wiecie serniki to ciasta, które kocham miłością bezgraniczną ( chyba inaczej się tego nie da nazwać! ). Przygotowuje je zarówno na te ważne okazje, jak i totalnie bez okazji – do popołudniowej kawki. Za każdym razem mój sernik jest inny. Za każdym razem staram się zaskoczyć domowników i znajomych z pracy czymś nowym, a zarazem wzbudzić zachwyt w czytelnikach(...)marką Kasia przygotowałam dla Was przepis na fantastyczny SERNIK BOUNTY – o smaku prażonego kokosu i czekolady. Nie wymaga pieczenia, dlatego przygotowuje się go bardzo szybko! No i tak samo szybko znika! Sernik jest naprawdę bardzo mocno kokosowy i wyrazisty w smaku. Zachwycać będzie zarówno dzieci i dorosłych, na myśl przywodząc wymarzone egzotyczne wakacje. Spróbujcie i Wy! SKŁADNIKI : SPÓD
Ostra na Słodkotruskawkowego dżemu domowej roboty nie zawahałam się go użyć:) W ekspresowym tempie przygotowałam pyszne i lekkie ciasto na bazie kaszy gryczanej z dodatkiem kakao i truskawek dzięki temu ciasto jest bez glutenu, dodatku białego cukru i nabiału - idealne! Zamiast dżemu truskawkowego możecie użyć każdego innego dowolnego dżemu - najlepiej domowego chociaż i w sklepie można znaleźć takie z dobrym składem(...)jajka - słoiczek dobrej jakości dżemu truskawkowego - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego lub szczypta sody oczyszczonej - 2 łyżki kakao * jeśli ciasto będzie zbyt mało słodkie możecie dodać 1 łyżkę miodu lub innego słodzidła Polewa - 5 kostek gorzkiej czekolady min 70% - 1 łyżeczka oleju kokosowego Wykonanie Jajka miksujemy przez chwilę. Następnie dodajemy słoiczek dżemu truskawkowego. Miksujemy przez dłuższą
Health-Fit-Lifecukru kryształ 1 kisiel cytrynowy bez cukru (58g) 1,5 łyżki proszku do pieczenia 2 - 3 łyżeczek kakao Masa budyniowa kokosowa: 2 budynie śmietankowe (40 g) 1/2 szklanki cukru kryształ 750 ml mleka 250 g margaryny 250 g wiórków kokosowych Dodatkowo: 1 puszka masy kajmakowej o smaku orzechowym wiórki kokosowe podłużne biszkopty ok. 14 szt. herbatniki(...)pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, kakao i kisiel cytryny, przesiać. Ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Następnie dodać przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, kakao i kisielem cytrynowym - dokładnie wymieszać za pomocą różdżki lub drewnianej łyżki. Na koniec do przygotowanej wcześniej tortownicy wylać ciasto
Ciastka - domowe słodkościcukier kokosowy roztopić razem. Do suchych składników w dużej misce dodać rozbełtane jajka (odrobinkę zostawić). Roztwór z napoju, oleju i cukru wlać ok 3-4 łyżki do mniejszej miseczki i wymieszać do uzyskania zwartego czarnego ciasta. Pozostały roztwór wlać do dużej miski i również dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia * (przykryć ręczniczkiem). Gdy ciasto wyrośnie(...)wadze kuchennej. Uzyskaną wagę (ciasta bez miski!) podzielić przez ilość bułeczek czyli 9 i tak podzielić ciasto. Czekoladowe kulki wyciągnąć z woreczków. Każdą porcję ciasta troszeczkę ugnieść z odrobiną mąki jeśli potrzeba i wkładając jedną kuleczkę czekoladową na środek zawinąć brzegi tworząc bułeczkę. Do formy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia wkładać bułeczki w odpowiednich odstępach. Gdy wszystkie
