Szybki pomysł na weekendową przekąskę 431masło. Jeśli macie ochotę, oczywiście możecie przygotować je samodzielnie, ale w taki piękny dzień po prostu szkoda mi na to czasu. Wolę iść na spacer i użyć gotowego ;) A ciasto francuskie to świetna baza do wielu potraw na słodko i słono. Dziś proponuję minipizze/tartinki, które sprawdzą się zarówno na popołudniową przekąskę, kolację, jak i danie imprezowe. Smakują na ciepło
Ratunku obiad
Koperty z bryndzą i szpinakiem 87Składniki: ? 100 g bryndzy ? 1/2 kg ziemniaków ? 350 g świeżego szpinaku ? 40 g masła ? 1 ząbek czosnku ? sól, pieprz ? 2 rulony ciasta francuskiego ? 2 żółtka ? 2 łyżki mleka Wykonanie: ? Ugotować obrane ziemniaki w osolonej wodzie, odcedzić, utłuc z bryndzą. ? Rozpuścić masło, dodać umyty i pokrojony szpinak, poddusić z przeciśnietym czosnkiem. ? Wymieszać ziemniaki z bryndzą ze szpinakiem, doprawić solą i pieprzem
To co kocham
Przepisy na Tłusty Czwartek 103Najlepsze faworki Faworki kokardki Faworki bez nabiału Faworki kruche i chrupiące Chrusty czy faworki Faworki przez maszynkę do mięsa Słoniowe uszy – perskie faworki Faworki na winie Faworki z ciasta francuskiego Róże karnawałowe – najszybszy przepis Smażone Kwiatki Karnawałowe Chrust lany Pączki z pudrem różowym Pączki łatwe do zrobienia Pączki serowe Pączki Serca – deser na Walentynki i Tłusty Czwartek Szybkie pączki
Dorota Smakuje
Quiche z mięsem mielonym 203ciasta francuskiego 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 por (tylko biała część) 1 pomidor 200 ml śmietany 12 % 3 jajka sól, pieprz, gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie Ciasto francuskie układamy na dnie prostokątnej blachy 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Przyrządzamy farsz. Por kroimy w talarki i smażymy chwilę na oleju rzepakowym. Dodajemy mięso mielone i smażymy dalej
Krokusowy Dom
Dwa rodzaje konsumentów 229zamrażarkach: ciasto na pierogi, ciasto na piernik, gotowe spody do pizzy, desery, ciasta gotowe do zapieczenia i tak dalej i tak dalej. Kiedyś z gotowców w mojej pamięci utkwiło ciasto francuskie, jakieś amerykańskie zupy w puszkach i słoiczki Gerber dla maluchów. Tak mega fabryki produkujące soki, obiadki i deserki dla dzieci od 3 go miesiąca życia, a teraz? Teraz praktycznie
Blondynka Gotuje
Francuska plecionka z mięsem 187Ciasto francuskie po raz kolejny :-) Tym razem z mięsem z rosołu, boczkiem i cebulą - mocno sycące danie, które świetnie komponuje się z miksem chrupiących, świeżych sałat. Dobre na kolacje lub na obiad ;-) Francuska plecionka z mięsem FRANCUSKA PLECIONKA Z MIĘSEM Na 4 porcje: 1/2 dużego opakowania ciasta francuskiego 200 g wędzonego boczku
peggiwkuchni
Polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim 172błon, odciąć ogon i główkę (w ten sposób otrzymamy ładny, równy kawałek mięsa). Mięso oprószyć solą i pieprzem, obsmażyć polędwiczkę, na rozgrzanym tłuszczu, ze wszystkich stron. Przełożyć na talerz. Ciasto francuskie rozłożyć, lekko rozwałkować. Ułożyć na środku papier ryżowy lekko zmoczony. Na nim rozsmarować połowę pestek z miodem, ułożyć na nich polędwiczkę, posmarować ją z wierzchu, resztą pestek z dynią
królestwo garów
Rożki z serem i rodzynkami 204pomyślał, że w pierwszej wersji to miały być pierogi z kaszą gryczaną i serem? ;) ale w domu zabrakło mi mąki. Na szczęście było ciasto francuskie. Bardzo proste w wykonaniu. I przepyszne :) Znikają jeszcze ciepłe w niewyjaśnionych okolicznościach... Nadzienie może być dowolne - jabłko, gruszka, mak, powidła. Zrobiłam z białym serem i rodzynkami. Czytaj więcej
bistro mama
Rogale marcińskie 1139orzechów, bakalii i białego maku. Wyszły rewelacyjne, rozpływały się wręcz w ustach. Jedyną wadą tych rogali jest fakt, że są trochę pracochłonne ponieważ samo ciasto drożdżowo -francuskie zajmuje sporo czasu aby je wykonać. Efekt finalny natomiast wynagradza nam cały trud włożony w ich wykonanie Przepis posiadam z tej strony. Post Rogale marcińskie pojawił się poraz
Marta Gotuje
Q... quiche z ricottą&fetą&porem&papryką&boczkiem. 350Ciasto francuskie, tak jak makarony sprawdzają się idealnie, gdy brakuje nam pomysłu.Nie dość, że pomagają zrobić lodówkowe czystki, to czegokolwiek byśmy nie dodali, to kombinacja smakowa będzie pyszna i zadowoli nasz mały głód. Dziś podstawiłam na moje ulubione połączenie papryki i pora, mniam! Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 150g boczku 1/2 czerwonej papryki 1 duży por 100g sera startego
Kitchens Alphabet
Proste ciasteczka z ciasta francuskiego 373żółtego sera 100 g szynki pęczek pietruszki sól pieprz Ser i szynkę kroimy w małą kosteczkę, dodajemy drobno posiekaną pietruszkę, roztrzepane jajko, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy. Ciasto francuskie kroimy na 16 równych prostokątów. Nakładamy po łyżce farszu na stronę, która leżała dołem do blatu (jest bardziej klejąca niż ta wierzchnia, więc łatwiej skleić brzegi ciastka), zaklejamy dokładnie brzegi ciasteczek
Ciastkozercy
Portugalskie ciastko z wiśniami 238początku mnie kusiły, więc wiedziałam, że prędzej czy później się tutaj pojawią. Nie wiem, czy jest to oryginalna receptura na tego typu wypiek, gdyż widziałam też ich wersję z ciasta francuskiego. Natomiast na pewno mogę powiedzieć, że są pyszne i nie raz zrobię je z różnymi owocami. Połączenie słodkiego kremu z kwaśnymi owocami tworzy niesamowicie zgrany duet. Poza
Fabryka pomysłów
Torcik Napoleon na ciastkach francuskich 158prosił o dokładkę :) Krem: 900 ml mleka 2 budynie waniliowe bez cukru łyżka mąki ziemniaczanej 3/4 szkl cukru kilka kropel ekstraktu waniliowego 250 g miękkiego masła 2 opakowania ciastek francuskich 1/3 szkl płatków migdałów Krem: 600 ml mleka zagotować z cukrem i ekstraktem waniliowym. Proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną wymieszać z pozostałym mlekiem, ugotować budyń. Ostudzić. Masło w temperaturze(...)warstwę ciastek, wyłożyć 1/3 masy, ułożyć kolejną warstwę ciastek. Czynność powtarzać do czasu aż uzyskamy 3 warstwy ciastek i kremu. Wierzch torcika posypać pokruszonymi ciastkami i uprażonymi płatkami migdałów. Ciasto schłodzić w lodówce przez
Smakołyki Asi
Ciasteczka twarogowe... 212prostu nie ma... Ciasteczka okazały się hitem i szałem u dzieci. Nie mogli przestać ich jeść! I racja - s ą delikatnie chrupi ą ce, o strukturze ciasta francuskiego, lekko karmelowo-słodkawe od rozpuszczonego cukru. Przepis z bloga Simply Food . Składniki: (na 3 blachy ciasteczek, jakieś 40 sztuk) 250g twarogu 250g maki 250g masła dodatkowo: cukier demerara Rozgrzej
Lejdi of the house