czym przelewamy ciasto do dobrze wysmarowanych tłuszczem i ewentualnie wysypanych bułką tartą, dwóch podłużnych form na babki (średniej wielkości około 11 x 25cm). Babki makowe pieczemy w 180 ⁰ C około 60 – 80 minut. Uwaga: podczas pieczenia najlepiej nie otwierać piekarnika, może to spowodować zakalca. Z pozostałych żółtek można między innymi upiec: - Rafaello na herbatnikach , - ciasteczka komercyjne
Smakowy RajMoje smaki z dzieciństwa, dzisiaj w odmienionym wydaniu, bo zamiast cukru użyłam podkarpackiego miodu spadziowego, a do tego wspaniałe orzechy laskowe z ekologicznych sadów.
Apetyczna babeczkaPolewa: 100g (tabliczka) białej czekolady, 25 g masła lub 25 ml śmietanki kremówki Sposób przygotowania: Herbatniki i kakao dokładnie zmiksować. W rondelku rozpuścić masło, przestudzić, dodać do zmiksowanych herbatników i dokładnie połączyć na jednolitą masę. Wyłożyć na dno wysmarowanej i wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (średnica 24 cm), dokładnie ugnieść i docisnąć przy brzegach. Wstawić do lodówki(...)Masę wyłożyć na herbatnikowy spód. Wygładzić. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (funkcja góra - dół) i piec przez godzinę (ja przegapiłam czas i troszeczkę boki za ciemne :( ). Ciasto studzić w lekko uchylonym piekarniku. Przygotować polewę : na niewielkim ogniu rozpuścić masło w kąpieli wodnej (lub ogrzać śmietankę), dodać pokruszoną czekoladę, dokładnie wymieszać - do czasu całkowitego rozpuszczenia się czekolady
Nie tylko w kuchnikartki przesłanej mi przez Monikę i dodam jeszcze zdjęcia zrobione przez nią. Składniki: 200 g wiórków kokosowych ½ szklanki ciepłego mleka 250 g masła 1 szklanka cukru pudru 750 g herbatników ½ szklanki wody 3 łyżki kakao ½ szklanki cukru Sposób wykonania: 200 g masła utrzeć wraz z cukrem pudrem , wiórkami kokosowymi i mlekiem na jednolitą masę a następnie odstawić(...)Zagotować ½ szklanki wody, dodać do niej kakao, cukier, 50 g masła, całość zdjąć z ognia wystudzić i dodać zmielone ciastka a następnie zagnieść tak aby powstało jednolite ciasto. Gdyby ciasto nie chciało się zagnieść i kruszyło się, dodać do niego odrobinę przegotowanej wody. Rozłożyć folię, rozwałkować na niej ciemną część ciasta, wyrównać boki tak aby powstał prostokąt
Na słodko lub wytrawniepudru 1 łyżeczka masła 4 łyżki likieru kawowego Herbatniki kruszymy, mieszamy z masłem, chilli i kakao na gładką masę. Tortownicę 22cm wykładamy papierem do pieczenia, dno wylepiamy przygotowanym herbatnikami i wstawiamy do lodówki. Dynię myjemy, odcinamy końce, przecinamy na pół i wydrążamy ziarna. Posypujemy ją cukrem waniliowym i zawijamy w folię aluminiową – pieczemy przez 40 minut w temperaturze(...)cukier puder, kawę rozpuszczalną, likier kawowy, masło i za pomocą trzepaczki mieszam na gładką masę. Ciepłą polewę przelewam do małego dzbanka – dzięki dzióbkowi dzbanka później będzie się łatwiej dekorowało ciasto. Polewę odstawiam do stężenia – najlepiej dekoruje się, gdy osiągnie gęstość tężejącej galaretki. Na paterze układamy sernik kawowy a na nim sernik dyniowy i lekko dociskamy. Całość dekorujemy gęstą polewą czekoladową
Gotowanie i blogowanieprzepis kusił mnie od dawna. Nigdy nie mogłam skompletować składników, a ciasta pieczone przeze mnie są często dziełem przypadku. Otwieram lodówkę i szafki, patrzę co mam i… powstaje wypiek. Tym razem składniki przygotowałam bardzo pieczołowicie, nie mogło zabraknąć żadnego detalu. Przepisu szukać nie musiałam, wystarczyło odwiedzić bloga Pauliny – Czekoladą utkane . To właśnie tam w marcu znalazłam pyszny sernik czekoladowy(...)smarujemy wewnątrz masłem i szykujemy spód z herbatników. Herbatniki miksujemy, dodajemy kakao, cukier puder i miękkie masło. Łączymy składniki ręcznie lub blenderem (czy malakserem). Gotową masę z herbatników wykładamy do tortownicy i rozkładamy równomiernie, wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Czekoladę do masy serowej rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostudzenia (musi być chłodna
mojewypiekiinietylkomleczne – 6 szt * rozbełtane jajko – 1 szt GÓRNA WARSTWA: * czekolada mleczna – 100 g * śmietana 36% – 100 ml * biała czekolada – 50 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: SPÓD: Herbatniki miksujemy z orzechami, dodajemy bardzo miękkie masło oraz miód – wyrabiamy na gładką masę, wylepiamy foremkę wyłożoną papierem do pieczenia. MASA SEROWA: Ciasteczkowy spód delikatnie smarujemy cieniutką warstwą rozbełtanego(...)kakao, jajkiem i ziarenkami wanilii, wylewamy na schłodzone ciasteczka , wyrównujemy. Wstawiamy do nagrzanego a 180C piekarnika ( z termoobiegem ) i pieczemy ok. 50 minut. Wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy ciasto w środku na ok. 10 minut. Następnie całkowicie chłodzimy już poza piekarnikiem. GÓRNA WARSTWA: Czekoladę siekamy, zalewamy gorącą śmietaną kremówką, energicznie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli
Ostra na Słodkoupiec jakieś ciasto, z pomocą przychodzą nam desery. Pyszne, słodkie przekąski, które można przygotować w mgnieniu oka. Taki deser w pucharku z pewnością zaspokoi naszą ochotę na coś słodkiego. Tym razem padło na deser z truskawkami, który można przygotować bardzo szybko. Składa się on z kilku prostych składników, takich jak truskawki, galaretka truskawkowa, pokruszone herbatniki oraz ubita śmietana. Całość
Przepiski.plmoich ulubionych, najszybszych ciast, bez pieczenia. Odchudzone dzięki serkowi zamiast bitej śmietany, budyniowi bez cukru i bez tak ogromnej ilości masła w kremie budyniowym. Robimy od lat w klasycznej wersji, ale od teraz tylko ta opcja będzie wchodziła w grę - zdecydowanie mniejsza ilość kalorii, a smak ten sam. Składniki na klasyczną blaszkę: 1 duże opakowanie herbatników pełnoziarnistych 1 duże
Czarnawisienkakilku ciast, które kojarzą mi się z Mamą i domem rodzinnym. Pamiętam jak wracała z "miasta" z woreczkiem galaretek w cukrze i pilnowała, byśmy jej nie zjedli, bo to właśnie do salcesonu. Do przygotowania prościutkie, więc raz dwa na zakupy i na niedzielę macie czekoladowy, pełen bakalii i galaretki deser. Składniki: 2 paczki herbatników 25 dkg masła
Kuchnia w czekoladzienutką orzechów. Ciasto zaliczam do tych, które pasują na nie dzielne spotkanie z ro dziną i przyjaciółmi. Spróbujcie :) Skła dniki: 1 kg sera w wiaderku 1 1/3 szklanki cukru 5 jajek (w temperaturze pokojowej) skórka otarta z połowy cytryny 14 orzechowych michałków 2 łyżki mąki ziemniaczanej łyżka kaszy manny Szczypta soli 80g masła 200g herbatników 2 łyżki
ChilliJemynaprawdę trzeba się postarać, żeby coś tutaj popsuć. Podstawowe ciasto 1,5 szklanki mąki szklanka cukru pół kostki masła 1 jajko łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany/gęstego jogurtu pół łyżeczki cukru z wanilią kilka kropli aromatu waniliowego 1/4 łyżeczki soli Dodatki pół szklanki rodzynek opakowanie herbatników aromat rumowy Masło roztapiamy na bardzo(...)tylko przyjdzie do głowy. Nie, mięso nie może być. W dzisiejszym wydaniu zdecydowałam się rodzynki wcześniej namoczone w aromacie rumowym i wrzątku (ok. 10 minut wystarczy) oraz rozdrobnione herbatniki (ale nie za bardzo, powinno chrupać). Przed dodaniem rodzynek do masy warto oprószyć je odrobinę mąką, przez co nie powinny opadać. Papierowe foremki napełniamy mniej więcej
sama złodyczserniki pieczone, na zimno lub gotowane. Jeżeli przygotowaliście danie z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach za co bardzo dziękuję. Spód 160 g ciastek herbatników 40 g masła 40 g płynnego miodu Ciasteczka pokruszyć drobno (najlepiej w malakserze) i dodać masło oraz miód. Wszystko wymieszać aż składniki się połączą. Dno tortownicy o średnicy(...)Miksować krótko. Masę wyłożyć na spód ciasteczkowy i piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C przez 1godzinę i 10 minut. Masa musi być stężona. Wyłącz piekarnik i zostaw ciasto do schłodzenia nie wyciągając. Po tym czasie zdjąć boki tortownicy i sernik schłodzić w lodówce. sernik mascarpone
O kuchni z uczuciemCytrynowy sernik na chrupiącym spodzie o smaku czekoladowych cukierków, delikatną masą serową o orzeźwiającej cytrynowej nucie i słodką opalaną włoską bezą to świetna propozycja deseru na
Szalona Kuchnia Ewelinyinspiracja Składniki: masa pomarańczowa 1 duży sok Kubuś (marchew,jabłko,brzoskwinia) 200 g masła 3 budynie waniliowe 3 łyżki cukru masa śmietankowa 350 ml śmietany 30
magiczna kuchnia Kasi