łyżeczki proszku do pieczenia 40 g mielonych orzechów laskowych masa serowa: 800 g serka kremowego 450 g puree z dyni 350 g słodzonego mleka skondensowanego 250 ml śmietany kremówki (38%) 3 łyżki budyniu waniliowego (proszek) 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii skórka otarta z 1 pomarańczy 5 jajek polewa: 90 g ciemnej czekolady (65%) 100 ml śmietany kremówki(...)jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Mąkę przesiać z proszkiem, wymieszać z orzechami. Partiami dodawać do ciasta, miskując na najniższych obrotach miksera. Ciasto równomiernie wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 175 st. C. przez 15 minut. Przestudzić. Serek zmiksować na gładką masę z dyniowym puree, mlekiem, śmietaną, budyniem, cynamonem, ekstraktem i skórką pomarańczową. Na końcu
Pożeraczka, czyli raz adobrzecukru+ 2 łyżki do przesypania owoców+ 2 łyżki do budyniu 1 łyżka cukru brązowego do posypania migdały w płatkach KRESTO 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 250 g margaryna mleczna z mlekiem Bielmar 1 budyń waniliowy bez cukru Winiary 450 ml mleka 70 dag rabarbar 2 jabłka antonówki 2 łyżki domowy(...)cukier waniliowy Przygotowanie: Margarynę rozpuszczamy, studzimy. Jajka ubijamy z cukrem pudrem i domowym cukrem waniliowym, do jajecznej masy wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wlewamy rozpuszczoną margarynę, dokładnie wyrabiamy ciasto. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, skubiemy ciasto- 3/4 do formy. Jabłka myjemy, usuwamy gniazdka nasienne i kroimy w kostkę, rabarbar myjemy, ściągamy skórę, kroimy, na 1,5 cm kawałki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięnieskomplikowany i bardzo pożywny, a smakuje co najmniej tak dobrze jak najlepsze ciasto czekoladowe jakie jadłam. Czekolada, kokos i truskawka to doskonałe połączenie do tego mleko - coś nieziemskiego. Składniki: 120 g miękkiego masła 200 g cukru 2 duże jajka 225 g mąki uniwersalnej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 40 g kakao 80 g wiórków kokosowych niesłodzonych(...)czekolady gorzkiej Przygotowanie: W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, kakao i wiórki kokosowe. W osobnej większej misce ucieraj mikserem na średnich obrotach masło z cukrem, jak masa zrobi się kremowa dodaj jajka i dalej ucieraj. Stopniowo dodawaj mieszankę mączną i mleko tak aby wszystko połączyło się w gładką masę. Gotowe ciasto przelej do wysmarowanej i oprószonej bułką tartą
Niezły Młynekgalaretki zmuszona byłam dać kaszę mannę aby jabłka się "trzymały". :) Ciasto orzechowo - jabłkowe Składniki: kostka margaryny 3,5 dag mąki -> dałam o wiele więcej, ponieważ było za mało według mnie (ok.4,5 - 5 dag) 150 dag cukru 2 łyżki śmietany (u mnie 24%) 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1,5 - 2kg jabłek 2 galaretki(...)cukru 3 łyżki miodu 3 łyżki mleka 15 dag masła Przygotowanie: 1. Zagniatamy składniki na ciasto i dzielimy na 3 części. Każdy oddzielnie pieczemy przez ok. 20 min w 180st. C. 2. Jabłka trzemy na tarce o dużych oczkach i smażymy, aż powstanie mus. Pod koniec smażenia dodajemy cynamon i galaretki w proszku. Mieszamy i jeszcze przez chwilkę smażymy (ok.3min
charlotte gotujetrakcie oglądania telewizji przyszedł mi do głowy pomysł stworzenia ciasta, które smakiem miało przypominać czekoladowy krem kanapkowy. Wydaje mi się jednak, że wyszło mi coś dużo, dużo lepszego :) Zresztą sami oceńcie!Składniki:200 g rozpuszczonego masłaok. 150 g cukru2 łyżki kakao4 jajka2 łyżeczki proszku do pieczenia150 g mąki70 g mleka w proszku100 g orzechów laskowychdodatkowo:100 g czekolady(...)momentu uzyskania puszystej masy. Do oddzielnej miski wsypujemy proszek do pieczenia, kakao , mleko w proszku i mąkę.Do masy jajecznej dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło na przemian z wymieszanymi suchymi składnikami.Orzechy i czekoladę siekamy na drobne kawałki, które dodajemy do wcześniej przygotowanej masy. Ciasto przelewamy do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego
