki. Wyrobić ciasto, umieścić w dużej keksówce wyłożonej papierem. Piec około 60 min w temp 200 stopni. Ostudzić. Wyjąć z formy, zawinąć w folię i odłożyć na 1 tydzień. Po upływie tygodnia bardzo gęsto

Praktyczna pl
CHAŁKA PSZENNA – POSTNA 250

typowo drożdżowej , jak i taką lekką, pszenną , o konsystencji pszennego chleba. U mnie mówi się na nią postna. Dziś mam dla Was właśnie na taką przepis-idealna na nadchodzące Święta Wielkanocne ( ale nie tylko! ). Jest też fantastycznym pomysłem np. na leniwe sobotnie, czy też niedzielne śniadanie. Nie jest słodka, więc śmiało można pokusić się o posmarowanie ulubionym dżemem(...)sezam – 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: W ciepłej wodzie rozpuszczamy pokruszone drożdże i cukier. Dodajemy jedno jajko i wszystko razem mieszamy. Wsypujemy przesianą mąkę i wyrabiamy ciasto ( ma się kleić i ciągnąć ). Następnie dodajemy roztopione i przestudzone masło i jeszcze wyrabiamy, do momentu aż ciasto będzie gładkie, zwarte i przestanie się kleić do dłoni. Formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy

Ostra na Słodko
Czekoladowe muffinki z bitą śmietaną i czekoladowymi jajeczkami . 130

Witajcie :) Bardzo lubię ciasta mogę nie zjeść obiadu ale kawałek ciasta muszę :) zawsze mam w domu coś do kawy no i mam czym ugościć jak wpadnie niespodziewanie koleżanka  Dzisiaj postanowiłam upiec czekoladowe muffinki , przepis na nie znalazłam w książce Małe pyszności .    Do ich upieczenia wykorzystałam papilot ek od  PapilArt . foremeczkach takich na jeden(...)może zaskoczycie swoich gości takimi cudeńkami na święta :) Zapraszam :) Składniki : 3 jajka 2o 0 ml mleka 50g roztopionego masła 200 g mąki tortowej 190 g cukru 60 g kakao 1 cukier waniliowy 2  łyżeczki proszku do pieczenia 50 g kawałeczków czekolady 300 ml śmietany kremówki 30 % 1 cukier waniliowy 1 łyżka cukru  szczypta barwnika niebieskiego szczypta

Sama słodycz i szczypta chili
Czekolada i kardamon - Świąteczne Biscotti! 205

Marzenie o biscotti towarzyszy mi od miesiąca. Właściwie, to marzenie o Toscanii, Biscotti di Prato i deserowym Vin Santo. No ale cóż, mamy grudzień i święta spędzam u Mamy :) Aby choć trochę połączyć moją głowę osadzoną w Toscanii, z resztą, która obecnie grzeje się przy mazurskim kominku - postanowiłam wyczarować świąteczne biscotti, korzenne, aromatyczne. Po prostu polskie :) Kardamon(...)dodajemy słodzik/cukier i miksujemy kolejne 5 minut. W drugiej misce łączymy wszystkie suche składniki, poza owocami i migdałami, i dodajemy je stopniowo do jajek. Po kilku łyżkach mąki ciasto staje się gęste i mikser niekoniecznie da sobie radę. Wtedy bierzemy w obroty łyżkę i ucieramy ciasto ręcznie :) Kiedy wszystkie składniki dobrze się połączą, wrzucamy do miski suszone owoce

Spektrum Smaku
Świąteczne ciasteczka - amoniaczki: Grudniowe Wyzwanie Blogerek 239

ciasto. Do części ciasta dodałam sporą łyżkę przyprawy piernikowej i dokładnie zagniotłam. Tak samo postąpiłam z dodawaniem barwników: dolewałam po kilka kropli i zagniatałam aż ciasto nabrało jednolitej barwy. Użyłam barwnika zielonego i żółtego.Odstawić do lodówki na minimum pół godziny - czym dłużej tym lepiej.Zimne ciasto dzielić na kawałki i rozwałkowywać na ulubioną grubość. Ja część ciasta(...)rozwałkowałam na grubość ciasta makaronowego, a część na grubszą. Wykrawać dowolne kształty foremkami lub radełkiem.(Po upieczeniu cieńsze ciasteczka były bardziej chrupiące, a grubsze przypominały biszkopciki.) Przed upieczeniem można posmarować je białkiem jajka i posypać cukrem. Można zrobić w nich również niewielką dziurkę, przez którą po upieczeniu i ozdobieniu, nawleczemy tasiemkę i po zawiązaniu końców takie ciasteczko możemy powiesić

