ciasto kokosowe bez pieczenia - 5277 przepisów (strona:182/352)

Torcik a’la Ptasie mleczko tiramisu 107

dodatkiem kawy Nutura -ksylitol/erytrytol Nutura -2 łyżeczki żelatyny + 100ml mleka Warstwa waniliowa -300g serka (u nas 130g ricotty i 170g serka homogenizowanego) -1/2 łyżeczki mielonej wanilii -ksylitol/erytrytol/cukier kokosowy Nutura -3 łyżeczki żelatyny + 50ml mleka Polewa -tabliczka deserowej czekolady -ok 3 łyżki oleju rzepakowego Dodatkowo -espresso (2 lub 3 zależy jak bardzo ma być nasączony biszkopt) -amaretto (do nasączania(...)żółtku (po każdym chwilę miksując). 4. Mąki, skrobię wymieszać razem z kakao i przesiać stopniowo przez sitko do masy jajecznej. Wymieszać delikatnie szpatułką do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek. 5. Papierem do pieczenia wyłożyć tylko dno tortownicy. Wlać ciasto i piec przez około 30-40 minut w temperaturze 170-180’C (można sprawdzić czy ciasto się dopiekło przy

Candy Pandas
CIASTO MARCHEWKOWE 117

tortownicę Ø 24 cm. Składniki na ciasto mam w temp. pokojowej. Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. Do ciasta zamiast wiórków kokosowych możecie dodać posiekane bakalie, np. orzechy laskowe, migdały, suszone owoce (żurawinę, rodzynki). Ciasto możecie dodatkowo udekorować ciemnymi owocami, tj. borówkami, jagodami, porzeczkami lub jeżynami. Będzie piękny kontrast względem kremu. PRZYGOTOWANIE: W większej misce miksuję na puch jajka(...)Następnie dodaję suche składniki, miksuję. Na koniec wrzucam tartą marchew, tym razem mieszam już łyżką. Tortownicę wykładam papierem do pieczenia, zamykam obręcz. Boki smaruję masłem. Wlewam ciasto. Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C, grzanie góra + dół, bez termoobiegu. Ciasto wkładam na środkową półkę piekarnika i piekę 45-50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Gotowe ciasto wyjmuję

Zasmakuj Kuchni
Ciasto czekoladowe z fasoli ( bez mąki) 152

Czym byłoby cukiernictwo bez eksperymentów ? : ) Dziś eksperyment z fasolą. Czy fasola może zastąpić mąkę ?! Może- i powiem Wam, że w tym brownie zastępuje ją doskonale. Ciasto jest wilgotne, ale zero zakalca, utrzymuje świeżość dłużej niż zwykłe brownie i jest po prostu megaczekoladowe , mimo że do całości dodałam 1 ½ łyżki kakao. Wykorzystałam kilka przepisów i maksymalnie je zmodyfikowałam. W moim(...)namoczone ) i to one obok fasoli podbijają moim zdaniem wilgotność ciacha. Pycha! !ciasto na małą keksówkę! Składniki: 1 puszka fasoli czerwonej szklanka rodzynek 2 jaja 2 łyżki oleju (lub 1 ½ łyżki oleju kokosowego) 2/3 szklanki cukru  1 ½ łyżki kakao ciemnego 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropel aromatu waniliowego Rodzynki zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 10 minut

Domowe ciasta
CIASTECZKA Z CZEKOLADĄ 94

orzechów włoskich lub nerkowców Uwagi do przepisu: Składniki mam w temp. pokojowej. Do ciastek można dodać posiekane dowolne orzechy, tartą skórkę z cytryny lub pomarańczy, większą szczyptę kakao, wiórki kokosowe, posiekane suszone owoce, 1 lub 2 tabliczkę dowolnej czekolady, nawet białej. Można również nie dodawać żadnych dodatków, za to upieczone udekorować cienko polewą czekoladową, lukrem smakowym, np. cytrynowym. Upieczone ciastka(...)jajko, mieszam, powoli wsypuję mąkę oraz proszek do pieczenia. Mieszam do połączenia. Wyłączam mikser, dodaję posiekaną czekoladą oraz posiekane orzechy (opcja). Mieszam łyżką. Z ciasta odrywam kawałki wielkości orzecha włoskiego, tworzę kulki i lekko spłaszczam w dłoniach. Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C , grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Środkową półkę z wyposażenia piekarnika wykładam papierem

