startą na tarce marchewkę, posiekane orzechy włoskie oraz suszone śliwki i ponownie zmiksuj do połączenia. 5. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej ciasto. Ciasto jest gęste i klejące. Wyrównaj wierzch przy pomocy łyżki. 6. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 55 min. (do suchego patyczka). Następnie pozostaw je, aby ostygło(...)silikonową łopatką). 8. Polewą posmaruj piernik, a następnie posyp go wiórkami kokosowymi. Odstaw ciasto i poczekaj, aż polewa zastygnie. Rada: Jeśli chcesz, możesz przełożyć piernik powidłami śliwkowymi lub konfiturą owocową. Oczywiście robimy to przed nałożeniem polewy czekoladowej, gdy tylko ciasto ostygnie. Ja wolę wersję bez konfitury, za to do środka dałam suszone śliwki. Wpis powstał we współpracy
Chilli Czosnek i Oliwaryżowej łyżka skrobi z tapioki 2 łyżki oleju kokosowego łyżka miodu lub syropu daktylowego cynamon ksylitol W misce wymieszaj mąkę orkiszową, ryżową, 2 łyżeczki cynamon oraz skrobię z tapioki. Do suchych składników dodaj rozpuszczony olej kokosowy oraz miód. Całość zagnieć, aby powstało gładkie ciasto. Ciasto przełóż na papier do pieczenia, przykryj je drugim arkuszem i rozwałkuj
365 dni dookoła kuchniblat się piecze ubijamy pianę z białek na sztywno, stopniowo dodajemy cukier, mąkę oraz wiórki kokosowe. Drugą połową ciasta wylepiamy blachę o wymiarach 25 cm x 35 cm, przekładamy na niego pianę i pieczemy w 180 C przez około 20 minut. Gdy oba ciasta są gotowe możemy zabrać się za przygotowanie sera. Ser przekładamy do garnka i łączymy z jajkiem(...)połączą a masa zacznie wrzeć. Budynie mieszamy w mleku i przelewamy je do masy serowej. Mieszamy i podgrzewamy, aż masa zgęstnieje. Połowę masy serowej przelewamy na upieczony blat (ten bez bezy), następnie układamy warstwę z biszkoptów i zalewamy drugą polową sera. Przykrywamy ser plackiem z bezą i odstawiamy całość do wystudzenia. Wierzch możemy udekorować polewą czekoladową ( u mnie ulubiona
Zainspirowana w kuchnismaku, nie martwcie się w ogóle nie czuć w cieście fasoli! Ponadto połączenia pomarańczy i kokosa nadaje ciastu lekkości oraz kwaskowatości. Całość komponuje się całkiem nieźle i jest idealne na upalne dni. Składniki na ciasto: puszka cieciorki (200g) 3 jajka pół szklanki cukru szklanka mąki pełnoziarnistej łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki mleka Składniki na galaretkę pomarańczową 500ml świeżo(...)wyciskanego soku pomarańczowego 1,5 łyżki żelatyny łyżka miodu Składniki na galaretkę kokosową 500ml mleczka kokosowego light 1,5 łyżki żelatyny łyżka miodu łyżka wiórków kokosowych Dodatkowo duża pomarańcza. Sposób przygotowania: Ciasto: Jajka ubij z cukrem na puszystą jasną masę. Cieciorkę odsącz z wody i zmiksuj z mlekiem, mąką oraz proszkiem do pieczenia. Powstanie gęsta maź, którą należy delikatnie
wysmienityPostanowiłam upiec ten chlebek, ale w wersji nieco odchudzonej, czyli bez cukru i z dodatkiem razowej mąki. Można go wtedy jeść bez grzechu ani wyrzutów sumienia ! Ciasto jest dosyć ciężkie, dlatego wymaga dłuższego czasu pieczenia, żeby nie było w nim zakalca. Więc jeśli macie w domu takie dojrzałe banany i uważacie, że do niczego już(...)minut Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 720 1/2 szklanki mąki pszennej razowej 1 jajko 3 bardzo dojrzałe banany 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/3 szklanki oleju kokosowego 1/2 szklanki włoskich orzechów 1/2 łyżeczki kardamonu Dodatkowo: 1 banan do ozdoby ciasta garść orzechów włoskich Wykonanie: W misce blendujemy banany, jajko i olej. Następnie
