Polewa czekoladowa 263miski wkładamy czekoladę i olej kokosowy. Podgrzewamy całość. Dzięki takiej metodzie mamy pewność, że nie przegrzejemy czekolady. Rozpuszczoną czekoladę odstawiamy do przestudzenia, ponieważ tortów nie można dekorować ciepłą polewą. Chłodną polewę czekoladową przekładamy do worka cukierniczego lub małego woreczka strunowego. Obcinamy mały rożek worka, wyciskamy polewę na brzeg tortu. Polewa czekoladowa na ciasto Aksamitna polewa czekoladowa idealna do oblewania ciasta
Ciastkozercy
Babka drożdżowa Panettone – Incola Gluten Free 130jest fanem tego świątecznego ciasta to koniecznie przeczytajcie recenzję. Nazwa: Bezglutenowe panettone z rodzynkami i kandyzowanymi owocami Firma: Incola Gluten Free Skład: zakwas (woda, skrobia kukurydziana, maka jaglana), woda, skrobia kukurydziana, rodzynki 8,2% (rodzynki, olej palmowy, dwutlenek siarki (SO2)), margaryna (oleje i tłuszcze roślinne (palmowy, rzepakowy, słonecznikowy, shea, kokosowy, w różnych proporcjach), woda, emulgatory(...)też wyglądać w formie prezentu na Mikołajki czy pod choinką! W środku ciacho znajduje się w foliowym woreczku oraz papierowej foremce. Po otwarciu folii od razu czujemy słodki zapach ciasta drożdżowego. Smak: Babka jest niesamowicie miękka i pulchna, zawiera sporo bakalii ale nie jest ich ani za dużo ani za mało, dla nas po prostu w sam raz. W smaku
Candy Pandas
Churros (Keto, Paleo, LowCarb) 205Potrzebowałam przepisu, który uwzględnia użycie mąki kokosowej , a ta ze względu na brak właściwości wiążących nie jest specjalnie użyteczna w tego rodzaju wyrobach. Gdybym chciała zrobić churros tylko w wersji Paleo, to nie byłoby problemu, bo tu możliwości jest wiele, chociażby mąka z manioku (cassava flour) , która tak dobrze sprawdziła się w cieście na pierogi . Albo skrobia z tapioki(...)zarówno same, jak i z sosem czekoladowym. Muszę jednak przyznać, że niewiele miały one wspólnego z naszymi tradycyjnymi faworkami. Faworki są chrupiące, a moja wersja była za sprawą mąki kokosowej raczej miękka. Myślę, że równie ciężko znaleźć w nich podobieństwo do churros. Chyba jedyny wspólny element to fakt smażenia ich w oleju. Nie poddam się jednak i dalej będę szukała
Modern Cave Girl
Makowiec japoński z kokosowo-orzechowym karmelem - 2 wersje!! (bez glutenu, cukru, laktozy, wegański) 163skrobi -4 łyżki chia -ksylitol Karmel kokosowo-orzechowy -200ml tłustego mleka kokosowego (300ml w 2 wersji) -1 pełna łyżka oleju kokosowego (2 w 2 wersji) -4 łyżki cukru kokosowego (6 w 2 wersji) -4 pełne łyżki masła orzechowego z kawą NUTURA (6 w drugiej wersji) lub więcej :P Praliny -200g daktyli i rodzynków (lub innych suszonych owoców(...)odpowiednią ilością płynów. Gotować do miękkości i wchłonięcia płynu. Zostawić pod przykryciem na kilkanaście minut. 3. W tym czasie suszone owoce pociąć na mniejsze kawałki (duże będą utrudniać krojenie ciasta). Wsypać je do garnka wraz z chia, przemieszać i znów przykryć. 4. Pomarańcze umyć i sparzyć gorącą wodą. Zetrzeć na tarce o małych oczkach skórkę . Resztę owocu obrać i zmiksować
Candy Pandas
Faworki 177należą, ale mamy przecież karnawał i raz w roku podczas ostatków można zgrzeszyć i pozwolić sobie na odrobinę rozpusty. Te domowe, które pamiętam z dzieciństwa, przygotowywane są na bazie ciasta z kwaśną śmietaną, które później musi zostać solidnie zbite, a wszystko po to by te wspomniane bąbelki się rzeczywiście pojawiły. Dzięki temu faworki są napuszone i lekkie, ale jednocześnie chrupiące(...)szklanki przesianej mąki pszennej duża szczypta soli i cukru łyżka octu lub spirytusu 4 żółtka 250 g kwaśnej śmietany (18%) dodatkowo: tłuszcz do smażenia (olej rzepakowy, smalec, olej kokosowy) – około 700-900 ml cukier puder do obsypania Czas przygotowania 60 minut Czas smażenia (całości) ok. 30 minut Liczba porcji ok. 100 sztuk Wielkość porcji 1 sztuka to około