Zasmakuj Kuchni
Wielkanocne ciasteczka budyniowe (ręcznie malowane) 169

cukier puder. Masło siekamy nożem na jak najmniejsze kawałeczki. Następnie zagniatamy elastyczne ciasto, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Wyjmujemy, rozwałkowujemy na 4 – 5 mm (podsypując mąką) i wycinamy ciasteczka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 13 minut. Studzimy i dekorujemy. Smacznego(...)Przepis bierze udział w Konkursie „Wielkanocne Gotowanie” na Winiary.pl Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Ciasteczka kokosowe → Ciasteczka z masłem orzechowym → Ciasteczka cytrynowo – pomarańczowe → Amerykany

Oryginalny smak
Ciasto piernikowe z burakiem 167

wygląda bardzo zimowo i bardzo świątecznie. Czyż nie?  Składniki: 2 szklanki mąki orkiszowej  2 łyżki przyprawy do piernika (najlepiej bez cukru) 2 łyżki naturalnego kakao 2 łyżki masła orzechowego (najlepiej płynne) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu  3 jajka klasy M ugotowany burak (ok.200-300g) 200 g miodu lipowego  1/2 szkl. oleju rzepakowego(...)pieczenia.  Dodajemy olej rzepakowy, miód lipowy, zmiksowane jajka, buraka oraz masło orzechowe.  Całość dokładnie mieszamy do uzyskania gęstego ciastaCiasto przelewamy do prostokątnej formy, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia i lekko natłuszczonej. Pieczemy przez ok. 25-30 minut w temp. 200 stopni C. polewa czekoladowa 2 łyżki kakao 2 łyżki oleju kokosowego 1 łyżka płynnego

Kuchnia Ellie
Wegańskie drożdżówki z domowym budyniem 193

łyżki cukru 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 50 g oleju kokosowego (lub innego roślinnego) opakowanie cukru wanilinowego/waniliowego Wszystkie składniki umieść w odpowiedniej wielkości garnku, mieszaj do czasu aż powstanie budyń, czyli mleko zacznie się gotować i zgęstnieje, czyli postępuj tak jak ze „zwykłym” budyniem. Wyrośnięte ciasto przełóż na blat, podziel na równe części, z każdej uformuj kulkę(...)przygotowane drożdżówki przełóż na blachę wyłożona papierem do pieczenia, niech tak sobie jeszcze poleżą i podrosną z 15 minut przed pieczeniem. W międzyczasie zaangażuj jakiegoś Miśka do wyczyszczenia rondelka po budyniu, będzie mnie skrobania i mycia Lekko podrośnięte drożdzówki piecz w rozgrzanym do 170 C piekarniki (bez termoobiegu!) przez 15-20 minut w zalezności od wielkości drożdżówek

greenscarf
Ciasteczka owsiane z wiórkami kokosowymi, żurawiną i słonecznikiem 244

składniki, u mnie tym razem są to wiórki kokosowe, słonecznik i suszona żurawina. Ciasteczka są słodzone miodem, ale można zamienić go na ksylitol lub cukier trzcinowy. Zapraszam! Składniki: 2 łyżeczki miodu 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka mąki owsianej 1/2 szklanki słonecznika garść suszonej żurawiny garść wiórków kokosowych 2 łyżki oleju kokosowego lub masła klarowanego, rozpuszczonego 2 jajka   Masło(...)ogniu. Wlać do miski i za pomocą łyżki wymieszać z resztą składników. Przygnieść, aby  płatki pochłonęły mokre składniki. Łyżeczką nabierać porcje ciasta, zgnieść w ręce i uformować kulkę. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 18-20 minut w 180*C. Upieczone ciasteczka przełożyć na kratkę do wystudzenia. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Szybki ucierany torcik bezglutenowy z czarną porzeczką 152

