popołudnia na łąkę za osiedlem poszukać inspiracji i przyniosłam mały bukiecik rumianku, kilka chabrów i baldach kwiatu czarnego bzu. Do tego balkonowe bratki i gwiezdne kwiaty ogórecznika :) Na maślanym cieście z kakao i migdałami cała kwiatowa gawiedź świetnie się odnajdzie w formie rustykalnych ciasteczek. We wczesnym lipcowym słońcu przy herbacie w ulubionym kubku lub filiżance aromatycznej kawy sprawdzą się idealnie(...)Kakaowe ciasteczka z kwiatami Potrzebujesz: 1 szklanka mąki 4 łyżki kakao w proszku 1/3 szklanki cukru pudru 100g masła 1 jajko szczypta soli garść pokruszonych płatków migdałów kwiaty jadalne (tu: czarny bez, bratki, ogórecznik, chabry bławatki) Sposób przyrządzenia: 1. W misce wymieszaj suche składniki (mąka, cukier, sól, kakao, migdały). 2. Dodaj jajko i masło i zagnieć gładkie, jednolite ciasto
Kuchnia w Słońcu SkąpanaMalinowa księżniczka Obłędnie pyszne i bardzo efektowne ciasto, które z pewnością zasmakuje wszystkim gościom. Idealne na przyjęcie. Nie przerażajcie się ilością warstw, gdyż ciasto wcale nie jest trudne w wykonaniu, ani tak pracochłonne jakby się mogło wydawać. Składniki: Ciasto: 4 jajka szczypta soli 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka mąki(...)kakao Masa serowa: 1/2 kg mielonego sera (może być z wiaderka) 200 ml śmietanki 30% 1/2 szklanki cukru 2 łyżki żelatyny Dodatkowo: ok 40 sztuk (20 dkg) herbatników (użyłam kakaowych) 1 puszka masy kajmakowej 2 galaretki malinowe 0,5 kg mrożonych malin (mogą być też świeże) 600 ml gorącej wody (do galaretek) *** Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek
Blog z Apetytemlukrem. W domu zapachniało aromatycznym ciastem, a zapach pieczonych pierników jest wręcz obłędny. Do przygotowania pierniczków używam zamiennie przyprawy do piernika lub przyprawy do grzańca. Pierniczki z lukrem przygotowuję co roku, lukruję do woli, ozdabiam, obdarowuję rodzinę. Przygotowuję je na kilka sposobów, także z dodatkiem kakao, zobacz moje proste pierniczki świąteczne oraz pierniki kakaowe z lukrem pomarańczowym Zapraszam na świąteczne(...)temp. pokojowej Przygotowanie: Miód wlewamy do małego garnuszka i podgrzewamy aż zrobi się płynne. Wymieszać łyżką przesianą mąkę z gorącym miodem, dodać resztę składników, dobrze wymieszać łyżką, następnie ręką. Ciasto wałkować i wycinać ciasteczka za pomocą ozdobnych foremek. Kiedy nie używamy części ciasta powinno być w lodówce. Piekarnik rozgrzać do 175 C i piec ciasteczka na papierze do pieczenia przez
Zasmakuj Kuchnipszennej 1,5 szkl. cukru 0,5 szkl. mąki ziemniaczanej 3-5 łyżki stołowe kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 kostki masła 1/3 szkl. oleju mleko - jeśli ciasto byłoby zbyt gęste Składniki na masę: 2 budynie ( śmietankowy, malinowy bądź waniliowy ) mleko 800 ml. żelatyna 3 płaskie łyżeczki 0,5 szkl. gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny sok malinowy(...)masy wsypujemy sypkie składniki i 1/3 szklanki oleju. Miksować. Na koniec nie używając już robota kuchennego łączymy masę kakaową z pianą z białek. Robimy to delikatnie. Do blaszki 26 x 34 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wlewam ciasto. Pieczemy w temperaturze 160 stopni około 35-40 minut. Po upieczeniu, ciasto delikatnie wyjmuję z blachy ( przewracając je "do góry nogami
