ciasto kokosowe - 13967 przepisów (strona:602/932)

Revani, czyli ciasto z semoliny 90

jedliśmy (jeszcze w wersji wegetarianskiej) na Podlasiu, a konkretniej w Bohonikach w restauracji naprzeciwko meczetu. Ciasta z semoliny lub kaszy manny mniej lub bardziej nasączone syropem jada się od Egiptu przez Turcję i Grecję aż po Albanię i Bałkany. Jest wiele wersji tego ciasta - niektóre z dodatkiem mąki pszennej, inne z samą semoliną. Zależnie od kraju różnią się również przyprawy(...)łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią - 1 szklanka jogurtu sojowego (my użyliśmy niesłodzonego Alpro)  - 3 łyżki świeżego soku pomarańczowego  - 1/4 szklanki aquafaby - 3/4 szklanki rozpuszczonego wegańskiego masła (olej kokosowy lub olej również powinny dać radę)  - 6 łyżek cukru - 10 łyżek świeżego soku pomarańczowego - 1 łyżka soku z cytryny - 1 łyżeczka wody z kwiatów pomarańczy (opcjonalnie)  - po szczypcie

Roślinożerni urlopowicze
WALENTYNKOWE CIASTO (keto, LCHF, bez glutenu i cukru) 171

już sama wpadła jak go przerobić na wersję keto. Jeśli lubicie tego typu proste desery to ogromną popularnością cieszą się też biało-czerwone serniczki w szklance . Składniki – walentynkowe ciasto (2 formy 25×30 cm): Składniki – pianka truskawkowa i serduszka: 3 galaretki truskawkowe bez cukru 800 ml wody 400 ml śmietany 30% opcjonalnie słodzik np. ksylitol , erytrytol, stewia(...)smaku Przygotowanie: Galaretki rozrobić w gorącej, ale nie wrzącej wodzie dokładnie mieszając do całkowitego rozpuszczenia. Opcjonalnie można dodać słodziku. Przygotować jedną z blaszek smarując ją delikatnie masłem lub olejem kokosowym. 1,5 szklanki gotowej rozpuszczonej galaretki wylać do wysmarowanej tłuszczem formy a następnie schłodzić w lodówce. Pozostałą galaretkę odstawić do lekkiego wystudzenia, ale nie stężenia. Śmietanę ubić na sztywno

Ola la LCHF
Wegańskie lody z awokado 149

Wegańskie lody z awokado czyli lody guacamole Pyszne, domowe wegańskie lody z awokado z dodatkiem soku z limonki można zrobić dosłownie w kilka chwil i to

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Owsiany snickers bez pieczenia 131

Zdrowsza odmiana snikcersa w wersji owsianej.  Mając na zbyciu sporo daktyli, postanowiłam wykonać z nich ciasto imitujące Snickersa. Daktyle w połączeniu z masłem orzechowym tworzą smak niemal identyczny jak nutella, dlatego ciasta z takimi składnikami zawsze są przepyszne. Fanom owsianek takie ciasto dodatkowo powinno smakować, bo cała masa jest z właśnie z nich, dzięki czemu całość jest mokra(...)Składniki: spód: 120 g daktyli  90 g płatków owsianych  1 łyżka kakao 1 łyżka masła orzechowego lub oleju kokosowego 50 g orzeszków zmielonych  masa: 200 g płatków owsianych  3 szklanki mleka (ja użyłam migdałowego, może być i zwykłe lub woda)  7 łyżek słodzika/cukru  parę ziarenek wanilii lub aromat waniliowy  polewa

zdrowo i aktywnie
RACUCHY DROŻDŻOWE 167

mnie bez laktozy ) - 1 jajko - 1-2 łyżeczki stopionego oleju kokosowego- u mnie bezzapachowy (nie jest to konieczne, ale ja dodaję) Dodatkowo: - olej do smażenia racuchów, u mnie bezzapachowy kokosowy - puder do oprószenia racuchów (u mnie mielony ksylitol ) - sezonowe owoce do podania zaczyn: Drożdże rozkruszyć do kubeczka, dodać 1-2 łyżki mąki oraz trochę ciepłego mleka. Rozmieszać dokładnie i odstawić(...)wyrastania. W misie miksera umieścić pozostałe składniki, tj. resztę mąki, sól, ksylitol, jajko oraz pozostałe mleko, stopiony- płynny olej, dodać także wyrośnięty zaczyn i całość wymieszać. Ja nie wyrabiam ciasta długo, orkisz nie wymaga wyrabiania. Ciasto przykryć i odstawić w dość ciepłe miejsce do wyrastania, na ok.1-1,5h, do podwojenia objętości. U mnie wyrosło w 40 minut. Łyżkę moczyć

Smaczne Zdrowe
Muffiny makowe ze śliwkami 242

inne owoce sprawdzą się w tym przepisie. Z podanych składników można przyrządzić 12 babeczek . Muffiny makowe ze śliwkami Składniki: 240g mąki pszennej 250g kefiru 100ml oleju (u mnie kokosowy) 100g cukru 2 jajka 50g suchego maku 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 200g śliwek (10-12 sztuk) Wykonanie: - składniki powinny być w temperaturze pokojowej(...)wymieszać mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i suchym makiem - do składników mokrych przesiać składniki suche, wszystko niezbyt dokładnie wymieszać - formę na muffiny wyłożyć papilotkami, do każdej papilotki nałożyć ciasto do około 2/3 wysokości - śliwki pokroić na ćwiartki, na wierzchu każdej babeczki ułożyć 3-4 kawałki śliwki, lekko wciskając je w ciasto - gotowe muffiny wstawić do piekarnika nagrzanego