Analiza Smaku
Lekkie ciasto z rabarbarem i orzechami 251Rabarbaru u mnie w ogrodzie pod dostatkiem, więc otwieram sezon na wypieki z tymi badylami. Na pierwszy ogień łatwe i szybkie ciasto ucierane bez tłuszczu. Świeżość zachowa nawet po 3 dniach, idealnie nadaje się na wszelkie plenerowe imprezy. Nie za słodkie, ale z chrupiącą posypką Składniki na blachę o wymiarach 25×25 lub tortownicę 26 cm : 400 ml jogurtu(...)naturalnego (u mnie wegański z rozmnożony na bazie kupionego w Lidlu) 400 g mąki pszennej, z czego połowa może być pełnoziarnista cukru (u mnie kokosowy) 1 średni banan 100 g orzechów włoskich czubata łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody oczyszczonej 300 g rabarbaru łyżeczka cynamonu Przygotowanie: Na gładką masę zblenduj jogurt, banana i cukier (odłóż 1/3 cukru) Rabarbar obierz
greenscarf
Marchewkowe mini ciacha z twarogowym kremem 189lepszego od marchewkowego ciacha przełożonego kremem! <3 Składniki (3 ciacha/użyłam silikonowych foremek na mini tarty): 2 duże jajka 3 łyżki organicznej mąki kokosowej 1/3 łyżeczka sody 1 łyżeczka syropu z agawy 2 marchewki średniej wielkości 1/2-1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka serka homogenizowanego krem: 250g chudego twarogu ksylitol firmy Oleofarm wg. smaku 3 łyżki serka homogenizowanego(...)mieszamy białko z jednego jajka ubijamy na sztywną pianę do marchewkowej masy dodajemy całe jajko, żółtko i ubite białko, delikatnie mieszamy tak przygotowaną masę przekładamy na silikonowych foremek wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut, studzimy wszystkie składniki (na krem) wrzucamy do blendera i miksujemy na jednolitą masę mini ciasta przekrawamy i smarujemy w środku
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Torcik śmietanowo - malinowy z rafaello i czekoladkami 211łyżka żelatyny 2 łyżki wody 500 g malin 4 łyżki cukru do nasączenia biszkoptu: 1/2 szklanki wody 2 łyżki soku z malin około 1 szklanki wiórek kokosowych 7 Raffaello 6 czekoladek z marcepanem lu cukierków Michałki tortownica o średnicy: 20 cm Wykonanie biszkoptu : Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem na sztywną pianę(...)ciągle mieszając mikserem dodajemy po jednym żółtku, olej i wodę.Mąkę przesiewamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy łyżką. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto i wygładzamy. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy do suchego patyczka. Wykonanie masy śmietanowo- malinowej: Żelatynę zalewamy 2 łyżkami wody i odstawiamy do napęcznienia. Maliny przekładamy do garnka
Sama słodycz i szczypta chili
USZKA Z GRZYBAMI NA MĄCE ORKISZOWEJ 248wychodzi ok.150 sztuk. Składniki ciasta: - 550g mąki orkiszowej typ750 (lub 500g pszennej tortowej) - 10g masła klarowanego - 315g (ml) gorącej wody Składniki farszu: - 100-120g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) - 200g cebuli - sól i świeżo mielony pieprz - 1 liść laurowy (ja nie dałam) - szczypta pieprzu cayenne (nie dałam) - 1 łyżka masła klarowanego lub oleju kokosowego Przygotowanie uszek zaczynamy od przygotowania(...)nadmiaru płynów. Doprawiamy solą (ok. 3/4 małej, płaskiej łyżeczki) i świeżo mielonym pieprzem (ok.1/2 łyżeczki) do smaku. Farsz powinien być dość wyrazisty. Gotowy farsz odstawiamy na bok i przygotowujemy ciasto. Mąkę wymieszać z solą. Do gorącej wody wrzucić masło, zamieszać i zalać tą mieszanką mąkę znajdującą się w misie miksera. Pozostawić na 2-3 minuty, a następnie przy użyciu haka
