Ciasta o nazwach popularnych batoników robią furorę od lat. Myślałam, że jadłam już wszystkie, aż trafiłam na to cudo. Jeżeli jeszcze nie znacie - warto wypróbować. Jeżeli
Cook&LoveNie wiem jak Wy ale ja lubię eksperymentować z kaszą manną i nie chodzi tu tylko o wymyślanie kolacji :) Słodkości z kaszy są pyszne. Zapraszam! Składniki
Z Majeczką w kuchnisiekanych orzechów włoskich 80 g wiórków kokosowych 20 g mąki kokosowej 1 łyżeczka aromatu migdałowego 1 łyżeczka aromatu rumowego opcjonalnie słodzik np.. ksylitol , erytrytol, stewia do smaku lub wcześniej namoczone i zmielone daktyle Masa serowa: 1 kg sera białego tłustego (nie z wiaderka) 10 jajek 200 g miękkiego masła 40 g mąki kokosowej 1 łyżeczka aromatu waniliowego lub wanilii(...)kokosową, zmielonymi orzechami i aromatami. Opcjonalnie dodać słodzik lub namoczone wcześniej w letniej wodzie i odsączone a następnie zmielone daktyle lub rodzynki. Blaszkę (u mnie 25×36 cm, ale modliłam się żeby ciasto nie wyrosło za bardzo), wyłożyć papierem do pieczenia a następnie wyłożyć równomiernie masę makową formując spód. Masę serową wylać na spód makowy i piec przez
Ola la LCHFFantastyczna propozycja na śniadanie lub ewentualnie na deser - wówczas potraktować jako ciasto. Ponieważ chlebek jest owocowy, to proponuję podać w pierwszej połowie dnia. Można zjeść bez dodatków lub posmarować innym, owocowym dżemem. U mnie domowy dżem porzeczkowy - kwaśny, jak nie wiem co :) I bardzo mi to połączenie pasuje. 🍞 Do upieczenia tego chleba potrzebna jest mąka migdałowa. Jednak, jeśli(...)wyłożyłam papierem do pieczenia i przelałam do niej masę bananową Piekłam 50 minut, po tym czasie wyłączyłam piekarnik i zostawiłam chlebek w środku jeszcze 4 minuty przy zamkniętych drzwiczkach. Następne uchyliłam drzwiczki na 2 minuty, a po tym czasie wyjęłam chleb do przestygnięcia. Można podawać jako ciasto lub jako chleb z dżemem lub konfiturą domowej roboty Na zdrowie
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comFantastyczna propozycja na śniadanie lub ewentualnie na deser - wówczas potraktować jako ciasto. Ponieważ chlebek jest owocowy, to proponuję podać w pierwszej połowie dnia. Można zjeść bez dodatków lub posmarować innym, owocowym dżemem. U mnie domowy dżem porzeczkowy - kwaśny, jak nie wiem co :) I bardzo mi to połączenie pasuje. 🍞 Do upieczenia tego chleba potrzebna jest mąka migdałowa. Jednak, jeśli(...)wyłożyłam papierem do pieczenia i przelałam do niej masę bananową Piekłam 50 minut, po tym czasie wyłączyłam piekarnik i zostawiłam chlebek w środku jeszcze 4 minuty przy zamkniętych drzwiczkach. Następne uchyliłam drzwiczki na 2 minuty, a po tym czasie wyjęłam chleb do przestygnięcia. Można podawać jako ciasto lub jako chleb z dżemem lub konfiturą domowej roboty Na zdrowie
Szczęśliwa kuchniaradości - hurrrrrrra hurrrrrrrra Rafaello no w końcu.............. Ech ależ mają ze mną dobrze :) Wzięłam udział w akcji Ciasto na niedziele gdzie wspólnie robimy różne smakołyki. Na ten tydzień wybrałyśmy ciacho bez pieczenia. Jestem ciekawa jak wyjdzie:) Składniki: masło 350 g mleko 1 litr budyń 4 x 40 g waniliowy lub śmietankowy cukier(...)boki też.Na dno kładę krakersy, tam gdzie nie mieszczą się to kruszę w palcach. Nakładam 1/3 kremu kokosowego i przykrywam następną warstwą krakersów.Teraz następna warstwa kremu, krakersy i krem. Na końcu posypuje kokosem by zakryć krem. Ciasto przykrywam folią spożywczą i wkładam do lodówki . Najlepsze ciasto jest następnego dnia