Candy Pandasmnie w domu pączki bez nadzienia :-). Te pączki są nietypowe, bo mają w sobie dużo kokosu i oczywiście twaróg. Smakują mocno kokosowo i można je jeść jeść bez opamiętania :-). Najlepiej smakują lekko ciepłe. Z tej porcji wychodzi sporo sztuk, to zależy jakiej literatki użyjecie. Zapraszam, więc do wypróbowania przepisu. Pozdrawiam i ściskam Was cieplutko. PĄCZKI SEROWE(...)Twaróg przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać zmielony twaróg, żółtka, wiórki kokosowe, cukier, cukier waniliowy, słodką śmietanę i spirytus. Z wszystkich składników dokładnie wyrobić ciasto. Rozwałkować na grubość 1 cm i literatką wykrawać krążki. Piec na rozgrzanym tłuszczu na jasnobrązowy kolor. Osączyć na ręczniku papierowym. Zimne posypać cukrem pudrem. Smacznego
Zakątek rozkoszy kulinarnychglutenu (bez zbóż), bez nabiału (laktozy i kazeiny) – przepis: ciecierzyca – 2 szklanki (konserwowej albo gotowanej) kakao – ½ szklanki miód – ½ szklanki jajka – 4 (zobacz też: Zamiast jajek ) mąka kasztanowa (lub migdałowa ) – ½ szklanki mleko (zwykłe lub roślinne) albo woda – ⅓ szklanki (opcjonalnie) mąka kokosowa – 3 łyżki olej kokosowy – 3 łyżki soda oczyszczona(...)dodać do ciasta nieco mleka (zwykłego albo roślinnego) albo samej wody – zależnie od tego, jakie jedzenie tolerujesz. Najprościej wszystkie składniki poza sodą zblendować razem. Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję dość gęstego kremu – nie za rzadkie, bo zakalec gwarantowany! Gdy masz rozgrzany piec i wszystko gotowe, dodaj sodę, dobrze wymieszaj, przełóż ciasto do foremki i piecz przez
PaleoSMAKPodczas robienia omleta dla siebie stwierdziłam, że przygotuję jeszcze jednego, dla rodziny. Okazało się, że wszyscy wzięli go za ciasto, kawałek słodyczy do kawy czy coś
Zdrowie na języku :POj zachciało nam się zapachu pieczonego drożdżowego ciasta 😊 Znacie już nas na tyle, że wiecie iż zwyczajnie to u nas być nie może 😉 Takie różyczki są
Candy PandasNigdy nie mów nigdy... oj tak, potwierdzam. Jeszcze o godzinie 12 zarzekałam się, że pączków dzisiaj piec nie będę, co najwyżej zrobię pączusie serowe... Wystarczyło włączyć komputer... widok wyrastającego ciasta u Margarytki zmienił diametralnie dzisiejsze plany... :-) Już przed 13.00 ciasto było odstawione do wyrastania. Po godzinie z minutami gotowe pączki odstawione do napuszenia, a przed 16.00 pączki posmażone. Pozostało tylko(...)Chwilę wyrabiać. Ja osobiście nigdy nie wyrabiam długo ciasta drożdżowego (zaobserwowałam iż mąka orkiszowa długiego wyrabiania wręcz nie lubi, gluten orkiszowy jest bardzo specyficzny i przy długim wyrabianiu ciągnie się trochę jak guma). Wyrobione ciasto odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok.60 minut, do czasu aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat kuchenny (u mnie oklejony folią
Smaczne ZdroweCiasto z pianką wiśniową Nie ma to, co pyszny kawałek noworocznego ciasta. Oby rok 2020 był tak dobry jak to keto ciasto z pianką wiśniową... Dania Deser Kuchnia Europejska , Wege Keyword ciasto z owocami , czekolada , owoce , piernik Porcje 16 porcji Czas gotowania 20 minut Czas oczekiwania 2 godziny Składniki Ciasto piernikowe 4 jajka 0,25 szklanki gęstego mleka kokosowego(...)przełożyć do kwadratowej foremki o wymiarach 20 x 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z włączoną funkcją termoobiegu przez ok. 20 minut (do suchego patyczka). Ostudzić. Pianka wiśniowa Mleko kokosowe (tylko stałą część) ubić z kwaśną śmietaną kokosową. Wiśnie podgrzać z sokiem z cytryny i erytrytolem. Żelatynę namoczyć w połowie wody, drugą