Kulinarne przygody Gatitydrożdżowy, taki zwykły pszenny, bez kombinowania: http://wszystkojestwglowie.blogspot.com/2016/01/chleb-na-drozdzach-atwy-i-szybki.html . Pokusiło mnie jednak, żeby popróbować z mieszaniem mąk i wiecie co? Też wychodzi :) Dziś polecam Wam 2 sprawdzone opcje, obie z dodatkiem mąki kokosowej, którą zaczynam wielbić podobnie, jak wszystko inne kokosowe, co można zjeść. Pierwszy chleb to zwykły pszenny z dodatkiem mąki kokosowej, w proporcji (specjalnie mierzyłam(...)pszennej, - 4 duże łyżki mąki koko, co daje razem mniej więcej pół kilo mąki, jak w przepisie podstawowym. Ciasto wyrobiłam normalnie, odłożyłam do wyrośnięcia, potem uformowałam chleb, znowu odstawiłam i dopiero piekłam ale wszystko to zamknęło się w godzinie + czas pieczenia, około 45 minut. Chlebek wyszedł przepyszny, a przy tym o zupełnie innej strukturze, bardzo przypominającej bułkę mleczną
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEPora na ciasto które już swoją samą nazwą przywołuje chłodek nam na myśl ;) Na blaszkę 23 x 23 cm 500 gr sera twarogowego zmielonego trzykrotnie lub
Gotowanie...to proste !Czas czytania: 2 min Panna cotta kokosowa z białą czekoladą i wanilią. Panna cotta, znaczy „gotowana śmietana” jest to klasyczny włoski deser. Zazwyczaj jest
SprawdzonaKuchnia.plOtrzymałyśmy w prezencie dynie, którą upiekłyśmy i zamroziłyśmy z myślą o serniku. Jednak nie wypada już robić jesiennych wypieków, dlatego serniczek zyskał jeszcze owocki kojarzące się
Candy Pandasprzy muffinkach, krótko wymieszać składniki – tylko do połączenia. To czekoladowe ciasto jest idealne, gdy mamy ochotę na coś słodkiego, a zabrakło nam w domu jajek, gdy mamy na nie uczulenie lub jesteśmy na diecie wegańskiej (wtedy kremówkę z polewy wystarczy zastąpić gęstą częścią mleka kokosowego). Murzynek bez jajek i masła: 2,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki(...)keksówki o dł. 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180°C przez ok. 45 minut (w keksówce ok. 55 minut), a najlepiej do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy. Gdy ciasto stygnie, kremówkę podgrzewamy, aż będzie się prawie gotować. Czekoladę drobno siekamy, wkładamy do miseczki i zalewamy gorącą kremówką (można też
Poezja smakuPrzepraszam za jakość zdjęcia, ale niestety problemy techniczne nie pozwalają na leprze. Przepis ten jest lekko przerobionym przepisem z bloga nakuchennymprogu.pl . Kopiec ten jest zdrowszą
cukrem pudrem posypaneUwielbiam szarlotkę mojej babci Jasi. Tego smaku nikt nie przebije, jest jedyna w swoim rodzaju.. krucha, mocno cynamonowo-jabłkowa. Trzymając się zdrowego stylu życia tęsknię
Czarnawisienkaciasto można polać polewą czekoladową co dodatkowo wzbogaci jego smak, posypać wiórkami kokosowymi lub tartymi orzechami, nawet skórką kandyzowaną. Ciasto jest na jedną keksówkę. Ciasto czekoladowe z rodzynkami i powidłami śliwkowymi. Z lekką nutą cynamonu. Szybkie, proste w przygotowaniu ciasto i pyszne! Idealne do kawy, na szybko, można polać polewą czekoladową. Inne moje wersje tego ciasta: dodaję wiórki kokosowe, dodaję(...)opadają na dno. Jest to świetny patent szczególnie przy sernikach. Wylewam ciasto do natłuszczonej i wyspanej bułką tartą lub mąką formy keksowej. Można użyć papieru do pieczenia. Ciasto czekoladowe bez jajek piekę przez 45 minut do suchego patyczka w temperaturze 180 C grzaniem góra plus dół bez termoobiegu
Zasmakuj KuchniMój pierwszy przepis witariański. JUPI! Co to znaczy ten witariański? To znaczy że surowy: nie pieczony, nie gotowany, ani prażony, po prostu nie przetworzony termicznie. Sernik
moj przepis naMój pierwszy przepis witariański. JUPI! Co to znaczy ten witariański? To znaczy że surowy: nie pieczony, nie gotowany, ani prażony, po prostu nie przetworzony termicznie. Sernik