Smaczne Zdrowe
Pełnoziarniste ciasto orzechowe z cukinią 178dawna. Okazja nadarzyła się kiedy mieli przyjechać moi teściowie a ja akurat miałam nadprogramowa cukinie. Przepis powstał z modyfikacji trzech innych przepisów pod mój gust i posiadane zaopatrzenie. Ciasto jest bardzo puszyste i wilgotne dzięki dodatkowi startych cukinii. Upieczone na pełnoziarnistej mące z dodatkiem pełnych magnezu orzechów i trzcinowego cukru jest pyszne i nie trzeba mieć po nim wyrzutów sumienia(...)orzechów włoskich 100g makie pełnoziarnistej typ 2000 140g cukru trzcinowego muscovado 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 100g czekolady (mlecznej lub gorzkiej wg gustu) 30g masła posiekane orzechy, wiórki kokosowe, posypka wg gustu WYKONANIE: Orzechy mielimy w blenderze lub młynku do kawy. Nie muszą być zmielone na pył. Będą sympatycznie chrupać między zębami. Cukinię obieramy ze skórki ścieramy na tarce
Pyry na Gaz
Przegląd spiżarni i obiad gotowy 103ważne jest aby ciasto naleśnikowe z mąki cieciorki postało przynajmniej pół godziny. Mąka musi się dobrze rozpuścić i tylko wtedy ciasto naleśnikowe jest idealne do smażenia. Otwórz spiżarnię i zobacz co możesz wykorzystać na sobotni obiad Ta potrawa jest przygotowywana głównie z zapasów, które znalazłam w mojej spiżarni. Do nich należą ryż, fasola mung, curry, mleko kokosowe, mąka z ciecierzycy
codojedzenia
Sernik z bezą 128Sernik z bezą według przepisu mojej mamy. Ciasto, którego zawsze gości na naszym stole w czasie świąt, imienin i innych przyjęć okolicznościowych. Zawsze wszyscy się nim
KuchniaWeDwoje.pl
Migdałowe, bezglutenowe półksiężyce 160mąki ryżowej żółtko 50 g dowolnego słodziwa 3 łyżki śmietany kokosowej pół łyżeczki esencji waniliowej 80 g masła klarowanego Sposób wykonania: Do miski przesiej mąkę mąkę jaglaną, ryżową i migdałową, następnie dodaj słodziwo. Do mąki dodaj żółtko, esencję waniliową oraz masło klarowane. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Następnie owiń je folią i włóż do lodówki na ok. godzinę. Następnie
365 dni dookoła kuchni
Syrniki kokosowo-waniliowe 178twarogu półtłustego (drobno mielonego) – 1 jajko – 20g wiórków kokosowych – 30g mąki ryżowej (plus odrobinę mąki do obtoczenia syrników) – ekstrakt wanilii wg smaku – cukier lub ulubione słodzidło wg smaku Twaróg rozetrzeć z jajkiem, dodać resztę składników i wszystko dokładnie wymieszać. Dłonie oprószyć mąką, nabierać porcję ciasta, formować kulki, delikatnie spłaszczać formując syrniki. Tak przygotowane syrniki obtoczyć
Smaki Armine
Czekoladowo-miętowy pudding chia 146Uwielbiam desery z nasionami chia, co można zauważyć przeglądając bloga. Co jakiś czas staram się wrzucić nową wersję puddingu, zazwyczaj bazującą na mleku kokosowym. Tym razem
Programista w kuchni
Śnieżny puch z malinami 191Niezwykle lekkie, puszyste i orzeźwiające ciasto. Robi się bardzo szybko. SKŁADNIKI Spód: opakowanie ciasteczek kruchych cytrynowych Masa serowa: 500 g sera twarogowego z wiaderka, 2 galaretki cytrynowe, 500 ml wrzątku, 200 ml śmietany 30%, 1 śmietan-fix Posypka: ½ szkl. wiórek kokosowych, 2 łyżki masła, 1 łyżka cukru Dodatkowo: maliny z syropu WYKONANIE Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy kokos
słodki bratek
Muffinki z czekoladą i orzechami 167misce, dodać rozgniecione banany i dokładnie wymieszać. Wlać 3 łyżki oleju kokosowego i ponownie wymieszać. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia oraz cynamonem i dodać do mokrych składników. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać do połączenia się składników. Na koniec dodać posiekane orzechy oraz czekoladę i delikatnie wymieszać. Nakładać ciasto do foremek, do ok. ¾ wysokości . Piec w temoobiegu przez około
