Przedstawiam Wam atrakcyjnie wydany blok czekoladowy znaleziony w przepisach u Nigelli, nieco zmodyfikowany przeze mnie. Intensywne kolory pianek marshmallows w połączeniu z
Z MarcepanemPrzepyszny w smaku sernik, którego można jeść bez końca.... ;-) Zapraszam do wykonania! SKŁADNIKI: - 1/2 kg twarogu sernikowego - 1/2 szklanki cukru - 2 galaretki cytrynowe - garść drobno
WielopokoleniowoLubię sobie tak czasem poeksperymentować jak np. z tym ciachem niby znane i sprawdzone smaki ale w zestawieniu jakiego jeszcze nie robiłam. Delikatny, cienki biszkopt , a
Cynamonowe szczęścieSezon winogronowy w pełni. Pomysłów na pyszności z ich wykorzystaniem nie brakuje. U mnie kolorowe kuleczki wskoczyły do masy serowej i
Zakamarki mojej kuchniPrezentuję Wam dziś przyjemność dla oka i rozkosz dla podniebienia delikatny krem z dużą dawką ciasteczek oreo. Dzięki życzliwości marki Dom Akcesoria i Bogutynmlyn w mojej
Podróż w kulinariaSernik na zimno z arbuzem Sernik z arbuzem to mój mały eksperyment. I można powiedzieć, że całkiem udany. Sernik wyszedł bardzo delikatny, lekko orzeźwiający i co
na moim stole...Mazurki to słodycz, lekki orzechowy pod warstwą roztopionej czekolady i migdałów. Pyszne orzechy włoskie znajdziecie w Owocowym Raju . Składniki: 10-12 białek 25
Apetyczna babeczkasmaku Masło roztopić. Herbatniki zmielić na piasek i wymieszać dokładnie z płynnym masłem. Tortownicę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ją masą z herbatników mocną ją ugniatając. Następnie schłodzić w lodówce. Ser zmielić trzykrotnie w maszynce, dodać puree z dyni, cukier i ucierać. Kiedy masa będzie miała jednolitą konsystencję dodawać po jednym jajku(...)dół wstawić brytfannę z gorącą wodą. Sernik piec 30 minut (użyłam programu bez termoobiegu), po czym zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec kolejne 50 minut. Na wierzchu ciasta rozsmarować malinowy sos i zapiekać jeszcze przez 10 minut w 180 stopniach. Powoli studzić nie wyjmując z piekarnika, następnie włożyć na noc do lodówki i podawać następnego dnia. Smacznego
Zapiski Młodej ŻonyLato to okres, gdy lubimy jeść różnego rodzaju ciasta z owocami. Jednak nie zawsze mamy czas, aby je upiec. W tej sytuacji idealnym rozwiązaniem są desery przygotowywane w pucharkach. Dlatego dzisiaj mam dla Was propozycję na mini serniczki z musem z mango i limonki. Jest to lekki, orzeźwiający deser doskonały na upalne dni! : ) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki(...)śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 70 g herbatników 35 g masła 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżeczki cukru pudru 1 limonka 1 mango (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Herbatniki dokładnie rozdrobnić, dodać roztopione masło i wymieszać. Rozłożyć do 3 pucharków (lub 4 mniejszych) i lekko przyklepać. 2. Do śmietanki dodać cukier puder z cukrem waniliowym i ubić
Danka Pichciblenderze/malakserze na piasek. W garnuszku umieścić masło, cukier i wodę. Podgrzewać mieszając, do całkowitego rozpuszczenia masła i cukru i połączenia wszystkich składników, zagotować. Zdjąć z ognia, dodać zmielone herbatniki i dokładnie wymieszać. Jeszcze ciepłą masę przełożyć na folię aluminiową i rozsmarować na kształt kwadratu o boku około 28 cm ( początkowo masa może się trochę kleić do dłoni(...)chwili stanie się bardzo plastyczna i z łatwością da się formować w pożądany kształt ). Aby uzyskać równy na całej powierzchni kwadrat, pomagałam sobie szklanką, przy pomocy której wyrównywałam ciasto. Masa jasna: Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Dodać wiórki kokosowe, zmiksować. Na koniec dodać alkohol i krótko zmiksować. Masę kokosową rozsmarować równo na masie kakaowej. Obie
