ciasto mleko w proszku - 2535 przepisów (strona:51/169)

Miodownik 402

będą miały zapach słodkiego miodu, orzechów i smak tradycyjnego ciasta, któremu nie można się oprzeć. Składniki na Ciasto: 1/2 kg mąki 20 dag cukru 2 jajka 2 łyżki śmietany lub gęstego jogurtu 3 łyżki miodu lipowego 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 125 g margaryny Palma z Murzynkiem lub masła 2 łyżki domowego cukru waniliowego masa o rzech(...)wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia, jajka oraz przestudzoną masę. Wyrabiamy ciasto. Ja wyłożyłam całe ciasto na jedną dużą, płytką blachę, która jest na wyposażeniu piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia, na jedną część wyłożyłam masę z orzechami, pieczemy ciasto w temperaturze 180 ˚C przez 15-20 minut. Ciasto studzimy, kroimy na pół. Masa grysikowa: mleko zagotowujemy z cukrem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tort z kaszą manną 201

zawsze się udaje. Krem też będzie inny, niż popularne kremy.    Składniki na ciasto: -3,5 szklanki maki pszennej -0,5 szklanki cukru -2 łyżki płynnego miodu -2 łyżki śmietany -0,5 kostki margaryny -2 jajka -łyżeczka proszku do pieczenia Składniki kremu: -1 l mleka -1,5 szklanki cukru pudru -kostka margaryny lub masła -10 czubatych łyżek kaszy manny(...)Najpierw gotujemy kaszę, czyli do mleka dodajemy cukier puder i kaszę. Ustawiamy na ogniu i stale mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy ok. 3 minuty i odstawiamy do wystygnięcia.    Do mąki dodajemy cukier i margarynę i wszystko skruszamy. Dodajemy śmietanę, jajka, miód i proszek do pieczenia i zagniatamy ciasto. Formujemy wałek, który dzielimy na 6 części.    Każdą

Maminek kulinarny
Kruche ciasto z owocami i kokosową kruszonką 276

kokosową kruszonką Składniki na blaszkę 30x20 cm Ciasto: 150 g mąki pszennej, 100 gr mąki krupczatki  150 g masła lub margaryny Kasia 70 g cukru pudru  2  żółtka  1 cukier waniliowy  1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: 2 budynie waniliowe na 0,5 lt każdy 700 ml mleka 4 łyżki cukru, jeśli budyń jest

Mia Cucina Sofieta
Chleb kaszubski na podmłodzie 307

prostokątnych foremkach (w tym drugim przypadku można dodać troszeczkę wody zwiększając wydajność ciasta). Co prawda powinien ważyć pół kilograma, ale nie mam koszyka tej wielkości. Stąd ilości składniki są dobrane do wypieku chleba ok. 0,8 kg. Udział białej mąki pszennej (550), mleka w proszku oraz smalcu, chleb nabrał delikatności i łagodniejszego smaku, nadanego przez dość długo fermentującą podmłodą żytnią(...)Przygotowanie chleba: Do dużej miski przesiej mąkę pszenną. Dodaj mleko w proszku, całą podmłodę i wodę z rozpuszczoną w niej solą. Dokładnie wszystko wymieszaj do połączenia się składników i wyrabiaj około 10 - 12 minut. Dodaj roztopiony smalec i wyrabiaj jeszcze 3 - 4 minuty, aż do całkowitego wchłonięcia się smalcu. Odstaw ciasto pod przykryciem do odpoczynku na 20 - 30 minut. Uformuj

Grahamka, weka i kajzerka
Bajaderka 156

się nie wiadomo ile czasu, a tak na prawdę zajęło mi to niedługą chwilę :) Składniki na ciasto: 500 g mąki (ja dałam 600-650g) 250 g margaryny 200 g cukru pudru 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: 1 szkl. mleka 3,2% (ja dałam 2%) 1 łyżka kakao 100 g orzechów (u mnie włoskie) 100 g rodzynek

charlotte gotuje
Muffinki czekoladowe 308

prezentowały, ale lepsze smakowo są z ciemnym kremem ;-) Przepis: Składniki na ciasto: 3 łyżki masła 60-80 g. gorzkiej czekolady 200 g. mąki 100 g. cukru opakowanie cukru waniliowego 2 czubate łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody szczypta soli 2 jajka 150 ml mleka Składniki na krem czekoladowy: 2 łyżki kakao 1 tabliczka gorzkiej czekolady(...)drobno posiekać. Wymieszać wszystkie składniki suche: mąkę, cukier, cukier waniliowy, kakao, proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli. Wymieszać (najlepiej za pomocą miksera) składniki mokre: jajka, mleko i masło. Połączyć składniki suche i mokre i dobrze wymieszać. Dodać wcześniej posiekaną czekoladę i wymieszać jeszcze raz. Foremki napełnić ciastem do 3/4 wysokości i piec na środkowej półce piekarnika około

