jest bez cukru i mleka. Jest bezglutenowe i bez laktozy. Śmiało może być przygotowywane i jedzone przez osoby z alergiami pokarmowymi. A do tego jest niesamowicie pyszne! Jest świetnym pomysłem nie tylko na deser ale też jako przekąska w pracy czy lekki podwieczorek. Spróbujcie! Ps. pamiętajcie, że mąka kokosowa ma całkiem inne właściwości i konsystencję niż np. mąka(...)szybko go wchłania, a ciasta z Jej dodatkiem są bardziej „zbite” ( co nie znaczy, że nie smaczne! ) SKŁADNIKI: * duże jajka – 5 szt * mąka kokosowa – 0,5 szkl ( do kupienia TU ) * roztopiony olej kokosowy – 1/4 szkl ( do kupienia TU ) * miód wielokwiatowy – 2 łyżki * proszek do pieczenia bg- 2 łyżeczki * morele/brzoskwinie Ps. mąkę kokosową możemy
Ostra na Słodkomożecie przygotować cienką warstwę galaretki. Koniecznie wypróbujcie, bo takie ciasto bez cukru, nabiału i glutenu całkowicie niweluje wyrzuty sumienia. ;) * SKŁADNIKI Spód: 5 łyżek mąki kokosowej 1 łyżka kakao 1 łyżka ksylitolu lub erytrytolu 3 białka 50 ml oleju kokosowego Dodatkowo: 500 g truskawek Krem waniliowy: 300 ml mleka kokosowego 3 łyżki ksylitolu lub erytrytolu 1 laska wanilii 3 żółtka(...)ziemniaczanej * PRZYGOTOWANIE Spód W jednej misce połącz mąkę kokosową z ksylitolem, kakao, płynnym olejem kokosowym i białkami. Masę wymieszaj najpierw za pomocą łyżki, a później lekko wyrób dłońmi. Wyłóż nią posmarowaną uprzednio olejem kokosowym foremkę na tartę o średnicy 20 cm. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz 20 minut. Następnie wyjmij i wystudź. Krem waniliowy Jedną
Food Squarebez długiego wyrabiania i smakuje rewelacyjnie, jest wilgotne i długo pozostaje świeże (za sprawą dodanego smalcu). Kiedyś piekłam to ciasto bardzo często, wówczas było na mące pszennej, (najczęściej tortowej), oryginalny przepis na mąkę pszenną dołączę poniżej. Ostatnio piekłam na mące orkiszowej tortowej typ450 , wyszło super puszyste i przepyszne. Piekłam w ciemnej blaszce, o wym.37,5x24,5cm Składniki ciasta: - 380g(...)resztę mąki, ciepłego mleka, wyrośnięty zaczyn, ekstrakt waniliowy oraz stopione masło i wyrabiam gładkie ciasto. Ja swojego ciasta długo nie wyrabiam, dosłownie chwilę (mąka orkiszowa nie wymaga długiego wyrabiania, nawet gdy jest to ciasto drożdżowe). Gotowe ciasto wykładam na blachę (spód wyłożony papierem do pieczenia), wyrównuję (kiedyś smarowałam ciasto rotrzepanym białkiem, by owoce się nie zapadały, teraz już tego
Smaczne ZdrowePyszne, chrupiące, słodziutkie i zdrowe płatki śniadaniowe, które uwielbiają wszyscy - duzi i mali! Bez zbędnych dodatków, aromatów i białego cukru. Wspaniałe do mleka, jogurtu lub jako samodzielna przekąska do schrupania między posiłkami. Nieco szybsze w przygotowaniu niż Chocolate Cookie Crisps, polecam dla zabieganych :) Składniki: 350 g mąki pszennej pełnoziarnistej(...)szklanki jogurtu naturalnego 1/3 szklanki oleju kokosowego lub masła klarowanego Z podanych składników zagniatamy ciasto. Jeśli będzie za mokre, dosypujemy odrobinę mąki i ponownie wyrabiamy. Ciasto dzielimy na pół. Każdą część wałkujemy bardzo cienko - im cieńsze ciasto tym bardziej chrupkie płatki. Dla ułatwienia wałkujemy ciasto bezpośrednio na papierze, na którym będziemy piec. Ostrym nożem tworzymy małe kwadraciki, tnąc ciasto
Chocolate Muffin BlogDziś nastał wielki dzień zmian! Od dziś działamy z nowym logiem, które specjalnie zaprojektowałyśmy 💗 Zmiany zbiegły się z naszymi urodzinami, a skoro Pandki mają urodziny to
Candy Pandasczekoladowych ciast, zmniejszcie ilość kakao. Polecam! Składniki: Brownie: 1 batat (300 g) 1 mały banan 60 g daktyli bez pestek 25 g oleju kokosowego w temperaturze pokojowej 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki kakao (20 g) 1 kopiasta łyżka mąki ryżowej (20 g) 1 łyżka płynnego miodu (25 g) lub w wersji wegańskiej- syrop klonowy Dodatkowo: odrobina oleju kokosowego(...)naczynia wysmarowanego olejem kokosowym i obsypanego kakao (u mnie okrągłe naczynie do zapiekania o średnicy ok. 12 cm i pojemności 0,5 l.), wyrównać powierzchnię szpatułką. Im większa foremka, tym niższe brownie i zapewne nieco krótszy czas pieczenia (weźcie to pod uwagę). Piec w piekarniku nagrzanym do 175 st.C przez około 50 minut, aż ciasto wyrośnie (nie za dużo
