Paszteciki z ciasta francuskiego z kiełbasą 319Fajne, łatwe i szybkie w przygotowaniu paszteciki. Doskonała przekąska a nawet danie główne dla niespodziewanych gości. Do tego wystarczy podać sałatkę i gotowe!!! 1 opakowanie ciasta francuskiego 4-6 surowych kiełbasek (chociaż niekoniecznie, możecie użyć Waszych ulubionych) 1 jajko do posypania: kminek, mak, siemię lniane, sezam, czarnuszka, lub to co chcecie Jajko
Jadło i czytadło
Tarta z figami, serem pleśniowym i boczkiem 253opakowanie ciasta francuskiego 3 dojrzałe figi 90 g sera pleśniowego ( najlepiej gorgonzola ) 6 cienkich plastrów wędzonego boczku 2 jajka 5 łyżek śmietany 18% sól i pieprz listki bazylii Piekarnik nagrzać do 180°C. Formę wylepić ciastem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać na wierzch suchą fasolę ( ciasto dzięki temu nie podniesie się podczas pieczenia ). Zapiec 15 min. Figi pokroić
Atlas Smaków
Bułeczki z budyniem i brzoskwinią. 717jeżeli są malutkie, to 16 połówek) z soku lub syropu, 1 jajko, cukier puder. Przygotowanie: Ugotować budyń zgodnie z opisem jaki jest na opakowaniu. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Ciasto francuskie pokroić na dość duże prostokąty lub kwadraty. Położyć po łyżce budyniu i po brzoskwini ( ja miałam małej wielkości brzoskwinie dlatego kładłam po połówce - jeżeli są duże brzoskwinie, należy
W kuchni u Moniki
Francuskie wina na twoim stole – kolejna francuska selekcja Lidla 151przepiórki w bardzo atrakcyjnych cenach. Łączenie ich z winami może stanowić bardzo ciekawe doświadczenia smakowe. Propozycje przepisów na przygotowanie perliczek oraz małż w poniższych linkach. małże zapiekane pod ciastem francuskim małże zapiekane zuppa di cozze – zupa z małży spaghetti z małżami paella z małżami, chorizo i kurczakiem małże perliczka z kaparami pierś perliczki w pomarańczach perliczka pieczona II smażona
królestwo garów
Kremówka z Bitą Śmietaną 322żelatyny + ok. 20 ml gorącej wody 2 łyżki cukru pudru Kremówka z Bitą Śmietaną - Sposób przygotowania: Blaszkę o rozmiarze ok. 20 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto francuskie dopasowujemy do rozmiaru naszej formy i nakłuwamy widelcem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 15-20 minut do uzyskania złotego koloru. Ważne aby podczas
Słodka Strona
Pierś z kurczaka w cieście francuskim. 910Pyszna, soczysta, mięciutka pierś z kurczaka owinięta w chrupiące ciasto francuskie, to idealnie danie na kolację lub obiad. Z całą rodziną bardzo polubiliśmy to danie, bo jest proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Gorąco polecam i zapraszam! Składniki: podwójna pierś z kurczaka płat ciasta francuskiego łyżka majonezu 50 g sera jajko sól, pieprz Przygotowanie: Piersi z kurczaka oprószamy solą
Kuchnia Łukasza
KETO PASZTECIKI A’LA FRANCUSKIE Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI (keto, LCHF, bez mąki i glutenu) 841lubią lepić pierogów bądź jak ja unikają obróbki termicznej orzechów więc rezygnują z keto-pierogów na bazie mąki migdałowej. Są to paszteciki z ciasta, które wg nas nieco przypomina ciasto francuskie. Lekko chrupiące, przepyszne a do tego niezwykle łatwe i szybkie w przygotowaniu. Świetnie smakują z filiżanką czerwonego barszczu, ale i solo nawet na zimno np. z rożnego rodzaju sosami(...)powstać małe paszteciki. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 ° C i piec przez 10-12 minut obserwując by nie przypaliły się za bardzo ale były złociste. Po upieczeniu wyjąć ciasto i lekko przestudzić a następnie pokroić na kawałki tworząc paszteciki. Podawać na ciepło np z barszczem czerwonym lub na zimno jako przystawka z sosami. Smacznego! — BTW całości
Ola la LCHF
Napoleonka 219rodzynkami. Smaki Babci, najlepsze, cudowne wspomnienia słodkości, rodziny. Dziś u mnie napoleonka, deser bez pieczenia, herbatniki przełożone kremem budyniowym posypany cukrem pudrem. Można przygotować takie ciasto używając zamiast herbatników ciasta francuskiego a krem budyniowy zastąpić kremem śmietankowym, bezowym lub przełożyć bitą śmietaną. Każda wersja zachwyci, mówię Wam! Mnie ten deser urzeka od najmłodszych lat! :* U mnie zdecydowanie wygrywają herbatniki oraz
Zasmakuj Kuchni
Rolada z białą kiełbasą i konfiturą z czerwonej cebuli 212wyszło bosko! Przepis na konfiturę z czerwonej cebuli niebawem na blogu. Rolada smakuje obłędnie, po wystudzeniu można ją pokroić na plastry, nie rozpadnie się. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 3 białe kiełbasy od Henryka Kani około 400g konfitury z czerwonej cebuli (wyszło mi tyle z 1kg cebuli) 1 jajko Piekarnik rozgrzewamy do 200*C bez termoobiegu. W małej miseczce
Gotowanie i blogowanie
Tarta z pomidorami i tuńczykiem 193Dziś kolejne szybkie i pyszne danie. Składniki: -250g ciasta francuskiego -190g tuńczyka z wody -3 łyżki musztardy -3 czubate łyżki śmietany -2 jajka -500g pomidorków koktajlowych -0,5 łyżeczki suszonej bazylii -sól i pieprz -szklanka suchego ryżu do pieczenia Wykonanie: Płat ciasta ułożyć w formie, wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuć ciasto widelce, przykryć papierem do pieczenia
Smakuj życie!
Zapiekanki z pomidorami i kozim serkiem na cieście francuskim 178środek wypełniłam kozim serkiem i pomidorami. Krótko powiem... wyszło pysznie. Takie zapiekanki można zrobić w dużej formie a potem kroić jak pizzę. Ja zrobiłam osobną zapiekankę dla każdego Składniki: ciasto francuskie 250 g koziego serka 2 łyżki miękkiego masła 200 g gęstej śmietany (min. 18%) 2 pomidory 3 łyżki mielonego pieprzu cytrynowego świeże oregano Wykonanie: Serek zmiksowałam ze śmietaną. Pomidory
Kuchnia u Krysi
Ciastka francuskie z jabłkami 296ciastko do kawy jest gotowe. Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego 1 średnie jabłko cukier trzcinowy lub zwykły Wykonanie: Jabłko obrać ze skórki i pokroić w drobną kosteczkę. Ciasto francuskie po wyjęciu z lodówki pokroić w kwadraty o wymiarach około 7 x 7 cm. Dwa przeciwległe brzegi wyciętego kwadratu zawijamy do środka, tak by powstała rynienka na włożenie jabłek
Kuchcik gotuje
Polędwiczka wieprzowa a'la Wellington 259Następnie doprawić je solą i pieprzem i zmiksować lub zmielić. Odstawić do wystudzenia. Polędwiczkę obsmażyć na mocno rozgrzanej oliwie po ok. 1 min. z każdej strony i odstawić. Ciasto francuskie rozwinąć i posmarować roztrzepanym żółtkiem. Następnie ułożyć na nim plastry szynki i posmarować je pastą grzybową. Polędwiczkę dobrze posmarować musztardą (najlepiej za pomocą pędzelka) i położyć
Świat Domowej Kuchni
Babeczki francusko wołowe z nutą indyjską 178podróż kulinarną się wybrałam i babeczki francusko wołowe z nutą indyjską przygotowałam. Unikalna mieszanka aromatycznych przypraw, pomidorów, cebuli i kolendry nadała smaku głębokiego, lekko ostrego, a do tego bardzo wyrazistego i oryginalnego. Takie babeczki szybko przygotowałam i do pracy(...)sobą zabrałam. Kto je spróbował był pozytywnie zaskoczony i w świat Indii automatycznie przeniesiony. Potrawa do lunchboxa z produktem marki Patak’s. Składniki na ok. 12 porcji: 1 opakowanie ciasta francuskiego ok. 375 g, 250 g drobno mielonego mięsa wołowego (jak na tatar), 4 duże łyżki Pasta Tikka Masala – średnio ostra - Patak's, 6 łyżek startego sera grana padano
Moniki Smakołyki
CIASTKA FRANCUSKIE Z JAGODAMI I MASCARPONE 433Pyszne, francuskie ciasteczka z jagodami i mascarpone. Kruche, delikatne i wręcz przepyszne. Takie ciasteczka przygotowuje się ekspresowo, można je zrobić nawet wtedy gdy goście już nadchodzą. Z przepisu wyszło ich około 8 sztuk(...)PRZYGOTOWANIE : Ciasto francuskie rozwijamy, tniemy na duże kwadraty, następnie każdy składamy delikatnie na pół, na trójkąty i nacinamy brzeg na około 1 cm. szerokości nie nacinając do końca. Kwadraty ponownie rozkładamy, górny brzeg przełożyć na dól, a dolny na górę. Tak powstaną małe, poprzeplatane kwadraty. Mascarpone mieszamy z cukrem i jagodami. Na każde ciastko kładziemy po łyżce
Kulinarne Fantazje Marioli