Proste PotrawyDzień dobry :-) To ciasto chodziło już za mną od dawna. Po prostu uwielbiam go. Pamiętam jak byłam mała i z mamą chodziliśmy do cukierni na ulicy Jagiellońskiej w Rzeszowie na to ciacho właśnie. Kilka razy próbowałam robić, ale jakoś tak wyszło, nie wyszło. Tym razem jak dla mnie super :-) Żeby nie było za słodko, to na dolny biszkopt(...)Składniki biszkopt kakaowy: 6 jajek L 3 łyżki kakao 140 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 g cukru Krem: 800 ml śmietanki 30% 2 śmietan fixy 4 łyżeczki żelatyny 5 łyżek cukru pudru Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 25 g masła 125 ml śmietanki 30% Dodatkowo: 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki Ciasto: 1. Mąkę
kruche babeczkiMalinowy zawrót głowy :), pyszne te maliny i zdrowe, a jak robię ciasto to dzieciaki ciągle podkradają....fantastyczna pora roku, tyle sezonowych rarytasów!. Moje pyszne puszyste ciasto wysyłam na konkurs do Wielkiego apetytu , bo kto wie, może ktoś się nim zauroczy?. Składniki: 15 dag masła 1 szklanka cukru 125 ml mleka 125 ml słodkiej śmietanki, 30-36% 3 jaja(...)mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 4 kopiaste łyżki dobrego naturalnego kakao 5 dag czekolady Dodatkowo: 50 dag malin świeże listki mięty Polewa kakaowa: 1/4 kostki margaryny lub masła 1/4 szklanki cukru 2 łyżki kakao 1. Masło rozpuszczam w kąpieli wodnej z czekoladą, odstawiam do wystudzenia. Jaja ubijam z cukrem na puszystą masę, przesiewam mąkę z proszkiem
Apetyczna babeczkaIntensywnie kakaowe ciasteczka bezglutenowe. Pachnące, kruche, z małą ilością cukru i z pysznymi dodatkami. Polecam do chrupania w zimne jesienne wieczory :) Przepis pochodzi z bloga Facet i kuchnia —>KLIK 150 g mąki kasztanowej 100 g mąki jaglanej łyżeczka proszku do pieczenia kopiasta łyżka cukru trzcinowego 90 g ciemnego kakao 60 g zimnego masła 2 łyżki śmietany(...)podsypaną mąką stolnicę wykładamy ciasto i rozwałkowujemy je na grubość ok 4-5 mm. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Wycinamy ciasteczka i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy białkiem i na środek wciskamy bakalie i orzechy. Pieczemy około 5 minut. Odstawiamy na kratkę do ostudzenia. Smacznego :) Artykuł Kruche ciasteczka kakaowe (bezglutenowe) pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogwięc ciasto w efekcie wyszło pozbawione właśnie glutenu. Dalej już mniej wyszukane produkty, coś słodkiego, coś tłustego i proszę bardzo - wyśmienite, pyszne, puszyste, leciutkie ciacho jogurtowe z owocami. Skusisz się? 😊 Składniki: 180 g mąki ryżowej 150 g mąki gryczanej 70 g mąki kasztanowej 2 jajka 80 g oleju kokosowego 20 g tłuszczu kakaowego (można użyć kokosowego) szczypta(...)papierem do pieczenia, wylej masę, a na wierzchu ułóż wybrane owoce. Piecz w lekko nagrzanym na 180*C piekarniku przez 40 minut. W celu upewnienia lepiej sprawdź czy ciasto upiekło się w środku za pomocą wykałaczki
Zdrowie na języku :Pnieskomplikowane ciasto, które nie wymaga pieczenia. Smakuje trochę jak kremówka z bitą śmietaną. Robi się je bardzo szybko, wymaga jednie czasu na stygnięcie i schłodzenie. Idealne na co dzień jak i na większe okazje. Budyń: 5 szkl mleka 200 g masła 1 szkl cukru 1 szkl mąki pszennej 1 budyń waniliowy 4 żółtka kilka kropel ekstraktu waniliowego duże(...)opakowanie kakaowych herbatników ok 350g 500 ml śmietanki 30% śmietan fix 3 łyżki cukru pudru 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady Budyń: 4 szklanki mleka, masło i cukier podgrzewać do rozpuszczenia. 1 szklankę mleka, mąkę, budyń, ekstrakt i żółtka dokładnie rozbełtać, wlać do gotującego się mleka z masłem. Energicznie mieszając ugotować gęsty budyń. Blaszkę (20x20cm) wyłożyć