Modern Cave Girlmąki i proszek do pieczenia (można bez proszku, ale z nim biszkopt wychodzi wspaniały). Mieszamy powoli by nie stracić napowietrzenia białek. Wykładamy masę do brytfanny wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 stopniach przez około 30 minut (do suchego patyczka). Zostawiamy biszkopt do wystudzenia. Gdy już jest chłody usuwamy papier do pieczenia a sam biszkopt wkładamy(...)budyń i szybko mieszamy. Ciepły budyń wykładamy na owoce. Ananasowa skorupka: 20 dag wiórków kokosowych 1/2 kost margaryny 1 szkl cukru 2 jajka W misce miksujemy margarynę a jajkami, dodajemy cukier. Gdy masa jest gładka dodajemy wiórki. Mieszamy chwilę. Wykładamy masę na budyń. Wkładamy ciasto do piekarnika na 10 min 200 stopni by skórka z wierzchu nabrała koloru. Artykuł Biszkopt
MojaQchnia.plciastka razowe z czekoladą Owsiano-daktylowe kulki mocy Owsiane ciasteczka z czekoladą i masłem orzechowym (bez cukru) Miękkie owsiane ciasteczka z czekoladą Składniki (na ok 25 sztuk): 2 duże banan (mocno dojrzałe) 1 jajko 3 łyżki masła kokosowego albo zwykłego 1/3 szklanki mąki pełnoziarnistej 1,5 szklanki płatków owsianych górskich 2 łyżki brązowego cukru(...)cukrem i roztopionym masłem kokosowym. Płatki owsiane zmielić w młynku do kawy, wsypać do masy bananowej. Dodać mąkę, sodę, cynamon, wymieszać. Czekoladę posiekać, wsypać do ciasta, wymieszać. Ciasto powinno będzie klejące, miękkie. Blachę wyłożyć papierem. Za pomocą łyżki do lodów (lub zwykłej łyżki) nabierać ciasto i wykładać na blachę w odstępach. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 17-20 minut
Obiad gotowyCiasto: 300 g mąki orkiszowej 200 g masła 2 łyżki śmietany 30 g cukru szczypta soli Masa serowa: 1 kg sera na sernik 150 g puree z dyni 30 g budyniu waniliowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka 100 g białej czekolady 4 łyżki cukru kokosowego lub zwykłego Do miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, cynamon, cukier oraz
365 dni dookoła kuchniBardzo proste, wilgotne i sycące muffinki bez mąki, cukru i mleka. Muffinki zrobiłam z mielonych w blenderze płatków owsianych - można je zmiksować do konsystencji mąki albo zostawić troszkę większe części tak jak ja. Można również użyć gotowej mąki owsianej. Zamiast cukru użyłam dojrzałych bananów, które przy okazji dodają też wilgotności, a w środku umieściłam truskawkę, która nadaje świetnej orzeźwiającej(...)szybko, są pyszne, a jeśli dodamy jeszcze jedno jajko, ciasto będzie bardziej puszyste. Bardzo polecam :) Składniki (około 10 muffinek): 2 bardzo dojrzałe banany 1 szklanka zmielonych na mąkę płatków owianych lub mąki owsianej 1 jajko 2 kopiate łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego kilka sztuk truskawek Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 180ºC. Płatki zmiksować