Nastoletnie WypiekaniePyszne, kruche ciasteczka z kokosem i żurawiną już znalazły swoich wielbicieli:) Bardzo ciekawe połączenie, chyba jeszcze nigdy nie jadłam takich ciasteczek, a znalazłam je tutaj . Wychodzi
Smaczne Zdroweskładniki: spód: 2 jajka 0,5 kubka mąki kokosowej 0,5 kostki masła 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia laska wanilii mus kokosowy: 1l mleka
Luźna Kuchniaposłodzenia ciasta możemy użyć ulubionego słodzika. Ciasto jest szybkie, proste w przygotowaniu i pięknie wygląda, polecam… Ciasto z musem owocowym i kremem jogurtowym, bez glutenu, bez cukru Składniki: Spód: 1 szklanka migdałów 1 szklanka wiórków kokosowych 1/2 szklanki mąki kokosowej 80g oleju – roztopić 2 łyżki ksylitolu Mus owocowy: 400g owoców jagodowych (użyłam mrożonej porzeczki i jagód; duże owoce(...)kiwi) Spód: 1. Do blendera przełożyć migdały, dodać wiórki kokosowe, mąkę kokosową i ksylitol, zmiksować na piasek. Dodać roztopiony olej kokosowy i wymieszać łyżką. Masę kokosowo – migdałową przełożyć do blaszki z wyjmowanym dnem o średnicy 25-26cm, uformować brzeg i wyrównać dociskając. 2. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 180C na funkcji góra – dół przez około
Mała CukierenkaSerowo-truskawkowa masa zamknięta w budyniowym biszkopcie, z warstwą bitej śmietany i prażonym kokosem, to propozycja na letnie ciasto z truskawkami. SKŁADNIKI Ciasto: Blaszka: 20x26
słodki bratekorzechy, wiórki kokosowe, posypka dekoracyjna lub świeże owoce Kruche babeczki z czekoladą i dżemem, przygotowanie: Przygotować kruche ciasto: mąkę, cukier puder i pokrojone masło posiekać nożem lub wyrobić palcami, aż masło będzie w drobnych kawałeczkach. Dodać żółtko i tyle wody, by móc zagnieść ciasto w kulę. Spłaszczyć, owinąć folią, schować do zamrażarki na 5-8 minut (ciasto(...)się zamrozić tylko lekko stwardnieć). Można też włożyć ciasto do lodówki na 30 minut lub dłużej. Po schłodzeniu rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na ok. 4 mm. Wykrawać foremkami odpowiednią ilość ciasta do każdej babeczki (można też podzielić ciasto na 20 części i wyklejać foremki bez wałkowania). Wyklejać foremki (nie trzeba natłuszczać), nakłuć ciasto
Lekcje w kuchniSkładniki: Biszkopt kokosowy: 6 jajek 6 łyżek cukru 6 łyżek mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 6 łyżek wiórków kokosowych dżem truskawkowo - ananasowy (280 g) Kruszonka koksowa: 100 g maki pszennej 100 g cukru pudru 100 g wiórków kokosowych 100 g margaryny Masa czekoladowa: 2 opakowania budyni czekoladowych bez cukru 0,5 szklanki cukru 250 g margaryny(...)kokosowe Przygotowanie: Kruszonka kokosowa- mąkę z cukrem pudrem przesiać, dodać wiórki kokosowe - wymieszać. Następnie dodać schłodzoną rozpuszczoną margarynę i rozetrzeć palcami, nie zagniatać. Biszkopt kokosowy- do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać wiórki kokosowe. kakao. Następnie ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Na koniec dodać przesianą z mąkę z proszkiem do pieczenia
Ciastka - domowe słodkościekspresowo z patery z ciastem. Składniki – keto malinowa chmurka (forma 25×30 cm): Składniki na ciasto kruche: 4 żółtka 75 g zimnego masła 160 g mąki kokosowej Składniki na bezę: 4 duże białka 120 g erytrytolu zmielonego na puder odrobina wanilii 15 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta soli himalajskiej Składniki na galaretkę malinową(...)odrobina wanilii opcjonalnie słodzik do smaku ( ksylitol , erytrytol, stewia ) – u mnie bez słodzików Przygotowanie ciasta kruchego: Wszystkie składniki na kruche ciasto zagnieść do uzyskania jednolitej konsystencji. Uważnie oddzielić żółtka od białek, które należy schłodzić przed przygotowaniem bezy. Spód blaszki wyłożyć papierem do pieczenia a następnie ciastem wylepić dno blaszki. Piec w temperaturze
Ola la LCHF