Smakołyki Asiwpływa na wygląd oraz oczywiście na smak całości. Ja pozwoliłam sobie przygotować własną wersję, która okazała się rewelacyjna i wielce zachwalana przez moich znajomych. Tort świetnie łączy w sobie kakaowy biszkopt, dwusmakową masę z bitej śmietany i serka mascarpone, kwaskowate wiśnie oraz posmak kuszącej czekolady. Z pewnością jeszcze nie raz pojawi się na liście moich wypieków. I to bez modyfikacji(...)Następnie wstawić ją z ciastem ponownie do piekarnika i wystudzić. Po ostygnięciu biszkopt przekroić na 3 części. Przygotować krem. Śmietankę (schłodzoną!) z cukrem pudrem ubić na sztywno (*), a następnie stopniowo połączyć z serkiem mascarpone. Krem podzielić na 2 części: 3/4 i 1/4. Większą z nich dokładnie wymieszać z kakao. Odrobinę kremu kakaowego odłoży do posmarowania boków tortu. Tort
Di gotujewymieszaj łyżką. Patelnię cienko posmaruj olejem i porządnie rozgrzej. Nakładaj łyżką porcje ciasta i smaż po kilka minut z każdej strony, uważając, by kawałeczki czekolady się nie poprzypalały. RAZEM: ok. 2077 kcal / W: 287 g / B: 86,5 g / T: 67,5 g ŚRODA Śniadanie: Kakaowe gofry z fasoli [458 kcal(...)miód i gotuj na wolnym ogniu. Jabłko obierz i zetrzyj na tarce. W tym czasie w miseczce wymieszaj mąkę orkiszową i ziemniaczaną, starte jabłko i wodę. Powinna powstać gęste ciasto. Gdy mleko się już zagotuje, wykładaj do garnka niewielkie ilości ciasta. Całość mieszaj delikatnie i gotuj ok. 3 minut. Na koniec przelej zupę do miseczki. Podawaj od razu po przygotowaniu
365 dni dookoła kuchnisklepowej półki, których ja użyłam? Niemniej ciasto było pyszne i gorąco polecam przepis. Składniki na masę serową : 1kg mielonego twarogu 5 jajek 3/4 szkl. cukru 1/2 szkl. oleju 2 łyżki kaszy manny 1 op. budyniu waniliowego z cukrem 1 pomarańcza dodatkowo: 3 opakowania herbatników (moje były jasne, w oryginale są kakaowe) słoik powideł śliwkowych polewa czekoladowa: 125g masła(...)papierem do pieczenia. Na spodzie rozkładamy jedną warstwę herbatników. Masę serową wykładamy na herbatniki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170*C i pieczemy około godziny. Po upieczeniu ciasto studzimy w uchylonym piekarniku. Wystudzony sernik smarujemy powidłami i przykrywamy warstwą herbatników. Herbatniki polewamy przygotowaną polewą czekoladową
Walijskie Pichceniemiksuję na gładkie ciasto. Na płaskiej patelni rozgrzewam niewielką ilość oleju kokosowego i rozprowadzam go pędzelkiem na całej powierzchni patelni. Za pomocą chochelki wylewam ciasto na patelnię i smażę pankejki z obu stron do zarumienienia. Gotowe pankejki podajemy z ulubionymi dodatkami, np. masłem orzechowym i świeżymi owocami. Smacznego! Spróbuj także: placuszki cynamonowe z kaszy mannej, placuszki kakaowe na szybko. Jeśli
Natka Pietruszkiłyżce dodawać mąki, cały czas miksując. Do masy wlać jeszcze gorący tłuszcz, zmiksować. Ciasto podzielić na pół, do jednej dodać kakao i dokładnie wymieszać lub zmiksować. Przełożyć masę do formy i piec około 40-45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Babkę możecie zrobić całą kakaową lub dodać do niej np. zmielone orzechy
Niebieski kubek z kawamieszam do ostatniej mąki . Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia i przeglądam ciasto biszkoptowe. Wkładam do nagrzanego pieca i piekę w 160 stopniach koło 25 minut . po upieczeniu i ostudzeniu kroje biszkopt na 3 blaty . Dodatki : śmietana 30% 4 pojemniczki po 330 ml błonnik kakaowy 3 łyżki ksylitol 4 łyżki do śmietany maliny 300 g żelatyna 3 łyżki
Różowa kuchnia