Healthy food explorerbudynie waniliowe * Wiórki kokosowe 70 g Masa serowa * ser z wiaderka 1 kg * 3/4 szklanki cukru * 4 jajka * 2 łyżki śmietany 18 % * 100 g masła w temp. pokojowej * budyń waniliowy Sposób przygotowania: W misce wymieszać łyżką wszystkie składniki masy makowej tzn. mak, jajka budynie i wiórki. Przygotowaną masę makową przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. ( użyłam blaszki 25x35(...)wtedy ciasto wyjdzie po prostu niższe ale równie pyszne ) W misce ubijamy białka na sztywno. W osobnej misce miksujemy żółtka z cukrem i masłem. Do masy z żółtkami dodajmy ser, śmietanę, oraz budyń i chwilę miksujemy na koniec dodajemy białka. Zmiksować na najmniejszych obrotach i przelać do blaszki na masę makową. Pieczemy w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu przez
Kulinarne przygodymąki ziemniaczanej - 2 jajka - 30 g oleju kokosowego - 70 g miodu - 8 g przyprawy do piernika - 2 łyżeczki kakao - 1 łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia Wykonanie W rondelku rozpuszczamy olej oraz miód. Na stolnicę wysypujemy mąkę owsianą i ziemniaczaną wymieszaną z sodą/proszkiem do pieczenia. Robimy zagłębienie w które wsypujemy kakao oraz przyprawę oraz wbijamy(...)jajka. Na koniec wlewamy rozpuszczony olej z miodem. Całość bardzo dokładnie zagniatamy. Następnie zawijamy ciasto w folię i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie wyciągamy ciasto z lodówki. Dzielimy na mniejsze części. Każdą z nich rozwałkowujemy dowolną grubość ( w zależności jak chcemy). Następnie wykrawamy dowolny kształt. Układamy na blasze i pieczemy w piekarniku nagrzanym
Health-Fit-Lifepewnie unikat? Ciasto kokosowe z fioletowych ziemniaków tortownica o średnicy 26 cm 650 g ugotowanych lub upieczonych fioletowych ziemniaków 1 puszka mleczka kokosowego 4 jajka 180 g ksylitolu lub erytrytolu 2 łyżki mąki kokosowej skórka otarta z 2 cytryn 1 budyń śmietankowy (65 g) 0,5 szklanki mleka roślinnego (u mnie kokosowe) Ziemniaki zblendować dokładnie z mleczkiem kokosowym (konsystencja jest(...)dość kleista) i roślinnym. Jajka ubić z ksylitolem, połączyć z masą ziemniaczaną. Dodać skórkę z cytryny, mąkę kokosową i budyń. Piec około godzinę w 180 stopniach (jeśli za bardzo się zarumieni, przykryć wierzch folią aluminiową). Pianka jogurtowa: 1,5 łyżeczki żelatyny 100 ml mleka skondensowanego niesłodzonego + 3-4 łyżki do rozpuszczenia żelatyny 2 łyżki ksylitolu zmielonego na puder
Fitkotpewnie unikat? ;) Ciasto kokosowe z fioletowych ziemniaków tortownica o średnicy 26 cm 650 g ugotowanych lub upieczonych fioletowych ziemniaków 1 puszka mleczka kokosowego 4 jajka 180 g ksylitolu lub erytrytolu 2 łyżki mąki kokosowej skórka otarta z 2 cytryn 1 budyń śmietankowy (65 g) 0,5 szklanki mleka roślinnego (u mnie kokosowe) Ziemniaki zblendować dokładnie z mleczkiem kokosowym (konsystencja jest(...)dość kleista) i roślinnym. Jajka ubić z ksylitolem, połączyć z masą ziemniaczaną. Dodać skórkę z cytryny, mąkę kokosową i budyń. Piec około godzinę w 180 stopniach (jeśli za bardzo się zarumieni, przykryć wierzch folią aluminiową). Pianka jogurtowa: 1,5 łyżeczki żelatyny 100 ml mleka skondensowanego niesłodzonego + 3-4 łyżki do rozpuszczenia żelatyny 2 łyżki ksylitolu zmielonego na puder
