akoś ostatnio serniki królują u mnie w kuchni, jeśli chodzi o jakiekolwiek ciasta. Po niebiańskim serniku z borówką amerykańską przyszedł czas na sernik równie bogaty w smaku i nie mniej ciekawy jeśli chodzi o jego wnętrze. W lodówce zalegała mi jeszcze ricotta, którą kupiłam przy okazji tygodnia włoskiego w jednym z popularnych marketów. Co prawda miałam inny pomysł(...)córka w pierwszym momencie myślała, że upiekłam kakaową babkę, a tu taka niespodzianka. Sernik był tak delikatny, kremowy i wilgotny, że wprost rozpływał się w ustach. Żeby nie było nudno, to po za użyciem dobrej jakości ciemnego kakao, sernik został uperfumowany świeżo startą skórką pomarańczową i domowym ekstraktem pomarańczowym. Pyszności, polecam wielbicielom ciast: lekkich, puszystych i przede wszystkim smacznych
vaniliowoczekoladowaznudziły mi się letnie ciasta, galaretki i pianki. Ciągnie mnie już w stronę jesiennych smaków- jabłek, orzechów, cynamonu. Nie mogę się doczekać długich jesiennych wieczorów, ponurych deszczowych dni i spadających liści. A wtedy taki kawałek jabłecznika z kremem i czekoladą będzie jak znalazł:) *foremka 23*28 cm Składniki: 1,5 dużej paczki herbatników kakaowych 1 kg jabłek 2 opakowania(...)sztywno, zmiksować z serkami mascarpone a na końcu z żelatyną. Masę rozsmarować na ciastkach. Resztę herbatników ułożyć na wierzchu. Czekoladę rozpuścić z mlekiem nad parą i polać herbatniki. Ciasto kroić najlepiej następnego dnia
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaBabka drożdżowa z boczkiem i pieczarkami – przepis z bloga ZaradnaPaniDomu Przepis na nią już wypróbowałam. Przyznam, że smakuje dość ciekawie i na pewno zrobię ją jeszcze nie raz. Ciasta idealne na Wielkanoc Mazurki: Mazurek kajmakowy – przepis tu-klik To mój ulubiony mazurek. Jego słodycz przełamuję konfiturą pomarańczową. Jest obłędny w smaku! Mazurek paryski z polewą czekoladową – przepis(...)niebo w gębie. Serniki: Sernik gotowany – przepis z bloga Pożeramstrony O serniku gotowanym słyszałam już dawno, ale przyznam że nie wiedziałam że aż tak dobrze smakuje. Sernik z kakaową kruszonką – przepis z bloga Wielopokoleniowo Dobrym sernikiem, naprawdę wartym wypróbowania jest również sernik z kakaową kruszonką. Sernik ala tort – przepis z bloga Nieleniwapanidomu Totalna wariacja sernika
Arbuziakiherbatników maślanych, 16 – 18 herbatników kakaowych, Do dekoracji: ½ tabliczki białej czekolady startej na wiórki, kawa rozpuszczalna, świeże lub mrożone jagody Sposób wykonania: Jajka z cukrem ubić na puszystą masę. Do masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać na średnich obrotach miksera. Na koniec dodać olej – wymieszać. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką blaszki (23x35
Nie tylko w kuchniochłody poleca się ciasto z jogurtów naturalnych i nasion chia. Bardzo lekki deser i nie za słodki. Składniki: * 990 ml jogurtu naturalnego gęstego * 4 – 5 łyżek nasion chia * 2 galaretki cytrynowe * 1 łyżeczka żelatyny * 2 galaretki wiśniowe * wiśnie świeże lub mrożone * 2-3 łyżki cukru Na spód: * 15 dkg herbatników kakaowych * 1 tabliczka czekolady mlecznej(...)wody. Wstawiłam do lodówki do całkowitego stężenia. Notatki: * można użyć galaretek o dowolnym smaku i dowolnych owoców *miałam 3 jogurty każdy po 330 ml Smacznego! Lidka Artykuł Ciasto z jogurtów naturalnych i nasion chia na czekoladowym spodzie pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z Fantazjąprzygotować w dużej Ciasto czekoladowe bez pieczenia Składniki na kwadratową foremkę 20×20 cm: Masa czekoladowa : – 750 ml mleka – 2 opakowania budyniu czekoladowego (proszek) – 50 g gorzkiej czekolady – 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (można pominąć) – 3/4 szklanki cukru – 1 jajko – 120 g masła – około 400 g herbatników maślanych (kakaowych, pełnoziarnistych lub jeszcze(...)gorącej) wrzucamy czekoladę. Ciągle mieszając czekamy, aż czekolada się rozpuści i połączy ze śmietanką. Wylewamy ją na wierzchnią warstwę herbatników, wyrównujemy i znów wstawiamy do lodówki. Im dłużej ciasto siedzi w lodówce tym bardziej herbatniki zmiękną. Przed podaniem posypujemy ciasto wiórkami lub czekoladą. Szybkie i proste ciasto na niedzielę Drewniana deska do serwowania Ciasto na niedzielę szybkie i łatwe Proste
