mące kukurydzianej) Puszysta, wilgotna babka kokosowa - niezawodne i zawsze udane ciasto Kokosowy cytrusek z kremem Sernik śmietankowy w czekoladowe kropki Ciasteczka: Delikatne serowe ciasteczka z kruchą słodyczą Ciasteczka "Makusie" - idealne słodkości do popołudniowej kawki Delikatne i puszyste ciasteczka kokosowe Kakaowe miodusie (ciasteczka) Pulchniutkie ciasteczka kładzione Ciasteczka kakaowe marmurki
Słodkie okruszkiJeżeli nie macie czasu na żmudne i czasochłonne przygotowania ciasta kruchego pod tarte, to proponuję zrobić spód ze zmielonych, kruchych ciastek. Taka tarta ze słodką truskawką to przysłowiowe niebo ... 150 g. kruchych ciastek (ja miałem markizy z nadzieniem kakaowym) 110 g. masła 2 małe opakowania serka homogenizowanego truskawkowego 1 galaretka truskawkowa 1 galaretka w zielonym kolorze ok. 300 g truskawek
Jadło i czytadłoTrójce klasowej jestem) byłam dosyć wyrywna :) i oznajmiłam wszem i wobec, że zrobię dzieciom ciasto. Miałam bardzo dużo pomysłów. Od szarlotki , po bounty . Został mi jednak podrzucony pomysł przez mojego kolegę na zrobienie ciasteczek, które w jego dzieciństwie robiły furorę - herbatniki pokryte masą kakaową z płatkami kukurydzianymi. Robi sie szybko. W zasadzie po 20 minutach są gotowe gdyby nie fakt
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comPierniczki, które nie wymagają leżakowanie i zaraz po upieczeniu nadają się do zjedzenia. Kruche, kakaowe i bardzo aromatyczne dzięki przyprawie do piernika. Pierniczki dekorowałam po raz pierwszy z dziećmi i oczywiście większość posypek trafiła do brzuszków zamiast na pierniki :) PIERNICZKI: 3 szklanki mąki pszennej + mąka do podsypania 1/2 szklanki miodu 150g masła 1/2 szklanki cukru 2 łyżki kakao 2 żółtka(...)małym ogniu rozpuścić masło z miodem i cukrem. Do przestudzonej, ale płynnej mieszanki dodać żółtka i rozmieszać. Pozostałe suche składniki wymieszać i wlać rozpuszczony miód i śmietanę. Zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na około godzinę. Kiedy ciasto się schłodzi, rozwałkować na grubość ok 2mm. W trakcie wałkowania podsypywałam mąką, żeby ciasto się nie kleiło. Wycinać dowolne kształty i układać
https:KKuchniaMniamCiasto Słodki Prezes Ciasto bez pieczenia, przekładane herbatnikami oraz masą budyniową. Forma 24 cm X 24 cm 35 minut czas przygotowania 15 porcji Składniki: · 4 szklanki mleka · 3 budynie waniliowe bez cukru · 6 łyżek cukru(...)margaryny · 380 g herbatników kakaowych · 510 g masy kajmakowej · 50 g ryżu preparowanego · 330 ml śmietany 30% · 250 g mascarpone · 3 łyżki cukru pudru
Kulinarna Chwilaorzeszkami, smakiem i wyglądem przypominające popularny batonik. Niebo w ustach! Ciasto szybko się robi gdyż nie wymaga pieczenia, jednak musi ono dobrze schłodzić się w lodówce aby herbatniki zdążyły zmięknąć, a następnie trochę poleżeć w zamrażalce. Idealny deser na upały! Przepis autorski. Składniki: ok 32 sztuki kakaowych herbatników 1 puszka masy kajmakowej (400g) 150g orzeszków ziemnych niesolonych 250g(...)masy śmietanowej. Całość zakrywamy kolejną warstwą herbatników. Na herbatniki wykładamy resztę masy kajmakowej, pozostałe orzeszki i resztę masy śmietanowej, ponownie przykrywamy całość herbatnikami. Ostatnią warstwę herbatników również nasączmy mlekiem*** *** Ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc, a następnie przekładamy na trzy godziny do zamrażalki. Przed wyjęciem z zamrażalki przygotowujemy polewę: do garnuszka wlewamy mleko, wkładamy połamaną czekoladę, podgrzewamy i mieszamy
Blog z ApetytemWitajcie :-) Kilka dni temu robiłam tartę z budyniem i owocami - klik , smakowała nam ona bardzo, moje dziecko zaraz zamówiło kolejną :-) Zrobiłam i podaję przepis, tym razem spód kakaowy, masa z serka mascarpone i śmietany 30 %, borówki i listki mięty. Pyszna wyszła, polecam, bo warto zrobić :-) Miłego dnia Wam życzę, ja idę robić ogórki :) Składniki na spód: 230 g mąki pszennej(...)liski mięty 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę razem z kakao, dodajemy zimne pokrojone masło i całość siekamy nożem. Następnie zagniatamy, dodajemy cukier i jajko. Ponownie zagniatamy, u mnie ciasto było za luźne i dodałam jeszcze kopiatą łyżkę mąki. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy na 30 minut do zamrażalnika. 2. Formę smarujemy masłem, ciasto rozwałkowujemy na stolnicy i układamy
kruche babeczkiskładniki na spód: 100g herbatników kakaowych 30 g masła wykonanie: Masło roztapiamy. Herbatniki rozdrabniamy, dodajemy masło i mieszamy. Następnie rozkładamy do 6 szklaneczek. składniki na masę
Domowy Smak Jedzeniasernik królewski, sernik waniliowy na kakaowym spodzie już jest! Bardzo lubimy serniki , ale wcale nie piekę ich zbyt często właśnie z tej przyczyny. Jeśli się lubi sernik to jeden kawałek nie wystarcza a czasami nawet 2 pachną malizną. Szczególnie kiedy jest się takim łasuchem jak ja. Na dodatek sernik to jedno z najłatwiejszych ciast więc ciężko wykręcić się brakiem czasu
Smaczna Pyzanikt nie powinien mieć problemu przygotowując ciasto Milky Way. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na blaszkę o wymiarach 24×22 cm. Składniki: 350 g mleka w proszku 200 g masła 1 szklanka mleka 2 łyżki cukru pudru 1 laska wanilii lub ekstrakt waniliowy 200 g jasnych herbatników 100 g kakaowych herbatników Polewa czekoladowa: 50 g masła 4 łyżki mleka(...)Ułożyć warstwę ciemnych herbatników. Posmarować resztą kremu i przykryć kolejną warstwą jasnych herbatników. Składniki polewy przełożyć do małego rondelka i zagotować, aby powstał gładki krem. Lekko przestudzić i polać ciasto. Wierzch ciasta posypać startą czekoladą. Tak przygotowane ciasto przykryć i wstawić do lodówki na noc lub na kilka godzin. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Danka PichciDziś pora na czereśnie :) Jako, że prognozy weekendowe zapowiadają upały więc nie sądzę, by komukolwiek chciało się spędzać godziny w kuchni. Dlatego mam dla Was lekkie, szybkie czekoladowe ciasto z czereśniami. Składniki: 4 jaja 2 szkl. mąki 1,5 szlk. cukru 0,5 szkl. wody 1 kost. margaryny 3 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia czereśnie(...)ostudzoną masą kakaową, wsypujemy mąkę z proszkiem i mieszamy, na koniec dodajemy pianę z białek i dokładnie mieszamy. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, a na wierzchu układamy umyte i pozbawione pestek czereśnie. Całość pieczemy ok 40 minut w 180 st. C do tzw. suchego patyczka. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :) ciasto czekoladowe, murzynek, murzynek
Cynamonowe szczęściewersji kakaowej. Nie dość, że wygląda super, to smakiem zawsze powala. I nieważne czy jesz go pierwszy, czy dwusetny raz, zawsze smakuje tak samo-wybornie! Pewnie zna go większość z Was, u mnie również jest od lat stałym elementem deserów. Szczególnie uwielbiany jest w okresie świątecznym np. Bożego Narodzenia. Śmiem stwierdzić, że wygrywa z resztą ciast, nawet
zdrowo i aktywnieróżnych wielkości tortownic: Krem czekoladowy: 500 ml śmietanki 36 % 250 ml śmietanki 30% 400 g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru 200 g lekko gorzkiej czekolady (ok. 50 % masy kakaowej) Dodatkowo: słoiczek konfitury wiśniowej ok. 300 g płyn do nasączania (może być osłodzona herbata z dodatkiem alkoholu lub sok z wiśni, czarnej porzeczki) Drip: 100 g mlecznej czekolady(...)stopniowo dodawać cukier. Następną porcję cukru dodaj dopiero gdy poprzednia się rozpuści. Dodaj żółtka i krótko zmiksuj na mniejszych obrotach. Odstaw mikser i resztę składników połącz za pomocą szpatułki. Ciasto wylej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 160° przez ok. 40-50 min, do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostaw do całkowitego wystygnięcia. Następnie odkrój górną wypukłą część
Słodki BlogPrzepyszne, mleczno-czekoladowe ciasto zasmakuje nie tylko dzieciom. U mnie ostatnio stało się hitem podczas spotkania z przyjaciółmi. Masa : 300 ml mleka 3/4 szkl cukru kilka kropel ekstraktu waniliowego 250 g miękkiego masła 3,5 szkl mleka w proszku Polewa: 100 ml śmietanki 30% 100 g mlecznej czekolady ok 250 g kakaowych herbatników kilka kostek mlecznej czekolady na wiórki gorzkie(...)następnie połowę masy, herbatniki, masę i ostatnią warstwą mają być herbatniki. Polewa: W garnuszku mocno podgrzać śmietankę (nie gotować), dodać połamaną czekoladę i wymieszać do otrzymania polewy. Polać ciasto. Ciasto wstawić do lodówki do stężenia na kilka godzin. Przed podaniem posypać wiórkami czekolady i kakao
Smakołyki Asiczekolady i już. Troszeczkę mi więc przeszkadzał jej smak w tym cieście. Może następnym razem połowę ilości czekolady gorzkiej wymienię na mleczną albo chociaż deserową; myślę, że po takiej modyfikacji moje kubki smakowe będą usatysfakcjonowane ;) Nie mniej jednak wypiek przyjemny i dla podniebienia i dla oka ;) Biszkopt kakaowy: 4 duże jajka 110 g mąki pszennej 15 g kakao(...)łyżce, nie zaprzestając ubijania, aż do wyczerpania cukru. Dodać żółtka i zmiksować na niskich obrotach miksera. Wsypać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką, do połączenia. Ciasto przelać do formy o wymiarach 24 x 34 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec
Opowieści z piekarnika