Słodkie Przyjemnościciastem kruchym i nie żałuję, bo wyszedł pyszny migdałowy makowiec. Składniki na ciasto kruche: - 500g mąki tortowej- 250g cukru pudru- 250g miękkiej margaryny (lub masła)- 4 żółtka surowe- 2 żółtka gotowane- 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa makowo migdałowa: - 500g suchego maku- 1/2 litra mleka- 200g mielonych migdałów- 6 białek- 200ml słodkiej śmietanki- ok. 50g migdałów w płatkach(...)mleko, wsypujemy mak, gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut. Przykrywamy i odstawiamy do wystudzenia. Zimny mak trzykrotnie przepuszczamy przez maszynkę z drobnym sitkiem. Dodajemy mielone migdały, rozpuszczony miód, cukier puder, esencję migdałową, skórkę pomarańczową – mieszamy. Wsypujemy płatki migdałowe, , rodzynki, żurawinę, wlewamy śmietankę – dokładnie masę mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do następnego dnia. Masę makową mamy prawie gotową, więc szykujemy ciasto
mojewypiekiinietylkociasto :) Z podanych proporcji można przygotować 3 babeczki-serduszka lub 10 klasycznych babeczek :) Przepis na ciasto znalazłam TUTAJ . Składniki: 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru do wypieków 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 1 łyżka octu jabłkowego 1/2 szklanki oleju 1 szklanka mleka 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego 1 łyżeczka czerwonego barwnika spożywczego Polewa czekoladowa(...)proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy. Dodajemy jajko, mleko, ocet, olej, aromaty i barwnik spożywczy i mieszamy jedynie do połączenia wszystkich składników. Jeżeli będziemy mieszać zbyt długo, babeczki po upieczeniu wyjdą twarde jak kamień. 2. Do blaszki na babeczki wkładamy papilotki. Nakładamy masę, zostawiając około centymetr wolnego miejsca go góry papilotki (babeczki bardzo urosną). Możemy też (tak jak ja) przelać ciasto
My Culinary ArtSkładniki: - 7 jajek - 1 szklanka mąki - 3/4 szklanki cukru - 1 cukier waniliowy - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 kg przesmażonych jabłek - 2 śmietany śnieżki - 2 galaretki cytrynowe - 400 ml mleka Przygotowanie: Jabłka obieramy, ścieramy na grubych oczkach i podsmażamy. Jak jabłka odparują sok i zmniejszą swoją objętość dodajemy cukru do smaku (moje jabłka były słodkie więc dodałam jedynie(...)wszystko na puszystą masę. Do masy dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszamy i pieczemy 25 minut w 175 C. Ciasto studzimy a na nie przekładamy przygotowane wcześniej jabłka. Drugą galaretkę rozpuszczamy w 1/2 l wrzątku i odstawiamy do lekkiego stężenia. Śnieżki ubijamy z mlekiem i miksujemy z tężejącą galaretką. Masę wykładamy na jabłka i posypujemy wiórkami
Zainspirowana w kuchnimleka* 1 budyń śmietankowy* 1 łyżeczka mąki pszennej* 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej* 3 łyżki cukru kryształu* 250 g masła lub margaryny* 2 łyżki cukru pudrudodatkowo* barwniki spożywcze* cukierki perełki* likier amaretto* plastyczna masa cukrowa tutajSposób wykonaniaciastoBiałka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać, aż będą lśniące, a cukier się rozpuści.Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia, proszkiem(...)wstawić do nagrzanego piekarnika.piec w temperaturze 180 stopni, ok. 35-40 min.przed wyjęciem z piekarnikiem sprawdzić patyczkiem czy upieczone.Po wyjęciu zostawić ciasto w formie do lekkiego przestudzenia, a następnie wyjąć z formy i wystudzić.Zimne ciasto przekroić w poziomie 2 razy, aby otrzymać 3 blaty.masa śmietanowo-migdałowaŻelatynę namoczyć ok. 1 godzinę wcześniej.Śmietanę wlać do rondelka, zagotować, zestawić, wsypać cukier
Mix smakukupić gotowe ciasto. Nie dość, że masowo robione ciasta nie są smaczne, oczywiście ładnie wyglądają z witrynki, ale czemu się dziwić jak może powstać dobry biszkopt z jajek w proszku, ble. Wolę więc moje gnieciuchy w których wiem co dodałam. Nie wiele więcej myśląc udałam się do kuchni i za około 30 minut unosił się już z niej przyjemny aromat(...)kostki masła jajko łyżka kwaśnej śmietany łyżeczka proszku do pieczenia Lemon curd: sok wyciśnięty plus starta skórka z 3 cytryn 5 g masła 250 g cukru 3 jajka Wykonanie: Składniki na spód ciasta wysypujemy w formie stożka i na wierzch dodajemy śmietanę i jajko. Ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. gotowe ciasto rozwałkowujemy i układamy w brytfance na spód