Healthy food explorer
DESER CYTRYNOWY z galaretką (wegański) 458Bardzo lubię wykorzystywać cytrynę do ciast i deserów – dzięki temu uzyskuję pyszne, świeże i bogate w witaminę C przepisy Jeśli również uwielbiasz smak cytryny, to ten deser na pewno przypadnie Ci do gustu. Połączyłam galaretkę i krem cytrynowy na bazie mleczka kokosowego. Zapraszam Cię do obejrzenia filmiku z przepisem // Składniki (na 2 duże desery): twarda część
Via Gusto
Czekoladowe serduszka. 209czekoladowe serduszka: 150 g mąki pszennej 50 g wiórków kokosowych 50 g mąki ziemniaczanej 50 g cukru pudru 2 łyżki cukru waniliowego 2 łyżki gorzkiego kakao 150 g zimnego masła Suche składniki mieszamy w misce, dodajemy pokrojone w kostkę, zimne masło i szybko zagniatamy gładkie ciasto (w razie problemów dodajemy łyżkę zimnej wody). Gotowe ciasto chłodzimy
Rozpustne gotowanie
Chrupiące owsiane krakersy z sezamem - bez jaj 200płatków owsianych 1 szklanka skrobi z tapioki/ziemniaczanej 1/3 szklanki płynnego oleju kokosowego nierafinowanego lub innego oleju 1 i 1/2 szklanki wrzątku 1/2 szklanki sezamu Przygotowanie: Płatki owsiane mielimy w młynku do kawy. Mieszamy mąkę owsianą z mąką z tapioki, zalewamy wrzątkiem, mieszamy. Dodajemy olej i sezam. Wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy , kroimy na trójkąciki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Szkrab Je Sam
KRUCHE, PEŁNOZIARNISTE CIASTKA 173bardzo kruche i pyszne. Składniki: 1 szklanka wiórek kokosowych 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka pestek słonecznika 1 szklanka posiekanych orzechów szklanka mąki 1 szklanka cukru 1 jajo 1 łyżeczka kakao 200g masła Suche składniki wymieszać. Dodać masło i jajo zagnieść na jednolitą masę. Ciasto rozwałkować i powycinać różne kształty. Piec 15 minut
Słodki Zakątek
Owsiane gofry 204dodać cynamon, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wymieszać. Olej kokosowy roztopić z syropem lub miodem na niewielkim ogniu. Dodać mleko i jajko wraz z ekstraktem z wanilii. Całość wymieszać za pomocą trzepaczki i dodać przygotowane suche składniki. Ponownie wymieszać i odstawić na 15 minut, aż ciasto napęcznieje, a następnie smażyć na dobrze rozgrzanej gofrownicy na złoty kolor
Fabryka pomysłów
Czekoladowo-miętowy pudding chia 194Uwielbiam desery z nasionami chia, co można zauważyć przeglądając bloga. Co jakiś czas staram się wrzucić nową wersję puddingu, zazwyczaj bazującą na mleku kokosowym. Tym razem
Programista w kuchni
Brownie z fasoli dla alergika 236całych jaj (tylko żółtka), bez kakao. Wilgotne, słodkie dzięki daktylom, rewelacyjne ciasto fit. Moje dzieci zajadały się ze smakiem, nawet mąż stwierdził, że "może być" :) Polecam wszystkim alergikom oraz osobom na diecie. 1 puszka czerwonej fasoli 2 banany 4 żółtka 0,5 szklanki daktyli 2 łyżki oleju kokosowego lub rzepakowego 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Marchewkowe brownie z wegańskim mascarpone (bezglutenowe, wegańskie, bez cukru) 238Ciasto marchewkowe o strukturze brownie - wilgotne, zbite i słodkie, ale zdrowe :) Jednym zdaniem - najsmaczniejszy zakalec na świecie :) Lekkości dodaje mu smaczny serek à la mascarpone, przygotowany na bazie nerkowców. Smakuje wyśmienicie! Koniecznie spróbujcie! Składniki (na tortownicę o śr. 22 cm): 1 dojrzały banan 1 szklanka suszonych daktyli (wcześniej namoczonych przez godzinę) 4 większe marchewki (powinniśmy otrzymać 350 g startej(...)marchewki) 5 łyżek oleju kokosowego 1 łyżka mielonego siemienia lnianego + 3 łyżki wody 150 g mąki gryczanej 2 płaskie łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka octu jabłkowego Wegańskie mascarpone: 1 szklanka nerkowców (wcześniej namoczonych przez min. godzinę) 1 szklanka mleka roślinnego kilka łyżek syropu klonowego (4-5) 1 łyżeczka agaru 2 łyżki skrobi ziemniaczanej Dodatkowo: kilka kostek gorzkiej
