moich ulubionych, najszybszych ciast, bez pieczenia. Odchudzone dzięki serkowi zamiast bitej śmietany, budyniowi bez cukru i bez tak ogromnej ilości masła w kremie budyniowym. Robimy od lat w klasycznej wersji, ale od teraz tylko ta opcja będzie wchodziła w grę - zdecydowanie mniejsza ilość kalorii, a smak ten sam. Składniki na klasyczną blaszkę: 1 duże opakowanie herbatników pełnoziarnistych 1 duże
Czarnawisienkakilku ciast, które kojarzą mi się z Mamą i domem rodzinnym. Pamiętam jak wracała z "miasta" z woreczkiem galaretek w cukrze i pilnowała, byśmy jej nie zjedli, bo to właśnie do salcesonu. Do przygotowania prościutkie, więc raz dwa na zakupy i na niedzielę macie czekoladowy, pełen bakalii i galaretki deser. Składniki: 2 paczki herbatników 25 dkg masła
Kuchnia w czekoladzienutką orzechów. Ciasto zaliczam do tych, które pasują na nie dzielne spotkanie z ro dziną i przyjaciółmi. Spróbujcie :) Skła dniki: 1 kg sera w wiaderku 1 1/3 szklanki cukru 5 jajek (w temperaturze pokojowej) skórka otarta z połowy cytryny 14 orzechowych michałków 2 łyżki mąki ziemniaczanej łyżka kaszy manny Szczypta soli 80g masła 200g herbatników 2 łyżki
ChilliJemynaprawdę trzeba się postarać, żeby coś tutaj popsuć. Podstawowe ciasto 1,5 szklanki mąki szklanka cukru pół kostki masła 1 jajko łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany/gęstego jogurtu pół łyżeczki cukru z wanilią kilka kropli aromatu waniliowego 1/4 łyżeczki soli Dodatki pół szklanki rodzynek opakowanie herbatników aromat rumowy Masło roztapiamy na bardzo(...)tylko przyjdzie do głowy. Nie, mięso nie może być. W dzisiejszym wydaniu zdecydowałam się rodzynki wcześniej namoczone w aromacie rumowym i wrzątku (ok. 10 minut wystarczy) oraz rozdrobnione herbatniki (ale nie za bardzo, powinno chrupać). Przed dodaniem rodzynek do masy warto oprószyć je odrobinę mąką, przez co nie powinny opadać. Papierowe foremki napełniamy mniej więcej
sama złodyczserniki pieczone, na zimno lub gotowane. Jeżeli przygotowaliście danie z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach za co bardzo dziękuję. Spód 160 g ciastek herbatników 40 g masła 40 g płynnego miodu Ciasteczka pokruszyć drobno (najlepiej w malakserze) i dodać masło oraz miód. Wszystko wymieszać aż składniki się połączą. Dno tortownicy o średnicy(...)Miksować krótko. Masę wyłożyć na spód ciasteczkowy i piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C przez 1godzinę i 10 minut. Masa musi być stężona. Wyłącz piekarnik i zostaw ciasto do schłodzenia nie wyciągając. Po tym czasie zdjąć boki tortownicy i sernik schłodzić w lodówce. sernik mascarpone
O kuchni z uczuciemCytrynowy sernik na chrupiącym spodzie o smaku czekoladowych cukierków, delikatną masą serową o orzeźwiającej cytrynowej nucie i słodką opalaną włoską bezą to świetna propozycja deseru na
Szalona Kuchnia Ewelinyinspiracja Składniki: masa pomarańczowa 1 duży sok Kubuś (marchew,jabłko,brzoskwinia) 200 g masła 3 budynie waniliowe 3 łyżki cukru masa śmietankowa 350 ml śmietany 30
magiczna kuchnia KasiPozostaję w klimacie serniczków - ostatnio były mini serniczki z kakaowymi markizami i czekoladą , dziś bananowe na czekoladowym spodzie z wiórkami czekoladowymi i bitą śmietaną. Pycha! :) Składniki
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Wygląda może skomplikowanie ale jest bardzo prosta i szybka do przygotowania, dużo smaczniejsza od kupowanych wafli, polecam Składniki: 1 opakowanie wafli 1 galaretka-u mnie truskawkowa