ciastkarnia na kruchym spodziepieczenia 125 g margaryna mleczna z mlekiem Bielmar 150 ml mleka czerwone mirabelki brzoskwinie 1 łyżka domowy cukier waniliowy Przygotowanie: Margarynę rozpuszczamy, studzimy. Jajka ubijamy z cukrem pudrem i karmelem z wanilią, do jajecznej masy wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wlewamy rozpuszczoną margarynę, dokładnie wyrabiamy ciasto. Do tortownicy przekładamy ciasto, obkładamy połówkami mirabelek, plastrami brzoskwini,posypujemy płatkami migdałów
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięskładniki na bezę na pół i ubijać białka każdorazowo przed samym pieczeniem. Zagnieść kruche ciasto z podanych składników (prócz konfitury). Podzielić ciasto na pół i rozwałkować lub wyłożyć ciastem bezpośrednio blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Placek posmarować konfiturą porzeczkową. Podobnie postąpimy później z drugą częścią ciasta. Beza. Najpierw należy przygotować bezę z połowy składników na pierwszy kruchy placek. 3 białka(...)wanilii z wydrążonymi ziarenkami oraz cukrem waniliowym (najlepiej własnym). W drugiej połowie mleka rozmieszać rózgą obydwie mąki oraz żółtka. Wlać mieszankę na gotujące się mleko. Zagotować cały czas mieszając. Wystudzić. W misce utrzeć masło na puch, dodawać budyń po łyżce. Gotowym kremem przełożyć wystudzone placki. Wstawić ciasto do lodówki na noc. Smacznego
coolinarnastrefa.blogspot.comCiasto: 2 szklanki mąki 4 jajka 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki suchego maku 1 margaryna aromat migdałowy Masa: 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 0,5 litra mleka 1 margaryna 0,5 szklanki cukru 2 łyżki cappuccino (my dodajemy orzechowe
Kolizje Smakówsmakowity, bardzo czekoladowy i całkiem prosty Tort Czekoladowy. Jedyny minus, należy poczekać na ostudzenie ciasta i schłodzenie kremu, aby wszystko wyglądało tak jak należy. Ale, Kochani, warto!"Składniki:4 jajkaszklanka cukru pudru3 łyżki kakao1/2 szklanki mleka2 szklanki mąki1 łyżeczka proszku do pieczeniadodatkowo400 g masła150 g cukru pudru190 g czekolady80 g czekolady / wiórek czekoladowych do dekoracjimarmolada wieloowocowa/wiśniowaSposób przygotowania(...)objętość dodajemy mleko i mieszamy. W drugiej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Sypkie składniki dosypujemy do masy jajeczne i miksujemy.Całość przelewamy do okrągłej - tortowej torty, której spód wyłożony jest papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180`C na około 30 minut. Wyjmujemy z piekarnika, w momencie, gdy wbity w ciasto patyczek, nie będzie
Słodkie Przyjemnościłyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli . Dodatek: słoiczek Czeko'li Orzechowej z Anielskich Przysmaków Składniki pancakes dokładnie wymieszać, podobnie jak przy cieście naleśnikowym. Można użyć miksera. Ciasto odstawić na kilka minut żeby "odpoczęło". Smażyć, a właściwie piec, na suchej patelni na średnim ogniu z dwóch stron na złoty kolor. Kiedy po wylaniu ciasta na powierzchni zaczną pokazywać(...)Przysmaki . Czekola to krem o smaku czekoladowym - jak sama nazwa wskazuje ;) Przyjrzałam się deklarowanemu składowi tego kremu: czekolada ciemna (53% kakao), czekolada biała, czekolada mleczna, mleko zagęszczone, mleko zwykłe, mleko w proszku pełne, cukier puder, pasta z orzechów laskowych, olej, E 202. Do czego się przyczepiłam? Do mleka w proszku, którego unikam oraz do składnika konserwującego
Codzienna kuchnia niecodziennaozdobienia mazurków. Składniki na babeczki: 2 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 0,5 szklanki oleju 1 szklanka mleka 1 jajko kolorowe cukierki z czekoladą (np. m&msy lub lentilki) Składniki na kruche ciasto Składniki na lukier Składniki na krem Kruche ciasto przygotowujemy według przepisu . Instrukcję krok po kroku
Ciastkozercy