razem zjeść. Jak dotąd koncentrowałam się głównie na pieczeniu chleba bez pszenicy, ciasta pozostawiłam "na kiedyś", sądząc że sobie z nimi nie poradzę.  I choć mam już całą szufladę przeróżnych bezpszennych mąk, skorzystałam z gotowej mieszanki Schara i umieszczonego na jej opakowaniu przepisu. Smak ciasta pozytywnie mnie zaskoczył, aż żałuję, że wykonałam je tylko z połowy składników(...)niskosłodzoną domową konfiturą z czarnej porzeczki. SKŁADNIKI na tortownicę 17 cm: CIASTO – składniki muszą mieć temperaturę pokojową: 110 g Mix-C Schar 5 g bezglutenowego proszku do pieczenia 65 g masła 100 g cukru trzcinowego łyżeczka domowego cukru waniliowego 2 jajka 65 ml domowego mleka kokosowego szczypta soli DODATKOWO: masło i mąka do foremki 6-8 łyżek domowej konfitury

Kuchenne zapiski Edyty
Kinder kanapka/Mleczna kanapka w wersji fit 466

bez wyrzutów sumienia? Dla łasuchów na diecie lub osób zdrowo się odżywiających to ciasto będzie nie tylko objawieniem, ale i zaskoczeniem jak dobrze smakuje. To najlepszy dowód, że ciasto może być także dietetyczne :) Ps. Jeżeli macie ochotę możecie dodatkowo wierzch oblać polewą czekoladową np. z gorzkiej czekolady. Składniki na 4 sztuki o wymiarach  6x10,5 cm: ciasto: puszka(...)odsączeniu) 2,5 łyżki kakao 1 banan 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki cukru (może być ksylitol,miód czy stewia) - do smaku 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie) masa: 1 czubata łyżeczka żelatyny 1 łyżka cukru lub innego słodzidła (do smaku) 1 łyżka wiórków kokosowych (opcjonalnie) 210g serka homogenizowanego naturalnego (u mnie tutti 0%)- 1,5 opakowania Przygotowanie

Fabryka pomysłów
Piernik z makiem,kokosem i powidłami 134

jeden wieczór i pewnie zrobię kolejny...i kolejny. Polecam ! Składniki 2 szklanki maki poznańskiej typ 500 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka kakao 3 łyżki wiórek kokosowych Kresto pół szklanki maku mielonego BackMit 1 szklanka cukru trzcinowego nierafinowanego 1 szklanka mleka pół szklanki oleju 3 jaja 4 łyżki powideł śliwkowych orzechy włoskie ile chcesz rodzynki jumbo Kresto(...)mokrymi- mlekiem, jajami i olejem. Rodzynki i orzechy oprószyć delikatnie mąką i wmieszać w ciasto. Foremkę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i piec nie więcej niż godzinę w 180 stopniach, do suchego patyczka. Jeśli chcecie, po upieczeniu polejcie piernik czekoladą. U mnie bez czekolady poszedł w godzinę. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Piernikowy torcik przekładany kremem z nerkowców 198

zbyt słodkim lukrem, ale krem z nerkowców zjem zawsze i wszędzie. Jeżeli nie jesteś w posiadaniu dwóch małych tortownic, ciasto możesz upiec w jednej i zwiększyć czas pieczenia do 45 minut, a następnie ostrożnie przekroić. Składniki: Ciasto: 1 ½ szklanki mleka sojowego 2 łyżki soku z cytryny ½ szklanki syropu klonowego  ziarenka wyłuskane z ½ laski wanilii 2 szklanki mąki orkiszowej(...)łyżki kakao 2 łyżeczki korzennej mieszanki przypraw do pierników 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli 1/3 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego kilka łyżek herbaty z dodatkiem pomarańczowego likieru (lub soku pomarańczowego) do nasączenia ciasta Krem z nerkowców: 1 szklanka nerkowców, uprzednio moczonych w zimnej wodzie przez kilka godzin 10 sztuk suszonych daktyli ½ szklanki mleka sojowego ziarenka