Z Majeczką w kuchniboczne rzędy herbatników z masą utworzyły trójkąt. Lekko dociskamy i równamy górny róg trójkąta. Wkładamy do lodówki na około 3 godziny. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. W rondelku rozpuszczamy masło z cukrem i kakao. Mieszamy do połączenia składników. Zestawiamy z ognia i cały czas mieszając dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Polewę lekko studzimy a następnie polewamy nią ciasto. Ciasto kroimy
Qchnia po prostuDodaję pokruszone herbatniki i wszystko razem ucieram. Z masy formuję kuleczki wielkości orzecha włoskiego. 2. Płatki migdałowe siekam nożem. Przygotowanie ciasteczka obtaczam w płatach migdałowych. Ciastka układam na talerzu i wkładam na godzinę do lodówki. Do przygotowania trufelków wykorzystałam płatki migdałowe, które otrzymałam do testowania od firmy MAKAR . Płatki migdałowe MAKAR to doskonały dodatek do ciast, ciastek i deserów
Tradycyjna kuchnia Kasirozkruszonych herbatników. Gotową masę wykładamy na spodzie i bokach formy. Ser miksujemy razem z żółtkami i cukrem. Wsypujemy budyń. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy po łyżce do masy, mieszamy delikatnie. Gotową masę serową przelewamy równo do dwóch misek. Do jednej dodajemy kakao i dokładnie mieszamy do drugiej dodajmy aromat waniliowy. Na przygotowany spód ciasta wlewamy
ciastkarnia na kruchym spodziewidać ciasto prezentuje się całkiem ładnie, bałam się, że przy krojeniu będzie się "ciapać", a tu taka niespodzianka :) Przepis pochodzi z Moje Wypieki. Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep gdzie można nabyć produkt. Składniki na blachę 20*30 cm: ok. 2 opakowania herbatników maślanych pełnoziarnistych 1 puszka
Blondynka GotujeBywają dni kiedy nie ma ochoty piec się ciasta lub nie ma lodówce potrzebnych składników wtedy na szybko robię taki oto deserek, który znika w mgnieniu oka i jest uwielbiany przez moje dzieci i nie tylko ;) Składniki: galaretka o dowolnym smaku 250 ml śmietany kremówki 30% pół tabliczki czekolady mlecznej 1 łyżeczka kakao ciemnego(...)łyżeczki cukru pudru około 100 g herbatników 1 zagęstnik do śmietany Przygotowanie: Galaretkę rozpuszczamy w mniejszej ilości niż jest na opakowaniu- ja rozpuszczam w półtorej szklanki. Gdy galaretka zacznie ostygnie przelewamy ją do 4 kieliszków (używam kieliszków do szampana) i wstawiam do lodówki, ale nie na prosto tylko lekko przechylam aby galaretka stężała pod skosem
Amatorka kuchennaCiasto ambasador to typowy przekładaniec, czyli ciasto, które składa się z kilku warstw. Przyznaję, że nie chciało mi się go robić, bo pomimo, że jest proste to trochę trwa zanim całość będzie złożona. Skusiłam się jednak, bo zostało mi trochę brzoskwiń w puszcze. Jak się łatwo można domyśleć, decyzja była trafiona w dziesiątkę. Jednak te ciasta przekładane mają coś(...)należy je delikatnie odsączyć) herbatniki: około 12 sztuk jeżeli brzoskwinie mamy z puszki to w ich soku możemy zamoczyć herbatniki. Brzoskwinie kroimy w dość małe kawałki. Każdy herbatnik moczymy w soku z brzoskwiń (lub zamiennie w kawie, ewentualnie można namaczanie pominąć) i układamy jeden przy drugim na masie budyniowej. Na herbatniki wysypujemy pokrojone brzoskwinie i foremkę znów