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pierniczki na ostatnią chwilę (bez leżakowania) 191

Piekąc pierniczki tygodniami przed świętami trzeba uważać, aby nie zjeść ich w ciągu pierwszego dnia, przecież trudno jest oprzeć się tym malutkim cudeńkom. Ten przepis jest właśnie dla tych łakomczuchów ( takich jak ja )! Także i dla tych, którzy po prostu nie zdążyli je upiec.  Pierniczki na ostatnią chwilę , czyli takie, które nie muszą leżakować tygodniami , aby zmięknąć(...)szczyptę soli, proszek do pieczenia, kakao i dodajemy wystudzoną masę maślaną. Lekko mieszamy. Po tym dodajemy syrop cukrowy i ponownie lekko mieszamy. Następnie wbijamy jajo i wyrabiamy na jednolite ciasto. Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, aby przeszło smakami. Po schłodzeniu w lodówce ciasto będzie dosyć twarde i będzie trudno go wałkować, dlatego zagniatamy go, aż pobierze ciepło

Kuchnia Łukasza
Sernik z czekoladą i żurawiną 139

dobry, słodki początek tygodnia, c udne połączenie smaków - słodka czekolada i kwaskowa żurawina. Nie wiem jak Wam ale mnie już na myśl przychodzą święta :) Składniki: 1 kg półtłustego twarogu, 150 g cukru, 3 jajka, 3 żółtka, 2 łyżki budyniu śmietankowego (może też być waniliowy), 2 łyżeczki cukru waniliowego, 2/3 szklanki żurawiny (użyłam świeżej, ale może też być mrożona(...)Masę wyłożyć na herbatnikowy spód. Wygładzić. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (funkcja góra - dół) i piec przez godzinę (ja przegapiłam czas i troszeczkę boki za ciemne :( ). Ciasto studzić w lekko uchylonym piekarniku.  Przygotować polewę : na niewielkim ogniu rozpuścić masło w kąpieli wodnej (lub ogrzać śmietankę), dodać pokruszoną czekoladę, dokładnie wymieszać - do czasu całkowitego rozpuszczenia się czekolady

Nie tylko w kuchni
wegańskie brownie z jagodami goji bez cukru 135

Brownie z karobu, to wciąż brownie prawda? Pyszne, słodkie, lekko wilgotne ciasto. W mojej wersji zrobione z białej fasolki (tu z puszki), tofu, banana, mąki kokosowej oraz specjalnego dodatku, jakim były jagody goji. Póki co było  to najlepsze brownie mojego wykonania. Gorąco polecam przepis! Coraz bliżej Święta... Gdyby tylko spał śnieg, poczułabym tę atmosferę :c SKŁADNIKI: 100g

healthy dreams
Na słodko. Domowa piekarnia - Piotr Kucharski / KONKURS 182

dalszego kombinowania w tym kierunku, bo przepisy są bardzo fajne - ciasto czekoladowe z fasoli, placek migdałowo-jaglany z pomarańczą i lawendą, pięknie zielony "sernik" z awokado czy kokosowy "sernik" na zimno zrobiony na bazie mleczka kokosowego! Ostatni rozdział przedstawia przepisy na specjalne okazje i święta! Tu również znajdziemy kilka wyjątkowych przepisów - sernik na spodzie bezowym z sosem malinowym

Plate of Joy
Drożdżowy dyniol 134

Jakieś takie przekonanie istnieje, że Helołin to święto dyni, szczególnie w Hameryce. Wybierają, przebierają i turlają te pomarańczowe Kopciuszkowe karety. Czy taki zwyczaj ma również   Czerwony Kogucik ze Związku Farmerów Południowego Tyrolu  ? Dzisiejszy deser poobiedni i jutrzejsze ciacho do kawki! Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej, 100g margaryny mlecznej, 2 jajka w temp. pokojowej, 50g drożdży