Domowa Cookierenka Agi
SERNIK KOKOSOWY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ BEZ PIECZENIA 261Tak bardzo spodobał Wam się przepis na Sernik Straciatella , że postanowiłam przygotować jego blond wersję! Dziś mam dla Was przepis na pyszny Sernik kokosowy z białą
Ostra na Słodko
Słodki zielnik Lary – Lara Gessler – Książka na niedzielę 247kminkowe ciasteczka doskonałe. Czarnuszka .. mhmm uwielbiam, a Wy ? a kokosowy pudding chia z czarnuszką i mango, prażone orzechy z czarnuszką, miodem i sezamem. Werbena towarzyszy na w przepisach na Arbuzowe slushie z limonką i werbeną czy syrop czereśniowy z werbeną. Mak nasz świąteczny ulubiony w ciastach tu występuje jako składnik białych trufli z makiem, makowianki czyli czarne
Kuchnia na wzgórzu
Tarta czekoladowa z malinami 193Składniki (na 8 porcji) - szklanka daktyli (ok. 100 g), - szklanka orzechów ziemnych (ok. 130 g), - szklanka nasion słonecznika (ok. 155 g), - szklanka wiórków kokosowych (ok. 100
Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Naleśniki gryczane z sosem dyniowym i grillowaną kukurydzą. Pycha! 215Hokkaido, bardzo mocno pomarańczowa, o gęstym miąższu, idealna do zup, sosów, ciast czy do wytwarzania syropu do kawy. Jest dość słodka a jej miąższ po upieczeniu aksamitny w smaku. Dzisiaj właśnie z takiej dyni przygotowałam pyszny i gęsty sos pomarańczowy o dość wyraźnym smaku, z dodatkiem mleczka kokosowego. Sos był mi niezbędny do cieniutkich naleśników gryczanych z dodatkiem ziół, całość
SMYKWKUCHNI
Bezglutenowe ciasteczka czekoladowo-kokosowe (z mąki kokosowej) 276gorzką) 1,5 łyżki kakao Do miski wbić jajko, dodać olej kokosowy (roztopiony), mąkę, wiórki i ksylitol. Całość dokładnie wymieszać (na początku łyżką, a potem za pomocą dłoni) i połączyć z kakao. Na końcu do masy wmieszać posiekaną czekoladę. (Najlepiej, aby czekolada nie była zbyt mocno rozdrobniona.) Ciasto rozwałkować i wykrawać z niego dowolne kształty. (Można też ulepić kuleczki - następnie
Di gotuje
Torcik urodzinowy 251Dziś pochwalę się Wam torcikiem, który zrobiłam na pierwsze urodziny Majci- mojej małej sąsiadki;-) Biszkopt zrobiłam kakaowy do tego krem śmietankowo- kokosowy z mascarpone. Pomiędzy biszkopt
Passion of Cooking
Ciasto rafaello na krakersach. 293Składniki: 1l mleka, 2 budynie waniliowe bez cukru, 10dag cukru, 25dag miękkiej margaryny do pieczenia, pół aromatu waniliowego, 35dag wiórków kokosowych 10dag płatków migdałów
W kuchni u Moniki
.906. trzy smaki 201jajka ~duży, dojrzały banan - rozgnieciony widelcem / zblendowany ~2 czubate łyżki wiórków kokosowych ~30g mielonego lnu (u mnie o smaku wiśniowym) ~1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia lub 1/3 łyżeczki sody i łyzka soku z cytryny Jajka ubijamy przez 30s. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy do połączenia. Odstawiamy ciasto na ok. 10 minut aby zgęstniało. Następnie na lekko natłuszczonej patelni smazymy
breakfast of dreams
GNIAZDKA PTYSIOWE ZWANE PĄCZKAMI HISZPAŃSKIMI, WIEDEŃSKIMI 413łyżeczka ekstraktu waniliowego (można pominąć) - olej do smażenia (u mnie kokosowy bezzapachowy) Lukier: - puder trzcinowy - sok z cytryny (lub kilka kropli aromatu migdałowego) - słodka kremówka W średnim garnku zagotować wodę z masłem i szczyptą soli. Na gotujące się składniki wsypać przesianą mąkę i dokładnie mieszać aż ciasto będzie gładkie, lśniące i zacznie odchodzić od garnka. Masę odstawić do wystudzenia
Smaczne Zdrowe