Roślinna - blog wegański
Rolada orzechowa 216

cukrami, na puch. Ubite jajka wlewamy do zmielonych orzechów, wsypujemy migdały i dodajemy pozostałe składniki – wiórki kokosowe, słodką śmietankę, rum, esencje migdałową –  mieszamy, aż się połączą. Na posypany mąką blat wykładamy połowę ciasta, lekko rozwałkowujemy. Podkładamy papier do pieczenia i wałkujemy nadając kształt prostokąta. Nakładamy połowę masy orzechowej, rozsmarowujemy, zostawiając ok. 2,5 cm wolne od brzegu(...)mlekiem. Tak samo postępujemy z drugą porcją ciasta i masy. Gotowe rolady wkładamy w papierze do dużych keksówek. Papier lekko zawijamy, aby ciasto za bardzo się nie przyrumieniło. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 50 minut. Po wyjęciu – studzimy i polewamy lukrem. Jeżeli chcemy zamrozić, mrozimy bez lukru.Ciasta z orzechami mają swój niepowtarzalny smak, którego

mojewypiekiinietylko
Piernik bez jajek ,na miodzie 222

Dzisiaj u mnie pyszny i aromatyczny piernik, który śmiało można zrobić kilka dni przed Świętami! Robimy go szybko i łatwo. Jest bez jajek i proszku do pieczenia. Ponadto jeśli nie masz miksera, dasz sobie radę, wystarczy zwykła trzepaczka. Pomysł na piernik zaczerpnęłam z książki "Domowe wypieki" J.Niedobeckiej.  Niewiele składników ,ale efekt jest niezwykle aromatyczny i...pachnie(...)wymieszać trzepaczką, aż do połączenia się składników. Na samym końcu wmieszać żurawinę i śliwki. Piekarnik rozgrzać ( góra i dół ) do 180 stopni. Keksówkę wysmarować masłem lub olejem kokosowym, posypać mąką. Wylać ciasto, wyrównać i piec do suchego patyczka około 50-60 minut. Upieczone zostawić na chwilkę w formie, aby lekko ostygło. Następnie wyjąć na kratkę i pozostawić do calkowitego ostygnięcia

Z Kuchni Do Kuchni
Proste ciasto dyniowe ze śliwkami i orzechami 174

Dziś w końcu ciasto na jesień, a więc w składzie puree z dyni, śliwki, orzechy włoskie i aromatyczne przyprawy z cynamonem na czele. Ciasto robi się

Healthy food explorer
FIT Wuzetka 181

Smakuje jak klasyczna wuzetka, a ma o wiele mniej kalorii! :) Idealnie słodka, mocno kakaowa.  Masa może być lekko lejąca, pamiętaj aby użyć tylko stałej części

Czarnawisienka
Bezglutenowy makowiec bananowo-kokosowy 164

Lekkie, aromatyczne i soczyste ciasto. Świetnie sprawdzi się na Boże Narodzenie jako alternatywa dla tradycyjnej strucli drożdżowej czy makowca na kruchym cieście. Łatwe i szybkie w

Ze smakiem bez glutenu
Kawowe ciasto z gruszkami i polewą kokosową 225

Wilgotne, słodkie, z delikatną kakaowo-kawową nutą, schowane pod kokosowym puchem.. babcia była zachwycona, mama też zachwalała, więc jestem z siebie bardzo zadowolona! FILMIK Składniki: ok. 250 g mąki ryżowej  100 g kaszy jaglanej 40 g proszku budyniowego 130 g cukru trzcinowego nierafinowanego 1/2 szklanki mleka 1,5% bez laktozy * filiżanka mocnej kawy 3 jajka klasy(...)łyżka po łyżce, nie przestając ucierać ciasta. Wsypać składniki suche - mąkę z proszkiem budyniowym, cukrem wanilinowym i sodą, następnie wlać filiżankę zaparzonej wcześniej kawy i wsypać kakao. Całość dokładnie przemieszać, wrzucić kawałki gruszek. i bananów, zmiksować. Gdy ciasto będzie zbyt lejące, dodać więcej mąki.  Tak przygotowane ciasto wylać do przygotowanej wcześniej tortownicy. Piec przez 40-50 minut w temperaturze

Kuchnia Ellie
Lekkie placuszki fistaszkowe :) 196

Mąka z orzeszków arachidowych od Bakal zainspirowała mnie do stworzenia takich oto placuszków śniadaniowych. Bardzo delikatnych i mięciutkich. Placuszki wyszły bardzo smaczne, z intensywnym smakiem i

Zdrowie na języku :P
Tort migdałowo- kokosowy z owocami 190

drodzy: czekoladowo-migdałowy biszkopt, do tego kokos, owoce- brzmi zachęcająco, prawda?! :) Polecam! Biszkopt: * migdały- 200g * jajka- 6 szt. * cukier trzcinowy- 200g * kakao- 3 łyżki Masa kokosowa: * mascarpone- 250g * śmietanka kokosowa- 250ml* * wiórki kokosowe- 1 szklanka* * cukier trzcinowy drobny- pół szklanki Polewa czekoladowa: * woda- 3 łyżki * cukier- 3 łyżki * kakao- 3 łyżki * masło- 100g + dżem truskawkowy  np. z tego przepisu(...)utrzeć z cukrem, a białka ubić na pianę. Zmielone migdały wymieszać z utartymi żółtkami, a potem delikatnie wmieszać pianę z białek. Foremkę (28cm średnicy) wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto i piec ok 40min. (lub do suchego patyczka). Po upieczeniu ostudzić i przekroić na pół. Masa kokosowa: Ubić śmietankę z cukrem na puszysty krem, dodać wiórki kokosowe i wymieszać

Kraina Miodem Płynąca
ROLADA SZPINAKOWA Z ŁOSOSIEM (keto, LCHF, bez glutenu) 814

dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Kiedyś dodawałam do ciasta odrobiny (1-2 łyżek) mąki kokosowej, ale odkąd raz o niej zapomniałam a ciasto i tak wyszło, pomijam ją w przepisie. Gotowe ciasto wylać na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozprowadzając równomiernie łopatką na całej powierzchni. Piec przez 10-20 minut w temperaturze 180 ° C w zależności od piekarnika(...)mnie jest to 15 minut na termooobiegu. Gotowy zielony biszkopt wyjąć z piekarnika i ostudzić. Serek wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Schłodzone ciasto przełożyć na drugą stronę i rozsmarować na całej powierzchni przygotowany serek czosnkowy. Ciasto zostawić na papierze lub folii spożywczej by łatwiej było je zwijać. Wzdłuż jednego boku ułożyć plasterki wędzonego łososia i zwinąć ściśle w roladę

Ola la LCHF
Brownie z buraka – tylko 96kcal w kawałku! 100

Takie czekoladowe ciasto to także super propozycja na łakocie dla dzieci. Składniki (foremka 24x24cm; 16 porcji): Ciasto pulpa z 500g buraków hermetycznie pakowanych (u mnie była to pozostałość po wyciśniętym soku), ½ szklanki mąki kokosowej, łyżeczka sody oczyszczonej, 3 łyżki kakao 100%, spora garść suszonych daktyli bez pestek, szczypta sproszkowanej wanilii (opcjonalnie), 3 jajka, 3 łyżki oleju kokosowego. Polewa(...)nich buraczaną pulpę, jajka oraz olej kokosowy i jeszcze raz wszystko blendujemy. W osobnym naczyniu mieszamy ze sobą suche składniki, czyli: mąkę, sodę oczyszczoną, kakao (3 łyżki) oraz szczyptę wanilii. Później suche składniki dodajemy do mokrej masy i mieszamy wszystko dokładnie do połączenia się. Gotowe ciasto wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym na 175 stopni

Natka Pietruszki
Ciasto serowo-daktylowe 118

kawałek internetu, to wrzucę, może komuś się przyda :) To był kolejny eksperyment, czyli ciasto bez cukru. Ciasto słodko-słone, które swą słodycz czerpie z miodu i daktyli, a słony posmak z solonych orzeszków i masła orzechowego. Ciasto serowo-daktylowe Składniki: na formę o średnicy 20 cm Ciasto na spód: 1)       1 szkl. mąki orkiszowej pełnoziarnistej(...)masła 4)       jajko 5)       2 łyżki kakao 6)       1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1)       250 g twarogu półtłustego 2)       60 g mleka w proszku

Na kulinarnym poligonie
Drożdżowy wieniec z nadzieniem daktylowym, z orzechami i tahini - Weihnachtskranz 205

igliwia do zawieszenia na drzwiach w okresie adwentowym, ale jak najbardziej jadalny i w dodatku w zdrowszym wydaniu - bez cukru i bez nabiału. Ciasto drożdżowe zrobiłam na mleku kokosowym z dodatkiem miodu, jest mięciutkie, delikatne i puszyste, natomiast słodycz nadzienia płynie z daktyli. Pastę daktylową wzbogaciłam dodatkiem tahini i orzechami laskowymi i jest przepysznie. Do zajadania w okresie(...)orkiszowej jasnej 150 ml mleka kokosowego 1 jajko 2 łyżki miodu 1 łyżka oleju kokosowego 30 g drożdży 1/3 łyżeczki soli nadzienie: 250 g daktyli 2 łyżki jasnego tahini 3-4 łyżki mielonych orzechów laskowych/włoskich 1 łyżeczka cynamonu dodatkowo: 1 żółtko+1łyżka wody do posmarowania garstka orzechów włoskich Przygotowanie: przed planowanym pieczeniem z odpowiednim wyprzedzeniem namoczyć daktyle

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
KRUCHE CIASTO Z CZEREŚNIAMI (WEGAŃSKIE, BEZGLUTENOWE) 157

mąki kokosowej, 1 łyżeczka sody, 80 ml oleju kokosowego, 60 ml wody, 1 łyżka octu jabłkowego, 1/3 szklanki cukru kokosowego, 2 szklanki czereśni (można dać więcej). Wykonanie: Mąki i sodę dokładnie mieszamy. W osobnej misce łączymy składniki mokre, a następnie wlewamy do miski z suchymi. Ugniatamy ciasto, które nie musi być zwarte, może być w formie kruszonki. Dzielimy ciasto(...)dwie części. Jedną z nich wylepiamy spód formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wykładamy na nie wydrylowane czereśnie. Wierzch wysypujemy równomiernie pozostałą kruszonką i delikatnie dociskamy. Ciasto pieczemy 35 minut w 180 stopniach (termoobieg). Smacznego

Jeść, by żyć w zdrowiu
Albańskie cytrynowe ciastka z semoliną 150

roślinnego u mnie  nierafinowany olej kokosowy 4 wiejskie jaja 16 gramowe opakowanie proszku do pieczenia z wanilią opcjonalnie kilka jabłek pokrojonych w cząstki Syrop półtorej szklanki wody półtorej szklanki cukru sok z jednej dużej cytryny Ta porcja to około 12 ciastek Przygotujesz w 15 minut Pieczenie to 45 minut Ciasto Jaja,jogurt,płynny olej oraz cukier zmiksuj(...)suche, po czym dodaj do nich mokre i zmiksuj. Przełóż ciasto do formy. Opcjonalnie powciskaj cząstki jabłek. Możesz użyć okrągłej formy o średnicy 26 cm, wtedy ciasto będzie wyższe. Jeśli chcesz niższe użyj prostokatnej i podłużnej, jeśli wolisz niższą wersję. Piecz około 45 minut w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu ,aż ciasto się zarumieni. Syrop Wodę z cukrem gotuj

Z Kuchni Do Kuchni
Chlebek bananowy FIT 149

odchudzić" tradycyjny przepis i upiec ten chlebek w wersji FIT z samych zdrowych składników bez mąki pszennej i białego cukru. Wyszło bardzo smacznie i muszę przyznać, że osobiście wolę tę lżejszą wersję. Składniki: 2 miękkie duże banany szklanka płatków owsianych jajko 3 łyżki oleju kokosowego 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta mielonego imbiru łyżka miodu szczypta soli(...)stopni C. Małą keksówkę wysmarować olejem kokosowym.  Płatki owsiane zmielić w blenderze na pył. Dodać sodę, cynamon, imbir i wymieszać.  Banany rozdrobnić widelcem. Dodać jajko, cukier, roztopiony olej kokosowy i miód, wymieszać. Wsypać suche składniki i całość połączyć łyżką lub rózgą. Przelać ciasto do keksówki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec do suchego patyczka około 35 minut

wyzwania kuchenne
Ciasto herbaciane indyjskie 229

rozpuszczonego nierafinowanego  oleju kokosowego pół łyżeczki mielonego  imbiru pół łyżeczki mielonego  kardamonu 1 łyżeczka sody oczyszczonej pół łyżeczki mielonego cynamonu garstka lekko prażonych łuskanych  pistacji bez soli garść  suszonej żurawiny kandyzowana skórka pomarańczy 3 łyżki sosu z mango, moreli i kolendry ale może być również domowa konfitura Mąkę ,sodę oraz przyprawy korzenne przesiej(...)wymieszaj do połączenia się wszystkiego. Keksówkę o długości np. 25 cm może być inny rozmiar – ciasto będzie po prostu wyższe lub niższe- wysmaruj olejem kokosowym lub masłem i obsyp mąką. Wlej masę i wstaw do nagrzanego piekarnika. Temperatura 180 stopni ( góra i dół ) i pieczemy około 45 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem i w razie czego pieczemy kolejne

Z Kuchni Do Kuchni
Wegańska marcepanowa babka 176

dekoracyjne, nie trzeba „papiru” do jej dekoracji i prosty przepis na samo ciasto. Można już bez problemu kupić przed świętami masę marcepanową, więc ta babka może być też spokojnie ciastem świątecznym, do tego banalnie prostym to jest to ciasto typu „wymieszaj i upiecz”, czyli fachowo nazywane „ucieranym”. Aha, żeby nie było, babka jest(...)miedzianą formę do pieczenia to bierzcie w ciemno. Bałam się że cała babka się przyklei do tych „owocków” i będzie glut a nie ciasto, ale babsko pięknie wyszło z formy od razu po przewróceniu go na kratkę, gdy było jeszcze gorące! Składniki na tortownicę 20 cm: 300 g mąki pszennej 120 g oleju kokosowego lub innego roślinnego

greenscarf
Batoniki muesli z mango (bezglutenowe) 159

orzechów. Bezglutenowe, bez dodatku cukru, bez pieczenia. Pyszne!   Składniki: (na blachę o wymiarach 20cm x 20cm) 70g dowolnych orzechów 70g nasion słonecznika 200g suszonych daktyli 200g świeżego mango 150g płatków owsianych bezglutenowych 30g ekspondowanego prosa lub ryżu 40g nasion chia 20g siemienia lnianego 4 łyżki oleju kokosowego (35g) 30g jagód goji (lub zamiennie rodzynek) szczypta soli(...)orzechów. Dodajemy resztę składników: płatki owsiane, ekspondowane zboża, nasiona chia, siemię lniane, jagody goji, resztę nasion słonecznika, szczyptę soli i podgrzany, płynny olej kokosowy. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania kleistej, zwartej masy. Blachę do ciasta o wymiarach 20cm x 20cm wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy całą masę. Mokrą łyżką dociskamy masę aby pomiędzy ziarnami i nasionami nie było

Pyry na Gaz
Bezowo kokosowy koszyczek z granatami 161

Beza jest cudownym wytworem kulinarnym. Słodkie ciasto z białek i cukru, któremu jednocześnie możemy nadawać różne kształty. Bez dodatków lub z dodatkami, za każdym razem inspirują do nowych wyzwań. Bezowo kokosowy koszyczek z granatami.      Składniki na bezę: - ¾ szklanki białek (4 szt.)- 220g drobnego cukru- 1 łyżka soku z cytryny- szczypta soliSkładniki na masę:- 230ml śmietany kremówki- 1 łyżka cukru(...)płaska łyżka mleka w proszkuDodatkowo:- owoc granatu- 3 łyżki wiórków kokosowych- polewa z dobrej czekolady (81%)     Białka z solą ubijamy na sztywno. Stopniowo, po łyżce dodajemy cukier (każdorazowo dokładnie go wrabiamy do całkowitego rozpuszczenia). Gdy masa będzie sztywna i błyszcząca, dodajemy sok z cytryny. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia lub matą. Masę wkładamy do worka cukierniczego z tylką

mojewypiekiinietylko