RelaxtimeDeser z lat 80 – hit. Kiedy na półkach sklepowych nie było czekolad i dobrych słodyczy, mamy robiły właśnie taki blok. Obok wafli przekładanych niekwestionowany hit z
To co lubię - gotuję i polecamświecie będzie ciasto bez pieczenia. Po godzinie w lodówce można już delektować się puszystym, zimnym i wyjątkowo smacznym sernikiem. W wersji oryginalnej przygotowywany jest ze śnieżką, której ja osobiście wyjątkowo nie lubię, dlatego postanowiłam zamienić ją śmietanką. Zapraszam po przepis :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Śnieżny puch Składniki Składniki na blaszkę o wymiarach 24×36 cm: 20 herbatników (petitki
To co lubię - gotuję i polecamPyszny i łatwy do zrobienia deser jogurtowy. Można go przyrządzić również z innymi owocami. Idealny na letnie gorące dni. Lekki i orzeźwiający. SKŁADNIKI: 1 KG JOGURTU
Pani M - kuchnia smakowitagorzka czekolada Herbatniki przełóż do misy malaksera. Zmiksuj je dość drobno. Jeśli nie masz malaksera możesz włożyć ciastka do woreczka foliowego i zmiażdżyć je za pomocą wałka. Masło zmiksuj z cukrem pudrem oraz olejkiem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodawaj do niej kolejno kakao, miód oraz pokruszone ciastka. Miksuj aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Z ciasta formuj małe
365 dni dookoła kuchniukładamy herbatniki. Na ciastka wkładamy masę sernikową i wyrównujemy. Na serniku układamy kolejną warstwę ciastek. Odstawiamy do wystudzenia a potem wstawiamy do lodówki. Dwie galaretki rozpuszczamy w 1szkl gorącej wody i odstawiamy do przestygnięcia. Zimną śmietankę ubijamy na puszystą masę i dolewamy rozpuszczone galaretki, jeszcze chwilę miksujemy. Przekładamy masę śmietankową na sernik i wyrównujemy. Wstawiamy ciasto do lodówki. Pozostałe
słodkie i nie tylko historie kulinarneBłyskawiczna czekoladowa rolada bez pieczenia. W smaku idealna. Robię ją dość często, aż zdziwiłam się kiedy okazało się, że nie zawitała jeszcze na moim blogu ;-) Składniki
Zielona KuchniaSernik Snickers Bardzo łatwa i szybka wersja sernika, i to jakiego...z dodatkiem kajmaku, solonych orzeszków i czekolady. I wszystko utopione w serze, ułożone na warstwie
na moim stole...soli Składniki ciasta zagnieść. Schłodzić godzinę w lodówce. Odrywać małe kawałeczki. Układać w otworach rozgrzanej patelni, smażyć po 2 minuty z każdej strony. Masa czekoladowo-ciasteczkowa: - 200 gr masła roślinnego - 6-8 łyżek cukru - 4 łyżki kakao - 1/3 szklanki mleka - szczypta soli - 1 i 3/4 szklanki mleka w proszku - szklanka okruchów z pieczenia ciasteczek / pokruszonych herbatników Masło, cukier
kawawszklancepracy. W cieście, poza malinami, wylądowały również morele - kupiłam niedawno koszyczek bardzo dorodnych i dojrzałych, i zastanawiałam się, do czego by je tutaj wykorzystać. A czas uciekał! Pomyślałam więc, że razem z wanilią i jogurtem skomponują się znakomicie. Na wierzch przygotowałam delikatny mus malinowy na kremówce - zawsze się sprawdza, z każdymi owocami. Na spód, zamiast zwykłych herbatników, dałam czarne
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDziś kolejny sernik, wczoraj upiekłam dwa :) a w sumie to trzy, bo dwa takie same. Musiałam spożytkować biały wiejski ser, ponieważ za późno było na jego
Kolorowy PrzepisownikŁom czekoladowy to słodycz, którą dobrze znacie. Niezwykle słodki, mocno kakaowy, nabity bakaliami. Łom dla nas to smak minionych chwil...Były Wasze przepisy , a dzisiaj nasz
Anioły w kuchni