Opowieści z piekarnikaCiasto bez pieczenia, szybkie, idealnie sprawdzi się jako mały torcik, wspaniały na każdą okazję! Kinder Country to bomba kalorii, ale na jeden kawałek od czasu do czasu można sobie pozwolić, bo naprawdę warto! :) Zapraszam! :)) Składniki: 400 ml kremówki 36% 250 g serka mascarpone 4 szkl pszenicy ekspandowanej (3 szkl do masy, 1 szkl do posypania na wierzch) 150 g herbatników
Trufelkowociastem i przypomina mi dzieciństwo. Przygotowuje się go w prosty sposób, a smakuje wyśmienicie - obiecuję Wam, że szybko zniknie ;) ..... Coś pysznego dla każdego, nie tylko dla wielbicieli serów! Składniki : 2 kostki sera białego - twaróg półtłusty (60 dag) 1 szklanka białego cukru 16 g cukru waniliowego 0, 5 g margaryny (3 łyżki) 2 żó łtka 1 serek waniliowy (200 g) Herbatniki
Projekty ze smakiemPOJEMNICZKACH PO OK. 0,5 L I CIESZĘ SIĘ SMAKIEM TRUSKAWEK PRZEZ CAŁY ROK,POLECAM TEN PRZEPIS BO JEST PROSTY I SZYBKI DO ZROBIENIA-A POSMAKUJE KAŻDEMU do tego ciasta potrzebne są tylko żółtka ale ja nie wyrzucam białek tylko daje do woreczka i mrożę,i potem wykorzystuję np. do tarty cytrynowej którą uwielbiam i również polecam -przepis na nią(...)znajdziecie kliknij tutaj SERNIK NA ZIMNO SKŁADNIKI: 1 kg sera w wiaderku(sernikowego) 1 szkl.cukru 1 op.cukru waniliowego 100g masła 5 żółtek 3 płaskie łyżki żelatyny 250 g herbatników lub biszkopty 2 galaretki truskawkowe(lub inne w zależności jakie dajecie owoce) 0,5 l zmiksowanych truskawek(lub jakieś inne owoce na wierzch ) PRZYGOTOWANIE: kwadratową blaszkę lub naczynie żaroodporne
Swojskie jedzonkopoprzednim poście, chodził za mną ten nieszczęsny sernik, aż znalazłam przepis, a nawet dwa. Ten drugi był tak nietypowy i intrygujący, że po zrobieniu jednego ciasta chciałam spróbować drugie. I oczywiście wypróbowałam. Był tak nietypowy, że musiałam sprawdzić czy mi się uda.Sernik z żelatyną i do tego zwinięty w roladę:) Oczywiście, że się uda. A moje dzieciaczki(...)stwierdziły, ze jest pyszny i smakuje jak lody. Składniki: 75 dag białego sera 1 szklanka cukru- u mnie nie pełne 2 żółtka 4 łyżeczki żelatyny 2 opakowania herbatników 10 dag posiekanych orzechów włoskich aromat pomarańczowy lub wanilia 10 dag masła Wykonanie : Ser zemleć, herbatniki pokruszyć, żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Żółtka utrzeć z cukrem na parze, dodać
Ciasteczkowy Potwórciasta mozaikowego albo po prostu bloku czekoladowego (korzystałam głównie z tego przepisu). Proste, smaczne i użyteczne, jeśli ma się nadmiar orzechów:) I jak się okazuje bardzo popularne- a my musieliśmy przelecieć pół Europy, żeby je poznać:) Zapraszam do próbowania! BLOK CZEKOLADOWY 125g masła 250ml mleka 3 łyżki kakao 3 łyżki cukru 100g ciemnej czekolady 1 paczka (około 250g) maślanych herbatników
les mirabellespieczenia z truskawkami: Składniki: 2 x po 150 g serka Almette fruit z Jagodą i Maliną 2 łyżeczki żelatyny 50 ml mleka 100 g masła 2 łyżki kakao herbatniki jasne typu petit beurre truskawki Polewa czekoladowa: 125 g masła 2 łyżki wody + 1 łyżeczka żelatyny (namoczyć) 1/2 szkl. cukru pudru 3 czubate łyżki kakao Przygotowanie: Najpierw przygotowujemy polewę, rozpuszczamy(...)folii aluminiowej układamy część masy serowej, na których układamy równo duże umyte, osuszone truskawki bez szypułek, które przykrywamy resztą masy serowej. Podnosimy folię z obu stron i składamy z ciasta tzw. „chatkę”, Smarujemy tak ułożone ciasta resztą polewy i zaciskamy mocno u góry brzegi folii. Odstawiamy ciasto na noc do lodówki. Następnego dnia wyjmujemy je z folii, kroimy w plastry
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię