pachniała wędzonką, co dodatkowo łechtało nasze kubki smakowe. Jeżeli kochacie jeść ryby tak jak i ja polecam z całego serca tej przepis. Pieróg z wędzonym łososiem 2 op gotowego ciasta francuskiego 500 g uwędzonego fileta z łososia (można zastąpić świeżym) 2 cebule 3 średnie ziemniaki 1 żółtko Cebulę pokroić w półkrążki, ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plasterki a łososia
Pieguskowa KuchniaWitajcie :) dzisiaj ma dla Was propozycję szybkiej przekąski. Paszteciki francuskie z serem korycińskim i szynką. Błyskawiczne się je przygotowuje i są pyszne. Można podawać je jako dodatek do czystych zup np: barszczu. Wszystkich którzy są zainteresowani serami Korycińskimi zapraszam na stronę internetową http://serowarpodlaski.pl/ . Składniki : 1 opakowanie ciasta francuskiego np : z Biedronki(...)szynki posiekanej blenderem 180 g sera Korycińskiego 2 łyżki ketchupu 1/2 łyżeczki suszonej bazylii Wykonanie : Szynkę i ser drobno blendujemy ale nie na ciapkę.Ciasto francuskie smarujemy ketchupem i oprószamy bazylią, następnie rozprowadzamy szynkę a na szynkę ser. Zwijamy ciasno w roladę. Kroimy na 3 cm lub grubsze kawałki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Sama słodycz i szczypta chilijakiejś innej domówki. Potrzebne są do niej mało wysuszone, grube kabanosy albo kiełbaski typu frankfurterki czy piwoszki. Ostatecznie mogą być nawet parówki dobrej jakości. Drugim nieodzownym składnikiem jest oczywiście ciasto francuskie a to kupicie chyba w każdym większym sklepie spożywczym. Samo przygotowanie tych ciepłych przekąsek zajmuje zaledwie kilka minut a są bardzo smaczne więc nikt im się nie oprze. Ponieważ
Smaczna PyzaCiasto francuskie pięknie tymiankiem pachnące, jest na zewnątrz chrupiące, ser środek wypełnia znakomicie i całość smakuje wyśmienicie. Jeśli jeszcze ciepłe skosztujecie to ser miękki poczujecie, można je do barszczu czerwonego podawać, albo sobie same podjadać. Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego, 150 g sera żółtego Świeży tymianek, Szczypta soli, Pieprz czarny świeżo mielony do smaku, Suszona Papryczka
Moniki SmakołykiSkładniki: 1/2 kg cebuli czerwonej 1/2 kg cebuli białej 2 łyżki masła klarowanego 500 g ciasta francuskiego 80 g żółtego sera gouda 1 łyżeczka tymianku sól, pieprz Wykonanie: Cebulę obrać i pokroić w piórka. Masło rozgrzać na patelni i zeszklić cebulę. Oprószyć ją solą i pieprzem. Naczynie do zapiekania posmarować masłem i rozłożyć ciasto, a następnie wyłożyć zeszkloną cebulę. Posypać
O kuchni z uczuciemPierwszy karnawałowy hit w Małej Cukierence to rurki z waniliowym kremem. Delikatne, z chrupkim ciastem przypominjącym ciasto francuskie, które ładnie pachnie podczas pieczenia śmietaną i masłem. Krem waniliowy prawie jak crème pâtissière, dlatego zamiast cukru waniliowego można użyć 2 lasek wanilii. Krem radzę gotować w rondelku z grubym dnem, żeby go nie przypalić, a ciasto proszę nawijać do 2/3 wysokości
Mała CukierenkaTartaletki z masą z awokado i bananów na spodzie z bakalii * Smaczny, zdrowy i … surowy deser. Tradycyjne, pieczone z kruchego, drożdżowego lub francuskiego ciasta tarteletki zastąpimy czymś innym… Jak przygotować tartaletki bez pieczenia? Proste, wystarczy wykorzystać zasady diety raw food. Raw food w języku angielskim oznacza surową dietę, która zyskuje wciąż na popularności. Główną zasadą diety
Tajemnice SmakuŚwiąteczna Ryba w innej odsłonie:) SKŁADNIKI: 12 krewetek Tiger filet z ryby (dorsza, mintaja, łososia) 250 g sera mascarpone 1 jajko pietruszka zielona kilka pomidorków koktajlowych przekrojonych pół ciasto francuskie białe wino sól, pieprz, 1 ząbek czosnku, papryka ostra Rozmrożone krewetki podgotować w białym winie. Natomiast rybę ugotować na parze. Do serka mascarpone dodać wyciśnięty ząbek czosnki, posiekaną pietruszkę
MarciochaKucharzyzdań - to był jeden z fajniejszych dni w ostatnim czasie! Świeże powietrze, cisza, las, boskie towarzystwo i pyszne jedzenie. Zwłaszcza zapiekanka ze szparagami, boczkiem, jajkami i kozim serem na cieście francuskim. Kiedy tylko jej spróbowałam, wiedziałam, że muszę coś podobnego zrobić w domu! Przepis Magdy zainspirował mnie do zrobienia tarty ze składnikami z jej zapiekanki. Składniki: Na spód
Kulinarne Inspiracjezaraz wyląduje w piecu. Niby zmęczenie, ale i satysfakcja, nie jest ze mną jeszcze tak źle. Tylko kiedy ja się wyśpię ? Na pewno nie dziś ;) SKŁADNIKI: 1 płat gotowego ciasta francuskiego 1 garść świeżego szpinaku 3 pomidory śliwkowe 100 g wędzonego łososia 1 kulka mozzarelli 3-4 listki bazylii 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 ząbek czosnku 2 jajka
Kuchnia w opałachrozgrzać oliwę i chwilę podsmażyć czosnek. Dodać szpinak i całość poddusić, aż liście szpinaku zwiędną i woda odparuje. Doprawić pieprzem i solą, wystudzić. Piekarnik nastawić na 220 stopni C. Ciasto francuskie podzielić na 12 małych kwadratów, na każdy nałożyć łyżkę szpinaku i 3-4 kostki fety. Zlepić na pół, by powstały trójkąty. Ułożyć na blaszce pokrytej papierem do pieczenia, wierzch
wyzwania kuchennektórego połączyłam z szynką i żółtym serem. Mniam. Składniki: opakowania ciasta francuskiego bakłażan 5 plasterków szynki sól, pieprz 20 dag żółtego sera pół kubeczka śmietany 18% 2 jajka Wykonanie: Ciasto francuskie rozłożyć na papierze do pieczenia i uformować w blaszce do pieczenia z wyciąganym dnem. Ponakłuwać widelcem. Bakłażany pokroić w plastry, oprószyć solą, odstawić by puściły wodę. Po pół godzinie
Pasja Smakuprzekąska na imprezę albo lunch do pracy-polecam!!! SKŁADNIKI: opakowanie szpinaku mrożonego (tylko żeby nie był rozdrobniony) 3-4 ząbki czosnku(do smaku) opakowanie sera feta (kanapkowy) 2 opakowania ciasta francuskiego jajko sezam sól pieprz łyżka oliwy PRZYGOTOWANIE: szpinak rozmrażamy,podsmażamy na oliwie chwilkę aż odparuje woda(jak się uda to odlejcie to będzie szybciej) do szpinaku wyciskamy czosnek
Swojskie jedzonkojajko około 130 g domowych suszonych pomidorów w oliwie lub oleju zioła prowansalskie Sposób przyrządzania: Zimne ciasto francuskie wyciągnąć z opakowania, rozłożyć i wyciąć 6 - 7 kółek o średnicy około 12 cm. Przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować rozmąconym jajkiem. Serek ricotta zmieszać
Zakątek rozkoszy kulinarnychCiasto francuskie długo się przygotowuje, dlatego często gotowe kupuję, bo można z niego szybko coś przygotować, na słodko czy słono wyczarować. Polecam dzisiaj paluchy na słono przygotowane, do których ani ziarenko soli nie zostało dodane. Słonymi kaparami sól zastąpiłam, serem ciasto skleiłam, czarnuszką posypałam i przekąskę gotową na przykład do grillowanego mięsa miałam. Składniki: 2 opakowanie ciasta
Moniki Smakołykizajmuje zaledwie kwadrans. Polecam!!! SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 15 sztuk truskawek, 15 dag rabarbaru, 2 łyżki cukru. PRZYGOTOWANIE: 1. Truskawki oraz rabarbar obieram i kroję na mniejsze kawałki. Ciasto francuskie rozwijam i kroję na kwadraty o boku 4 cm. Kwadraty dzielę na dwie równe części. Jedną część kwadratów nacinam w środku w kilku miejscach. 2. Na kwadratach
Tradycyjna kuchnia Kasidużo świeżych składników, które zachęcają do gotowania. W związku z tym, że dziś znów potrzebny był obiad w 30 minut, przygotowałam zapiekankę z cukinią i.... Potrzebujemy: 1 opakowanie ciasta francuskiego (1 duży płat) 1 mała cukinia lub pół dużej 4-5 dużych pieczarek 150g wędzonego surowego boczku (można kupić już pokrojony w kostkę) 1/2 opakowania fety ser żółty do posypania
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/Tarta z łososiem i warzywami to perfekcyjny pomysł na ciepłe danie na kolację. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 por (biała część) 1 łodyga selera naciowego 100 g pomidorków koktajlowych 1 filet z łososia (200 g) 1 czerwona cebula 150 g śmietany 18% 2 całe jajka + 2 żółtka starty żółty ser sok z cytryny olej 1. Ciasto rozwinąć
Ugotowaćdodajemy tyle mąki, aby nie było ono zbyt wolne, ani zbyt twarde. Następnie rozwałkowujemy je na kształt prostokąta. 2/3 ciasta smarujemy miękką margaryną. Składamy na trzy, podobnie jak ciasto francuskie. Wkładamy do lodówki na 2-3 godziny,aby nam się z chłodziło. Następnie znów rozwałkowujemy na prostokąt, 2/3 smarujemy smarówką z jajek i składamy ponownie na trzy. Teraz rozwałkowujemy
Przepisy i porady kulinarne