Karczma Honorietty
Migdałowe pierniczki świąteczne 158

Takie wpisy lepiej sprawdzają się przed świętami, ale jakoś nie po drodze było mi z dodawaniem wpisów, więc pojawiają się dopiero teraz. Piekłam je pierwszy raz i są naprawdę świetne. Nie jest to wypiek dietetyczny, ale zawiera mnóstwo migdałów, a do ciasta nie wykorzystuje się mąki pszennej. Są trochę twarde i chyba najlepiej nie zamykać ich szczelnie w puszce

FitKot
Paszteciki rybne- ekspresowo 119

każde święta mamy wiele obowiązków. Począwszy od sprzątania, a skończywszy na gotowaniu. Nie zawsze zatem jest wystarczająco dużo czasu. Dlatego warto czasem skorzystać z udogodnień współczesności- gotowych potraw :) Przyznaje się szczerze, że często korzystam z gotowych ciast francuskich. Składniki: gotowe ciasto francuskie (zawinięte w rolkę) karp lub inna ryba cebula cytryna Przygotowanie: Rybę oczyścić, pokroić w dzwonki, posolić

Tradycyjna Kuchnia
Mazurek kajmakowo – kawowy 244

Muszę koniecznie nadrobić zaległości i opublikować zaległe przepisy. Święta już dawno minęły a ja jeszcze nie podzieliłam się z Wami świątecznymi przepisami.  Dzisiaj zaległy przepis na mazurka kajmakowo – kawowego z solonymi pistacjami i bezami. Polecam :-) Przepis na dużą blachę. Składniki na dużą blachę ciasta: 350 g mąki krupczatki 100 g cukru pudru 2 łyżki gęstej śmietany

Na słodko lub wytrawnie
Kruche ciasteczka - prezenciki 252

Święta to czas kiedy w kuchni jest pięknie, uroczo, słodko i pachnąco :)I właśnie z tą myślą postanowiłam zrobić ciasteczka w kształcie prezencików, które podarowałam Najukochańszej osobie na świecie D:*Wielkie podziękowania dla anyżkowo :)SKŁADNIKI:CIASTO:200 g miękkiego masła1/2 szklanki cukru pudru2 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli1 łyżka kakaoWYKONANIE:Do miski przełożyć miękkie

Serce zamknięte w formie pyszności
Paszteciki 182

całą wodę. Przyprawiamy resztą ziół, a wyciągamy ziele i liść.Ciasto wałkujemy na placki dzielimy na pół. Kładziemy farsz przy brzegu i zawijamy jak naleśniki. Kroimy na kawałki. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni i przed samym pieczeniem smarujemy paszteciki białkiem. Pieczemy na złoto. Na te święta co nadchodzą,życzę ciepła i miłości.Magicznych Świąt Bożego Narodzenia

NA MOIM TALERZU
Babka piernikowa z rodzynkami 210

mile widziane. Zapach pierników to chyba ten najbardziej kojarzący się z świętami. A wy macie swoje ulubione zapachy? Ja bym dorzuciła do tego zapach gotowanych grzybów i suszonych śliwek. Ale się rozmarzyłam a to dopiero początek grudnia. Dzisiaj barbórka więc życzenia śle do wszystkich górników Składniki: ciasto 50 g drożdży 3/4 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 2 jajka

ciastkarnia na kruchym spodzie
Pierniczki Katarzynki 176

ciasto będzie cienkie, pierniczki po upieczeniu będą twarde. Najlepiej aby grubość ciasta wynosiła od 5 mm do 1 cm.Nie należy przekraczać czasu pieczenia pierniczków, gdyż spieczone pierniczki będą twarde.Katarzynki należy upiec i  przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach (mogą być plastikowe)/puszkach na około 1 miesiąc przed świętami.Czasami katarzynki wymagają dłuższego czasu, aby zmięknąć. Wszystko zależy od wilgotności

Gospodyni Miejska