Passions hobbies life
GOFRY Z BITĄ SMIETANĄ 173

wielkiej uciesze nie tylko maluchów :) Składniki: 4 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1/2 szklanka mleka 1 szklanka smietany 18 1/2 szkl.wody przegotowanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 jajek 1/3 szkl.oleju bita smietana-do dekoracji listki mięty Wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie miksujemy.Wlewamy ciasto do gofrownicy,zapiekany na złoto.Gotowe gofry smarujemy konfiturą z borówki amerykańskiej.Dekorujemy bita smietaną i listkami

Z Majeczką w kuchni
Ciasto śliwkowe z migdałowym kremem 174

proszek do pieczenia- cały czas wyrabiając ciasto. Ciasto wykładamy do formy równamy wierzch i układamy śliwki.  Czas pieczenia: Nagrzewamy piekarnik na 180 C góra-dół i pieczemy 50-60 minut sprawdzając ciasto wykałaczką Odstawiamy ciasto do ostygnięcia a w tym czasie przygotowujemy masę migdałową. Migdały w blenderze drobno siekamy. W garnuszku gotujemy mleko

Niezły Młynek
Migdałowiec 234

wersje, nie oznacza to, że jest mniej smaczna:) Składniki na blaszkę 25 na 35 cm: ciasto: 6 jajek szklanka kwaśnej śmietany 18% szklanka cukru 4 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia 40 dag masła polewa: 300 g płatków migdałowych 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mleka 150 g masła Wykonanie: Masło ucieramy na gładką masę i dodajemy po kolei wszystkie składniki

ciastkarnia na kruchym spodzie
Sernik z rosą 157

Składniki: ciasto: 1,5 szklanki mąki, 2 jajka, 1/4 margaryny, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 szklanki cukru. masa serowa: 1 kg twarogu z wiaderka, 1 szklanka cukru, 2 szklanki mleka, 2 jajka, 4 żółtka, 1 budyń śmietankowy, 1 budyń waniliowy, 3/4 szklanki oleju Rapso. rosa: 4 białka, 1/2 szklanki cukru pudru, 100 g wiórków kokosowych Kresto. Przygotowanie

Aga w kuchni
Mak-ser 206

jest bardzo stary, mam go chyba od zawsze. Cisto jest trochę pracochłonne, ale smaczne i efektowne. Polecam. Ciasto makowe 50 dag maku 25 dag margaryny 20 dag cukru pudru 6 jajek 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Cukier waniliowy Mleko, olejek migdałowy Mak sparzyć mlekiem, zmielić 3 razy. Utrzeć margarynę z cukrem i żółtkami, dodać mak, mąkę(...)łyżki grysiku 0,5 kostki margaryny Utrzeć margarynę z cukrem i żółtkami, dodać ser, grysik, na końcu pianę z białek. Wyłożyć dużą blachę (ma ma 39x26) papierem, rozłożyć połowę ciasta makowego, na to ser i równomiernie drugą część ciasta makowego. Rozprowadzenie drugiej warstwy maku jest dość trudne. Ja nakładam delikatnie łyżką małe porcje a na końcu pomagam sobie widelcem. Chodzi

Praktyczna pl
Sernik 217

łyżki śmietany 3 żółtka 1 szkl. cukru pudru kostka masła 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg sera dwukrotnie zmielonego 150 g masła 250 g cukru pudru 1 budyń waniliowy ( bez cukru ) 2 jajka 2 żółtka 1 szkl. mleka 1. Ciasto Masło posiekaj z mąką. Dodaj pozostałe skłądniki i wyrób. Podziel na dwie częśi. Do jednej dodaj

Słodkości i nie tylko
Gofry czekoladowe 310

Przygotowanie: W dużej misce ubijamy białka z solą, W oddzielnej misce łączymy produkty suche: mąkę, cukier,kakao i proszek do pieczenia. Mieszając dodajemy mleko, żółtka i roztopione masło. Gotową masę łączymy z ubitymi białkami i delikatnie mieszamy aż powstanie jednolite ciasto. Pieczemy w gofrownicy - czas pieczenia jest różny, w zależności od gofrownicy :) Smacznego

Niezły Młynek
Sernik złota rosa II 358

szklanki mąki 1/2 szklanki cukru + 2 czubate łyżki 140g margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka Masa serowa: 1 kg twarogu 3 żółtka 1 szklanka cukru cukier waniliowy budyń waniliowy 1/2 szklanki oleju 1 szklanka mleka Pianka: 3 białka 1/4 szklanki cukru 1. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i wykładamy na blachę. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni

Szefowa kuchni
Babka marmurkowa :) 136

cukrem, margaryną, aromatem, sokiem z połowy cytryny i połową szklanki mleka. Następnie dodaj sypkie składniki tj. mąki i proszek do pieczenia. Wymieszaj. Dodaj pianę z białek i miksuj na najmniejszych obrotach. Piekarnik nagrzej na 180*C. Formę, u mnie keksówka, wyłóż papierem do pieczenia. Wylej 1/3 ciasta. Do pozostałej masy dodaj kakao i 1/3 szklanki mleka (mleko sprawi, że masa

Zdrowie na języku :P