Różowa kuchniaszklanka wiórków kokosowych 2 jajka 1/4 szklanki oleju rzepakowego 2/3 szklanki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka miodu ulubione owoce Wszystkie składniki (poza owocami) dosłownie wrzucamy do naczynia i dokładnie mieszamy. Gotowym ciastem napełniamy foremki na muffiny lub papilotki (ja tradycyjnie użyłam silikonowych foremek ), tak do 3/4 ich wysokości. Na wierzchu układamy owoce i pieczemy w piekarniku
Cynamonowe szczęściePonieważ nie posiadam termoobiegu, to po pierwszych 25 minutach pieczenia, odwracam blaszkę z ciastem, aby oba jego końce dokładnie się upiekły. Gdy ciasto trochę przestygnie, wyjąć je z formy na metalowa kratkę. W międzyczasie przygotować glazurę, ucierając mikserem cukier puder z sokiem z cytryny. Po zupełnym ostygnięciu ciasta, oblać je glazurą i dowolnie udekorować - u mnie akurat(...)bakaliowe CZARNA OD KUCHNI - Pralinki z paluszków CZARNA OD KUCHNI - Krajanka bakaliowa ESMERALDA ZE SMAKIEM - Kołacz drożdżowy z bakaliami i serkiem MOJE DOMOWE KUCHARZENIE - Szybka drożdżówka bez wyrabiania i wyrastania KATALOG SMAKÓW - Kokosowe ciasteczka z bakaliami
Grunt to przepis!lubi ciasta z jabłkami? My bardzo lubimy w każej postaci, szczególnie szarlotkę z kruszonką lub z bezą. Zrobiłam błyskawiczny deser jabłkowy czyli jabłka zapiekane z kruszonką. Pyszne jako samodzielny deser lub z lodami waniliowymi. Składniki: • 4 jabłka • 3 łyżki płatków migdałowych • 3 łyżki wiórków kokosowych • 1 łyżeczka cynamonu Kruszonka • 100 g masła • 8 czubatych(...)łyżek mąki pszennej • 2 czubate łyżki otrąb pszennych • 6 łyżek brązowego cukru trzcinowego oraz • wiórki kokosowe i czekoladowe płatki do posypania • 2 biszkopciki • masło do smarowania formy Wykonanie: • Jabłka obrać i pokroić w grubą kostkę. • Formę do pieczenia wysmarować masłem i posypać pokruszonymi biszkoptami. • Wrzucić do formy jabłka, posypać cynamonem, płatkami
To co kochamwegetariańską, ale pyszną wyśmienicie. ok. 500 g dyni startej na tarce o małych oczkach ok. 200-300 g suchej wędzonej kiełbasy pokrojonej w kostkę i podsmażonej na patelni bez tłuszczu ok. 100-150 g żółtego sera startego na tarce o małych oczkach 1 jajko 3 łyżki mąki z ciecierzycy Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Na początek dynię(...)masę. Masę wykładamy do formy do tarty lub innej tak, by utworzyć warstwę ok. 2-3 cm ciasta. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 45 minut. Jeśli zostanie kawałek dyni, to nie wyrzucaj jej! Pokrój w grube plastry, posmaruj trochę olejem kokosowym i upiecz frytki
KucharzycaTARTA BEZ PIECZENIA Składniki (8 porcji): 130 g słonecznika łuskanego 70 g siemienia lnianego 150 g daktyli 1 łyżeczka oleju kokosowego szczypta soli Krem jaglany: 100 g kaszy jaglanej suchej 150 g namoczonych daktyli 40 g czekolady gorzkiej (o zawartości minimum 70% kakao) - rozpuszczonej w kąpieli wodnej lub mikrofalówce 2 łyżki świeżego soku pomarańczowego 1-2 łyżki wody(...)świeżych truskawek garść borówek WYKONANIE 1. Przygotuj spód - w blenderze zmiel słonecznik i siemię lniane. Dodaj daktyle, olej i sól. Ponownie zmiksuj, następnie wyjmij z blendera i ubij ciasto rękoma. 2. Posmaruj formę na tartę cienką warstwą oleju, na to wyłóż spód. Mocno ubij i wyrównaj. Włóż do lodówki, w tym czasie przygotuj krem. 3. Ugotuj kaszę na sypko