Relaxtimelejące. W tym cieście nie ma proszku do pieczenia, więc można je śmiało podawać na ciepło. Czekolada zapieczona w środku stanie się wtedy apetycznie płynna. Ważne jest jednak, aby była to dobrej jakości czekolada, żeby podczas pieczenia nie rozwarstwiła się. Tych mufiinek nie trzeba dekorować kremami czy polewami. Ja posypałam lekko cukrem pudrem i zrobiłam odrobinę kakaowego lukru. Jeśli pokusicie(...)czekolady. Jajko z żółtkami ubić z resztą cukru. Mąkę przesiać z sodą i dobrze wymieszać z ubitymi jajkami, masą czekoladową z garnuszka i śmietaną. Do papilotek nakładać ciasto za pomocą dwóch łyżeczek, do 2/3 wysokości. Na środku wkładać po 2-3 kostki czekolady. Piec w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto
Codzienna kuchnia niecodziennabiszkopcie, z kwaskowatym, domowym dżemem porzeczkowym i przepysznym mocno czekoladowym kremem. Gościom i domownikom bardzo, bardzo smakował. Krem można przygotować dzień wcześniej. Polecam! Składniki na tortownicę 26 cm: Biszkopt kakaowy: 6 jajek (dużych, rozmiar L, w temperaturze pokojowej) 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3 łyżki kakao Mąkę pszenną wymieszać(...)szpatułką lub ręką, mieszając od spodu do góry, tylko w jednym kierunku. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 170 st. około 25-35 minut, do suchego patyczka. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Pozostawić
moj przepis nabiszkopcie, z kwaskowatym, domowym dżemem porzeczkowym i przepysznym mocno czekoladowym kremem. Gościom i domownikom bardzo, bardzo smakował. Krem można przygotować dzień wcześniej. Polecam! Składniki na tortownicę 26 cm: Biszkopt kakaowy: 6 jajek (dużych, rozmiar L, w temperaturze pokojowej) 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3 łyżki kakao Mąkę pszenną wymieszać(...)szpatułką lub ręką, mieszając od spodu do góry, tylko w jednym kierunku. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 170 st. około 25-35 minut, do suchego patyczka. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Pozostawić
moj przepis naSkładniki na spody: Mogą być gotowe spody babeczkowe 20 szt. lub ciasto przygotowane zgodnie z tym przepisem lub zwykłe kruche babeczki. 2 jajka 1/3 szklanki cukru 1/3 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao 2 galaretki rozpuszczone w 2 szklankach wody. Zrobić biszkopt zgodnie z przepisem jak biszkopt kakaowy . Jak jest upieczony, zalać galaretkami rozpuszczonymi w 2 szklankach wrzątku. Ostawić, ostudzić
moj przepis nabardziej zachęcam do włączenia do codziennego menu tego składnika. Budyń owsiany Ciasto owsiane Czekoladowa owsianka z orzechami i nasionami chia Jogurt z owocami i płatkami owsianymi Koktajl ananasowy z płatkami owsianymi Koktajl jeżynowy z płatkami owsianymi Koktajl owocowy z płatkami owsianymi Koktajl pomarańczowy z płatkami owsianymi Koktajl kakaowy z płatkami owsianymi Mus dyniowo - jabłkowy z płatkami owsianymi i ziarnami chia
Moja smaczna kuchniaSuperfood Chocolate 1/4 łyżeczki soli 2 płaskie łyżki sezamu kawałek masła kakaowego (może być zwykłe masło) Drożdże rozkruszyć i rozpuścić w ciepłym mleku wraz z syropem klonowym. Odstawić na 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Obie mąki przesiać. Następnie dodać zaczyn, roztopione masło i sól. Zagnieść gładkie ciasto. Odstawić na około godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie dodać posiekaną
Poranek na słodkoSkładniki na spody: Mogą być gotowe spody babeczkowe 20 szt. lub ciasto przygotowane zgodnie z tym przepisem lub zwykłe kruche babeczki. 2 jajka 1/3 szklanki cukru 1/3 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao 2 galaretki rozpuszczone w 2 szklankach wody. Zrobić biszkopt zgodnie z przepisem jak biszkopt kakaowy . Jak jest upieczony, zalać galaretkami rozpuszczonymi w 2 szklankach wrzątku. Ostawić, ostudzić
moj przepis naOrito - to tak biedronkowa podróbka popularnych Oreo :) ale podejrzewam, że tańsza (nie wiem - nie znam ceny Oreo). Te kakaowe markizy z kremowym nadzieniem podbiły świat, więc
Kolorowy Przepisownik