ciasto. Idealne na zabiegany dzień, kiedy zjadłoby się coś słodkiego, ale nie koniecznie ze sklepu. Ciasto: 1/2 kostki masła (lub ewentualnie margaryny), 5 jaj , 3/4 szklanki cukru , 1 łyżeczka proszku do pieczenia , 5 opakowań budyniu czekoladowego (każdy na pół litra mleka) - ja tym razem dałam 2 czekoladowe i 3 krówkowe. Wszystkie składniki utrzeć mikserem na gładką masę
Codzienna kuchnia niecodziennaszklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, kakao 5 łyżek, papierówka 6 sztukjajka, olej, woda, mleko, cukry mikserem zmiksować z 4 minuty wsypać mąkę z proszkiem, kakao i zmiksować z 4 minuty tortownica 24 cm - wysmarować masłem i tartą bułką obsypać, wlać ciasto do blaszki i powciskać gęsto duże kawałki papierówek ze skórką, posypać cukrem 3 łyżki ciasto piec w 200C
W Mojej Kuchni Lubięroztopioną czekoladę do jajek i dalej miksujemy.Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao wsypujemy i lekko mieszamy do momentu połączenia się składników.Gotowe ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 30-35 minut ( do suchego patyczka).Na wierzch ciasta wylewamy rozpuszczoną z dodatkiem mleka czekoladę a następnie dekorujemy go również lekko podgrzaną masą kajmakową
Słodkie PrzyjemnościCiasto pachnące miodem, który nadaje mu także ładny złoty kolor. Przełożony smacznym puszystym kremem, z polewą. Najsmaczniejszy dopiero po dwóch dniach od przygotowania. Ciasto: forma 23 x 23 cm 60 dag mąki pszennej(...)szczypta soli Krem grysikowy 8 łyżek kaszy manny 750 ml mleka 12 dag cukru 20 dag masła 10 dag cukru pudru cukier waniliowy POLEWA Sposób wykonania: Ciasto Wszystkie składniki, zagnieść na jednolite gładkie ciasto. Podzielić na trzy równe części, każdą część ciasta rozwałkować przełożyć
RAROSSAcukier i ubić mikserem na puszystą masę. Do masy jajecznej, stale miksując na wolnych obrotach, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, powoli wlać mleko, dodać cukier wanilinowy, szczyptę soli i na końcu rozpuszczoną, letnią margarynę. Bakalie oprószyć w mące, dodać do ciasta i lekko wymieszać (mikserem lub łyżką). Formę na babkę wysmarować margaryną i dokładnie oprószyć bułką tartą
Gospodyni Miejskadodatki do ciast jest tak wiele, jak wiele jest osób je przygotowujących - trudno wszystkie poznać z dnia na dzień. Dziś na przykład mam dla Was przepis na krem mleczny. Bardzo prosty, a naprawdę bardzo smaczny, dlatego warto go poznać i z niego korzystać. Wystarczy połączenie mleka - a jakże, z cukrem i masłem - całość spoi mleko w proszku, dzięki któremu krem(...)ucieramy, następnie stopniowo dolewamy mleko - stopniowo, aby masło się nie zważyło. Do tak przygotowanej masy wsypujemy mleko w proszku i miksujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.Gotową masę wstawiamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie krem wykorzystujemy do przełożenia ciast, ciasteczek czy muffinów.Smacznego
Słodkie Przyjemnościmąki pszennej * 3/4 szklanki cukru pudru * 1 jajko * 2 żółtka * 2 łyżki kwaśnej śmietany * łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa : * pół kg rabarbaru * 2 jabłka * 3 łyżki brązowego cukru * 3 łyżki soku z cytryny * 3 budynie waniliowe * litr mleka * cukier puder do posypania ciasta Przygotowanie : Składniki ciasta zagnieść. Połową wyłożyć blaszkę, wstawić do lodówki. Drugą połowę zamrozić. Rabarbar obrać, pokroić
Magiczne Życie Martybiałości a następnie dodać cukier i żółtka. Wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ponownie wymieszać. Ubić pianę z 4 białek na sztywno. Dodać do masy i całość jeszcze raz delikatnie mieszamy. Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej z nich dodać kakao i dokładnie wymieszać. Ciasto z kakao wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą, formy(...)wiórki kokosowe. Kokosową pianę wyłożyć na ciasto kakaowe (fot.2) . Następnie delikatnie ułożyć odciśnięte jabłka wymieszane z cukrem waniliowym (fot.3) . A na koniec całość przykryć ostatnią warstwą białego ciasta (fot.4) . Piec około 50 minut w temp. 180°C. Po wystygnięciu ciasto udekorować polewą chałwową. Aby ją przygotować należy margarynę, 2 łyżki mleka, cukier oraz pokruszoną chałwę ugotować w rondelku na jednolitą
Świat Ciastamokre. Do głębokiej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sodę i cukier. W osobnej misce roztrzepać jajko, dolać syrop klonowy, mleko i roztopioną, wystudzoną margarynę (fot.1) . Zawartość obu misek połączyć i ręcznie, krótko wymieszać. Wsypać posiekane orzechy i białą czekoladę. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Wyłożyć do nich ciasto. Na wierzch każdej muffinki położyć połówkę orzecha pecan (fot.2) . Piec
Świat CiastaCiasto kolorowe SKŁADNIKI: mąka -1,5 szkl cukier -1,5 szkl jajka -9 szt sól szczypta proszek do pieczenia -1,5 łyżeczki galaretka brzoskwiniowa -1 opak galaretka wiśniowa -2 opak bita śmietana -1 opak mleko -200 ml suchy mak -0,5 szkl kakao -1 łyżka tłuszcz do formy gorzka czekolada starta -2 łyżki PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT I Z trzech białek(...)ubić pianę na sztywno,w trakcie ubijania dodać cukier,dalej ubijać. Następnie dodawać po jednym żółtku i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia,delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem formy,włożyć do piekarnika i piec w 175 stop,przez ok.15 minut. BISZKOPT II Drugi biszkopt przygotować w taki sam sposób co biszkopt I tylko dodać suchy mak,wymieszać
Kuchnia DanusiProponuję zatem ciasto, przy którym się zbytnio nie napracujecie. Keks wyszedł idealnie, nie za suchy i nie za słodki. Bajecznie kolorowy i aromatyczny :) Inspirację czerpałam z Małej cukierenki SKŁADNIKI: 500 g mąki + 1 łyżka 250 g masła 200 g cukru 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 3/4 łyżeczki aromatu śmietankowego 1/4 szklanki mleka 70 ml likieru(...)Dodawać po jednym jajku dokładnie miksując masę, po każdym. Następnie dodać aromat i 1/3 mąki (przesianej z proszkiem i sodą) - wymieszać, mleko i 1/3 mąki - wymieszać, likier i resztę mąki - wymieszać. Na koniec dodać bakalie i wymieszać całość przy pomocy drewnianej łyżki. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i piec 70 - 75 minut w temperaturze 170 stopni
Kuchnia w opałachbardzo starego zeszytu. W podobny sposób można wykończyć piernik lub ciasto na białkach. Pokrojone na małe kawałki całkiem fanie się prezentuje. Składniki: 0,5 kg mąki 25 dag masła lub margaryny 30 dag cukru pudru 7 jajek 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wódki lub słodkiego wina 2 łyżeczki proszku do pieczenia po 5dag rodzynek i posiekanych(...)orzechów Masło utrzeć z cukrem dodając po jednym żółtku. Dodawać porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko i alkohol. Na końcu dodać pianę z białek i bakalie. Delikatnie wymieszać.Piec w blaszce (35x24) wyłożonej papierem do pieczenia, w temperaturze 180 stopni ok.40 minut. Upieczone ciasto wystudzić i oblać polewą czekoladową lub posmarować powidłem i obłożyć waflem. Jeżeli użyjemy andruta
Praktyczna plsylwestrowej nocy postanowiłyśmy razem z córką upiec takie oto ciasto- przepyszny jabłecznik. Składniki na ciasto: - 4 jajka - 250g masła - 2 szklanki mąki orkiszowej(lub pszennej) - 1 szklanka ksylitolu( lub cukru) - 1 mały proszek do pieczenia Na masę budyniową: - 3 budynie śmietankowe(bez cukru) - 1 litr mleka - 80g ksylitolu( lub cukru) Oraz: - 1kg jabłek Jabłka obrać ze skóry i zetrzeć
Smaczne Zdroweciasta. Wystarczy tylko płyta grzewcza i patelnia, nie potrzeba piekarnika, a efekt zaskakujący. Składniki: 200g ciasta kadayif 2 łyżki masła 2 łyżki cukru ½ szklanki orzechów włoskich połamanych Masa budyniowa. 2 budynie waniliowe ¾ l mleka 5 łyżek cukru Laska wanilii 1 śmietana w proszku-Śnieżka Wykonanie. Kunafę pociąć nożyczkami na małe kawałeczki, pobawić się nimi trochę, podrzucając do góry
Kulinarny karnet Christopherałyżki mleka 2 łyżki margaryny 2 łyżki kako 2 łyżki cukru Ponadto : tłuszcz do blaszki papier do pieczenia wiórki kokosowe do posypania na wierzch ciasta Sposób przygotowania: Ciasto: Margarynę , olej, wodę , cukier i kakao podgrzewac na małym ogniu , cały czas mieszając , do chwili gdy powstanie gęsta jednolita masa. Do ostudzonej masy dodac żółtka, miksując. Wsypac mąkę wymieszaną z proszkiem(...)Masa jogurtowa: Żelatynę rozpuścic w 3 łyżkach wody. Margarynę utrzec z cukrem. Dodawac małymi porcjami jogurt a następnie żelatynę. Polewa: Do rondelka wsypujemy cukier , kakao i wlewamy mleko. Gdy wszystkie składniki sie rozpuszczą dodajemy margarynę i mieszamy do momentu powstania jednolitej masy. Murzynek z masa jogurtową. Ostudzone ciasto przekroic wzdłuż. Płaty ciasta przełożyc masą. Polewamy polewą czekoladową i posypujemy
Słodkości i nie tylko