Powiedz dietom niesobie świąt Wielkanocnych bez mazurka. Mazurki przygotowujemy z różnych ciast biszkoptowe, marcepanowe, kruche. Ja przygotowałam z ciasta kruchego z ananasem i bakaliami, polany lukrem ze śmietany. Wierzch mazurków, można też pokryć różnymi masami np. orzechową czy kajmakową i udekorować je bakaliami lub owocami. Kto jeszcze nigdy nie piekł mazurka, niech spróbuje, bardzo pyszne ciasto(...)Mazurek pełen bakalii Składniki: Ciasto mąka krupczatka - 500 g proszek do pieczenia - 1 łyżeczka cukier - 1/2 szkl margaryna - 250 g żółtka jaj - 4 szt śmietana - 1 łyżka ( dodać tyle śmietany aby połączyły się składniki ) Dodatkowo : 1,5 szkl bakalii ananasy - 1 puszka wiórki kokosowe - 2 łyżki Lukier : śmietana - 1 szkl cukier - 1 szkl spirytus - 1 łyżka Dekoracja : migdały śliwki
Kuchnia Danusiodejmie mu smaku ;) Składniki (na małą blaszkę około 15x20cm) 1,5 szklanki serka wiejskiego light (tej gęstej części bez śmietanki) 1 bardzo dojrzały banan (najlepiej aż brązowy) 1 łyżka soku z cytryny 1 jajko kilka kropel olejku kokosowego (nie jest to konieczne) 2 łyżki kaszki manny firmy Kupiec ewentualnie do dosłodzenia ksylitol (wszystko zależy jak słodki i duży będzie(...)piekarnika) Sposób przygotowania: Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy na w miarę jednolitą masę tak przygotowane ciasto odstawiamy na około 5 minut, żeby kaszka manna spęczniała ponownie miksujemy masę, a następnie wykładamy ją do formy wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy około 35 minut w temp. 180 stopni studzimy sernik przy otwartych drzwiczkach piekarnika, a następnie chowamy na kilka
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćłyżki sezamu lub wiórek kokosowych 4-5 łyżek mąki pełnoziarnistej ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 duża garść rodzynek 1 duża garść żurawiny 2-3 łyżki brązowego cukru lub słodkiego syropu 3 łyżki oleju Namocz płatki na co najmniej 2 godziny w wodzie. Następnie zmiksuj/zblenduj. Dodaj sezam, mąkę, żurawinę, rodzynki, cukier/syrop, olej i proszek do pieczenia. Masa ma być(...)dość gęsta (jeśli nie jest, dodaj jeszcze trochę mąki). Dokładnie wymieszaj. Smaż małe placuszki na suchej patelni (1 łyżka ciasta na 1 placek). Podawaj ciepłe. Česká Hospoda Bardzo mile wspominam pobyt w Czechach, ludzi i tamtejsze jedzenie. Nie bez powodu nogi zaniosły mnie do Českiej Hospody (ul. Rynek 5, Rzeszów). Tuż na wejściu wita nas kelnerka i prowadzi
Qlinarnie i QlinarnieŁyżeczka) Szpinak (świeży) – 25 g (1 x Garść) Cynamon – 2 g (0.4 x Łyżeczka) Banan – 120 g (1 x Sztuka) Mleko kokosowe bez cukru – 200 g (0.8 x Szklanka) Czas przygotowania: 5 minut 1. Zmiksuj składniki. II ŚNIADANIE K:224.5 kcal / B:7.5 g / T:6.5 g / W:33.6 g / Bł:9.2 g KANAPKI(...)CIASTO FASOLOWE Z CHILI (PRZEPIS NA 8 PORCJI) Zjedz 1 z 8 porcji (porcja 2x większa niż widoczna na zdjęciu) Mielona papryka chili – 1 g (1 x Szczypta) Fasola czerwona w zalewie (konserwowa) – 240 g (12 x Łyżka) Sól (biała) – 1 g (1 x Szczypta) Kakao niskotłuszczowe – 20 g (2 x Łyżka) Proszek do pieczenia
Powiedz dietom nie