moj przepis naciasto smarujemy dżemem. Kolejno przygotowujemy bezę i wykładamy ją na dżem. Posypujemy płatkami migdałowymi i pieczemy dwa blaty ciasta. Po wystudzeniu budyniu przygotowujemy krem na bazie masła. Na koniec wystudzone blaty ciasta przekładamy kremem i całość chłodzimy kilka godzin w lodówce. Przepis na ciasto Pani Walewska – ciasto Pychotka Ciasto Pani Walewska z kremem czekoladowym (ciasto Pychotka) Via Gusto Ciasto(...)minutach pieczenia możesz przykryć ją folią aluminiową. Aby tego uniknąć, polecam piec ciasto na niższej półce niż środkowa. Jeśli posiadasz jedną formę i będziesz piec blaty ciasta dwa razy, pamiętaj, aby formę do pieczenia wystudzić przed wyłożeniem do niej drugiego blatu ciasta. Upieczone blaty ciasta odstaw do wystudzenia. Kiedy blaty ciasta wystygną, przejdź do przygotowania kremu budyniowego. Masło
Via GustoSKŁADNIKI: ciasto: - 50 gr. oleju kokosowego - 500 gr. twarogu półtłustego - 3 jajka - 100 gr. cukru - 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady - 3 łyżki ciemnego kakao - 60 gr. maki samorosnącej mus truskawkowy: - 120 gr. truskawek - 1 łyżka cukru - 1 łyżeczka żelatyny WYKONANIE: Do misy miksera wrzucamy 3 jajka, 100 gr. cukru, włączamy miksowanie i ubijamy na puszysto. Następnie dodajemy twaróg, olej kokosowy(...)mieszamy na puszystą masę bez grudek. Dodajemy mąkę samorosnącą kakao, posiekaną czekoladę, i mieszamy jeszcze chwilkę do połączenia składników. Masę przekładamy do natłuszczonej foremki w kształcie serca. Wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra-dół na drugim poziomie od dołu w 180* C około 50 minut. W tym czasie, kiedy nasz sernik się piecze robimy
Rita creativeSKŁADNIKI: ciasto: - 50 gr. oleju kokosowego - 500 gr. twarogu półtłustego - 3 jajka - 100 gr. cukru - 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady - 3 łyżki ciemnego kakao - 60 gr. maki samorosnącej mus truskawkowy: - 120 gr. truskawek - 1 łyżka cukru - 1 łyżeczka żelatyny WYKONANIE: Do misy miksera wrzucamy 3 jajka, 100 gr. cukru, włączamy miksowanie i ubijamy na puszysto. Następnie dodajemy twaróg, olej kokosowy(...)mieszamy na puszystą masę bez grudek. Dodajemy mąkę samorosnącą kakao, posiekaną czekoladę, i mieszamy jeszcze chwilkę do połączenia składników. Masę przekładamy do natłuszczonej foremki w kształcie serca. Wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra-dół na drugim poziomie od dołu w 180* C około 50 minut. W tym czasie, kiedy nasz sernik się piecze robimy
RITA food channeljajko 3 łyżki oleju kokosowego 1 łyżka kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia BIO 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru szczypta soli W dużej misce mieszamy suche składniki - mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cynamon, imbir, szczyptę soli. Banany obieramy i kroimy na małe kawałki. Blendujemy na gładko. Dodajemy jajko i chwilę blendujemy. Olej kokosowy rozpuszczamy i dodajemy(...)bananów. Blendujemy do połączenia się składników. Masę bananową stopniowo dodajemy do suchych składników i mieszamy, aż powstanie gładkie ciasto. Formę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Wierzch wyrównujemy łyżką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 55-60 minut do suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce. Podajemy z ulubionym smarowidłem
My Chcemy JeśćWspaniałe ciasto, które w internecie pojawia się jako ciasto bez pieczenia, podane na spodzie z herbatników. U mnie w wersji na biszkopcie, gdyż chciałam by ciasto było nieco bardziej podzielne. Warstwa serowa u mnie nieco niższa niż na ciastach prezentowanych na innych blogach, z uwagi na wykorzystanie większej formy, w moim odczuciu było jej jednak(...)cukru drobnego do wypieków 90 g mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej szczypta proszku do pieczenia Warstwa serowa: 500 g twarogu zmielonego minimum trzykrotnie 3 łyżki cukru pudru 2 opakowania śnieżki 250 ml mleka 2 galaretki cytrynowe 500 ml wrzącej wody Kokosowa posypka: 6 łyżek wiórków kokosowych 1 łyżka masła 1 łyżka cukru Białka ubijamy na sztywną pianę