Smakołyki Bereniki
Brownie jaglane z truskawkową polewą 166

roztopionego oleju kokosowego (ewentualnie masła) 2 jajka 1/2 szklanki jogurtu 1/2 szklanki dobrego kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia bez fosforanów lub sody oczyszczonej 1/3 łyżeczki soli Przygotowanie: Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Tortownicę o średnicy 18 cm (można użyć foremki kwadratowej ) wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej ciasto. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika

Moja Mama Gotuje
Muffinki kokosowe - miękkie i puszyste 103

wyrazów wdzięczności. Zmieniłam jednakże sposób przygotowania ciasta.  Chciałam uniknąć tego,  czego w muffinach nie lubię najbardziej - ich gąbkowatej struktury. Efekt zamierzony osiągniety - moje babeczki smakują niczym rozpulchnione,  miękkie, robione na bazie białek kokosanki. Migdał w środku przywołuje skojarzenie ze słodka pralinką, zajadaną ze smakiem przez uduchowioną baletnicę:). Słodkie, bardzo kokosowe i wyraźnie waniliowe

Kronika Piekarnika
Racuchy babcine, najlepsze, na maślance z jabłkami 151

cukier waniliowy 2 łyżki cukru kokosowego lub innego 2-3 duże jabłka racuchy z jabłkami na maślance  Maślankę mieszam z jajkami, dodaję mąkę ( polecam przesiać) sodę, sól, cynamon lub wanilię ( wg. smaku) i cukier, całość mieszam  dokładnie. Jabłka obieram, kroję na mniejsze kawałki, można w kostkę, dodaję do ciasta, smażę od razu średniej wielkości placki. Trzeba zrobić

Takie tam pichcenie
Gofry jogurtowe 132

smaczne. Zobacz też inne przepisy na gofry: kokosowe gofry wytrawne gofry twarogowe gofry gofry z cukinii Śniadanie  Co zjeść na śniadanie? Nie ma dnia, żebym nie zadawała sobie tego pytania. Jeżeli chodzi o mnie to zawsze jem na szybko - niestety, ale dla reszty rodziny staram się bardziej, bo lubię karmić. Ciasto na gofry robi się niezwykle szybko i przyznam

MamaOskarka
Kluski dyniowo-kokosowe 156

pulpę. Do dyni wbić jajko, dodać wiórki kokosowe i 8 łyżek mąki. Wymieszać. Masę wyłożyć na blat posypany dwiema łyżkami mąki. Do masy dodać resztę mąki i szybko wyrobić. Podzielić na 4 części i każdą uformować w wałek o wysokości ok. 2-3 cm. W garnku zagotować wodę. Posolić. Wałki ciasta pokroić na kluski ostrym nożem co jakiś czas zanurzanym

Weekendy w domu i ogrodzie
Rolada biszkoptowa z jabłkami i galaretką jagodową 259

rolady znalazłam u Weroniki . Dzięki dodatkowi wrzątku ciasto wychodzi delikatne, miękkie, nie pęka i się nie kruszy. Gorąco polecam i życzę smacznego. Na blogu znajdziecie przepisy, między innymi, na: Roladę Huragan Śnieżną roladę Roladę bezową z truskawkami Roladę biszkoptową z jabłkami Granny Smith Roladę bananową z cytrynowo pistacjową nutą Roladę kokosową Truskawkowiec Ptasie mleczko borówkowe w czekoladzie Wydrukuj przepis

mojewypiekiinietylko
SERNIK CYTRYNOWY Z PANNA COTTĄ MANGO – bez białego cukru! 1928

diecie oraz wegan i diabetyków. Idealny do wszystkich ciast poza drożdżowymi, deserów na zimno, koktajli, szejków i codziennego słodzenia kawy czy herbaty. Należy jednak wprowadzać go do diety stopniowo zaczynając od mniejszych ilości. Marka Dr.Oetker w serii ZE ŚWIATA NATURY posiada także wiele innych produktów naturalnego pochodzenia. Są to m.in. Cukier kokosowy z Indonezji, Laska Wanilii z Wysp Pacyfiku, Pasta

Ostra na Słodko
CIASTECZKA MAŚLANO-SEROWE (keto, LCHF, optymalne, bez glutenu i jajek) 201

Składniki – ciasteczka maślano-serowe: 200g mąki kokosowej 200g masła 200g twarogu tłustego opcjonalnie odrobina wanilii burbońskiej lub ziarenka z 1 laski wanilii   Mąkę odważyć i przesiać do miski. Dodać opcjonalnie wanilię i wymieszać z mąką. Miękkie masło posiekać w drobne kawałki i dodać do miski. Dołożyć twaróg i zagnieść ciasto. Ciasto umieścić w woreczku foliowym lub folii spożywczej

Ola la LCHF
DYNIOWE CIASTECZKA 207

misce łączymy puree dyniowe z olejem kokosowym, cukrem i syropem klonowym - mieszamy do uzyskania jednolitej masy.  W osobnym naczyniu łączymy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz przyprawę do piernika - również mieszamy do połączenia wszystkich składników.  Następnie łączymy zawartość obu misek i na koniec dodajemy pokruszoną gorzką czekoladę.  Tak przygotowane ciasto odstawiamy na ok. 10 minut

Emcia Pichci