FitKotcukru 60 g kakao 135 ml oleju kokosowego BIO z pierwszego tłoczenia - dostępny w Lidlu 2 jajka 1 łyżka ekstraktu z wanilii 80 ml jogurtu owocowego 125 ml mleka dodatkowo: 200 g truskawek 3 łyżki ziaren kakao Przygotowanie: W jednej misce musimy połączyć mąkę pszenną, proszek do pieczenia i kakao. Do drugiej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier, ekstrakt(...)mieszamy chwilę drewnianą łyżką do ponownego połączenia składników. Formę do babeczek wyłożyć papilotkami. Nałożyć ciasto, powinno wyjść 12 dużych babeczek. Do każdej babeczki wcisnąć pokrojone na mniejsze kawałki truskawki, a następnie wszystkie posypać ziarnami kakao. Pieczemy w temperaturze 175 º C, góra-dół bez termoobiegu przez 25 minut. Studzimy na kratce
Życie zaczyna się w kuchniDziś przepis na ciasteczka bez cukru z mąką owsianą i pszenną pół na pół. Ciasteczka orzechowe 20 dag daktyli 5 dag rodzynków 1 szklanka mleka lub wody szczypta soli 2 jajka 3 łyżki masła lub oleju kokosowego 1 szklanka błyskawicznych płatków owsianych (lub mąki) 1 szklanka maki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu(...)olej kokosowy - mieszaj do chwili rozpuszczenia tłuszczu. Rozgnieć daktyle widelcem, dodaj rodzynki i cynamon. Przestudź masę. Do letniej masy dodaj płatki owsiane, jaja i szczyptę soli. Wymieszaj ponownie. Dodaj na końcu mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia i kakao. Wymieszaj. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakładaj za pomocą łyżeczki niewielkie placuszki ciasta. Na każdy placuszek
Gotuj Sam!łyżeczka wanilii w proszku, 1/4 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej EKO, bez syropu glukozowo - fruktozowego! (nie znalazłam takiej, więc pominęłam ten składnik). Masa "serowa": 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej, 1 szklanka mleka roślinnego (u mnie - kokosowe domowej roboty), sok i starta skórka z jednej cytryny (ekologicznej), 1/2 szklanka wiórków kokosowych, 1 łyżeczka wanilii w proszku, 5 łyżek syropu daktylowego, klonowego(...)łyżeczki agar-agar, 1 łyżka ksylitolu. Polewa: 7 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego, 3 łyżki kakao, 4 łyżki karobu, 1 łyżeczka wanilii 1 łyżeczka syropu daktylowego. Wykonanie: Spód: Mąki i ksylitol mieszamy. Dodajemy posiekany olej kokosowy w formie stałej oraz wodę. Wyrabiamy ciasto, którym wylepiamy formę. Pieczemy 25 minut w temperaturze 190 stopni. Masa makowa: Mak mielimy. Następnie dodajemy posiekane migdały
Jeść, by żyć w zdrowiu240g ekologicznej mąki żytniej typu 720 chlebowej SYMBIO - 125ml mleka (u mnie kokosowe) - 20g syropu klonowego/z agawy - 3 łyżki masła orzechowego - 2 łyżki ksylitolu - 1 łyżka przyprawy do piernika (najlepiej domowej) - skórka otarta z 3/4 pomarańczy (uprzednio sparzonej wrzątkiem!) - 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej - 1 łyżeczka kakao bez cukru - szczypta soli Mleko, syrop klonowy, ksylitol oraz skórkę z pomarańczy(...)całości ugniatamy elastyczne ciasto. W międzyczasie łatwiej będzie nam przerzucić ciasto na stolnice i tam kontynuować wyrabianie. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Ciasto dzielimy na 3 równe części, każdą z nich rozwałkowujemy. Grubość ciasteczek zależy od naszych upodobań. Wykrawamy ciasteczka przy pomocy foremek. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Pieczemy 8-12 minut, w zależności
Be Fit Be Strong