Smaki Na Talerzubardzo proste ciacho bez pieczenia, ale większość posiada w swoich składnikach sztuczne proszkowe śmietanki, których ja w swojej kuchni nie używam. Ostatnio wypatrzyłam fajny przepis na to ciasto u Ani na blogu Ania gotuje , dziś więc zapraszam Was na ciasto śnieżny puch z limonką. Do przygotowania ciasta używamy cytrynowej galaretki, pomyślałam, że jeszcze bardziej(...)podkreślę ten cytrusowy aromat, dodając do ciasta sok z limonki. Ciacho faktycznie jest leciutkie jak puch i pięknie się prezentuje 😊. Ciasto śnieżny puch z limonką Czas przygotowania: 30 minut + czas chłodzenia Proporcje na tortownicę o średnicy 19 cm Składniki Spód i wierzch ciasta: 1 szklanka wiórków kokosowych + 2 łyżki do obsypania boków 50 g masła 2 łyżki
Kulinarne przygody Gatityjuż masę wymieszaną to dodajemy nasze białka , ciasto łączymy z białkiem mieszkając łyżką delikatnie tak aby nie stracić puszystości . Tortownicę smaruję odrobiną oleju kokosowego i obsypuję mąką ryżową , następnie wylewam masę i na wierzch wykładam pokrojone śliwki , wstawiam do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni na 40 minut . Po naszym czasie wykładam ciasto , wyjmuję z tortownicy i zaczynam robić polewę czekoladową(...)Polewa czekoladowa 4 łyżki masła ( dobrej jakości bez dodatku soli) 5 łyżek ksylitolu 3 łyżki kakao Wykonanie Do rondelka dodaję masło , rozgrzewam tak aby nasze masło się rozpuściło , kiedy już masło nam się rozpuściło , dodaję cukier ksylitol i podgrzewam do momentu aż cukier się rozpuści , następnie dodaję kakao i bardzo szybko mieszam
Mój Smak450g mąki orkiszowej lub pszennej 150ml mleczka kokosowego 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: 1 Delikatnie podgrzej mleko (do około 40 stopni), dodaj cukier, pokruszone drożdże i łyżkę mąki. Dobrze wymieszaj i odstaw na 10 minut. 2 Do innej miski dodaj pozostałe składniki, wlej wyrośnięte drożdże i zarób ciasto. Wyrabiaj do momentu aż będzie gładkie
Blendmanszklanki kaszy jaglanej mleko kokosowe (tylko gęsta część) 10 łyżek wiórek kokosowych 2 łyżki agawy 2 łyżki agawy Dodatkowo: dżem wiśniowy do przełożenia spodu wiórki kokosowe do udekorowania ciasta Kruchy spód: Siemie lniane zalałam wrzątkiem, aby utworzyło gluta. Do miski wsypałam mąki, dodałam masło kokosowe, olej, siemie lniane i wszystkie składniki wymieszałam. Ciasto przełożyłam do formy silikonowej, tworząc nieco wyższe(...)brzegi. Nakłułam widelcem w kilku miejscach. W międzyczasie rozgrzałam piekarnik do temp. 180°C. Wstawiłam formę z ciastem i piekłam ok. 25 minut. Krem: Kaszę jaglaną kilkakrotnie płukałam pod bieżącą wodą, przełożyłam do garnka i ugotowałam do miękkości. Po ugotowaniu przełożyłam do miski i wystudziłam. Do kaszy dodałam gęstą część mleka kokosowego, wiórki oraz agawę. Wszystkie składniki zmiksowałam za pomocą
nietadietawiórków kokosowych 8 białek 3 żółtka 3 łyżki mąki pszennej 1 - 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia Rodzynki sparzyć i osuszyć.Białka ubić z cukrem. Dodać żółtka. Następnie orzechy, rodzynki, wiórki, mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać. Ciasto podzielić na 2 równe części. Blaszkę o wymiarach 21x37 cm wyłożyć papierem. Jedną część ciasta wyłożyć do formy. Piec(...)minut w temp. 180 C. Drugie ciasto upiec w ten sam sposób. Ja upiekłam jeden placek a po ostudzeniu przekroiłam na pół. Masa budyniowa: 1 puszka brzoskwiń (850 g) 250 g masła lub margaryny 5 żółtek 2 op. budyniu śmietankowego bez cukru 3 łyżki cukru 1 łyżka mąki pszennej 0,5 litra soku brzoskwiniowego ( zalewa + dopełnić wodą) Dodatkowo
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia